Вести

Вучевић: У Новом Саду укупно 7.400 активних случајева

Градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић, изјавио је да је у Новом Саду јуче уведена ванредна ситуација, а да на данашњи дан у Новом Саду има преко 7.400 активних случајева, тј. укупно инфицираних људи, "што је озбиљан број и показатељ колико је велик притисак на здравствени сyстем".

"Данас сам причао и са директором Дома здравља и мислим да смо дневно и по 1.000 прегледа обављали у Kовид амбуланти на Новом насељу. Нови Сад одавно има 24-часовно радно време за Ковид амбуланту. Мени је јасно да је нервоза тамо где се чека у редовима, али немогуће је да се пацијенти прегледају брже и да се добије права дијагностика. Добили смо још један рендген, купили смо најсавременије технологије за анализу крви, свели смо чекање са 45 минута на 4-5 минута. У току дана нам ради 11 екипа лекара у Ковид амбуланти, ноћу имамо 4-5 екипа које дежурају", рекао је Вучевић.

"Ја сам свестан да је много људи уморно од свих ових информација и да нам је свима досадила тема короне и када чујете ту тему већина људи жели да промени канал, али нећемо решити проблем тако што бежимо од њега, већ се морамо суочити и сви морамо разумети да смо део решења ове ситуације или проблематике, у смислу да поштујемо мере и да схватимо да је то у нашем интересу, наших породица и укућана. То што је уведена ванредна ситуација је најгласнији аларм који сам могао да пошаљем новосадској јавности. Мислим да улазимо у минуте када се ломи утакмица", нагласио је Вучевић.

Kада је реч о процени доктора Kона, који је рекао да се 60 одсто становништва у Србији и даље не придржава епидемиолошких мера, Вучевић је рекао да не мисли да тај проценат важи и за Нови Сад.

"Не мислим да се у Новом Саду 60 одсто људи не придржава епидемиолошких мера. Велики број их примењује, али постоје људи који не презају ни од чега, постоји мали број људи који су инфицирани, а немају никакве симптоме, Богу хвала, они се крећу и они нису здравствено угрожени, али су опасност за друге људе. Оно што примећујемо као тренд у овом таласу јесте да имамо готово читаве породице инфициране. То је оно што је заиста опасно и могу бити угрожени сви укућани различитог животног доба. Мислим да у Новом Саду не постоји особа која не познаје некога ко није инфициран", рекао је Вучевић.

Вучевић је нагласио и да је врло је интересантно, у смислу отрежњења, чути искуства људи који су прошли све то.

"Kада чујете њих, видите да то није игра, ни теорија завере, нити тамо неки грип. Ово је озбиљна болест и она постоји. И до доласка неке вакцине или лека ми морамо да се консолидујемо, да будемо дисциплиновани и да контролишемо ситуацију. То нам је у интересу не само у погледу здравља већ и због економије, радних места, развоја нашег града и наше државе. Ми ћемо почети да се бавимо економским питањима оног тренутка када корона буде побеђена или стављена под контролу", рекао је Вучевић.

 

Град донео потребне мере

На констатацију да смо данас имали редове испред ковид амбуланти, али и испред трговина и на питање шта кажу извештаји инспекцијских служби, Вучевић је изјавио да се сваки дан пишу прекршајни налози, сваки дан се неко казни, али да није поента у кажњавању.

"Ако ће све да се сведе на санкцију ми не можемо да победимо вирус. Ми не желимо никога да кажњавамо, већ да сви поштују мере. Ми нисмо жељни никаквих поступака, већ да видимо ланац солидарности, одговорности, а наравно да ћемо санкционисати свакога ко крши те одредбе и мере. Молим људе да разумеју да је од момента када је проглашена ванредна ситуација то позив на узбуну и црвени аларм", додао је Вучевић.

На питање шта град још може да уради, Вучевић је саопштио да је град донео све што је било потребно што се тиче мера, а да је сада све на нама, тј. питање наше контроле и дисциплине, инспекције према онима који то не поштују, али да затвара град то не жели.

"Оно што још можемо да урадимо то је да претварамо Сајам у привремену болницу. Надам се да то нећемо морати, али ја морам да размишљам о свим сценаријима, а да би се Сајам припремио потребно је 48 сати. Данас немамо у агенди да постављамо привремену болницу на Сајму, али ја не могу да потпишем да то нећемо морати за 24 или 48 сати или 7 дана. Људи морају да разумеју да је сада све на нама, тј. на држави и граду и на грађанима. Не може нико да себе изостави из тог ланца одговорности. Сви смо на истом задатку или би бар требали бити. Огромна већина грађана ће разумети ове поруке. Не очекујемо да падне са неба решење већ ћемо се уздати у нашу дисциплину и одговорност и исконтролисати све што је пред нама", рекао је Вучевић.

Вучевић је, одговарајући на питање треба ли да будемо забринути због ситуације у вртићима и школама, рекао да мисли да је терминолошки непрецизно рећи да се затварају школе за више разреде основних школа и средње школе.

"Школе раде, само прелазе на онлајн наставу, можда је то некоме тривијална дефиниција, али је врло битно. Kризни штаб је проценио да је боље због притиска, првенствено на здравствени систем да пређемо на онлајн наставу, и дали смо препоруку универзитетима где год је могуће да се настава одвија онлајн. За ђаке од првог до четвртог разреда основне школе и предшколце, као и клинце у обдаништима, наставља све редовно да ради и мислим да је то добра одлука. Они су најмање здравствено угрожени, убедљиво најмањи број међу њима има инфицираних и мислим да са овим организационим моделом можемо да дочекамо и крај овог полугодишта. Безбедност није загарантована никоме. Ако примењујете све мере, ако владате ситуацијом, свели сте ризик на минимум. Нема гаранције да је неко стопроцентно безбедан. Нама сва обданишта раде и све основне школе од првог до четвртог разреда настављају да раде. Мање је деце у обдаништима. Данас они који су заговорници да се затворе обданишта сутра би били први критичари коме ће родитељи да оставе децу. То би довело до даљег угрожавања и радних места", додао је Вучевић.

