Вести

Вучић: 2019. имаћемо најснажнију армију у региону

Након обиласка реновираних просторија Интерната Војне гимназије у Београду, председник Србије Александар Вучић рекао је да већ почетком наредне године имаћемо најснажнију армију у региону.

"48 година ништа нисмо мењали на овом објекту и то је велика грешка и народа и државе да се ништа не обнавља. Данас сте могли да видите прву фазу и смештај који је на веома високом нивоу", рекао је Вучић.

Вучић је навео, до сада су у прву фазу уложена 32 милиона динара, али је дошло боље време.

"Видео сам нове, младе људе и дошао сам да позовем људе из Србије, посебно са југа Србије, да дођу, зато што их чека добра будућност у војсци Србије", рекао је Вучић.

Додао је да ће грађани Србије ускоро моћи да виде колико нам је војска снажнија, јача и боља него што је била раније.

"Желим да све наше објекте обновимо и да изгледа неупоредиво боље него што је до сада", рекао је Вучић.

"Морамо и однос према војницима и полицајцима да променимо. Без њих нећемо имати ни мир ни стабилност. Желимо војнике и официре у униформама. Она са собом носи част, морал, озбиљност и дисциплину", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да се у Војску Србије у последње три године улаже много више него што је војни буџет од 650 милиона евра, те да буџет за Војску на годишњем нивоу буде око милијарду евра и више и користи се пре свега за модернизацију војске.

"Ми данас улажемо много више, није наш буџет војни свега 650 милиона као што пише, зато што ми из других извора издвојимо још 350 милиона додатних, те рачунајте да нам је војни буџет милијарду или преко милијарду", казао је Вучић.

Додао је да се последње три године троши много више новца од онога што пише у буџету, али да то не угрожава буџет, већ се троше текуће буџетске резерве, новац из суфицита, те да је највећи део тог новца искоришћен за модернизацију војске.

"Ми до јуче нисмо имали ни једну једину летелицу, ловца. Почетком следеће године ми ћемо имати 14 најмодернијих мигова четврте генерације, није пета генерација, али најмодернији ловци четврте генерације", казао је Вучић и додао да ће Војска Србије имати хеликоптере Х 145 купљене од Немаца и Француза, те да су купљена два МИ 17 од Руса, а да се купује још хеликоптера од Руса и борбених и транспортних.

"То за земљу нашег обима, наше територије и броја становника није мало, мало је у односу на Израел, али није мало у односу на друге земље. Од земаља сличних људских и територијалних капацитета и потенцијала у региону, не постоје снажније армије од наше", истакао је Вучић.

Навео је да постоји више проблема, те да је један од њих људски потенцијал и додао да се мора имати много више деце која ће да уче у Војној гимназији и на Војној академији, много више војника.

Када је у питању људски потенцијал, како је рекао, најмање проблема има на југу Србије, а највише је проблема због ниских примања и то у Војводини и Београду, а тај проблем ће решити побољшање стандарда војника.

"Под два имамо проблем да је наша техника прилично застарела, није обнављана деценијама, и даље робујемо старим системима и тешко прихватамо ново наоружање и то због процедура", навео је председник и додао да је потребно променити однос према полицајцима и војницима у друштву, јер без њих не бисмо имали ни мир, ни стабилност.

"Зато сам рекао да желим да видим што већи број њих у униформама, да се тога не стиде и да се тиме поносе, ако буде требало даваћемо и додатне бонусе, јер ће се због тога и грађани на улицама осећати сигурније", казао је Вучић.

Истакао је да је процес модернизације армије процес од 10 година, те да ће за 10 година грађани моћи да виде веома респектабилну и снажну армију, која данас није слаба, али је потребно да буде јача.

Говорећи о још увек нереновираној згради Министарства одбране, Вучић је казао да је тешко било шта извести по том питању, јер када је, каже, био пронађен и инвеститор, рекли су му да хоће да прикрије НАТО злочине, иако је он први који је почео да обележава великим манифестацијама почетак агересије.

"Наша имовина је прецењена и војску много кошта чување објеката који ничему не служе, али не вреди, то је потреба да се сачува на наше име. Не треба тако, дајте неком ко ће то моћи да искористи, не причајте ми глупости да касарна у Неготину кошта 19 милиона евра, ништа тамо не вреди 19 милиона евра", казао је Вучић.

Додао је да су се неке ствари у Војсци промениле, али да мора још доста тога да се мења.

"Волео бих када би војска дала имовину која јој не треба, а да ничим не оштети своје војне капацитете, потенцијале, одбрамбене потенцијале пре свега", закључио је Вучић.

 

Нема доласка на власт на силу, протести али по закону

Вучић је поручио данас да се у Србији на силу неће долазити на власт, да свако има право да протестује али у складу са законом, уз оцену да су протести због цене бензина политички организовани.

Вучић је новинарима рекао да у Србији не постоји никакав хаос, већ само политичари, тајкуни, који се користе и триковима, и који не бирају средства да се дочепају власти.

Како је рекао понестаје им пара, а против Драгана Ђиласа и Драгана Шолака нико не сме ни реч да напише, а сви они као и њихови партнери имају медије и то им је заједничко.

Забрањено је, каже, помињање имена Ђиласа и Шолака, а "један се од њих хвали да има 25 милиона евра, а има више, док трећи добија шест милиона евра за НВО коју води, 200.000 евра из Катарске амбасаде од оних који финансирају муслиманску браћу".

