Вести

Вучић: Ауто-пут Е-80 Ниш - Плочник биће велики помак за нашу земљу

Код петље Мерошина свечано су почели радови на изградњи ауто-пута Е80 Ниш - Мердаре од 76,3 километара, на првој деоници од Ниша до Плочника, у присуству председника Републике Србије Александра Вучића.

Вучић је истакао да ће тај ауто-пут бити спас, пре свега, за Прокупље, Куршумлију, Блаце и тај део земље.

Вучић је рекао да би деоница ауто-пута до Прокупља требало да буде готова за око две и по године.

"Ово је веома сиромашан крај, који се са ауто-путем подиже. Веома је важно што ћемо овде изградити ауто-пут", нагласио је Вучић и додао да ћемо се тако боље повезати и са Приштином и Грачаницом.

Ово је велики помак за нашу земљу, нагласио је Вучић и захвалио ЕУ на финансијској помоћи за тај пројекат.

"Умемо да поштујемо новац који добијамо бесплатно - 40 милиона евра поклона од ЕУ само за ову деоницу. Много хвала свим пореским обвезницима ЕУ", поручио је Вучић.

Почетку радова присуствује шеф делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре, министар грађевинарства Томислав Момировић, директори Коридора Србије и Путева Србије, Александар Антић и Зоран Дробњак и други.

Вучић је у разговору са Жиофреом рекао да је први пут о том пројекту разговарао још 2013. године са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

Вучић је рекао да ће ауто-пут допринети и успостављању ближих односа са Албанцима, као и да ће пуно значити за Србе у Косовском поморављу и Сиринићкој жупи.

"Ово је "пут спаса" за наш народ из Грачанице који ће у најкраћем могућем времену моћи да дође до централне Србије", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће ауто-пут од Ниша до Прокупља бити готов за две и по године.

"За само неколико година биће готов ауто-пут од Ниша до Мердара, а до Прокупља за 2,5 године. И стизаће се за 45 минута од Ниша до Мердара, а до Прокупља за 15 или 16 минута лагане вожње кроз прелепе пределе Топлице и то најмодернијим ауто-путем који ће заменити магистралне путеве", нагласио је Вучић.

Вучић је истакао да се у Србији тренутно гради 10 ауто-путева и брзих саобраћајница.

"Не стидим се да то кажем - ми ћемо морати да градимо у будућности неупоредиво боље односе са Албанцима и о томе морамо да размишљамо и градимо инфраструктуру за то. Моћи ћемо да имамо одлично тржиште и у Тирани и Приштини за наше производе, а оно што не производимо моћи ћемо да купујемо јефтиније и смањујемо трошкове наших компанија", навео је Вучић.

Вучић је објаснио да радови на првој деоници, на којој су данас почели радови, у дужини од 32,7 километара од Ниша до Белољина коштају 226 милиона евра, од чега смо добили 40 милиона евра на поклон од ЕУ и захвалио ЕУ на тој помоћи.

"До Мердара ће цео ауто-пут да кошта око 650 милиона евра. То је огроман новац који улажемо у део Нишавског и највећи део Топличког округа", нагласио је Вучић и истакао да ће ауто-пут имати вишеструки значај за тај део земље, пре свега, економски и политички.

Вучић је изразио наду да бисмо могли од укупно 650 милиона евра, колико вреди пројекат за цео ауто-пут, да добијемо на поклон од ЕУ око 130 милиона евра.

Ауто-пут ће значити нови живот за Прокупље, Куршумлију, Блаце, Ђавољу Варош и друга места, као и нове инвестиције и више радних места за грађане, додао је Вучић.

Вучић је указао на значај ауто-пута за остваривање основних еврпоских вредности - слободи кретања људи, робе, капитала и услуга.

Србија не сме и неће да стане, већ мора да убрзава свој корак напред, поручио је Вучић.

"Оно што јесте 1.000 миља у будућност јесте мрежа ауто-путева коју градимо. Овај ауто-пут представља и громан помак у односима између Србије и ЕУ. Ми смо се увек питали и увек имамо из различитих политичких разлога, као што они понекад нама нешто пребаце, и ми имамо нешто што пребацимо њима. Али морамо да будемо свесни да овакви конкретни пројекти које људи могу да осете као корист, значе и најбољу могућу промоцију ЕУ и представља шустина нашег заједничког рада", навео је Вучић.

Додао је да је први пут разговарао о том пројекту са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

"Гурали смо пројекат напред и на крају изгурали, и да није било те идеје и тих снова и подршке и Меркел и Урсуле Фон дер Лајен, да ли би неко помислио да ће кроз Топлицу да пролази ауто-пут. Људи су причали о добрим путевима, а мало ко ауто-путу у овом крају".

Вучић је истакао да Топлица нема гас и треба видети како да се дотле направи магистрални гасовод, јер то онда значи виши стандард за грађане и више инвеститора.

Вучић је, такође, најавио да ће за седам дана доћи, како је рекао, за три дана у Ниш, и да ће се онда разговарати и о развоју општина у Нишавском округу.

Вучић је рекао да се ради на пројектовању брзе пруге од Београда до Ниша, која ће се градити заједно за ЕУ, и да ће када буде готова моћи да се стигне за два сата и 10 минута од центра Београда до центра Ниша.

Вучић је рекао да ће када буде готов ауто-пут до Прокупља моћи да се реконструишу улице кроз град, пошто сада цео саобраћај на том правцу иде кроз центар Прокупља.

Вучић је истакао да је ауто-пут Ниш - Мердаре од око 77 километара сложен пројекат пошто ће бити изграђено 14 километара тунела и 10 километара мостова.

Нагласио је да градња ауто-путева значи поновно рађање економски успешне Србије, као и да ће наша земљла бити за ову и претходну годину међу прве две земље у Европи по расту БДП-а.

 

Грађани су све чули, могу да вагају, прекид неважан

Вучић је изјавио поводом прекида у току преноса његовог обраћања на РТС-у у среду увече, да су грађани све чули и да могу да мере аргументе свих страна.

На питање како коментарише кратак прекид сигнала, до којег је дошло извлачењем струјних каблова из возила за сателитско емитовање, Вучић је одговорио:

"Није важно, пустите... Сви су све чули и сви све знају. Важно је да се чује друга страна, да се сви чују, да људи могу да мере по аргументима, да градимо демократију, да људи чују шта ко има да каже, да чују истину и да сами вагају".

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк