Вести

Вучић: Биће добрих изненађења за грађане у 2021. години

Председник Србије Александар Вучић верује да ће пре краја 2021. године просечна плата у Србији бити 570 евра, а просечна пензија преко 270 евра.

"Верујем да ћемо успети да пре краја године обезбедимо да просечне плате у Србији буду 570 евра, а пензије да подигнемо на преко 270 евра просечно и то би био значајан успех за тешку годину", рекао је Вучић.

Вучић рекао је да ће, уколико раст буде преко 5 одсто БДП, до краја 2021. године бити још једно повећање и плата и пензија, те да ће бити обезбеђено и више једнократних давања за пензионере.

"Нама се показало искуство са давањем 100 евра као изузетно јер је подигло и потрошњу и економски оптимизам", рекао је Вучић.

Вучић је навео да ће морати да се ради и у грађевинарству и да се подиже индустрија, али да ће се додатно обезбеђивати новац за пензионере и друге грађане.

Упитан да ли је то рађање "српског привредног чуда", Вучић је рекао да је тешко говорити о томе кад живите у земљи која није богата, али да бројеви говоре за себе.

Како је рекао, у разговорима са председником Француске Емануелом Макроном и канцеларком Немачке Ангелом Меркел говорио је и о економској ситуацији у Србији.

Меркел је, рекао је, знала бројеве и била је задовољна, док је Макрон био чак и помало изненађен бројевима и успехом.

Вучић је рекао да је Србија убедљиво најбоље у Европи поднела економски терет кризе због корона вируса и најавио више "позитивних изненађења за пензионере".

Говорећи о фриленсерима, који су јуче протестовали, Вучић је рекао да ће држава покушати да пронађе решење и компромис.

Вучић је рекао да они морају да плате порезе, али да и држава мора да преузме део кривице.

"Ако они нису били апсолутно сигурни да морају да плате порезе, онда и ми морамо да сагледамо, да направимо некакав компромис, да видимо да ли су знали и како је то изгледало пре пет, четири, три године", рекао је Вучић.

Вучић је поновио да ће од сутра пензије бити повећане 5,9, одсто, плате у јавном сектору пет одсто, док ће минимална зарада бити већа за око 2.000 динара, односно 6,6 одсто.

Када је реч о повећању плата, медицински радници добиће повишицу пет одсто, док ће остали у јавном сектору добити најпре од 1. јануара повећање плате 3,5 одсто, а у априлу додатних 1,5 одсто.

Повишицу ће од јануара добити и припадници Војске, с тим да ће они у априлу добити и додатно повећање од 10 одсто, које неће бити линеарно.

 

Стопа јавног дуга 56,8 одсто

Србија ће 2020. годину завршити са стопом владиног јавног дуга од 56,8 одсто БДП, док ће на консолидованом нивоу стопа јавног дуга бити 57,8 одсто, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је то добра вест, имајући у виду да је само на мере економске подршке потрошено шест милијарди.

Председник је рекао да Србија успева да одржава стопу јавног дуга више од 2,2 одсто, односно 3,2 одсто испод Мастрихт нивоа, наводећи да је и Немачкој порастао јавни дуг значајно више него Србији.

"То је важно за нашу будућност и децу да не остављамо превелике дугове и да можемо зрело да управљамо јавним финансијама", рекао је Вучић.

Вучић је навео и да следеће године стопа јавног дуга не би смела да пређе 60, 61 одсто БДП, будући да ће бити великих улагања у инфраструктуру, ауто-путеве, пруге.

Честитао је премијерки и министру финансија на начину на који воде јавне финансије.

 

Ширење гасовода доводи инвеститоре

Вучић је најавио да ће сутра ујутро отворити за комерционални саобраћај гасовод кроз нашу земљу и истакао да спровести гасификацију свих делова Србије јер гас доводи инвеститоре.

Вучић је објаснио да ће гасовод, који отвара сутра у шест ујутро, донети Србији повољнији гас уз максималну цену од 155 долара.

То је, рекао је, ниже него гас који добијамо на мађарској граници преко Украјине, који стаје 160 долара по хиљаду кубика, уз додатне доплате за транзит.