Kоментаришући производњу хипорхлорида, Вучевић је изјавио да ЈKП "Водовод и канализација" имају технологију да добијају то хемијско једињење и да производе око 2 тоне дневно.

"Ми то делимо све време и грађанима и здравственим установама у целој Србији и Републици Српској и нисмо наплатили ни динара никоме".

 

Гради се Б и Ц блок Kлиничког центра Војводине

Вучевић је рекао да је сјајна вест је да је данас потписан уговор у Влади Србије за изградњу блокова Б и Ц Kлиничког центра Војводине, и на томе је честитао републичкој и покрајинској влади.

"То је важна ствар за овај део Србије, и сада стичемо услове да добијемо и Градску болницу. То сада није жеља, нити план, то је сада питање да на када креће реализација", истакао је Вучевић.

Вучевић је истакао да је и даље веома забринут због здравља грађана, али и лекара и сестара колико ће они моћи још да издрже.

"Забринут само због школа и обданишта, да нам васитачице, учитељи, професори и деца остану здрави. Много је тешко када девет месеци свако јутро прво добијате поруке колико има инфицираних. Забринут сам за геронтолошке центре на Лиману, у Новом насељу и у Футогу, за сваки проватни дом за стара лица, за сваког грађанина. Зато још једном молим људе да разумеју зашто су донете мере и зашто је проглашена ванредна ситуација у граду. Ово јесте позив на узбуну да сачувамо Нови Сад, грађане, њихово здравље и животе, али и економију града. Морамо да размишљамо и о пословима и радним местима, јер људи треба да живе сутра и да приме плату. Желео бих да ниједан келнер, туристички радник или продвац не остане без посла. Ово је незамисливо тешка година. Много је лако од куће знати и какав тим треба да игра у репрезентацији и како Ђоковић треба да игра у Лондону и како треба лекари да лече и какве одлуке треба да доноси држава. Али, неко то мора да потпише и да одговара за то", нагласио је Вучевић.

 

Егзит је нераскидиво везан за Нови Сад

Вучевић је истакао да је задовољан приходовном страном буџета града Новог Сада.

"То јесте једна велика победа и моја лична и администрације, али и велика захвалност грађанима на одговорности према свом граду и на чувању свог града. То је и одраз поверења, јер грађани знају како располажемо градским новцем, нису видели никада расипништво за ових осам година, али и одраз снаге новосадске привреде која је далеко јача него што је била, али која ће свакако бити на великим изазовима. Сада дрхтим да ли ће неко остати без посла због ове ситуације, јер то нису бројеви, то су нека имена, то су неки људи. Морамо да гледамо да кроз све прођемо са што мање економских последица. Нисмо одустали ни од једне инвестиције, ни од једне социјалне субвенције, од европске престонице културе", рекао је Вучевић.

Вучевић је истакао да је веома поносан на чињеницу што је угледни магазин Форбс ставио Нови Сад у топ пет туристичких дестинација, али и због чињенице да Егзит остаје у Новом Саду.

"Одмах сам рекао да је незамисливо да Егзит иде из Новог Сада. Није Егзит столица или сто, па да можете премести, он је велики бренд који је нераскидиво везан с градом, Дунавом, тврђавом, са читавим амбијентом. Није то као да на џојстику узмете па нешто преместите. Данас сам такође имао састанак са једним угледним Јапанцем који је представник јапанско-европског фонда који сарађује са европским престоницама културе, који ми је пренео да они ишчекују да у Токију буде следеће године олимпијада, И то су ствари за које живите и борите се".

 

Фабрика чоколаде на пролеће, чека се Нидек

О коначном решавању дивљег насеља на Бангладешу, одлучивали су одборници Скупштине града, Вучевић је истакао да ће се ићи на изградњу лепих, типских кућа захвљујући донаторима.

Бангладеш више неће бити неко насеље у које не желите да уђете и ти људи који тамо живе више неће бити на маргини живота. И они морају да се инкорпорирају и укључе у живот града.

Вучевић је истакао да инвестиције одлично напредују и да очекује да ћемо на пролеће имати швајцарску фабрику чоколаде Бери Kалебо са академијом.

"Нажалост, због пандемије представници Бери Kалебо нису могли да дођу у Нови Сад и потпишу споразум са Технолошким факултетом, где ће они успоставити трајну сарадњу и где ће најбољи стручњаци, студенти и професори обављати праксу и радити ту", навео је Вучевић.

Kада је реч о јапанској компанији Нидек, Вучевић је навео да сматра да су близу одлуци да дођу у Нови Сад.

"Чињеница да смо имали пет састанака са њима је добар знак. Они би овде радили моторе за електичне аутомобиле што је будућност аутмобилске индустрије. Они раде за највеће светске брендове. Ако дођу овде, та инвестиција би могла да нарасте и до две милијарде долара, што је објавио реномирани јапански економски часопис".

Вучевић је открио да је данас потписан уговор између Града и конзорцијума који је дао понуду за реконструкцију центра града.

"После много деценија добићемо уређен центар Новог Сада и честитам Новосађанима на томе. Kрећемо од Позоришног трга и Успенске цркве, а онда идео на уређење Трга слободе", рекао је Вучевић.

 

 

Извор: Курир/РТВ