Вести

Вучевић: Видовдан је угаони камен наше културе

Председник Владе Републике Србије Милош Вучевић изјавио је у Крушевцу, на централној манифестацији обележавања националног празника Видовдан и 635. годишњице Боја на Косову, да је Видовдан угаони камен наше културе и националног идентитета, али и подсетник на кључне тренутке и искушења кроз које смо као народ прошли у историји.

"И из царског града Крушевца, на Видовдан, желим да поручим да Влада Србије заједно са председником и врховним командантом Александром Вучићем, наставља одлучну борбу за очување државних националних и народних интереса, за опстанак Косова и Метохије и пре свега за опстанак Срба на Косову и Метохији", истакао је председник Вучевић.

Председник Вучевић рекао је да су са правом данас у царском граду, Крушевцу, на обележавању једног од најважнијих датума у историји Србије и српског рода, Видовдану. 

"Овај дан обележавамо 635 година. И наравно поставља се питање зашто је то тако или како је то могуће да један празник, један датум, један народ обележава више од шест векова.  Видовдан је дан, када се преплићу прошлост, садашњост и будућност", рекао је председник Вучевић.

Председник Вучевић истакао је да судбоносни 28. јун није само датум у неком календару, већ моменат који симболизује отпорност, пожртвованост и оно све што је добро у нама.

"Видовдан је јавна исповест колективног сећања које опомиње и буди, храбри и бодри, крепи и учи. Видовдан је и то да запамтимо дан када смо победили, а не изгубили. На овај дан сећамо се многобројних мученика који су пали за отаџбину, род и веру, пре Косова, на Косову и после Косова.

Међу њима на првом месту свети кнез Лазар који се 1389. године пре приволео небеском него пролазном земаљском царству. Лазар је донео одлуку да се бори знајући да су све околности против њега, што оличава дух Видовдана. А то је бирање части уместо потчињавања неправди, јачем и снажнијем. То је оно што ниске душе утамничене ропским ланцима нити могу да схвате, нити да разумеју", нагласио је председник Вучевић.

Председник Вучевић истакао је да је тај колосални бој дубоко урезан у националну свест, подсећајући нас на високу цену слободе.

Председник Вучевић подсетио је да је свака генерација имала свој видовдански испит.

"Кроз наш рад морамо осигурати да пламен слободе настави да гори за будуће генерације да живи, ради и гради се Србија", рекао је председник Вучевић и нагласио да је Видовдан завет за непрекидну борбу за слободу која је одредила нашу историју.

Подсетио је да се Србија током векова суочавала са бројним изазовима и недаћама.

"Борили смо се за нашу независност против разних освајача и бранили наше право да самостално уређујемо свој дом и ту никада и ни по којој цену нисмо правили компромисе", рекао је председник Вучевић.

Такође, истакао је да морамо осигурати да пламен слободе настави да гори за будуће генерације, да живи, ради и гради се Србија.

"Амерички председник Вудро Вилсон је 1918. године написао - борба српског народа за слободу и право и тежња свих словенских народа за признањем њихове народности и њиховог права да управљају својом судбином и својом политиком привукли су више но икад пажњу целог света и морају задобити симпатију свакога који то види", навео је председник Вучевић.

Председник Вучевић нагласио је да му се чини да су ове речи и данас више него актуелне гледајући све што се дешава у региону и широм света. 

"И тада смо љубављу и упорношћу, безрезервном вером у своју отаџбину и наше сопствене снаге задобили поштовање целог света. И тада и данас били смо на страни правде, нисмо се бојали, јер смо знали да Србија гледа у нас", рекао је председник Вучевић.

Подсетио је да се Србија последњих година суочава са новим изазовима. 

"Притисци из иностранства, угрожавање наше политичке независности, оспоравање наше војне неутралности и кршење међународног права тестирају нашу мудрост, стрпљење и одлучност. Видовдан нас подсећа и учи да смо у прошлости превазишли веће изазове и из њих изашли јачи", рекао је председник Вучевић.

Председник Вучевић оценио је да смо највеће победе постизали комбинацијом светог тројства нашег опстанка - а то су како је додао, мудрост, стрпљење, а кад затреба и беспрекорна и заветна одлучност.

"Одлучност да бранимо и полетимо ако треба, али и мудрост да градимо и развијамо економију и стрпљење да чекамо", рекао је председник Вучевић који је нагласио да су се данас сви окупили у Крушевцу и да се сете жртава које су се уградиле у државност Србије.

"Овде смо да научимо нашу децу значају Видовдана како би они чували вредност због којих смо поносни што смо Срби и због чега су нас и сви други народи поштовали и дивили нам се у тој заветној укоњености у Видовдану", рекао је председник Вучевић и подсетио да и данас као и много пута кроз историју, опет покушавају да Србији сломе кичму због Косова и Метохије.

Председник Вучевић поручио је да се наставља одлучна борба за очување државних националних и народних интереса, за опстанак Косова и Метохије и пре свега за опстанак Срба на Косову и Метохији.

Председник Вучевић додао је да наша снага лежи у прецима, али пре свега у потомцима - у нашем народу и уједињеној Србији која никада не сме да се дели.

"Нека жртва кнеза мученика и осталих косовских јунака који су пре 635 година пали на Косову за крст часни и слободу златну, буду снага и сила на основу којих ћемо доносити наше одлуке", рекао је председник Вучевић.

Председник Вучевић додао је да су наши преци падали славно да бисмо ми данас били сложни и уједињени око Србије.

"Гледајмо у будућност и нове изазове, са истом видовданском храброшћу и одлучношћу која је увек водила наш народ. Будимо као један, радни и вредни, мудри и предани, и чекајмо дан васкрса и славе а свануће нова зора. Живела Србија", поручио је председник Вучевић.

 

 

Извор: Танјуг