Вести

Вучић: Ауто-пут Рума - Шабац биће завршен за две и по године

Председник Србије Александар Вучић обишао је радове на новом мосту преко Саве код села Мачвански Причиновић, будућег ауто-пута Рума - Шабац и брзе саобраћајнице Шабац - Лозница.

Вучић је у разговору са представницима азербејџанске компаније "Азвирт" затражио да се убрзају радови, а посебно на траси ауто-пута.

Вучић је добио обећање од извођача да ће ауто-пут од Руме до Шапца бити завршен до краја септембра или почетка октобра 2023. године, а брза саобраћајница од Шапца до Лознице до краја октобра 2024. године.

"Извођач је скратио рокове за годину и три месеца, што је велика ствар", додао је Вучић.

Вучић је рекао да "Азвирт" добро ради и да је задовољан како се одвијају радови на изградњи новог моста додајући да је јако важно да се што пре заврши тај путни правац.

"Ово је веома важно за грађане овог дела Србије. Аутопутеве градимо како би грађани имали од тога корист", нагласио је Вучић.

 

За две и по године од Београда до Шапца за мање од 40минута

Вучић је рекао након разговора са извођачима, да ће ауто-пут Рума Шабац бити завршен за две и по године и да ће се онда од Београда до Шапца стизати за мање од 40 минута.

"Србија ће бити умрежена ауто-путевима и брзим саобраћајницама и биће потпуно другачија земља. До краја 2025. године Србија ће бити непрепознатљива у односу на оно од пре неку годину", нагласио је Вучић.

Вучић је нагласио да ће до краја 2025. године Србија добити потпуно "нови крвоток".

Вучић је истако да је азербејдџанска компанија "Азвирт" скратила рокове, пошто је требало да цео пројект буде готов до краја 2025. године, тако да ће ауто-пут Рума - Шабац бити готова до октобра 2023. године, а до Лознице до октобра 2024. године.

Вучић је рекао да "Азвирт" иде доста испред плана када је реч о изградњи велелепног моста на Сави који ће бити дуг око 1,5 километара.

"То ће бити други друмски мост за Шапчане и од огромног је значаја за целу Мачву, Колубару, Срем, Београд и јужну Бачку", навео је Вучић и најавио да би до 1. септембра требало да почне изградња и брзе саобраћајнице од Шапца до Лознице.

Вучић је рекао да ће индустријска зона у Шапцу због ауто-пута и близине Београду и аеродрому "Никола Тесла" привући велики број инвеститора.

Истакао је и да је држава већ платила извођачу око 40 милиона евра и то без задуживања и додао да ће до краја 2025. године бити решени проблеми са канализацијом у великом броју општина и градова, а бити и изграђена фабрика за пречишћавање отпадних вода, додао је Вучић.

Вучић је рекао да се ради и даље и на гасификацији за фабрке и домаћинства.

Вучић се осврнуо и на вакцинацију и истакао да је веома важна вакцинација како би привреда могла да ради и најавио да ће наредних дана представити табеле како би грађани видели да су нас вакцине спасили од катастрофе.

Вучић је додао да је епидемиолошка ситуација и даље врло тешка и истакао као императив - одговорност.

 

Вучић: Ситуација тешка, без вакцинације нам нема напретка

Вучић је рекао да је ситуација са епидемијом корона вируса тешка и зато је нагласио значај вакцинације што већег броја људи, а очекује велике испоруке вакцина у наредним данима и недељама, и "Фазјерове" и кинеске "Синофарм" вакцине.

На питање новинара у Шапцу, после обиласка радова на изградњи путне инфраструктуре, да ли ће мере које су на снази бити ефикасне, ако поједини људи седе у баштама кафићима који су затворени, Вучић је рекао да има разумевања, поготово за младе.

"Шта год радили, ситуација нам је тешка, али морате да разумете људе, годину дана живота им је узела корона, посебно младима", рекао је Вучић и навео да млади чекају да наставе нормално да живе.

Навео је да људи заражени корона вирусом имају тешке слике и да умиру, и да је зато важно да се вакцинишу.

Вучић је рекао да ће у кампањи за вакцинацију у коју ускоро креће сигурно доћи и у Мачву и села у том делу.

"Доћи ћу и у Мајур, да пробамо да вакцинишемо 1.000 људи дневно. Доћи ћу да будем са тим људима, да се обави вакцинација, јер без тога нема нам напретка државе", поручио је Вучић.

