Вести

Вучић: Аустрија је у врху најзначајнијих инвеститора у Србији

Председник Србије Александар Вучић изразио је данас захвалност свом госту, аустријском председнику Александеру Ван дер Белену што су могли да разговарају о свим питањима, и економији, и мигрантима и о кључним политичким питањима, укључујући Косово и Метохију, о којем, иначе, имају различите ставове.

"Разговарали смо о односима између Београда и Приштине, по том питању имамо другачије ставове и позиције", изјавио је Вучић и додао:

"Обавестио сам га да смо ми увек спремни да разговарамо, да имамо отворени дијалог о кључним питањима, али да је потребно да дођемо до компромисног решења, које не може да буде такво да Срби изгубе све и не добију ништа, а да други добију све", подвукао је Вучић.

Ако је решење, мора да буде компромисно, и за то ћемо се борити, нагласио је председник Вучић и додао да није само до нас, да ли ћемо у томе успети, али да ћемо се за то борити.

Рекао је да му је Ван дер Белен пренео да је јасно да ЕУ већ има одређене проблеме и да не могу да увозе нове, те да је један од услова да Србија уђе у ЕУ, што, каже, за нас и није новост, да Београд и Приштина реше проблем.

Поновио је да ће се Београд борити за компромис.

Како додаје, Аустрија види Србију као великог и искреног пријатеља и подржава Србију на европском путу.

"Захвалан сам Ван дер Белену на подршци и што смо могли данас да разговарамо о свему, и о мигрантима", казао је Вучић и истакао да је велика част и привилегија за нашу земљу посета председника Аустрије.

Истакао је и да је Аустрија једна од земаља за коју можемо да кажемо да је у врху најзначајнијих инвеститора у Србији, те да аустријске компаније у нашој земљи запошљавају око 20.000 људи.

Посебно је подвукао да 89 одсто аустријских компанија, које су инвестирале у Србију желе да остану и захвалио се на том поверењу, јер то значи да се Србија показала као добар и пристојан домаћин.

Указао је да је важно да се повећава трговинска размена две земље.

Вучић је навео да је 2017, а затим и ове године трговинска размена две земље драстично увећана и да ћемо ове године први пут прећи једну милијарду евра трговинске размене.

“Извоз није мали, али је и даље увоз већи, па имамо трговински дефицит, али верујем да ће са даљим доласком аустријских компанија, које највише извозе у земље ЕУ и то решавати”, рекао је Вучић.

Посебно је, каже, захвалан Аустрији на подршци у области дуалног образовања.

Додао је да много људи из Србије живи у Аустрији, што је такође важно за односе две земље и који представљају мост између Србије и Аустрије.

“Захвалан сам на свакој врсти подршке и на томе што смо данас могли отворено да разговарамо о свим питањима”, рекао је Вучић.

Било је каже, речи и о питањима миграната и додао да ће Србија помоћи и по том питању.

“Хвала вам на посети, желим вам да се у Београду и Србији осећате као код куће, као што све сви ми осећамо када дођемо у Беч”, рекао је Вучић.

 

Пријем КиМ у Интерпол отвара најмање два озбиљна проблема

Председник Србије Александар Вучић замолио је данас председника Аустрије Александера ван дер Белена да званични Беч буде уздржанији и покуша да сачека евентуалне могућности за компромисни договор о Косову и Метохији, пре свега по питању евентуалног пријема Косова у Интерпол, јер би то значило отварање најмање два значајна проблема.

„Први је што Албанци више неће хтети ни о чему да разговарају, већ ће само чекати следећи корак, а то су ОЕБС и УН. Биће на политичким крилима и неће желети компромисно решење. Србија неће подлећи том притиску и доћићемо у ћорсокак без излаза", подвукао је Вучић.

Такође, указао је, улазак Косова у Интерпол довео би и до повећања броја потерница, то јест потерница против 5.000 Срба, учесника у сукобу 1999.

Ти људи, како је казао, неће знати да ли могу да путују, и ствараће се тензије на дневном нивоу и додатни сукоби.

„Нисам баш разумео домаће политичаре, који подржавају улазак Косова у Интерпол. Не видим ниједну добру последицу тога“, нагласио је Вучић.

Вучић је указао да неке друге земље прате своју политичку агенду, које су признале Косово и с тим у вези се понашају.

„Морамо да разумемо да постоје различити ставови и у складу с тим да изналазимо различита решења“, поручио је председник.

Подсетио је да Аустрија и Србија имају различита виђења, да се другачије односимо према независности Косова.

„Ти ставови су различити већ десет година. Ништа се у разуликама није променило. Морамо то да разумемо. То су ствари око којих ћемо морати да доносимо неке одлуке уколико будемо имали било шта или о било чему да одлучујемо. Буде ли постојала могућност постизања компромисног решења“, указао је Вучић.

 

Одлазак УНМИК-а довео би Србију у тешку позицију

Одлазак УНМИК са Косова, као и формирање војске Косова, довео би Србију у ужасно тешку позицију, поручио је председник Србије Александар Вучић и оценио, поводом писма Ники Хејли, да је очигледно да САД хоће да склоне све што УН представљају на Косову, јер је за њих Косово независна и суверена држава.

