Вести

Вучевић: Велики инфраструктурни пројекти мењају карактер државе

На констатацију да је председник Србије Александар Вучић говорио о наставку железничке пруге од Новог Сада до Суботице Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада је изјавио да није згорег подсетити како је било некад, јер ми се, што је и природно, брзо навикнемо на добре ствари, људи се навикну на бољу пословну климу и овај амбијент који мења Србију на боље и то све делове ове земље.

"Велики инфраструктурни пројекти су у току што је резултат одговорног, марљивог и посвећеног рада. И они мењају карактер целе државе. Ово је вишеслојна битка и битка за долазак инвеститора, а кључни циљ је да наша деца и наши унуци остану у овој држави, бар у највећем броју и да не иду да раде за фабрике широм Европе и света већ да те фабрике долазе у Србију, то је кључ свега. Инфраструктура вам помаже да задржите и повежете људе, мења цео амбијент. Утиче на раст БДП-а и утиче на још много привредних грана и ја сам срећан како се то дешава. И када кажу то су наши новци, јесте то су наши новци, али они су били наши и 2010. године, па нешто нисмо видели ауто-путеве, клиничке центре, брзу пругу, коридоре, само су изгледа новци отишли на Маурицијус, Сејшеле…", изјавио је Вучевић.

Када је реч о четвртом новосадском мосту, Вучевић је изјавио да нема дилему да то иде у добром правцу и захваљујући подршци централне владе, ресорног министарства ми идемо храбро у тај пројекат уз кинеске партнере.

"Експропријација ће ићи много брже, извори финансирања долазе од стране републике и република нам штеди огроман новац, говорим о градском буџету, говорим о пројекту од 130 милиона евра плус експропријација и ми имамо ту подршку да идемо заједно са Министарством грађевинарства и саобраћаја, са коридорима и са "CRBC" као страним партнером из Кине. Ја очекујем да у марту следеће године крене и изградња моста", додао је Вучевић.

Вучевић је нагласио да почетак изградње четвртог моста у граду очекује у марту 2022. године и додао да ове године почињу радови и на изградњи још једног моста.

"Он се налази низводно, код Ковиља, нека врста обилазнице око Петроварадина. Ми овде говоримо о два моста, један је наставак Фрушкогорског коридора, а други је новосадски мост, продужетак Булевара Европе. То је јако битан мост, најзападнији мост у Србији. Сви који путују викендом Мостом слободе, врло добро знају колико времена проведу чекајући да се укључе у улицу Народног фронта. То ће значити растерећење града и Моста слобода", рекао је Вучевић.

Вучевић је нагласио да теретни саобраћај неће ићи преко њега и додао да је срећан што га нападају због убрзаних процедура.

"Ми ћемо максимално да убрзамо процедуре, да не би чекали још 25 година да добијемо нови мост. Нама је требало 19 година да вратимо све порушене мостове, и сада нам неко паметује да убрзавамо процедуре. 2011. године су нам оставили толико компликовану ситуацију, да нам је требало 8 година да се испетљамо. Они су нападали сваки инострани пројекат у граду, а не ваља им зато сто су били неспособни", нагласио је Вучевић.

Вучевић је истакао да има одличну сарадњу са новим министром саобраћаја и да би пожелео такву сарадњу са свим министрима.

 

У Новом Саду неће појефтинити, већ поскупети станови

Не постоји могућност да падне цена некретнина у нашим градовима, рекао је Вучевић.

"У Новом Саду неће појефтинити, већ поскупети станови, осим да дође до рата или неког не дај Боже чуда, што не очекујем да се дешава. Погледајте какве инвестиције долазе, не може да падне цена некретнина. Ми ћемо као Град доносити још ригорозније мере за инвеститоре, као што смо их терали за гараже и паркинг места. Сада ћете видети нову меру, биће обавезно озелењавање, не само у смислу травнатих површина него и стабала", додао је Вучевић.

 

 

Извор: РТВ