Вести

Вучевић: У Нови Сад долази елитни део "Континентала"

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић изјавио је данас да у Нови Сад долази елитни, односно најјачи део немачке Компаније "Континентал", чиме ће Србија постати место у коме се креирају све иновације у области софтвера у аутомобилској индустрији.

Вучевић је гостујући у централној информативној емисији Радио телевизује Војводина (РТВ) рекао да за Нови Сад вишеструк значај има чињеница да ће свој научно - истраживачки центар у том граду отворити компанија европског реномеа и нагласио да до реализације те инвестиције не би дошло без помоћи Републичке владе и премијере и будућег председника Србије Александра Вучића.

"Да није Александар Вучић рекао да је Нови Сад адреса за 'Континентал' ако се одлуче за Србију, тешко да би дошло до ове инвестиције. Ја сам заиста неизмерно срећан што смо имали такву сарадњу са владом и што у предходне три године имамо три велике инвестиције у Новом Саду - "Делфај", "Лир" и "Континентал" и то може само да нас чини поноснима", рекао је Вучевић.

Осим повећања броја запосних, односно смањења броја незапослених у Новом Саду значај поменуте инвестиције је и у јасној и врло значајној симболици да тако велика Компанија и тако велики бренд као што је "Континентал" долази у Нови Сад и Србију, што је, како је рекао, потпуно ново позиционирање Србије на тржишту привлачења инвестиција.

"Сада се даје потпуно нова компонента у инвестиционој ситуацији у Новом Саду. Имали смо 'Делфај' и 'Лир' који имају масовно запошљавање и то најчешће са средњом стручном спремом, а сада нам долази компанија која иде са већим платама и вишом стручном спремом", објаснио је Вучевић.

На питање да ли је релано да "Континентал" у Новом саду почне са радом 1. јула, Вучевић је рекао да се ради о озбиљној компанији која се не би играла са датумима, која је све добро прорачунала и која води рачуна о сваком детаљу.

"Мислим да Нови Сад има потенцијала да изнесе овај пројекат и не само Нови Сад већ и цела Србија, јер је ово важан пројекат и за целу Војводину и за целу Србију", рекао је Вучевић и додао да Нови Сад има изузетно јак Факултет техничких наука и да је то био један од опредељујућих фактора приликом одлучивања у ком граду ће бити реализована та инвестиција.

Он је истакао да га радује чињеница да ће најмање 500 инжењера наћи радно место у "Континенталу", нагласивши да је сигуран да ће број запослених расти, а као пример је навео Румунију односно Темишвар где од почетних 500 запослених сада има више хиљада оних који су запослени у "Континенталу".

Вучевић је нагласио да наведена инвестиција још једна потврда да је Србија данас право место за инвестиције и да су то потврдили и сами представници "Континентала", који пре три године нису добили зелено светло за инвестирање у Србију.

По Вучевићевим речима Нови Сад данас има 6.500 мање незапослених него што је то био случај 2012. године, и да се то и види по пуњењу градског буџета у коме је, како је рекао, на крају 2016. године било три милиона евра више само од пореза на зараду у односу на 2015. годину.

 

 

 

 

извор: Танјуг/РТВ