 

Изградња путева и мостова је нови крвоток Србије

Вучић је  изразио наду да ће грађани Србије знати да поштују рад и труд на изградњи инфраструктурних пројеката у земљи.

"Овако ће Србија са свим овим путевима мостовима направити нови крвоток, нову крвну слику наше земље и надам се да ће грађани умети да поштују овај рад и труд", рекао је Вучић, након обиласка градилишта моста на Сави, код Шапца.

Упитан зашто се у Србији није градило више инфраструктурних пројеката када је било највише приватизације и највише пара, Вучић је рекао да су се тада градили рачуни од Маурицијуса, преко Хонг Конга до Швајцарске.

"Ем су опљачкали Србију, ем ни порезе нису платили", рекао је Вучић.

Додао је да они који имају по 600-700 милиона евра на рачунима да су могли да су хтели да изграде 10 оваквих мостова, јер ми смо овај на Сави до сад платили 40 милиона евра.

 

О проблемима грађана  Малог Зворника и Љубовије на самиту са Босном и Херцеговином

Вучић је најавио  данас да ће питање проблема грађана Малог Зворника и Љубовије у вези са реконструкцијом моста који им је важан за кретање бити тема великог самита са Босном и Херцеговином који ће бити заказан у мају.

На питање новинара после обиласка радова на изградњи путне инфраструктуре, о рекострукцији моста са Босном и Херцеговином који би олакшао кретање локалног становништва који сада због тога имају проблеме и огорчени су, Вучић је рекао да ће и то питање покренути на самиту са Босном и Херцеговином и свим етнитетима и кантонима у тој држави.

"Покушаћемо и тај проблем да решимо. Не могу да вам обећам да ће да прихвате, али обећавам да ћу то питање покренути", рекао је Вучић.

 

Рекли све о себи, извештај писали они који нису били у Србији

Извештајем о Србији Европски парламент је сам рекао све о себи, оценио је Вучић, уз оцену да они који су га писали очигледно нису били у нашој земљи.

Вучић је, одговарајући на питање како види извештај Европског параламента о напретку Србије, да ли је прихватљив и како оцењујуе изјаве Тање Фајон и известиоца Европског парламента за Косово и Метохију Виоле фон Краком која је рекла да једино међусобно признање Београда и Приштине обезбеђује улазак у Европску Унију, рекао да они који су га писали очигледно нису били у нашој земљи.

Мој коментар на извештај је само један а то је да су они овим извештајем све сами рекли о себи. Ни реч не морам да додам само ћу да цитирам шта су написали " рекао је Вучић.

"Осуђујује се кампања дезинформација која се односи на помоћ Европске Уније током пандемије од стране владиних званичника. Наглашава се да су поверење и транспарентност од посебног значаја у борби против пандемије и због тога се подстиче да влада грађанима обезбеди све информације у вези са пандемијом и вакцинама. А онда кажу примећује се да здравствени систем пати од недостатка ресурса.", цитирао је Вучић уз примедбу: "Јесу ли они то гледали у своје двориште, јер код нас ниједан од њих онда није био."

Вучић даље наводи да се у извештају указује и на проблем одлива професионалне радне снаге, што, констатује се, доводи до недостатка медицинске опреме, медицинске стручности и капацитета за лабораторијско тестирање током трајања пандемије.

"Ми тестирамо више него 80 одсто земаља Европске Уније. Они нас осуђују и подстичу на не знам шта. Ми немамо недостатак медицинске опреме. И данас имамо 500 респиратора у магацинима. Имамо их захваљујући чињеници што се нисмо ослањали на њих, поручио је Вучић, а на констатацију из извештаја да Србији наводно недостаје и стручност лекара, поручује да може да им дозволи све, а не да доводе у питање стручност наших лекара, јер су доказали да су стручнији од њихових.

Па да наши лекари нестручни, само они који оду код њих су стручни, а они који остају нестручни", приметио је Вучић иронично , уз опаску да су ове поруке из извештаја народу довољно да види како се служе, лажима и не труде се да их сакрију.

Вучић је рекао је да би волео да се изврши ревизија смртности у свакој земљи Европске Уније, па да се види посебно код оних које су мање тестирали од наше земље, колико су им стварне жртве.

