Вести

Вучевић: Утисак да је Србија била конструктивнији партнер у Охриду

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић изјавио је након Шуман Форума ЕУ у Бриселу да је након разговора у Охриду, утисак је да је Република Србија била више конструктивни партнер у Охриду.

"Могу да кажем да има позитивних погледа након разговора у Охриду и да је позиција Републике Србије нешто боља. Са људима са којима сам овде разговарао, утисак је да је Република Србија била више конструктивни партнер у Охриду. Ништа није завршено ни потписано али се иде у нормализацију српско-албанских односа“, изјавио је министар Вучевић.

Вучевић је имао сусрете са Давидом Мек Алистером који је председник Комитета за спољне послове Европског парламента, затим са министрима одбране Бугарске, БиХ, Црне Горе, и са комесаром Вархејијем.

"Није лако све то што чујемо за нас али добро, морамо бити реални да разумемо који је амбијент који нас окружује“, каже министар Вучевић. Министар Вучевић је навео да је фокус Шуман Форума био на рату у Украјини и даље подршке ЕУ и НАТО пакта Украјини.

"И свакако све оно што може да представља опасност за Европску унију“, рекао је Вучевић.

Министар Вучевић каже да не очекује да ће ускоро да се прекине рат.

"Велика игра великих играча. Могу да кажем да не слути на мир скоро. Наша кључна улога је да преживимо све ово. У рату великих, мали најчешће страдају, то смо историјски више пута искусили. Наравно нама је за нијансу компликованија ситуација имајући у виду Косово и Метохију. Ми као земља кандидат за чланство, војно неутрална држава са проблемима Косова и Метохије. Није иста примена аршина као што је наратив око Украјине. Где се инсистира на неповредивости граница, суверенитету међународно признате државе. Са чим Република Србија нема никакав проблем. Напротив. Са друге стране, нама се не признаје и не прихвата таква позиција“, истиче Вучевић.

На новинарско питање да коментарише изложбу о Алојзу Степинцу коју је хрватска посланица органзирала у Европском парламенту, министар Вучевић је изјавио да „то није добро ни за Европу, а ако Европа прихвата такве садржаје онда сам и за Европу забринут“.

"То је све за нас, и као држава и као народ, веома фрустрирајуће. У срцу Европе где се говори о демократији о борби за слободу и равноправност, имате изложбу посвећену викару независне државе Хрватске као ратном злочинцу. Сви слушамо да се треба осудити сваки злочин, да треба казнити оне који су осумњичени или починиоци сличних кривичних дела и истовремено на истом месту имамо изложбу посвећену некоме ко је званични правоснажно осуђен као ратни злочинац. Чули смо различита мишљења од тога да не можете да спречите неког посланика да организује изложбу, да је то у малом простору. То није пријатно и мислим да је шамар за целу Европу. Изложба некоме ко је био духовни предводник геноцидне и нацистичке државе као што је била независна држава Хрватска. То није добро ни за Европу, а ако Европа прихвата такве садржаје онда сам и за Европу забринут“, нагласио је министар Вучевић.

 

 

Извор: Танјуг