Вести

Вучевић: У Сребреници није било геноцида

Успех за Србију би био ако би већина земаља у четвртак на Генералној скупштини Уједињених нација гласала против или била уздржана када се буде гласало о Резолуцији о Сребреници, изјавио је председник Владе Републике Србије и председник Српске напредне странке Милош Вучевић и истакао да би то и поред формалног усвајања резолуције значило да је већина света против те резолуције.

Председник Вучевић оценио је, за ТВ Прва, да ће усвајање резолуције имати консеквенце и по Србију и по регион Западног Балкана, да је следећи корак укидање Републике Српске и ревизија Дејтонског спорума као и да се неко игра ватром на Западном Балкану.

Додао је да би усвајање резолуције било најава нечега што нема добар призвук код нас и на целом Западном Балкану.

Поводом чињенице да ће Немачка имати уводну реч и да је коспонзор резолуције, председник Вучевић истакао је да је људима у Србији немогуће објаснити да Немачка може да буде спонзор или промотер.

"Тешко им је наравно да схвате да је Немачка спонзор, промотер или неко ко је предлагач те резолуције о тзв. геноциду у Сребреници, јер је та држава починила најстравичније злочине на овој територији у два светска рата", рекао је председник Вучевић.

Оценио је да то што су Немачка и Руанда предлагачи резолуције, само по себи нонсенс, као што је недопустиво и то што они који су предлагачи те резолуције и њени спонзори, не желе да се одржи стручна јавна расправа о резолуцији.

"Највећи експерти за питање геноцида, апсолутно кажу да то није геноцид. Геноцид има врло јасне одреднице, и зна се шта мора да буде испуњено да би се нешто окарактерисало као геноцид. У Сребреници то није у питању", рекао је председник Вучевић.

Додао је да је јасно да тамо јесте учињен тежак злочин, што би наш народ требало да разуме, као што би и Бошњаци морали да разумеју све оно што се нама дешавало и у Кравицама и у Сарајеву, и на многим другим местима, и у Босни и Херцеговини, и шта су за српски народ Олуја, Јасеновац, Јадовно, и Пребиловци и многа друга стратишта.

Према његовим речима, следећи талас лицемерја јесте покушај да се све увије "у слатке обланде", па се каже да се не ради о генералној одговорности, већ индивидуалној а она се, навео је, утврђује кроз судске поступке и пресуде.

Председник Вучевић поновио је да након четвртка, који ће бити тежак дан за Србију, треба да изађемо подигнуте главе, да нас не ухвати нека колективна депресија и осећај колективне кривице.

"Ми баш на овим искушењима морамо да покажемо и политичку зрелост и смелост за наш народ. Нама је потребно да када је најтеже добијемо нову енергију, да се боримо политички наравно, да се боримо за наше право, за истину. Истина је само једна, да верујемо у себе, да не дозволимо да нас ико убеди да смо оно што нисмо, него да јасно кажемо ко смо и шта смо, да не поклекнемо и да не одустанемо, него да са пуно снаге, пуно вере, а вера нам је исто преко потребна, наставимо даље.

Да добијемо нови подстрек, баш из тога што нам је најтеже. То не сме да нас обесхрабри, јер то је управо циљ оних који ово спремају", додао је председник Вучевић.

Председник Вучевић додао је да Србија не може да остане нема и глува и незаинтересована за судбину Републике Српске.

Председник Вучевић дотакао се и атентата на словачког премијера Роберта Фица, као и на претње које су данима упућиване председнику Вучићу путем друштвених мрежа, истакавши да ништа не треба потценити.

"Сигуран сам да они који се старају о безбедности председника Вучића то раде на најбољи могући начин. Притисцима су изложени они лидери који су снажни државници, а не административни радници, да се нико не наљути. Кад сте бирани за председника, нисте бирани да ударате печате на мејлове које вам неко шаље. То видимо и у региону. Сви снажни лидери се приказују као деспоти, узурпирали су власт. То је модел који је припремљен и само промене наслов и локацију, и то ко је мета", рекао је председник Вучевић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва