Вести

Вучевић: Водимо рачуна о држави и нашим грађанима

Председник Владе Републике Србије Милош Вучевић изјавио је, за РТС 1, да не постоји ниједна дозвола да се у овом тренутку копа литијум, као и да се то неће радити док се не добију гаранције од домаће, европске и светске струке да није угрожено здравље људи и животна средина.

Председник Вучевић истакао је да Влада јесте вратила просторни план за пројекат "Јадар", али да је дуг процес до рударења.

"Нико није блесав, луд, злонамеран или злурад да ради против своје државе. Па ми живимо у овој држави. Дишемо исти ваздух, пијемо исту воду. Живе нам овде и родитељи и деца. Нико неће радити ништа против сопствене државе", нагласио је председник Вучевић.

Председник Вучевић додао је да треба да искористимо потенцијале које имамо да се развијамо и да из тога добијемо више новца за улагање у инфраструктуру, у животни стандард, здравство, војску, спорт, културу.

"Ја стварно мислим да је то наша шанса. И понављам, ништа неће бити рађено док се не буду добиле гаранције од струке, не од политике", нагласио је председник Вучевић.

Председник Вучевић подсетио је да је председник Републике Србије Александар Вучић у Паризу рекао да је држава, по питању литијума, спремна да организује референдум.

"Да се грађани Србије одлуче о томе да не испадне да је неко нешто наметао. Референдум не о копању или заштити државе, него референдум о томе да ли желимо да искористимо природне ресурсе које имамо или не желимо. Да ли желимо да будемо економски развијени или мислимо да то не треба да се користи за даљи напредак државе Србије. То је легитимно да буде питање", навео је председник Вучевић.

Председник Вучевић додао је да је сигуран да би грађани Србије подржали њен развој, било да се ради о Лозници, западној Србији или целој земљи.

"Од настанка српске средњевековне државе до данас, рударство је неотуђиви и неодвојиви део развоја наше државе. Од средњег века до данас. Хајде да заједнички одлучимо да ли је то добро за Србију или није. Ја верујем да је добро", рекао је председник Вучевић.

 

Декларација припрема државе на све што се дешава и што се може десити

Председник Вучевић изјавио је да је Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа, о којој се расправља у Скупштини, припрема државе на све оно што се дешава и што се може десити у наредном периоду, као и позив за све институције и појединце који су доносиоци одлука да буду у једном фронту у заштити националног идентитета.

Председник Вучевић рекао је да очекује да Декларација буде усвојена, али не консензусом.

"На жалост, колико сам у ова три дана радио у Народној скупштини, стекао сам утисак да неће бити усвојена консензусом. Очекујем, наравно, усвајање, јер постоји политичка већина, али неке странке и неки људи сматрају да то није битно", рекао је председник Вучевић.

Председник Вучевић сматра да се на тај начин шаље ружна порука нашем народу у јужној српској покрајини, као и у Републици Српској.

"Ово је била јединствена прилика да покажемо и политичку зрелост и националну одговорност", истакао је председник Вучевић.

Председник Вучевић навео је да је декларација припрема државе на све оно што се дешава и што се може десити у наредном периоду.

"Имамо константан напад на Србе на Косову и Метохији, имамо константне притиске на Србију по питању Косова и Метохије, имамо у континуитету покушај ревизије Дејтонског споразума и искључиво на уштрб или штету Републике Српске и њених надлежности, имамо оспоравање националних права нашег народа у региону у одређеним државама", рекао је председник Вучевић.

Председник Вучевић нагласио је да је декларација позив за све институције и појединце који су доносиоци одлука да буду у једном фронту.

"Ми смо први пут од 1995. постигли тај ниво међусобног консензуса и успели да Република Србија и Република Српска, не угрожавајући било кога, не успоравајући ниједну државу, ниједан народ, ниједну религију, дефинишу своје националне циљеве, у заштити националног идентитета", указао је председник Вучевић.

Говорећи о бурним расправама у Скупштини, председник Вучевић истиче да нема проблем са тим.

"Највише се о литијуму говорило. Нико није бежао од разговора по било којој теми", рекао је председник Вучевић.

Председник Вучевић додао је да замера појединим посланицима што нису били заинтересовани да слушају о положају Срба на Косову и Метохији и да се не може доћи до националног јединства са онима којима то јединство није битно.

 

Срби на Косову и Метохији немају елементарне услове за живот

Председник Вучевић изјавио је да је опстанак Срба на простору Косова и Метохије угрожен, јер,  како је истакао, немају елементарне услове за живот.

Председник Вучевић навео је да српски народ на Косову и Метохији свакодневно трпи притиске на различите начине, као и да Срби практично немају ниједну институцију на том простору.

"Остало је још само да се нападне образовни систем. Здравство је већ у доброј мери нападнуто", навео је председник Вучевић.

Председник Вучевић подсетио је да је забрањен улаз робе из централне Србије на Косово и Метохију и угрожено енергетско снабдевање на Косову и Метохији.

"Куртијева намера да отвори мост између јужне и северне Косовске Митровице представља хиперсензитивно питање и може да доведе до немалог броја проблема", нагласио је председник Вучевић.

Председник Вучевић наводи да се чека наставак дијалога у Бриселу, али да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти жели други сценарио.

"Он вероватно машта да дође до неког рата, али не да он ратује, него да НАТО ратује против Србије", рекао је председник Вучевић.

Председник Вучевић истиче да је циљ да сачувамо мир и стабилност.

"Чека нас Експо, чека нас много догађаја, а истовремено морамо сачувати народ на Косову и Метохији", истакао је председник Вучевић.

 

Конструктивни али тешки разговори са представницима удружења пољопривредника

Председник Вучевић изјавио је да је имао конструктивне, али тешке разговоре са представницима Уједињених удружења пољопривредника Србије, са којима је разговарао о питању цена, приноса, субвенција и катастра.

Председник Вучевић рекао је да је заиста много проблема које вероватно, како је навео, већина људи није ни свесна да постоје у животу наших фармера, паора и пољопривредника и додао да су нека решења постигли, као и да то није мала ствар.

"Ми идемо сад до 35.000 динара по хектару за семе, то никада до сад није било. И повећали смо посебно фонд за сточарство, са 40.000 на још 60.000, односно 100.000 укупно за грла, али тако да стимулишемо сточаре да задрже телад, јунад код себе, да повећамо сточни фонд, а не да само се неко бави комерцијалним стварима, као и да распродаје сточни фонд", навео је председник Вучевић.

Председник Вучевић истакао је да нам треба далеко већи сточни фонд и да је задовољан што су пољопривредници прихватили дијалог.

Председник Вучевић указао је да сви очекују од државе да има инструменте да може све да реши, а да је лако решити, све би одавно било и решено.

"Пратимо приносе ове године, пољопривредници су нешто скептични око суше везано за одређене приносе, родове. Неке стручне службе кажу да не би требало да буде лоше, сад зависи, имате и микро регионе, имате буквално села до села, атара до атара, негде је било падавина, негде сушно време", навео је председник Вучевић и додао да се микроклима рефлектује на приносе.

Председник Вучевић напоменуо је да је за њега најважније да су успоставили врло јасну комуникацију, као и да свако може да каже оно што жели, као и да траже решења.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1