Осврнуо се и на критике у извештају  о Телекому питањем - да ли им то смета што је Телеком направило уговор са фирмом из Европске Уније.

Они би да штите организовани, тајкунски криминал у Србији. Не желим да верујем да би Европски парламент њих желео да штити. Што се Тање Фајон тиче наша држава ће да се бори против организованог криминала, али и отимања имовине Јеврејима. Свим међународним организацијама упутићемо допис да објасне како је Фајон украла Московици вилу у Словенији, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да му је било важно како се Европски парламент односи према Србији у, најчистијим областима, где нема политике и где је свима све јасно.

Што се Косова и Метохије тиче тај исти Европски парламент на који се неки позивају позива на регионалну сарадњу и већу координацију и активну координацију Републике Косова и Европске Уније, додајући да посланици који су гласали за такав извештај кажу шта то траже.

Скренуо је пажњу и на формулације из извештаја у коме се наводи да постоји забринутост у вези са кампањама дезиформација како би се делигитимисала државност Косова.

Јер се ви несрећници у Србији позивате на тај парламент. Ја ћу наставити да делигитимишем државност Косова, наставићу у инат Европском парламенту и у славу Србије, поручио је Вучић, алудирајући на српску опозицију која се позива на ауторитет Европског парламента.

На питање да ли је за њега прихватљив или не извештај Европског парламента с обзиром да је у њему Косово ван Србије, Вучић је иронично рекао да је све "у реду што ураде".

"За мене је све што ураде у реду, никакав проблем немам, само нека они раде свој посао, ми ћемо свој, и нека нам објасне како су они бољи у вакцинацији, а како су наши лекари лоши, нека нам објасне како нама недостаје медициснка опрема", рекао је  Вучић.

Навео је да су се они негде изгубили у времену и простору и да су читали неки извештај, уместо из 2021. године, из 2011. године.

"Србија 2021. нема недостатак медицинске опреме, можда имају они, па можемо да им помогнемо, већ смо некима много помагали, можемо поново. Нема проблема што се тога тиче", навео је Вучић.

 

Kурти жели монолог, не дијалог

Аљбин Kурти својим изјавама јасно показује да дијалог у Приштини нису хтели, оценио је Вучић.

Вучић је, замољен да прокоментарише изјаву Kуртија да му је у дијалогу приоритет решавање, како је навео, српских ратних злочина и несталих лица, рекао да очигледно Kурти воли да разговара сам са собом.

„ То је монолог не дијалог. Нека гура своје ствари, њихова ствар“; поручио је Вучић.

 

Нема довољно неимара и зато увозимо радну снагу

Грађевинска оператива у Србији је ангажована као никада до сада, али нема довољно радника па морамо да увозимо радну снагу из окружења, рекао је Вучић.

"Никада грађевинска индустрија није била овако ангажована, али немамо довољно радника и зато када обилазите градилишта приметићете раднике из Босне и Херцеговине, из Македоније, Турске. У Београду је просечна плата 700 евра и нико неће да ради на грађевини, али ми морамо да градимо земљу, рекао је Вучић.

Вучић је нагласио да је изузетно важно то што је Азвирт пристао да скрати рок изградње аутопута Рума-Шабац и брзе саобраћајнице Шабац-Лозница за годину и три месеца, јер ће то да спасе животе људи.

"Тиме чувамо животе људи. Знате ли колико дуго нисмо имали ни један удес на путу од Чачка до Љига", рекао је Вучић.

Додаје да је бенефит и то што ће инвеститори тако лакше да се одлуче за улагања у Шапцу, Лозници и Руми и најављује да постоји још једна компанија заинтересована да у Шапцу улаже, али није открио њено име.

 

Звиздићу ће Срби увек бити криви

Денису Звиздићу ће Срби увек бити криви за све, шта год урадили, прокоментарисао је Вучић писања "Слободне Босне" да га је Звиздић матирао у три потеза речима да се набавком вакцина показало како би функционисао Мини Шенген - да би то била доминација једне земље у региону.

"Шта год да урадиш крив си. Kада кажете или урадите нешто добро нисте то ни рекли и урадили зато што сте желели добро, већ је то мимикрија. За Звиздића Срби ће увек бити криви шта год радили", рекао је Вучић, уз опаску да не жели да реагује на Звиздића, како му не би давао на значају.

 

    

Извор: Танјуг