"Сада ћемо имати гас по цени од 155 долара максимално, плус 12 до 14 долара за транспорт кроз наш систем. Много нижа цена, која је веома повољна, али истовремено добијаћемо кроз таксе на проценат колико смо власници новац за враћање кредита за изградњу гасовода", рекао је Вучић.

Гасовод се отвара у шест ујутро, јер, како је рекао, тада креће комерцијални уговор, од тада креће да тече комерционално гас.

Подсетио је да је по питању гаса био отворен и поштен према Русима и Американцима, којима је рекао да смо заинтересовани за одличан квалитет гаса и пре свега ниску цену. "Немојте да нам нудите цену од 600 долара", рекао је Вучић.

Указао је да је проблем што још није урађена унутрашња гасификација у целој земљи, наводећи да, на пример на општини Чукарица, Вождовац, Палилула, Земун и даље има много грејања на чврста горива, што загађује ваздух.

Вучић сматра да је то вероватно због цене, јер прикључак кошта између 800 и 900 евра, плус котао.

"Морамо да видимо како то јефтиније да понудимо, јер тиме добијамо јефтиније гориво за људе и чистији ваздух за све нас", додао је Вучић.

Секундарни гасовод, како је рекао, мора да се спусти и на југ Србије.

С тим у вези рекао је да у Владичином Хану Теклас хоће да прави другу фабрику али не може без гаса.

"Неће инвеститори да дођу где нема гаса. Кључно питање једног немачког инвеститора, којем смо понудили да инвестира у Ваљево, да треба брза саобраћајница, коју смо кренули да градимо, и гас, што ћемо морати да урадимо. Недостаје гасовод до Новог Пазара, мора да се појача и у Подрињу, а недостаје секундарна мрежа на комплетном истоку Србије", нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да је договоре да се комплетна секундарна мрежа уради за исток Србије од Неготина до Сокобање да тиме покушамо да привучемо инвеститоре.

"Када имате гас, осим чистијег ваздуха сте много тога постигли. Моћи ћемо да постигнемо нижу цену гаса, што диже нашу конкурентност фабрика на тржишту", објаснио је Вучић.

 

Није стабилност богом дана, постиже се радом

Вучић је рекао да нису богом дани мир и стабилност и да је потребно много труда, рада и енергије да се очувају.

"Мир и стабилност смо чували све ове године, а било је много изазова и у односима са Приштином, различитих врста изазова и са неким земљама у региону и много унутрашњих изазова. Немојте да сметнете са ума да сте имали позиве на рушење уставног поретка, упад у скупштину. Успели смо да сачувамо стабилност, успоставимо ред и мир, и то примењујући минималну физичку принуду, у поређењу са најразвијенијим демократским земљама", објаснио је Вучић.

Истакао је да су мир и стабилност предуслов за довођење инвеститора и развој земље.

"Људи мисле да је то загарантовано и да се неће мењати. Као што узимају здраво за готово да је курс динара већ годинама стабилан на 117,5 до 118 динара. Одличан посао је с тим у вези обавила гувернерка Јоргованка Табаковић. Цела наша фискална стабилност није угрожена. Људи су на то навикнути и не разумеју колико је потребно много труда, рада, енергије", закључио је Вучић.

 

До краја јануара најмање 4 различите вакцине у Србији

До краја јануара у Србији ћемо имати најмање четири вакцине против корона вируса, различитих светских произвођача, најавио је председник Александар Вучић.

Након што је Кина одобрила своју прву вакцину против корона вируса за општу употребу компаније Синофарм, Вучић је рекао да верује да у наредним данима могу да се очекују испоруке првих кинеских вакцина, како би их наша Агенција прегледала и испитала.

"Имаћемо и две вакцине са Запада, разговараћемо и са Модерном и са Астразенеком, са Џонсоном", рекао је Вучић.

Подсетио је да је јуче у Србију стигла руска вакцина "Спутник В", чије ће много веће количине стићи у наредном периоду, док је још пре ње стигла Фајзерова вакцина.

