Вести

Вучић: 17. децембра за будућност и стабилност, за слободарску Србију

Председник Републике Србије и члан Српске напредне странке Александар Вучић рекао је да Запад неће променити своје ставове о независности тзв. "Косова" и да ће Србија и у будућности несумњиво бити изложена притисцима.

"Некада гледате како да наш српски брод између свих стена и проблема са којима се суочавамо, доведете до мирне луке. Некада попустите, успорите, некада убрзате, али увек чувајући своје виталне националне и државне интересе. То ћемо наставити да радимо и у будућности", рекао је председник Вучић и додао да Запад своје ставове о независности тзв. "Косовo" неће променити и да од тога неће одустати.

Председник Вучић је додао да српском народу може да обећа да ће паметно одговорно и мудро чувати Косово и Метохију и све стратешке интересе Србије. 

Истакао је да је јуче чуо поруке са северне трибине Маракане у којима су навијачи Звезде поручили да је Косово Србија, али и да их је чуо и његов гост председник Манчестер Ситија Калдум Ал Мубарак, који је оценио да је то веома важно питање за Србију.

Председник Вучић је рекао да Србију у предстојећем периоду очекује велики привредни и економски раст, као и да ће наставити да штити своје националне и државне интересе, али паметно, не доводећи у питање економске просперитете и будућност Србије.

"Штитићемо наше националне и државне интересе, али паметно ћемо то радити, не доводећи у питање ни економске просперитете и будућност Србије што је веома важно. Чуваћемо мир, стабилност, водећи земљу на путу ка Европској унији, али увек чврсто чувајући наша традиционална пријатељства са Руском Федерацијом, Народном Републиком Кином, арапским земљама, бројним афричким, латиноамеричким, азијским и то ће бити политика Србије", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, у наредном периоду Србију очекује још нижа стопа незапослености која је данас на најнижем историјском нивоу, наставак реиндустријализације земље, али и улагање у супер-компјутере, у дата центар, у ИТ индустрију.

"Очекујемо даљу модернизацију Србије, изградњу пруга, путева, свега онога што неки нису могли да раде док су били на власти", поручио је председник Вучић.

Додао је да ће се све то урадити, а да, при томе, не повећавамо стопу јавног дуга у односу на бруто домаћи производ.

"Оно што смо ми обећали и што вам гарантујемо, то је да ће просечна плата пре краја мандата следеће владе бити 1.400 евра. Да ће просечна пензија пре краја мандата следеће владе бити 650 евра. Да ће минимална зарада, да бисмо заштитили најсиромашније радничке породице, бити 650 евра. И при томе ћемо имати пуну фискалну сигурност, нама никада јавни дуг неће прећи 60 одсто, а данас је на нивоу 51,4 одсто, што је боље од 90 одсто земаља Европске уније", рекао је председник Вучић.

На новинарску констатацију да се у магазину "Економист" јуче појавио наслов "Српска економија је на лошем путу", председник Вучић је рекао да "Глобал Фајненс", али и ММФ, кажу да је српска економија на добром путу.

"Наравно, била би на много бољем путу када би европска економија брже расла, јер ми добрим делом зависимо од немачке економије, у будућности ћемо и од италијанске, пошто ће се електрични аутомобил Фијат Панда производити у Крагујевцу, али већ данас имамо различите механизме за подстицање раста", рекао је председник Вучић.

Навео је да Србија много улаже у путеве, и то не само у ауто-путеве, већ и у брзе саобраћајнице и пруге.

"Од брзе пруге Београд - Ниш, од пруге Ниш - Димитровград од 120 километара, Ниш - Брестовац од 23 километра, па наставак ка Лесковцу, Врању и Прешеву, од "Смајлија" до Моравског коридора, тиме додатно подстичемо раст, али и директне стране инвестиције", истакао је председник Вучић и додао да се очекује да ће у децембру бити укупно 4,5 милијарде евра страних инвестиција, што ће, како је рекао, бити "апсолутни рекорд".

Председник Вучић је најавио да ће у наредном периоду много више бриге посвећивати обичним људима.

"Бавили смо се ауто-путевима, Косовом и Метохијом, пругама, болницама, клиничким центрима, а понекад бисмо заборавили да проверимо да ли у тим центрима имамо мамографе и да ли наше жене, мајке, сестре и ћерке могу да оду на преглед и могу ли да добију адекватну негу. То су ствари које ћемо код себе морати да мењамо, много више бриге обичном човеку да посветимо и уверен сам да људи то итекако разумеју", поручио је председник Вучић.

Говорећи о предизборној кампањи, председник Вучић је рекао да су његово име и презиме две најупотребљаваније речи у кампањи његових противника.

"И цела кампања је била заснована на личној мржњи, а завршила се том главном поруком, за људе који не знају, главна порука је да ће да ме ухапсе. То је завршна реч овога из Г17 Алексића и из Лиге социјалдемократа Војводине, па сад више и не знам у којој странци Маринике Тепић. Дакле, они су то данас саопштили, Вучић неће дочекати у складу са уставом и законом добијени мандат до краја, већ ћемо га ухапсити пре тога. И то је њихова порука, да ће да се обрачунавају са политичким неистомишљеницима", рекао је председник Вучић.

Истакао је да током кампање од својих политичких противника није чуо ништа осим критике упућене актуелној власти.

"Све се сводило на трикове и причање онога што би људи желели да чују. Долазили су у емисије и причали о томе како је познат њихов став да су Косово и Метохија - Србија и да ће они то лако да реше", рекао је председник Вучић и додао да су они таквим приступом потценили народ.

Нагласио је и да би се, у случају да СНС изгуби изборе руковао са сваким и да би џентлменски прихватио пораз.

На питање кога ће прво позвати након завршетка гласања, председник Вучић је одговорио да ће то бити страни званичници.

"Од политичара верујем да ћу се чути са Шеиком Мухамедом, Ђорђом Мелони, Робертом Фицом, Виктором Орбаном, вероватно и са Макроном, са многим другим", рекао је председник Вучић и додао да претпоставља да ће се чути и са председником Социјалистичке партије Србије Ивицом Дачићем.

Захвалио је грађанима Србије на, како је рекао дивној кампањи. 

"Показали смо како се води фер, позитивна кампања. Ничију породицу нисмо увредили, никоме нисмо претили хапшењем. У овој кампањи није било физичких инцидената.  Поносан сам на то колико смо демократски напредовали. А у недељу позивам људе да изађу на изборе и да их победимо убедљивије него икада", рекао је председник Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1