Вести

Вучевић: Верујем да ће учионице бити пуне од 1. септембра

Формално правно укидање ванредне ситуације пре свега значи да имамо бољу епидемиолошку ситуацију у последње време. У последњих 15-ак дана имамо свакодневно једноцифрени број новоинфицираних и ти бројеви више нису драматични, изјавио је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

"Они нас упозоравају да вирус постоји, да није завршено, да није окончана та борба, али дозвољавају да размишљамо и доносимо одлуке које релаксирају живот, односно враћају нормалнији и пожељнији оквир", додао је Вучевић.

Вучевић је саопштио да је то резултат већег броја вакцинисаних, по његовом мишљењу кључни разлог, уз додатак ефективности мера које су биле до сада на снази.

"Колективни имунитет који стичемо кроз процес вакцинације и одзив грађана је у граду створио амбијент да данас можемо да имамо лагоднију ситуацију. Нисам ни ја могао да претпоставим две недеље уназад да ћемо укинути ванредну ситуацију почетком јуна. Оно што морамо јасно да подцртамо, све одлуке Кризног штаба остају на снази, а тиче се публике, радног времена, свега оног што је дефинисано кроз надлежност Републичког Кризног Штаба", рекао је Вучевић.

Вучевић је напоменуо да је прва тачка била укидање ванредне ситуације у граду, излазак из ванредног периода који није пријатан, а друга тачка је била да Штаб за ванредне ситуације града доноси одлуку како ће функционисати отворени базени који су били доста лимитирани у ванредној ситуацији.

"Била је забрана рада базена осим за спортске клубове у смањеном интензитету. Од сутра креће да ради отворен базен на Спенсу и после њега одмах креће базен на Сајмишту. Оно што је новина у односу на прошлу годину јесте да смо рад поделили у две смене, тако да базен на Спенсу може да прими до 500 посетилаца по смени, а на Сајмишту до 1.000, јер је већи просторно. И у Сланој Бари смо вратили тренажне процесе", додао је Вучевић.

Вучевић је додао да треба да се потврди и ценовник.

"Не мења се цена карата. Град је инсистирао да на Спенсу остану исте цене карата, ми мислимо да није добро да мењамо цену карте и бесплатно је за децу до 10 година. Град је добро функционисао у доба епидемије захваљујући свим грађанима, службама, здравственим и комуналним радницима, нашој полицији и војсци, али то је заслуга, пре свега, свих грађана Новог Сада", саопштио је Вучевић.

Када је реч о запосленима у школама и у вртићима, Вучевић је рекао да верује да ће учионице бити пуне од 1. септембра.

"Кад год питате ђаке где им је лепше сви кажу да им је лепше када иду у школу и имају тзв. живу наставу. Фалило је деци дружење и смех, понекад и сузе и весеље, фали им одрастање уз вршњаке и наставнике", изјавио је Вучевић.

На питање да ли је задовољан како је образовни систем у Новом Саду функционисао напоменуо је да је школски систем задржао и пролећни део претходне школске сезоне и готово целу ову школску сезону.

"Ми смо као Град били партнери са школама у контексту да обезбеђујемо заштитну опрему, маску, хигијену да би школе имале услове да обављају наставу и под овим околностима. Најлакше је седети са стране и добацивати и рећи да нешто не ваља. Наравно да је било пропуста када је кренула онлајн настава зато што нико није имао времена да се припрема за онлајн наставу, али то су занемарљиве нијансе у пропустима. Мислим да су држава и професорски кадар положили испит. Прави знак победе би био када крене следећа школска година, 1. септембра, да клупе буду пуне ђака", рекао је Вучевић.

Када је реч о новопридошлим становницима на Југовићеву, Вучевић је напоменуо да је то насеље од 10.000 грађана који ће ту да живе.

"Уз школу и обданиште ту ће да иде и атлетски центар. То је био прилично неуређен део града, а данас добија обрисе уређеног града. Природно се град шири и то је неминовност. Разумем неке реакције, али грађани морају да разумеју да град има нужност ширења. Није могуће да неко каже да се више ништа неће градити у Новом Саду", додао је Вучевић.

Нагласио је да морамо да развијамо град и да је природно да се ширимо.

"То показује снагу града и атрактивност. То показује економску снагу. Мислим да је Југовићево феноменалан пројекат и сигурно ће Ново Насеље ићи према Ветернику", додао је Вучевић.

Вучевић је истакао да је Град издвојио 12 милиона динара за најбоље ђаке свих основних и средњих школа на територији града.

"Припремили смо 27 милиона динара за бесплатне уџбенике за све ђаке прваке да 1. септембра њихови родитељи не морају да купе ни један уџбеник који је потребан за наставу. Остају од 1. септембра субвенције за приватне вртиће у износу од 8 до 10 хиљада динара за цео боравак, трудићемо се да нам буде снажна градска економија да ми то можемо да финансирамо. Да би нам била снажна економија град мора да се развија, да имамо нове инвестиције, да се гради, да имамо нове фабрике, да имамо бољу инфраструктуру, да буде атрактивнији, да наши привредници буду задовољнији, да се плаћају порези, доприноси и комуналије, јер ми из тога финансирамо обданишта и државне и приватне", додао је Вучевић.

Вучевић је рекао да имамо рекордан број деце на субвенцијама у приватним вртићима.

"Ако се не варам 3.200 малишана добија субвенције, односно њихови родитељи, и за то је Град издвојио 300 милиона динара. Проширили смо капацитете за предшколски узраст за готово 1.000 деце у односу на прошлу годину. Завршавамо ново обданиште на Клиси, али проширујемо обданишта и на неколико локација, од тога највеће је у Каћу. Ове године креће изградња три потпуно нова обданишта на Адицама, Ветернику и Сајлову. Није лако да потпуно буде укинута листа чекања за вртиће. Вртићи "Радосног детињства" остају потпуно бесплатни", саопштио је Вучевић.

Вучевић је додао да је главна тема у неким медијима била да Град није конкурисао на конкурс Министарства енергетике за енергетску ефикасност града.

"Тај конкурс је врло битан за целу државу Србију, 50 милиона динара је предвиђено, тако да један град или општина може да повуче до 10 милиона динара плус контрибуција те локалне самоуправе. Ми причамо о 10 плус 10 милиона динара. Град није био довољно активан на том пољу и ми ћемо то да исправимо. У град је дошло стотине милиона евра за мост, за Фрушкогорски коридор, брзу пругу, болницу, Клинички центар и сад имате централни пречистач са скоро 100 километара канализације, 180 милиона евра, мост процене почетне 130 милиона евра, у Фрушкогорском коридору инвестиција 600 и нешто милиона и ту Град добија још један мост и онда кажу нисте добили 10 милиона динара, а само за фасаде ове године добили смо 300 милиона динара да уређујемо Петроварадинско подграђе, центар, Алмашки крај. Ми сада причамо о томе да нисмо конкурисали за 10 милиона динара, а није важно што смо донели стотине милиона динара. Морамо да кажемо да смо се ми фокусирали на велике пројекте за Нови Сад", додао је Вучевић.

 

 

Извор: РТВ