Вести

Вучић: Албанци нису ни видели воз, Срби видели оклопна возила

Премијер Александар Вучић изјавио је да у наредним разговорима у Бириселу заједнички закључак мора бити да не сме доћи до употребе оруђа и оружја и нагласио да после састанака са Федериком Могерини и Ангелом Меркел мирније гледа на ситуацију на западном Балкану.

Вучић је на конференцији за новинаре рекао да неће бити нимало једноставни разговори у уторак, да се полази са две супротстављене премисе, они да је Косово независно ми да је део територије Србије и да је тешко да се дође до заједничког закључка али да он мора бити постигнут да се оружје не употребљава.

Он је навео да сви причају и да су правили причу око воза, али да нико није обратио пажњу на довођење тешког оружја и оруђа те оценио да је све то било организовано, али и подвукао да Албанци нису ни видели тај воз и након што је заустваљен довели специјалне јединице на север Косова и Метохије.

Како је рекао све да су Алабанци користили индијанске трикове и стављали уво на шине тај воз нису могли ни да чују ни да виде.

На примедбе да је то што је писало на возу "Косова је Србија" провокација Вучић је рекао да у томе не види провокацију а подсетио да је застава "Велике Албаније" донешена у Београд и тада је речено што смо се толико насекирали због тога.

Премијер је додао да ми нисмо због тога износили оружје али они јесу 17 оклопних возила и специјалне јединцие чисто етнички састављене од Албанаца.

"Када им то кажете они кажу браво што си сачувао мир" додао је Вучић али и подвукао да многи политичари "причају глупости" у вези са споразумом из Брисела.

Он је објаснио да се јасно види да полицијске јединице на северу Косова и Метохије морају да буду састављене у складу са етничким саставом те да то важи и за специјалне јединице а не да се шаље РОСУ са 100 одсто албанцима у њој.

Како је рекао, срећан је што је избегнут сукоб, иако су, каже, неки желели да га испровоцирају.

Вучић је рекао да у Брисел идемо да покушамо да се договоримо, да и једни и други учине неки уступак.

Премијер је подвукао да је захвалан шефу европске дипломатије Федерики Могерини као и немачкој канцеларки Ангели Меркел са којима је имао одвојене састанке у Давосу и додао да након тих разговора мирније гледа на ситуацију, бар краткорочно, на западном Балкану.

 

Важни су разговори о заједничкој будућности

Премијер Александар Вучић изјавио је да ће са председавајућим Савета министара БиХ Денисом Звиздићем у Београду разговарати о важним питањима за две државе, истичући да је важно разговарати о заједничкој будућности.

Вучић је на конференцији за новинаре рекао да ће већ вечерас имати неформалну вечеру са Звиздићем, те да ће разговарати о многим важним питањима.

"Увек конкретно разговарамо, некад је за нешто потребно пола године, некад пет, али увек је добро да разговарате", рекао је Вучић и додао да је зато захвалан Денису Звиздићу што долази у Београд

Он је навео да је важно да се озбиљно сагледају позиције БиХ и Србије и заједничка будућност, иако, каже, многи не мисле тако јер немају шири поглед упрт у будућност.

"Срби и Бошњаци морају да имају договор, али и сви остали, о томе како да функционишу у будућности, да све решавамо дијалогом, а затим и надоградимо сарадњом у образовању, култури, спорту...", рекао је Вучић.

Упитан да коментарише Иницијативу СДС из Бањалуке о упућивању декларације о привржености Дејтонском споразуму, Вучић је рекао да Србија подржава спровођење тог споразума, али да неће да се меша у унутрашње прилике у РС и БиХ.

"Има оних у Србији који све знају, па нека они на тај начин коментаришу", рекао је Вучић.               

Он је навео да је Србија посвећена очувању Дејтонског споразума, да је обавезана на то, те да верује да је тај споразум донео мир у БиХ.

 

Наставак дијалога у уторак

У уторак у вечернњим часовима наставићемо дијалог с Приштином у Бриселу, најавио је данас на прес конференцији у Влади Србије премијер Александар Вучић.

На састанак ће овог пута ићи и председник Томислав Николић, додао је премијер, наводећи да верује да ће приштинска страна довести своје највише представнике.

"Надам се да ће бити довољно рационалног приступа да се не догоди довођење оружја и оруђа у средину где живе Срби већински и да би се показивали мишићи", навео је Вучић додајући да је за Србију најважније да се избегну сукоби и провокације.

Такође, како је рекао, верује да ће разговори бити успешни, а ми ћемо, напоменуо је, уложити много труда и рада да бисмо обездедили економски сигурну будућност за грађане у Србији.

 

Скандал с рачунима за струју се неће поновити

Грађани који су, због неправилности и раду ЕПС-а, добили рачуне веће него што су потрошили за струју биће обештећени, рекао је данас премијер Александар Вучић и поручио да се скандал с рачунима више неће поновити.

Вучић је на конференцији за новинаре, наводећи да је јутрос разговарао са директором ЕПС Милорадом Грчићем, рекао да је примио 104 писма грађана који су му послали увећане рачуне за струју, додајући да је нормално да рачуни буду увећани за пет, десет одсто, али да је немогуће да буду увећани за 100 или 150 одсто.

"Установили смо неправилности у раду ЕПС-а, водиће се и посебна истрага других државних органа", рекао је Вучић и додао да је Грчић упозорен и да ће данас упознати јавност о мерама ЕПС-а.

Вучић је рекао да је очигледно да поједина бројила нису ни очитавана, наводећи да нико не може да измишља цену струје и повећава рачуне.

Премијер је рекао да ће новац грађанима бити враћен, тако што ће плаћати мање рачуне за фебруар или март или на неки други начин.

"Тај скандал се неће поновити и ту причу смо завршили", рекао је Вучић и захвалио грађанима који су, каже, знали да држава неће дозволити такву неправду и да ће узети ствар у своје руке.

 

У 2017. реконструкција Тиршове, Тиршова 2, сајбер нож, ангиосале

Премијер Александар Вучић изјавио је данас да ће једна од кључних тема у 2017. години бити побољшање стања у здравству и најавио набавку сајбер ножа као и три ангиосале, а за два месеца завршетак КЦ у Нишу.

Реконструкција Тиршове и изградња Тиршове 2, затим почетак изградње нових клиничких центара у Београду и Новом Саду, Крагујевцу... део су онога што ће се радити у здравству ове и наредних година, а што је најавио премијер на конференцији за новинаре.

Како је рекао, у претходној години је набављено 85 амбулантних возила, 140 домова здравља је обновљено, купљени су гама ножеви, акцелератори, обезбеђен бесплатан епидурал за породиље у Нишу, запосљено хиљаду лекара и сестара.

 

О директном лету за Пекинг, решењу за РТБ

Премијер Александар Вучић данас је на прес конференцији рекао да верује да ћемо ове године имати директан лет из Београда за Пекинг.

Како је навео, имао је веома озбиљне разговоре с једном кинеском компанијом о увођењу авионске линије Београд - Пекинг, те поручио да верује да нисмо далеко од тога да та линија проради већ и ове године.

Упитан о решењу за РТБ Бор, Вучић је рекао само да, уколико се то питање реши као што је прошле године решен проблем Железаре, "након тога можемо и кинеском народу и руководству да подигнемо један озбиљан споменик у Београду.

 

О чишћењу снега: Па шта ако су имали обележја странке?

Лидер СНС Александар Вучић каже да је поносан на чланове СНС који су чистили снег носећи обележја странке, а онима који то критикују на друштвеним мрежам поручио је да и сами ураде нешто за друштво.

Наводећи да га је шефица информативне службе СНС обавестила да је организована акција чишћења снега и леда, да су поједини чланови том приликом носили и обележја странке, а да их сада "исмевају на друштвеним мрежама", Вучић је рекао да нема ништа против њихове акције, јер они нису ништа крали или отимали, већ су узели лопату и чистили снег.

"Видиш докле су нас довели. Кад радис нешто што је најчасније и најпоштеније, када помажеш другима, па и тим ленчугама што не раде ништа по цео дан, треба да се кријеш и стидиш...", рекао је Вучић.

Он је упитао да ли је неко бољи од њега зато што није члан СНС, те истакао да је поносан на то.

"Што нису ови други нешто урадили, осим што су гледали како ће да украду паре народа и да их поделе? Нека ураде они било где, било шта", рекао је Вучић.

Он је захвалио члановима странке који су чистили снег, наводећи да на тај начин морају сви да се ангажују.

"Није посао готов од осам до четири, после тога мора да се учи и спрема за будућност, а не да се чека да нешто падне с неба", истакао је Вучић.

 

 

 

извор: Танјуг