Они чак, како каже, и не смеју да кажу да то није истина, али морају да пронађу начин да се дочепају власти.

Вучић је рекао да грађани Србије у дану када је Ђилас продао своју агенцију нису могли то нигде да прочитају, при чему је, каже, лагао да је продао Бугарима, а званично је продао Шолаку, који, додао је, држи Н1 и главни је кабловски оператер:

"Важно је да тог дана нико у Србији није смео то да објави и то се зове права цензура", приметио је Вучић и додао да Ђилас плаћа и новинарско удружење које друге оптужује за цензуру.

Поменуо је и да ти исти за Синишу Малог кажу да је лопов и упитао:

"А где су онда та 24 стана. Не, лопов је тај који је то рекао за Синишу Малог, а то је Драган Ђилас, тај је лопужа".

"Али шта да радите, са тим морате да се суочавате свакога дана да о вама говоре најгоре лажи", навео је председник и указао да је то одраз здравог система "али није здраво да је све друго цензура и није здраво да ја могу само уживо нешто да кажем у две дневне новине и на једној телевизији".

Поручио је да наставе само да га вређају и да са тим нема проблем, а да народ све види и зна ко ради и то поштује.

Поменувши протесте због цене горива, рекао је да влада ради на проблему цене деривата, али исто тако нагласио да је у Србији, уз Бугарску најмања цена хлеба, те да је најнижа цена струје у Европи, 6,64 евроцента, а следећа најнижа у Македонији 8,20 евроценти по киловат сату.

А о свему томе, приметио је, говоре они који су продали НИС и исцрпели наша налазишта.

Зато, ко год жели да протестује добродошао је, поновио је, али и напоменуо да нико не може закон и загарантовану слободу кретања.

Како је навео, то је изгледало тако што три возача блокирају аутомобилима саобраћај, па 20.000 људи не може да прође, а онда они прикажу као да су сви ти људи протестовали.

Оценио је да је реч о политички организованом протесту, јер сви ти људи који су онемогућени да прођу нису били у протесту већ су псовали, али су, каже, били и трпељиви.

Подсетио је на протесте прошле године и навео да су трајали шест месеци, да су грађани били трпељиви, а да су протестом тражили од њега да постави Сашу Јанковића за премијера.

"Али то није законито понашање и то сви треба да знају", рекао је председник Србије и замолио људе у Србији да буду трпељиви, "ови што то организују и раде неће сигурно на силу власт да освоје".

На све то, подсетио је, Србија је прва по директним страним инвестицијама у региону, има најмању незапосленст, једина има суфицит у буџету и ствари, како каже, могу да иду на боље, што са другима није случај.

 

Није важно место разговора, већ садржај предлога

Вучић je истакао данас да није важно место где би се одржала конференција о решењу КиМ, већ садржај предлога, те је изразио уверење да ће притисак на власти у Србији расти у наредном периоду.

Вучић је, у разговору са новинарима после обиласка реновиране ученичке собе, читаоницу и остале просторије Интерната Војне гимназије у Београду, одговaрајући на молбу да прокоментарише да ће се косовски чвор расплести организовањем међународне конференције „Рамбује 2“, казао да није битно да ли је Рамбује 2 или 5, већ да је важна суштина.

„Мене интересују суштина и резултат. Да ли се прави конференција у балској дворани или обичној сали, испред на путу, мени је потпуно свеједно. Желимо да видимо решење, а да Србија хоће и може да га прихвати, сачува образ, да се народ не осећа пониженим, зна да има будућност, и пре свега да Србима на КиМ буду загарaнтовани будућност, мир и безбедност, али и заштите интереси Србије. Када то будемо видели могу да закажу конференцију где год хоће, у Лос Анђелесу или Токију, или било где друго“, нагласио је.

Вучић је рекао да није важно место већ садржај предлога.

„Оно што сам до сада добијао као идеје нисам био задовољан, па нисам ни коментарисао у јавности. Имао сам довољно храбрости да их одбијем у разговору са саговорницима“, објаснио је Вучић.

Вучић је, на констатацију да ће Немачка имати тврђи став по питању размене територија него САД, казао да не коментарише ставове појединих земаља.

„Знам колико сам тешких разговора имао са Американцима и Немцима, а неће бити ништа лакше у будућности“, рекао је Вучић.

Вучић је изразио уверење да ће у наредном периоду постојати бројни притисци на нашу земљу и народ јер знају да је суштина у одлуци Србије.

„Ми ћемо бити под великим притисцима. Они који желе на различите начине да Србију сломе покушаваће да то ураде изнутра, да ослабе нашу преговарачку позицију, да покажу шта су све у стању да ураде“, објаснио је Вучић.

Како је рекао, док су српска влада и председник снажни тешко је вршити тако велики утицај или било какав значајнији притисак на одлуке које можемо да доносимо.

„Зато је важно вршити стални притисак. Зато смо слушали приче да ће Србија бити следећа земља у којој ће бити убијен новинар. А имамо пет земаља у којима су убијени новинари од тада и нико да каже извини. Код нас је најозбиљнији напад на новинаре био напад на новинаре Пинка Гордану Узелац и Мару Драговић, а напали су их батинаши и сецикесе Двери и других организација. То је једна у низу милионских лажи просипане на дневном нивоу управо да се смањи углед Србије у свету“, навео је Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг/Пинк