"Важно је да нападнемо корону, да бисмо могли да радимо, да излазимо из свега овога, да чувамо животе и да се посветимо напретку", истакао је Вучић.

Вучић је додао да је Србија ове године, због ковида 19, изгубила много људи, и тиме платила страшну цену, али и приметио да су држава, а пре свега лекари у ковид систему, дали све од себе, радили и борили се против вируса, и да је земља успела да, буде нешто успешнија или мање неуспешна у тој борби, од других у региону и Европи.

 

Нови пакет мера за привреду у марту или априлу

Вучић је изјавио да ће у марту или априлу бити још један пакет помоћи за привреду.

"Мислим да је то велика вест за нашу привреду", рекао је Вучић.

Вучић је прецизирао да је реч о нешто мањем пакету, него што је био у овој години.

Да би ублажила последице кризе изазване пандемијом вирусом корона, Влада Србије је ове године за помоћ грађанима и привреди издвојила укупно шест милијарди евра.

 

Једини градимо четири ауто-пута, а ускоро креће и пети

Вучић је изјавио да је Србија једина земља у Европи која гради истовремено четири ауто-пута.

Најавио је да ће ускоро почети да се прави и пети, то јест Фрушкогорски коридор, од Новог Сада до Руме.

Председник је рекао да ће Србија имати веома велика улагања у ауто-путеве, путеве и пруге.

"Очекујемо да уложимо у градњу и тоталну реконструкцију више од 1.200 километара регионалних и локалних путева. Плус имамо одржавање свих путева, за шта ће бити опредељено 27 милијарди динара. Буџетом је предвиђено 15 милијарди у изградњу нових путева, али гледаћемо то да дуплирамо како би што више изградили путеве у Србији", истакао је Вучић.

Истакао је да је и то важно за подизање стандарда живота грађана.

Запитао је која то земља данас у ово време гради четири ауто-пута и ускоро почиње пети.

Подсетио је да Србија увелико гради ауто-пут од Чачка до Пожеге додајући да сада иду најтежи радови због минирања, као и да има доста проблема са експропријацијом.

"Кинески ЦРБЦ изванредно ради и очекујем да ће до Светог Николе, 19. децембра, бити готова деоница Чачак - Пожега", рекао је Вучић и истичући да ће то пуно значити за грађане у том делу земље.

Наводи да се гради и Моравски коридор, то јест ауто-пут Појате-Прељина који ће повезати коридоре 10 и 11, затим да се гради ауто-пут Рума-Шабац и у наставку брза саобраћајница Шабац-Лозница, као и да одлично напредују радови на новом мосту преко Саве код Шапца.

Гради се и ауто-пут Кузмин-Сремска Рача који је деоница ауто-пута ка Сарајеву, додао је Вучић.

Најавио је да ускоро креће и изградња Моравског коридора Нови Сад-Рума.

"Синоћ сам добио информацију да је Институт за путеве завршио пројекат градње брзе саобраћајнице од скретања са ауто-пута за Пожаревац до Доњег Милановца", рекао је Вучић.

Председник истиче да увек има пуно проблема, на пример, да их је било пуно у изградњи брзе пруге Београд-Нови Сад, са новим гасоводом, али да се то све решава на дневном нивоу.

 

И Немачка набавља вакцине мимо Ковакс програма

И Немачка је набавила 30 милиона вакцина мимо европског Ковакс плана, зато што брину о својим грађанима, те је и моја обавеза као председника да то исто чиним, рекао је Вучић.

Председник је, упитан да прокоментарише поједине изјаве о томе зашто Србија набавља вакцине мимо Ковакс плана, рекао да ће Србија учинити све да набави што више вакцина, јер, истиче, неће дозволити да "људи губе животе да би се он неком политички додворавао".

"Зашто је онда Немачка купила 30 милиона вакцина мимо европског плана? Зато што брину о својим грађанима. И ми смо део Ковакс плана, али моја обавеза као председника је да бринем о својим грађанима, јер су ме због тога и изабрали", рекао је Вучић.

Подсећа да је осим Фајзерове вакцине, Србија јуче набавила и руске вакцине за које је платила девет и по милиона евра.

