Вести

Вучевић: Уложиће се више од 30 милиона евра у Нови Сад

Проглашење Новог Сада за европску престоницу културе 2021. године велика jе шанса за Нови Сад и за државу Србиjу, уложиће се наjмање 30 милиона евра, изjавио jе данас градоначелник Новог Сада Mилош Вучевић.

Према његовим речима, jедан од првих потеза свакако ће бити уређење фасада у центру града и у подграђу испод Петроварадинске тврђаве.

"Подграђе петроварадинско ниjе рађено децениjама, а неодвоjив jе део Петроварадинске тврђаве, ту пролазе хиљаде туриста, тако да и кроз то уређење града видеће се први знаци како град почиње припреме, коjе ће бити у неколико структура", рекао jе Вучевић за РTС.

Oн каже да би то препородило таj део града и започело jедно "умивање" у инфраструктурном делу града, као европске престонице културе.

"Jедан од првих наших потеза свакако ће бити да то тражимо од владе и jа очекуjем да ће председник владе Вучић то подржати, да уредимо фасаде у центру града и у подграђу испод Петроварадинске тврђаве", рекао jе Вучевић.

Истиче да jе поносан што jе Нови Сад, признат као "српска Aтина", европска престоница културе и наводи да jе то први град коjи jе ван EУ добио ту престижну титулу, а да предстоjи улагање у инфраструктуру, установе културе, у програмске проjекте коjи ће бити изложени од невладиног сектора, поjединаца.

"Почаствовани смо што улазимо у таj круг. Наjмање 30 милиона евра ћемо уложити, а ићи ћемо можда и до 100 милиона евра, очекуjемо снажну подршку владе Србиjе, покраjинске владе, Град Нови Сад биће носилац приче, али без владе Србиjе и покраjинске владе, не можемо потпуно успети", рекао jе новосадски градоначелник.

Oн jе додао да jе фестивал Eгзит много допринео бољем брендирању и Србиjе и Новог Сада, а да ће 2021. година бити цела у фестивалима и представљаће "круну".

До тада, каже Вучевић, Нови Сад чека "пет година посла".

"Oво ниjе ниjе кампања, него процес коjи мора да траjе и да покрене друге градове и општине у Србиjи. Пет година до великог дана, али мислим да не треба да се зауставимо на 2021, треба да наставимо даље овим путем коjим смо кренули, очигледно даjе добре резултате, коjи су признати и препознати у jедном ширем контексту", рекао jе Вучевић.