Вести

Вучевић: Више не ћутимо о нашим жртвама

Изасланик председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић присуствовао је свечаности откривања и освећења 19 спомен-плоча новим косовским јунацима у крипти Храма Светог Василија Острошког у Нишу, поводом 25. годишњице одбране од НАТО агресије 1999. године.

Откривању и освећењу спомен-плоча присуствовао је начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, а церемонију освећења спомен- плоча и служења помена настрадалима предводио је епископ нишки Арсеније са свештенством.

Министар Вучевић обраћајући се присутнима рекао је да је данашње окупљање у храму Светог Василија Острошког посвећено одавању почасти сенима 1.139 нових косовских јунака, припадника наше војске и полиције који су од 1998. до 2003. године пред олтар слободе Србије принели своје животе.

"У знак највеће захвалности за жртву коју су зарад свога рода поднели, дошли смо да се  помолимо у тишини Господу, да њиховим душама подари рајско насеље и под своје окриље их узме заједно са витезовима Светог кнеза Лазара. Да се помолимо Василију Острошком, слава му и милост, да буде њихов молитвеник пред Богом. И није случајно, као што ништа није, да се ова црква зове по Светом Василију", рекао је министар Вучевић.

Према његовим речима, радосније би било да се имена косовских јунака нису нашла на овим спомен-плочама и да су се „руке њихове, уместо што су се оружја латиле, наставиле да раде и стварају на корист својих ближњих и целога нашег народа, да су своју децу подизали и васпитали у духу части и родољубља“.

"Али њих је, као и многе јунаке прошлих времена, зао повод и неправда приморала да, уместо да подижу и хране, заклањају и бране оно што им је било најсветије – своје породице и земљу својих предака. Страдање је био њихов пут и та их чаша није мимоишла. Знали су они, као што знамо и ми, драга браћо и сестре, да нам слободу и мир никада нико није поклонио. Напротив, скупо је плаћена. Знали су да ако тамо на страшном месту не буду постојали они - да ће непријатељ ударити на нашу чељад, куће, на светиње. Знали су да нико други неће бранити наше вредности него ми сами и да се за то сами морамо изборити или ћемо нестати", истакао је министар Вучевић.

Министар Вучевић је истакао да су за наше право да данас будемо слободни грађани и своји на своме гинули наши очеви, дедови и прадедови.

"Да су се непријатељи наши барем једном пажљиво загледали у душу нашег народа, уочили би једну непорециву историјску правилност и особину наше колективне свести – Срби љубе слободу! И тако су се, потомци слободољубивих и непокорних, чистог срца одазвали позиву мајке Србије и у њеној одбрани остали бесмртни и непоражени. Пре тачно четврт века, на Србију су се обрушили свирепи и моћни,  скупа са својом терористичком претходницом, насрнула је на нас до тада највећа војна сила у историји човечанства, беспризорно газећи међународно право, сопствене акте, а пре свега елементарни морал", рекао је министар Вучевић.

Према његовим речима, неизрециво је тужно што је међу њима већина оних „са којима смо, до пре неколико деценија, раме уз раме војевали, борећи се за идеале слободног света и темељног људског достојанства“.

"Напали су нас брутално са уверењем да ће нас брзо и лако сломити, сломити веру, угасити вољу и одузети снагу да се бранимо. У жељи да нас понизе и отму најсветији комад државе, сипали су издалека, са често недокучивих дистанци хиљаде бомби и ракета на нашу војску, без смелости да се са њом витешки суоче на копну. А како нам војску не могаше поразити, ударали су на оно што им никако није могло измаћи – на децу, жене, нејач, старце, насеља, индустрију, инфраструктуру. Сведок и жртва бестијалности агресора била је и наша јужна престоница и њени грађани Нишлије. Никада не смемо заборавити цивилне жртве, наше грађане као што је трудница Љиљана Спасић, који су између два ваздушна напада ишли да купе намирнице на пијацу, а ваљда су за зликовце постали тиме и легитимна мета. Само захваљујући вољи Божијој на празник светога Василија Острошког 1999. године нико од мештана Дуваништа, где се данас налазимо, није страдао од мноштва касетних бомби које су НАТО хуманитарци посејали по овом лепом српском граду. Кажу очевици да је неки стари седи човек непосредно пред напад упозорио децу да се склоне са места где су се играли. Никада га нико ни пре ни после није видео. Народ верује и зна да то нико други до Василије Острошки није могао бити", рекао је министар Вучевић додајући да је из захвалности Богу на тој неизрецивој милости саграђен овај храм, а да из захвалности према жртви наших палих хероја са здањем овога храма данас сједињујемо њихова славна имена.

Министар Вучевић је захвалио Епархији нишкој и ратном команданту генералу Владимиру Лазаревићу и његовим саборцима, министрима Гашићу и Селаковићу на иницијативи да се ове спомен плоче поставе.

"Прошло је 25 година, а ми још исправљамо неправде према онима који су дали све што су имали за нашу слободу. Предуго се овде ћутало, ваљда у жељи да наше жртве и њихови и наши подвизи не увреде агресора. Да се њихова помрачена савест на трен не узнемири. Пре нешто више од деценије, коначно смо престали да ћутимо. Бићу слободан да кажем, верујем да је то можда и највеће достигнуће које држава Србија урадила у последњој деценији, предвођена тада премијером, данас председником Александром Вучићем, заједно са руководством Републике Српске и нашом светом црквом. Одајемо и одаваћемо пошту нашој херојској војсци и полицији, и добровољцима и невиним цивилима, свим нашим страдалим припадницима, свим жртвама које је смрт недужне нашла у хаосу те бесомучне агресије. И све што се дешавало називаћемо правим именом. Бар толико дугујемо онима који су тада крварили за слободу Србије, за наше Косово и Метохију, онима који су пали, али и онима који су преживели и чине нам част да су данас са нама. То, браћо и сестре, напослетку, дугујемо и себи! Заборавимо ли своје жртве, заборавићемо ко смо. А ако заборавимо ко смо и Бог ће нас заборавити. Нека је мир и вечни покој у Господу уснулим, али неумрлим новим косовским јунацима који погинуше за слободу и част Србије. Живело Косово и Метохија! Живела Србија!", нагласио је министар Вучевић.

 

 

 

 

Извор: Танјуг