Вести

Вучевић: Важно је да се заједно сећамо жртава

Поводом Међународног дана сећања на жртве Холокауста, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и председник Јеврејске општине Нови Сад Мирко Штарк положили су венце на споменик жртвама Холокауста на Јеврејском гробљу у Новом Саду.

Вучевић је рекао да Међународни дан сећања на жртве Холокауста морамо доживети као непрекидну и одлучну борбу против антисемитизма, јер се и данас у разним деловима света могу видети антисемитске поруке.

"Ако неко може да разуме страдање Јевреја током Другог светског рата, онда је то српски народ. Поносан сам што су српски и јеврејски народ били увек пуни саосећања и разумевања једни за друге. И ако неки град може да разуме страдање Јевреја онда је то Нови Сад, град страдалника али и град победника, град који је претрпео велике жртве", рекао је Вучевић.

"Пре четири дана смо обележили 80 година од новосадске рације, нешто раније и осам деценија од рације у Бачкој. Заједно су и тада страдали и Срби и Јевреји и наша браћа и пријатељи Роми. То је нешто што нас је везало тугом и болом за све времена из све лепе ствари које нас везују", рекао је Вучевић.

Генерална скупштина Уједињених нација је 2005. године усвојила резолуцију којом се 27. јануар проглашава за Међународни дан сећања на жртве Холокауста. Тог дана 1945. године ослобођен је Аушвиц, најозлоглашенији логор смрти у поробљеној Европи.

 

 

Извор: Танјуг