Вести

Вучић: Без нуклеарне енергије нећемо бити у стању да преживимо

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да ће Србију све већа лењост по питању ископавања угља, неопходност да се одричемо фосилних горива, нуклеарне енергије, зелене енергије ставити у позицију да ће морати да мења законске норме и навике.

Председник Вучић је, уочи почетка Међународног самита за нуклеарну енергију у Бриселу, рекао и да ће Србија морати и да доводи људе из иностранства јер нема довољно стручњака у тој области.

"Данас је важно да ми разумемо у коликом смо заостатку и како смо погрешне одлуке доносили у претходних 35 и 40 година и значај који се придаје овом самиту нама указује на то колико ће нам струја недостајати у будућности. Да то поједноставимо - без нуклеарне енергије ми нећемо бити у стању да преживимо и долазак вештачке интелигенције, ни електричних аутомобила", рекао је председник Вучић.

Указао је и на све већи значај зелене енергије.

"Наша све већа лењост по питању ископавања откривки угља, неопходност да се одричемо фосилних горива, нуклеарне енергије, зелене енергије и све друго нас ставља у позицију да ћемо морати да мењамо наше законске норме, да ћемо морати истовремено да мењамо наше навике, али да ћемо морати и да доводимо људе наше из иностранства, јер немамо довољно број стручних људи", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да ћемо морати да обезбедимо значајна финансијска средства у будућности, да бисмо све то могли да направимо.

 

 

Извор: Танјуг