Вести

Вучевић: Унапређење сарадње са Кином у области развоја спорта

Председник Владе Републике Србије Милош Вучевић разговарао је данас са државном саветницом Државног савета Кине Шен Јићин о унапређењу билатералних односа и активностима у области развоја спорта, спортске инфраструктуре, културне сарадње и међусобне подршке у организовању међународних спортских догађаја.

Председник Вучевић честитао је Кини на бројним медаљама освојеним на Олимпијским играма у Паризу и оценио да је то доказ односа ове земље према спорту, улагањима у области инфраструктуре и подршке спортистима на путу ка освајању медаља.

Председник Вучевић истакао је да Србија придаје огроман значај неговању челичног пријатељства са Кином, као и да је билатерална сарадња тренутно на највишем историјском нивоу, при чему је изразио захвалност на пријатељском односу према нашој земљи и учешћу у бројним заједничким пројектима.

Председник Вучевић указао је на значај потписане изјаве председника Вучића и Сија о продубљивању и подизању свеобухватног стратешког партнерства и изградњи заједнице Србије и Кине са заједничком будућношћу у новој ери.

Председник Вучевић нагласио је да је Србија чврсто опредељена за продубљивање односа са Кином и заједничке пројекте који доприносе економском развоју и добробити грађана обеју држава.

Председник Вучевић поручио је да ће наша земља посвећено радити на активностима и плановима који воде ка остваривању тог циља и подизању односа на виши ниво.

Председник Вучевоћ нагласио је да је Уговор о слободној трговини између две државе, који се примењује од 1. јула ове године, још један од важних корака који ојачавају сарадњу и додао да ће до краја септембра бити успостављена још једна директна авио-линија између Србије и Кине.

Председник Вучевић изразио је захвалност и на могућности да ученици и студенти из Србије бораве у Кини у оквиру програма Међународне културне размене младих, оценивши да је то најбољи начин за наставак традиције неговања челичног пријатељства између наше две земље.

Такође, председник Вучевић је исказао захвалност Кини на подршци и поштовању суверенитета и територијалног интегритета Србије.

Председник Вучевић изразио је спремност за додатно институционално јачање сарадње и размену искустава о развоју и унапређењу врхунског спорта, спортске инфраструктуре и спортског туризма.

Шен Јићин је пренела поздраве председника Владе Кине, истакавши да је Србија на путу општег брзог напретка, на којем има недвосмислену подршку Кине.

Јићин је поручила да ће Кина подржати предстојећу организацију изложбе EXPO 2027, на којој ће учествовати и делегације те земље.

Према њеним речима, наше две земље повезане су челичним пријатељством, а везују нас и изузетно важни пројекти од стратешког значаја у областима саобраћајне инфраструктуре, железнице и животне средине.

Јићин је напоменула да област иновација види као сектор са великим потенцијалом за сарадњу у наредним годинама.

Након састанка, председник Вучевић и државна саветница Државног савета Кине присуствовали су потписивању Меморандума о сарадњи у области спорта – фудбала, кошарке и одбојке, који су потписали министар спорта Зоран Гајић и министар Генералне управе за спорт Кине Гао Џидан.

 

 

 

Извор: Танјуг