Вести

Вучевић: Титула Европска престоница културе је прекретница за Нови Сад

Титула Европске престонице културе је изванредна шанса за Нови Сад да у овој години покаже зашто је добио ту титулу. Она није циљ за себе, већ шанса за даљи развој града, прекретница, изјавио је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, сумирајући утиске са јучерашње церемоније званичног проглашења града за Европску престоницу културе.

Тај дан је, како је рекао Вучевић, ишчекиван пуних шест година, а на томе се радило готово 15 година, много људи је учествовало у томе, и нагласио да град издваја 9 одсто градског буџета за културу што је реткост у Европи.

Добијању ове титуле је допринела снажно утемељена мултикултуралност града, која се градила деценијама и вековима, тако да Нови Сад с поносом може да носи име и српска Атина и европска престоница културе, и сада је, како је рекао прилика да "тамо где је мало прашина пала то исполирамо и оставимо легат за будуће генерације".

"Престижна награда коју смо добили од Европске уније, која носи име Мелине Мекури, да смо најбоље припремљена престоница културе, то није нешто што се наручује, та награда носи 1,5 милиона евра", рекао је Вучевић.

Међутим, да би се и даље улагало у културу, важне су и инвестиције, отварање нових фабрика, рекао је Вучевић и истиче да добија примедбе да не би толико требало да се гради и чак да се град конзервира, али је рекао да он не може да води такву политику.

Поред Новог Сада још два града су проглашена за европске престонице културе, део Луксембурга и Каунас из Литваније, али је Нови Сад први "истрчао на терен" и добио признање као најбоље припремљен, што ће у овој и наредној години представљати снажан замајац за Нови Сад, да се размахнемо, покажемо шта знамо, рекао је Вучевић.

Наглашавајући да је регионална стабилност битна за сва дешавања, па и за културу, Вучевић је рекао да Нови Сад и томе даје свој допринос, подсећајући да је и иницијатива "Отворени Балкан" кренула из Новог Сада октобра 2019. године.

"Питање регионалне стабилности је услов свих услова, ако немате политичку стабилност не можете да размишљате ни о култури, не би волео да наша деце преживе оно што смо ми преживели, распад државе, грађански рат, протеривање.

У Србији је најважнији мир, да нам људи мање одлазе, да расту плате, да смо отворени, да можемо да путујемо, да сарађујемо са комшијама, да се не јуначимо него да будемо стабилнији", рекао је Вучевић и подсетио на речи Милоша Обреновића да нама треба да нам "мало дима прође кроз оџаке".

Говорећи о тренутној епидемијској ситуацији Вучевић је рекао да Нови Сад просечно има око 970 дневно новоинфицираних, али да је тренутно већи притисак на амбуланте, него у болницама и изнео податак да се до сада вакцинисало нешто више од 196.000 грађана.

 

 

Извор: РТВ