Вучић наглашава да ће платити да у нашу земљу дође и кинеска вакцина, а спремна је, истиче, и да плати више од осталих за све друге вакцине како би што више грађана било заштићено од вируса корона.

Вучић је рекао да ће Србија и по Ковакс плану добити вакцине и пре договореног рока, јер наша земља у ЕУ данас, наводи, има поштовање и пријатеља у европском комесару Оливеру Вархејиу.

 

Могу да победе, немају поверење грађана, али имају новац

Вучић не искључује могућност да његови политички противници победе на следећим изборима, не зато што им грађани верују, рекао је, већ зато што су спремни да уложе велики новац.

"Иако им народ не верује, верујем да имају прилику да победе на изборима, али зато на силу неће", рекао је Вучић.

У кампању лажи против њега већ су, истиче, њихови медијски тајкуни, Ђилас, Шолак и други уложили стотине милиона евра, а није им ништа, како је рекао, да уложе још за изборе:

"Верујем да ће нас победити на изборима, њима није ништа да уложе још стотине милиона, толико су богати, да би политички владали. А, да ли ће уништити Србију, то за њих није ништа", истиче Вучић.

Рекао је и да је тешко том огромном новцу неко да се супротстави, тако да их сматра фаворитима на изборима.

Коментаришући неке од неистина у кампањи против њега протеклих месеци, рекао је да када гајите толику мржњу без аргумената онда идете и са тим да Вучић "даје дозволу и да неко умре", како је коментарисана његова објава о смрти патријарха Иринеја.

Ноторна је лаж, наводи, да је патријарх Иринеј преминуо раније, а да је то објављено онда када је он рекао.

"Када бих хтео да будем искрен, најбоље би било да кажем да су неки други надлежни за ове случајеве. Иринеј је преминуо онда када је то и речено. Добио сам информацију из ВМЦ Карабурма у том тренутку", рекао је Вучић.

Одговарајући на оптужбе да су животи људи жртвовани због економије, рекао је да грађани сами треба да процене и наводи шта је све урађено од почетка пандемије и колико је уложено у опрему, болнице, да су преко 30 одсто повећане плате здравствених радника.

Наводи и да су исплаћени сви дугови за лекове из претходних 12 година, за Путеве Србије, спортске клубове...

Када немате аргументе кажете да смо најгори, а ми смо у 10 најбољих током корона кризе, рекао је председник указујући на број тестираних, хоспитализованих, да је стопа смртности 0,93 одсто.

Поводом криминала, подсећа да је двоструко смањена стопа убистава, да се ушло у обрачун са црногорским клановима, а да је Шарић већ осам година у затвору.

Понавља да на силу неће моћи да се дође на власт, већ само изборима, а томе прибегавају они који немају другу идеју.

 

Људска је обавеза да помогнемо суседима

Вучић је рекао да је наша људска обавеза била да помогнемо Хрватској после земљотреса.

"Наш је посао да помогнемо Хрватској, и свакоме у комшилуку", рекао је Вучић.

Упитан, с тим у вези, за похвале Весне Пешић, рекао је да их није видео, али је упитао да ли су тако поздрављали када помажемо Републику Српску и нашем народу у Црној Гори.

Подсетио је да је Србија помагала и Албанцима када су нам тражили тестове.

"То је наша људска обавеза", констатовао је Вучић.

Вучић није желео да коментарише пристрасно и циљано извештавање појединих хрватских медија, изразивши уверење да је нелагодније њима, него нама.

Што се непрестаног негативног писања против Србије у медијима региона тиче, указао је да постоји сарадња тајкунских медија из Србије, који пласирају лаж, па их објаве у својим медијима у Хрватској, Босни и Херцеговини.

"Очекујте да ће ти људи уложити стотине милиона евра да дођу на власт. Зато што је Србија данас просперитетна, земља која најбрже иде ка Европи. Сада, сматрају, да је време да је још једном опљачкају", додао је Вучић.

 

Стало ми је само шта ће историја да каже

Вучић на критике политичких противника узвраћа уверењем да је историја најбољи судија.

