Вести

Вучић: Без борбе за мала места и села нема будућности Србије

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас у Жабарима да ће се држава борити за опстанак малих места и села у Србији и рађање више деце, јер без тога нема опстанка Србије.

Вучић је у обраћању грађанима током обиласком радова на изградњи стамбеног објекта за избегла и расељена лица из БиХ у Жабарима, рекао да ће држава уложити 1,1 милион евра за изградњу дома здравља у Жабарима и дао налог да се одмах почне са реализацијом тог пројекта.

"Хвала што сте ме дочекали у оволиком броју у Жабарима. Само је један разлог што данас нисам добре воље, а то је податак да је овде прошле године било четири пута више умрлих него новорођене деце".

Вучић је истакао да је џаба све што радимо ако не будемо имали више деце.

Казао је да ће се у Жабарима радити и нови центар за социјални рад, као и да ће у Влашком Долу бити замењене азбестне водоводне цеви, како би деца могла да пију чисту воду и да ће за то бити издвојено 260.000 евра.

Председник је рекао да ће околним селима бити решен проблем пута, Симићеву, Витежеву и другим.

"Да осетите да држава данас може више него раније, а држава може више", нагласио је Вучић.

Приметио је да у том месту готово да нема куће у којој неко није отишао у иностранство да ради и изразио наду да ће се ти људи вратити у Србију када виде да земља напредује.

Вучић је казао да је његова жеља да се преокрене тај тренд и да људи више не одлазе, већ да почну да се враћају у нашу, како истиче, прелепу земљу.

Вучић је рекао да ће држава покушати да доведе два или три мања инвеститора у Жабаре, пошто велики инвеститори траже да на бироу има најмање 1.000 људи, док у Жабарима на бироу има свега 270 незапослених.

Председник је рекао да ће се радити и на обнови основне школе и других јавних објеката у Жабарима.

Каже да су му рекли да на путу Петровац- Крепољин - Жагубица нема аутомобила, али да им је он рекао да ће када буду добри путеви ту бити много више возила.

Изразио је жељу да се повећа број грађана у Жабарима са садашњих 8.000 или 9.000 на 12.000 људи.

"Борићемо се за Жабаре и мања места и села, јер без тога нема будућности Србије", поручио је Вучић.

 

Подстицајне мере за повратак људи из иностранства

Председник Александар Вучић најавио је данас да ће држава осмислити посебан подстицајни програм за грађане који су отишли у иностранство, како би се створили услови за њихов повратак у земљу.

"За њих ћемо да осмислимо посебан програм. Већ сам дао идеју сарадницима, очекујем у наредних месец или два, али свакако пре летње паузе, да идемо са посебним подстицајним мерама за повратак људи из иностранства", рекао је Вучић и додао да ће се видети како то да се уради, а да се не наруши правна сигурност.

"Да дамо посебне подстицајне мере за повратак и да једну по једну породицу вратимо. Нећемо никада моћи све да вратимо, али кога год да вратимо направићемо велики успех", поручио је председник.

Захвалио је грађанима Жабара који су, каже, пуна срца, прихватили људе који су остали без домова у БиХ и скућили се у њиховом месту, те поручио да не жели да сада поново, и једни и други, напуштају Жабаре и Србију у недостатку посла.

Зато је напоменуо да је држава спремна да подржи сваку њихову приватну иницијативу, и са 50 одсто "бесплатног новца" помогне да започну посао.

"Да покажемо да је држава овде, да можемо боље, да подстакнемо људе који су отишли да размисле да се врате на своја огњишта и да овде са породицама граде будућност", поручио је председник.

Поново је замолио младе да размисле о останку у Србији, јер је потребно више деце.

"Онда ћемо имати и ко да брине о домаћинству, стоку да чува, да ради у фабрикама", рекао је Вучић.

Вучић је указао да није будућност у томе што ћемо са било ким да се свађамо, јер кад смо се свађали, углавном смо ми губили и за земљу нисмо ништа добили, већ је важно да се ради више него икада, да економија земље напредује и да се обезбеди сигурност свој деци.

У том смислу, истакао је да се нада и даље, иако је конкуренција жестока, и да ће се држава борити за Фолксваген, највећу инвестицију у Србији, која ће значити други живот и за Жабаре, за Поморавље, Браничево, Шумадију и целу Србију.

"И молим вас, да моје речи не само чујете, већ и размислите о њима", рекао је Вучић.

Председник је захвалио грађанима на подршци коју су исказали на изборима и што, како је рекао, нису бирали оне који су говорили да ће бити све лако ако гласају за њих, већ су гласали за одговорност и озбиљност.

"Ја ни тад нисам говорио да ће бити све лако, не кажем ни сада, али вам кажем да ћете видети боље путеве, нови водовод, Дом здравља, да држава данас има, и захваљујући вама, јер без ваше подршке не бисмо могли ништа да направимо", рекао је Вучић.

Захвалио је грађанима Жабара на дочеку, честитао породицама које ће у оквиру стамбеног пројекта у том месту добити кров над главом и пожелео им много посла у будућности, да лакше и лепше живе.

"Да будете уз Србију, као шо сте били и до сада и хвала вам на томе", рекао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк