Вести

Вучевић: Велике могућности за јачање сарадње са Бразилом

Председник Владе Републике Србије Милош Вучевић и амбасадор Савезне Републике Бразил Жозе Мауро да Фонсека Кошта Коуто разговарали су о унапређењу билатералних односа и продубљивању сарадње, пре свега, у области пољопривреде и економије.

Вучевић је исказао захвалност Бразилу на уздржаном ставу приликом гласања о резолуцији о Сребреници у Генералној скупштини УН, и поручио да ова резолуција неће допринети стабилизацији прилика у региону, нити побољшању односа српског и бошњачког народа.

Премијер је такође пренео захвалност амбасадору на принципијелној подршци Бразила територијалном интегритету и суверенитету Србије.

Вучевић је истакао да простор за унапређење билатералне сарадње види посебно у области пољопривреде, нагласивши да је Србија традиционално пољопривредна земља, као и да искуства Бразила можемо искористити за повећање сточног фонда.

Такође, простор за унапређење сарадње је и на пољу производње био-горива, са којим Бразил има богато искуство и знање, навео је Вучевић и додао да таква производња помаже очување животне средине.

Амбасадор је указао на то да је та земља други највећи произвођач био-горива на свету, нагласивши да због глобалних климатских циљева и смањења емисије угљен-диоксида у сектору транспорта, многе државе у свету прелазе на обновљива горива.

Он је истакао да је Србија препозната као земља са највећим потенцијалом у региону када је ова тема у питању, и додао да Бразил тражи партнере у производњи одрживих извора енергије.

Амбасада Бразила ће, како је поручио, крајем октобра у Београду организовати бизнис семинар, на коме ће једна од главних тема бити производња био-горива.

 

 

 

Извор: Танјуг