"Шта год будете радили, целу Сава Малу, целе дивне фасаде, цео Београд на води, целу Немањину, ауто-путеве кроз целу Србију... сви ће рећи да је то урађено за време Вучића", рекао је председник.

Што се критике тиче да пре две недеље није речено како ће изгледати мере за Нову годину, Вучић је рекао да је држави најважније здравље људи и не жели да га угрожава.

"Замислите да смо 15. децембра у јеку раста короне рекли "можете да славите Нову Годину". Извињавам се што нам је здравље људи најважније, па ћемо да чекамо 25. и 27. децембар да видимо какво је стање па да доносемо одлуку. Мењали смо одлуке, гледали да отворимо што је могуће више да људи могу да зараде, иду у провод, али да не угрозимо здравље. Овако се третирају људи када бринете о њиховом здрављу", констатовао је Вучић.

 

Споменик смета онима који би да Београд не буде српски

Вучић је оценио да постоји круг људи који би да избришу "српску црту" Београду, што је, како је рекао, приметно и у критикама на споменик Стефану Немањи.

Нетачне су, истакао је, тврдње да је споменик скупљи од Кипа слободе у Њујорку.

Вучић је рекао да је такво поређење иначе бесмислено, јер је Кип слободе грађен пред крај 19. века, када је коштао 400.000 долара, што би у данашњем новцу, са постаментом, било око 17,5 милиона долара.

"Дакле, и то су слагали. А у питању је и уметничко дело, није то питање изливање гвожђа. Споменик ради Александар Рукавишњиков, други највећи руски вајар, човек који је радио најлепше споменике по Русији, који је добио највеће поверење комисије", рекао је Вучић.

"Али, они полазе од себе, знају да би крали и на споменику", рекао је Вучић.

Председник је рекао да је све у вези са спомеником урађено по закону, најчистије, анонимним јавним позивом, да је остварена јавна међународна набавка.

Вучић је навео да ће споменик и околина бити мини музеј и да ће фантастично да изгледа.

Вучић је рекао да постоји круг људи у Београду који себе сматра космополитама и који би да Београду избришу српску црту како не би био српски град, како не би имао ништа са обележавањем српске државности.

Питао је зашто од 1945. године није снимљен ниједан играни филм о Јасеновцу и додао да је чињеница да данашња деца у Србији не знају много о томе, као ни о Немањићима.

 

Вечни пламен поново за Бадњи дан, ухапсити починиоце

Вучић је рекао да га је срамота што је неко оскрнавио споменик на Гробљу ослободиоцима Београда, односно угасио Вечну ватру, и да би што пре требало ухапсити починиоце.

"Стварно ме је срамота што се та ужасна ствар догодила у Београду и верујем да ће ти фашисти ускоро бити ухапшени", рекао је председник.

Подсећа да је то гробље ослободиоцима Београда и да треба да покажемо поштовање према жртвама.

"Београд мора да чува истину о оном што се дешавало у Другом светском рату и према антифашистичкој борби. Ми смо најстрадалнији југословенски народ, који је много више страдао него сви југословенски народи заједно, али и совјетски народ без чије подршке и помоћи би много касније ослободили и Београд и нашу земљу и зато и према њима треба да покажемо поштовање", поручио је Вучић.

Вечни пламен поново ће, најављује, горети од Бадњег дана.

 

Прислушкују ме, и мислим да знам ко стоји иза тога

Прислушкују ме и мислим да знам ко стоји иза тога, изјавио је Вучић и додао да је то део покушаја неких да на власт, мимо избора, доведу оне који су својевремено уништили земљу.

Председник је рекао да су то радиле домаће службе, али да је на надлежним органима да утврде које и да ли су повезане са страним службама.

"Мислим да знам ко стоји иза тога, али не бих да излазим с тим у јавност. Надлежни органи се тим послом баве, они ће свој посао да ураде", рекао је Вучић.

Вучић је подсетио да су за прислушкивање председника Републике одређене дугогодишње казне затвора, посебно када се то, истиче, ради из надлежних органа безбедности државе.

