Вести

Вучевић: У Новом Саду 80.000 вакцинисаних и 30.000 ревакцинисаних

Током предстојећег викенда угоститељи и тржни центри радиће до 14 сати, одлука је Кризног штаба, а режим у Новом Саду биће исти као и у целој држави, изјавио је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Вучевић је рекао да кафићи, ресторани и тржни центри за викенд могу да раде до 14 часова, а да апотеке, бензинске пумпе и продавнице прехране могу да раде по старом режиму, до 21 час.

Вучевић је открио да је на Кризном штабу било више предлога, па и да се све затвори на пет дана, али да је онда премијерка Ана Брнабић изашла са избалансираним предлогом о скраћеном радном времену за викенд.

"Видите да је у Европи све у потпуном локдауну. Да смо скроз затворили викенд, имали би у петак огромне гужве јер би људи желели да се опскрбе и обезбеде за предстојећи викенд", нагласио је Вучевић.

Говорећи о вакцинацији, Вучевић је рекао да она добро иде и да смо у Новом Саду близу бројке од 80.000 вакцинисаних и 30.000 ревакцинисаних, као и да је у његов кабинет је пристигао не мали број захтева странаца који бораве у Србији да се вакцинишу.

"Тренутно имамо 2.333 активних случајева инфицираних грађана у Новом Саду. У уторак смо имали 224 новинфицирана, у среду 229, а у четвртак 177, што је пад од готово 50 новоинфицираних у једном дану. Чекамо сада уторак, да видимо какво ће бити стање и да ли имамо негативну рефлексију, у епидемиолошком смислу. Много је битно да наставимо процес вакцинације, да људи верују у своје лекаре, да у вакцинама нема чипова и да нема теорија завере. Постоји у Србији антиваксерски лоби, али сами људи, иако нису антиваксери, често имају неку задршку по питању вакцинације", рекао је Вучевић.

Вучевић најављује да стиже још 500.000 Синофармових вакцина, и додаје да нам Фајзер вакцине испоручује на недељном нивоу.

"Велика ствар ће бити када крене паковање Спутњик В вакцине у Торлаку, а онда да и ми производимо ту вакцину у нашој држави. Ово све јако дуго траје, 6. марта ће бити годину дана како је нулти пацијент хоспитализован, а 13. марта је уведено ванредно стање. Народ је већ уморан и досадило му је. Уз све то, вакцинација ствара утицај да смо више заштићени. Морамо да сачекамо две до три недеље после ревакцине, тек тада смо у потпуности заштићени", рекао је Вучевић.

Вучевић је рекао да је у претходне две три недеље била појачана активност инспекцијских служби, да се највише вршила контрола угоститељских објеката, те да су се инспектори сусретали са разним догађајима, да се локали затворе, а да се наставља дружење, да су неки само затворили капију пасажа, па настављали дружење.

"Затварали смо неке локале, у складу са законом. Угоститељи у Новом Саду разумеју ситуацију и поштују одлуке. Гледамо да помогнемо са закупом, а има и секторске подршке. Надам се да ћемо се кроз вакцинацију вратити нормалном животу. Или да се сви вакцинишемо или да се сви прокужимо. Треће још нико није понудио. Било је прича да ће корона нестати када буду промењени временски услови, али није нестала. Ја сам видео људе коју су били у одличној физичкој кондицији, па су изгубили битку са короном", упозорава Вучевић.

Вучевић је рекао да из података Кризног штаба видимо да расте број првих прегледа, као и људи који су хоспитализовани, али и оних коју су на респиратору, те да је природно да они који су у ковид болницама и амбулантама имају очекивања да на снагу требају да ступе ригорозније мере.

"С друге стране шта ће да кажу угоститељи? Шта ће да кажу они којима је неко у болници, а шта да кажу они који би да иду на ручак у објекат. Једна свеопшта располућеност у ставовима и очекивањима. Мислим да су мере добре, те да ћемо уз помоћ вакцинације стати на ноге. Велики проблем су били Сретењски празници и дешавања у ски центрима, тамо су биле журке, а онда се они врате у градове, па све букне. Школе и обданишта су под контролом. Јако је важно да школе функционишу и да деца могу да иду на наставу", рекао је Вучевић.

Вучевић открива да се сусрео са ситуацијом када држављани једне суседне државе држе локал у улици Лазе Телечког, а након што их инспекција казни и затвори локал, они отварају, како је рекао, 15 различитих фирми и настављају са кршењем прописа.

"Некада ме чуди како се родитељи не питају где су им деца, ако су локали затворени. Има и изнајмљивања приватних кућа, па организовања журки. Колико ми треба да имамо инспектора да испрате све то", пита се Вучевић.

Вучевић је подсетио да се вакцинација спроводи на Новосадском сајму у Хали 1 и апеловао на све Новосађане да се што пре вакцинишу.

"Изгубили смо и знане и незнане, и старе и младе. Изгубили смо патријарха Иринеја. Ја не могу да верујем да неко живи у илузији да је корона нешто измишљено. Апелујем да се људи пријаве за вакцинацију, нигде на свету нема четири врсте вакцина. То је трка за здравље, за нашу економију, за наше плате и пензије. Нема неограничено пара и помоћи. Ако будемо у колапсу и 2021. годину, тешко ћемо то издржати", указује Вучевић.

Вучевић је рекао да се недавно састао са градоначелником Љубљане Зораном Јанковићем, за кога је рекао да је вероватно најбољи градоначелник у бившој СФРЈ.

"Осетио сам у разговору шта је снага Новог Сада и Србије, пре свега у економском смислу, али и онога што се тиче здравства. Љубљана има већи буџет од Новог Сада, али смо ми боље прошли 2020. годину. Нисмо још стигли Љубљану, иако је Нови Сад нешто већи од Љубљане, али ми смо стварно добро одрадили 2020. Што се тиче буџета, очекујемо још бољу 2021. годину, гледајући пресек пореза на зараде и пореза на имовину, које су кључне ставке у пуњењу буџета. Продали смо Радничку 2 и Радничку 3, а сада нас чека продаја Севера 4, да видимо колико ћемо хектара продати. Мислим да ћемо врло брзо морати да отварамо нове индустријске зоне", рекао је Вучевић.

 

 

Извор: Танјуг/РТВ