Вучић је, коментаришући иницијативу одлазеће америчке амбасадорке при УН Ники Хејли да се УНМИК повуче с Косова, замолио САД да када доносе одлуке, које су можда у складу са њиховим интересима, размишљају и о интересима стабилности и мира на Западном Балкану.

"Зато што би одлазак УНМИК-а, као и формирање војске Косова, довео Србију у ужасно тешку позицију, у којој више не бисмо имали избора, ни право да било шта друго бирамо и учинимо осим да штитимо своју земљу", рекао је Вучић.

Вучић је додао да је очигледно да Американци хоће да склоне све што УН представљају на Косову, јер је за њих Косово независна и суверена држава.

"Очигледно је да хоће да склоне и последње трагове Резолуције 1244 и међународног правног поретка и да покажу да је њихова одлука била једина могућа и правно ваљана", рекао је Вучић.

Вучић је додао да се нада да Србију нико неће довести у ту позицију, рушећи међународно-правни поредак како би показали да могу да учине шта год хоће у свету.

Вучић је рекао и да би формирање војске Косова представљало велики и готово нерешив проблем и за Србију и за регион и апеловао на међународну заједницу, посебно САД, да обрате пажњу на најаве албанских политичара да ће се то догодити до краја године.

"Молим и америчке партнере да воде рачуна о томе. Они су силни, јаки, велики, ми мали, али кад вас неко сатера у угао, не да вам излаз, као пацов у углу ви морате са све четири да се браните. Немојте да нас доведете у ту ситуацију, да немамо шта друго да радимо него да се штитимо", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да не постоји ниједан међународни правни акт који дозвољава формирање војске Косова, да то није предвиђено ни Резолуцијом 1244, ни Бриселским споразумом, нити договором са НАТО и додао да не стоји аргумент да то дозвољава косовски Устав.

"Зашто онда разговарате са Србијом? Устав Србије то не дозвољава, али ми о томе ни не говоримо, већ се позивамо на међународне правне акте", поручио је Вучић.

 

Србија конкурентнија, то носи инвестиције и раст

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да напредак Србије на ранг листи Индекса глобалне конкурентности Светског економског форума (WЕФ) за 2018. годину за пет места значи и долазак нових инвестиција, што означава и нове фабрике, нова радна места, раст животног стандарда, БДП, градњу нових болница, путева...

"Говоримо о важним стварима", рекао је Вучић.

Председник Србије је изразио уверење да ћемо даље да напредујемо и да је потребно да више радимо на иновативним технологијама.

Навео је да смо испред свих земаља бивше СФРЈ, сем Словеније, да смо испpед Хрватске по први пут, а да су остали значајно испод.

Истакао је да није било лако то постићи, да је било потребно спровести много тешких реформи, "а људи ће видети, кроз долазак већег броја инвеститора, већи БДП, више путева, болница, имати виши животни стандард.

Рекао је и да због свег тога, постигнутих резултата, могу и да се повећавају пензије, а да ће и плате бити повећане у распону од седам до 12 одсто.

Додао је да смо ми сиромашна земља, да је то недовољно али да су те цифре незамисливе за развијене европске земље.

Указао је да све више најмоћнијих компанија ради код нас, запошљава високостручне кадрове који неће ићи напоље у друге европске земље.

Рекао је и да ће се запошљавати и друга радна снага на коју се није обраћала пажња и која је дефицитарна, кроз дуално образовање које радимо са Аустријом, Швајцарском и Немачком, те ћемо имати преко потребних занатлија.

"Зато ствари иду полако на боље, али свакако на боље и хвала што нам помажу наши пријатељи из Аустрије. Свакако Србија, ако постане члан ЕУ, неће бити најсиромашнија земља, а гледаћемо да не буде велика разлика између нас и многих других", поручио је Вучић.

 

Да смо извукли поуке из 1908, другачије би било 1914.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је данас имао мало времена да разговара са аустријским колегом Александером ван дер Беленом и о историји и ономе кроз шта су Срби и Аустријанци заједно прошли и приметио да је избегнут рат Србије и Аустрије 1908. године и то захваљујући мудром писму Стојана Новаковића, које је, каже, показало да смо умели да се понашамо историјски одговорно.

Вучић је рекао да се, када се говори о историји, увек све везује за 1914. годину, док мали број људи зна да смо умели да се понашамо и историјски одговорно.

Да није тако, каже, сетили бисмо се, пре свега, 1908. године, када су због анексије БиХ биле одржане највеће демонстрације у Београду и Србији, на које је изашло шест или седам пута више људи него на следећим највећим демонстрацијама икада одржаним у Београду, а једини узвик био је "пушке, пушке...".

Како је рекао, Срби су тада желели у рат са Аустријом, али захваљујући једном паметном писму Стојана Новаковића нисмо ушли у тај сукоб.

"На две странице, фантастичне речи је бирао и разумео како треба да говори о будућности. Да смо извукли поуке или паметне закључке из тога 1908. године, другачије би било 1914. Овако се, чини ми се, до данас ни национално, ни демографски нисмо опоравили од мука које су нас задесиле у Првом и Другом светском рату", рекао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/Пинк