"То је директан покушај државног удара", рекао је Вучић.

Истакао је да га то прислушкивање није уздрмало зато што зна да није у стању да било шта украде или да било шта уради против Србије.

"Међутим, то ми говори како и на који начин се многи уједињују у тој намери да сруше државу и покушају да доведу на власт оне који су уништили земљу", истакао је Вучић.

 

Мене је народ бирао, увек ће имати право да бирају кога желе

Једина мета приштинских или медија у Подгорици сам ја, рекао је Вучић, коментаришући различите критике и нападе на његов рачун.

Како је рекао, у Приштини се захваљују представницима бивше власти, пре свега због одлуке Међународног суда правде по питању тзв. независности Косова, и констатује осврћући се на критике везане за политику према Косову и Метохији: "И, онда сам ја издајник, а они родољуби".

Када је реч о енергетском систему на КиМ, Вучић је рекао да је тај систем од 2003. у потпуности у рукама Албанаца, а да је Београд последњих година покушао и једним делом и успео нешто да сачува.

Вучић је објаснио да Приштина, по Бриселском споразуму и акционом плану, мора да обезбеди лиценцу за трговину, снабдевање и дистрибутивне токове, али да ту трећу ставку одбија да испуни, као уосталом, и ЗСО.

Вучић је упитао и да ли неко мисли да је могуће преварити Србе на КиМ, да ти људи не знају за кога треба да гласају.

"Њих 90 одсто гласа за нас, за мене као председника Србије, а не за ове друге. Зашто, када сам ја издајник, а они родољуби", запитао је Вучић.

Вучић је додао да је Србија обезбедила вакцину против корона вируса за КиМ, како би показала да брине о народу на Космету.

На опаске да су га Американци довели на власт, Вучић одговара да је он на највише избора победио, под својим именом, убедљивије него било ко икада раније, те да га ниједан Американац нигде није довео.

"Нити сам ја уништавао српско оружје и претварао га у старо гвожђе, али се трудим да са САД имамо најбоље могуће односе. Мене је народ бирао, и биће тако док не одлуче другачије", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да постоје људи који се лажно представљају као родољуби и патриоте, који су били највиша власт у време Тадића, Јеремића, Ђиласа и требало да брину о Србима у региону, а у њихово време се Црна Гора одвојила од Србије, Косово прогласило независност.

"Ни за шта се нису изборили, спрски народ их није интересовао, само власт", рекао је Вучић.

Коментаришући изјаве о покушајима да се спрече избори, Вучић је рекао да "тај филм неће гледати", те запитао да ли неко заиста мисли да једна група људи може да спречи изборе.

"Грађани ће увек добити право да бирају онога кога желе, али на изборима", поновио је Вучић.

На оцене дела опозиције и јавности који пореде актуелну власт са фашизмом, Вучић је рекао да је то бесмислено, поготово од човека у чије време није било медија који су смели критички да пишу о власти.

"Да кажете да живите у концентрационом логору, у којем сваког дана нападате децу, изговарате лажи о економском и социјалном стању. Били смо 2009. претпоследњи или последњи по стопи раста у Европи, данас смо први. И покушавате да, методама којима су стварани концентрациони логори, убедите људе да је лаж, истина", рекао је Вучић.

Вучић је, истовремено, пожелео добро здравље и брз опоравак Борису Тадићу, који је поново хоспитализован, током опоравка од корона вируса.

 

2021. година биће добра, а Србија још успешнија

Вучић је поручио грађанима, уз честитке за Нову годину, да не треба да брину и да ће следећа година бити боља и успешнија од ове.

"Биће добра година, још неколико месеци да победимо корону", рекао је Вучић и изразио уверење да ће Србија бити још успешнија него ове године.

"Пензионери да не брину, биће веће пензије, за вакцине грађани да не брину, биће их, привреди ћемо помоћи још", поручио је председник и пожелео да у Новој години буде још више беба.

Рекао је и да је Србија најлепше место, а да би он лично желео да млађег сина, ако се до тада изборимо са короном, одведе на утакмицу Звезда-Милан.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк