Вести

Вучевић: Све нас уједињују љубав према Србији и борба за њено очување

Изборна листа "Александар Вучић - Србија сутра" је обрис тога како видимо Покрет за народ и државу, уз све разлике, партијске или личне, ујединила нас је политика председника Србије Александра Вучића, жеља и борба за очување наше земље, рекао је председник Владе Републике Србије и председник Српске напредне странке Милош Вучевић.

"Ми смо уједињени у жељи да се боримо и радимо за наше грађане и нашу Србију. Наш грб нас позива на слогу, заједништво када је најтеже и тада се превазилазе све партијске и појединачне разлике. Листа је обрис како видимо Покрет за народ и државу, која обједињује странке и људе различитог мишљења, али нас је ујединила и сабрала политика председника државе, политика наше странке, појединци - сви заједно у очувању Србије", рекао је председник Вучевић. 

Говорећи о инфраструктурним улагањима, као неко ко је водио Нови Сад истиче да је брза пруга изједначила ова два града, али да је потребно проширити и ауто-пут на тој релацији. 

Истакао је да је Срем најразвијенији регион у Србији, и да су у Србији потребни мостови, али, да они без људи ништа не значе и додао да без обзира на то ко је одакле - све људе у Србији уједињује љубав према сопственој држави. 

Министар финансија Синиша Мали подсетио је да је "Експо 2027" највећа развојна шанса Србије, додајући да се очекује више од три милиона посетилаца током манифестације, а представио је и најновије податке везано за незапосленост у првом кварталу ове године која износи 9,4 одсто.

"Експо је тренутно највеће градилиште у овом делу Европе. То је 167 хектара земље и тамо градимо велике и лепе објекте и нови "Експо" и нови сајамски простор и нови национални стадион и нове станове, три тематска парка и тако даље. Нама је "Експо" важан, јер подиже нашу економију, наш БДП", рекао је министар Мали.

Министар Мали рекао је да је циљ да се кроз даљи раст економије подигне бруто домаћи производ на 100 милијарди евра 2027. године, али је посебно нагласио да су суштина политике људи.

"Дакле, хоћемо да помогнемо људима. Када говоримо о зградама, о мостовима, па не зидамо зграде да би били неки симболи. Када градимо мостове, градимо да би повезали две обале реке, да би људи били ближи, да би брже, безбедније долазили са места А на места Б. Као и када градимо ауто-путеве, када градимо брзе пруге", рекао је министар Мали.

Циљ је такође да 2027. године просечна плата у Србији буде 1.400 евра, да просечна пензија буде 650 евра, да минимална зарада буде 650 евра. 

"Просечна зарада у Србији пре само 12 година била је 330 евра. Данас је 830. Идемо на 1.400 евра. Просечна пензија је била 2012. године око 202-203 евра. Данас је 390. Хоћемо на 650. Дакле, то су огромни помаци напред. Србија не сме да стане. Зато се боримо", рекао је министар Мали.

Министар Мали навео је да је отворено 550.000 нових радних места у последњих 12 година. 

"Данас су изашле нове информације везано за стопу запослености, која је никад боља. Дакле, имамо стопу незапослености никада нижу у првом кварталу ове године. То је 9,4 одсто. Поређења ради, 2012. године била је 25,9 одсто", рекао је министар Мали.

"А та радна места, то је суштина наше политике. Отварањем нових радних места, људи имају боље услове за живот. Осећају да је перспектива ту, да су услови за бољу будућност овде. Наши млади, наша деца такође виде своју будућност овде. А оно што је много важније, нова радна места, да разумеју људи, креирају веће порезе, веће доприносе, више новца у буџет", рекао је министар Мали.

То је та разлика и зато нам треба поверење грађана још три и по године да дођемо до 2027. године, додао је министар Мали.

"Замислите, људи, 100 милијарди евра БДП 2027. године. Колико је то јака, снажна Србија односно само 33 милијарде 2012. године. И зато нам је "Експо" важан, зато су нам ти пројекти важни", поручио је министар Мали.

Председница Народне Скупштине Републике Србије Ана Брнабић рекла је, говорећи о пројекту "Скyлине" на Каблару, да је идеја водиља била, када се већ ради ауто-пут од Чачка до Пожеге и коначно измешта саобраћај из Овчарско-кабларске клисуре, да се уреди садржај у клисури, коју је назвала једним од најлепших предела Европе.

"Хтели смо некако да покажемо људима да паралелно радимо ствари, па тако да када изместимо саобраћај, да то некако вратимо људима и да обогатимо и кренули смо да улажемо у клисуру, средили природњачки музеј од напуштене школе, људи су кренули да се враћају тамо, средили језеро, направили пристан, до свих манастира довели приступни пут, направили паркинге. И тај врх Каблара је стварно један кров Србије, понос наш", рекла је Брнабић и објаснила да ће "Скyлине" бити први видиковац са стакленим подом.

Додала је да је од председника Александра Вучића научила да, уколико је могуће, уз сваки пројекат који ради, уради још неки пројекат, уколико је то могуће.

Министар здравља Златибор Лончар напоменуо је да је велики број болница отворен претходних година, да је доста савремене опреме набављено, подсетио је на пандемију корона вируса и на то колико је опреме личним контактима председник Вучић набавио.

Указао је на пројекте нових болница, попут нове дечије болнице Тиршова, пројекта Клиничког центра Војводине у Новом Саду укупне вредности 111 милиона евра, болнице у Нишу вредне 40 милиона евра, болнице у Кикинди вредне 25 милиона евра, болнице у Ваљеву вредне 110 милиона евра, болнице у Новом Пазару вредне 55 милиона евра, болнице у Ужицу, реконструисане Хитне помоћи у Београду.

"Оно на чему се инсистира и оно што је циљ свега, а то је да буде равномерно распоређено и да сваки грађанин из Србије, где год да живи, да може да добије адекватну помоћ, где можемо да изађемо у сусрет, где можемо да их саслушамо и да им помогнемо", поручио је министар Лончар. 

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк