Вести

Вучић: Ауто - пут кроз Грделицу симбол савладавања препрека

''Ауто - пут на Коридору 10 који смо завршили данас у Грделичкој клисури показује како можемо да премостимо све тешкоће и када нико у то не верује'', изјавио је председник Србије Александар Вучић на траси новоизграђеног ауто - пута код Косине 2, где се раније више пута обрушавао потпорни зид.

"Грађевинари су најзаслужнији, а држава је обезбедила финансије и изборила се са безброј проблема током градње. Јужни крак је за нас и наук за будућност како да радимо и избегнемо грешке", рекао је Вучић и замолио медије да представе јавности подухват који је изведен. Како је рекао, сви знају шта има у неким другим земљама и градовима, али не знају шта имамо у Грделици, Бујановачкој бањи, Вршцу, Суботици...

"Ово ће бити прилика за добар транзитни саобраћај, али и да грађани упознају своју земљу. Власина није никад била ближа, сви могу да упознају своју отаџбину. Овај ауто - пут је симбoл како можемо да савладамо препреке".

Вучић је честитао свима који су учествовали у том пројекту на огромном успеху.

"Сви ће моћи да говоре својој деци и унуцима за овај догађај, оно што је историја, пошто је ово најтежи део аутопута", нагласио је председник. Како је рекао, није важан ауто - пут само због лепоте већ и због инвеститора који ће долазити, страних и домаћих, због уштеде новца и нижих транспортних трошкова.

Вучић је нагласио да тај ауто - пут чини да људи буду богатији и успешнији. Такође, додао је да ће Коридор 10 много значити целој Србији и подићи животни стандард грађана.

"Овако се показује како држава враћа новац грађанима, да виде будућност у својој земљи. Да се нова нада појави", поручио је Вучић. Каже да су сви хтели да граде ауто - пут у равници и да се хвале, док ова власт гради ауто - путеве у Грделичкој клисури или на Коридору 11 од Прељине до Пожеге, која је исто веома тешка за градитеље. Нагласио је да наши ауто - путеви нису ништа лошији у односу на оне у Швајцарској и Аустрији, већ напротив.

"Прошао сам свуда и нисам видео ништа боље ауто - путеве негде другде", додао је. Казао је да треба урадити и локалне путеве.

Председник истиче да је ово велики дан за целу Србију и да је поносан на оно што је урађено, јер ће то остати за будуће генерације.

"Неће се људи сећати за 30 година да ли смо за пет година увећали БДП за шест или седам милијарди, а неки нису ни 700 милиона за својих пет-шест година. Сећаће се онога што остаје иза нас - путева, болница, школа. То је будућност Србије", рекао је Вучић. Како је додао, у Грделицу је стигло неколико мањих инвеститора, али ће бити потребно за овај део Србије обезбедити једног текстилоног инвеститора.

"Да пробамо да задржимо народ у овом прелепом делу наше Србије", рекао је Вучић.

 

Вучић радницима у Грделици: Чекају вас нови путеви..

Председник Александар Вучић обишао је данас локацију Косина 2 на Коридору 10, где је поразговарао са радницима који су савладали косину која је изазивала много проблема и поручио им да ауто - пут изгледа величанствено. Упитао је раднике да ли им је било тешко и да ли су сада задовољни, на шта су они потврдно одговорили.

Појаснили су му да је заштитна галерија један од најлепших објеката на Коридору, и предочили му како су текли радови и на који начин је Косина савладана. Неки од радника рекли су му да долазе из Беле Паланке, Сурдулице и Црне Траве, на шта је председник констатовао да су радници често из тих места, и уз осмех додао да "нема грађевинца без Црне Траве".

Председник им је захвалио на преданом раду, јер су урадили велику ствар за Србију и додао да ће њихова деца знати да су они завршили Коридор 10 и да треба да буду поносни на то.

"Сад има много новог посла. Ако сте мислили да ћете да се одмарате, тешко", нашалио се Вучић и подсетио да ће се градити ауто - пут од Батроваца ка Кузмину и Сремској Митровици, јер како је истакао, нећемо да стајемо са послом, јер је жеља да се премрежи Србија. Како је рекао, остаје још много ствари, да се за два-три месеца отвара Ниш-Пирот-Димитровград-Градина, а до краја године Сурчин-Чачак.

"Све што смо маштали и сањали сада остварујемо", поручио је председник.

На констатацију новинара који прате обилазак да је јужни крак завршен, али да ће проблем и даље задавати дуго чекање на границама и упитан да ли ће ускоро да постоји и једна граница како би се смањиле гужве, Вучић каже да је за то потребан политички договор.

"Ми са Балкана треба да разумемо да можемо да будемо снажнији ако смо заједно и ако јединствено наступамо према Европи. Морамо другачије да боримо за своју будућност. За то је потребно време", рекао је он. Истакао је да морамо да се боримо за саобраћај, јер су Бугарска и Румунија "узели" на своје путеве, али додао да ће се Србија са јужним и источним краком и целим Коридором 10 изборити.

"Имаћемо 67 милиона, са 32 милиона од пре три године, али док кроз Србију не буде пролазило 120 милиона возила, то неће бити довољан успех", рекао је Вучић и додао да су важни и путеви ка БиХ и Црној Гори.

Вучић је радницима пожелео срећу, да имају већа примања и још више посла.

 

 

 

извор: Танјуг/Пинк