Вести

Вучић: Боље је сто година разговарати него један дан ратовати

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да су Београд и Приштина удаљени "једно море" од наставка дијалога, који зависи, како је рекао највише од Приштине и притиска Американаца.

"Плашим се да тај притисак није довољно јак, поготово јер су таксе донели велику популарност (Рамушу) Харадинају", рекао је Вучић.

Председник Вучић је додао да је Србији компромис битан због стабилности, али и рекао да компромиса у виду разграничења које је било "идеја која је могла да доведе до решења", по свему судећи, неће бити јер, то не желе ни Немци, ни Албанци.

Вучић је навео да, док други не знају шта желе, Србија "по први пут зна шта жели", иако он с предлозима решења није излазио ни пред Скупштину, ни пред народ јер је "сваки компромисни предлог одбијен".

Вучић је открио да је 2013. био против тачке која је подразумевала улазак Косова у УН и међународне организације, и додао да је он био против тога, "иако су сви остали министри у влади и комплетно чланови делегације, били за прихватање тога", наводећи да "мисли да је 6:4 био однос у делегацији".

Вучић је казао да је зато што је он то тада одбијао и одлагано потписивање споразума и да због тога Косово данас није у УН.

Говорећи о недавној посети немачких парламентараца Београду и Приштини, Вучић је рекао да се ради о "веома утицајним" људима, али и разјаснио да њихове поруке о томе да су против разграничења значе да су они за то да Косово буде "у целини независно", што је нешто што "људи у Србији треба да знају".

"Када кажете за некога да су против идеје разграничења, додајте иза тога, П. С. - они су за то да Косово у целини буде независно", појаснио је Вучић.

Вучић је одговорио и на поруку међународних представника да су против промене граница.

"Нема проблема, Косово је Србија, тако пише у нашем Уставу", поручио је Вучић.

За разграничење је казао и да је "идеја која је могла да доведе до решења", али да од тога "очигледно нема ништа јер то неће Немци, неће Албанци".

На питање шта је нуђено, Вучић је рекао да "није нуђено ништа".

"Разговарали смо о томе зато што имате ситуацију на Косову у којој Шпанци и Италијани различито виде границе, различите Кинези и Американци , Руси и Немци - па хајде да пробамо да направимо компромис", објаснио је српски председник.

На питање ко га је овластио да нуди такав компромис, Вучић је узвратио питањем новинару: "А какав компромис бисте ви нудили?".

Вучић је у разговору, током кога је веома често долазило до расправе председника и новинара, говорио и о претходном режиму за који је рекао да није ништа урадио након што је Косово прогласило независност 2008. године.

На констатацију новинара да је бивши председник Борис Тадић ишао да разговара са шефом државе која није признала Косово и да мотивише друге да не признају независност КиМ, Вучић је упитао да ли је то шала и да ли се новинар шали.

"Отишао у Букурешт и тражио да не признају, а онда је за три месеца 85 држава признало независност. А онда смо предузели још јачу акцију пред међународним судом правде и 2010. године добили пресуду тог суда која би била најснажнија карика у ланцу косовске независности. Јел то истина или није?", питао је Вучић.

Након што је новинар рекао "није", Вучић је додао да је то апсолутна истина и нешто на шта се Албанци позивају у сваком тренутку током дискусије у УН и платформи коју су недавно усвојили Албанци.

"Тачка 1 и тачки 11 говоре управо о пресуди међународног суда правде, јер ју је суд донео на најглупље питање које је поставио наш режим, односно Вук Јеремић, Борис Тадић, Драган Ђилас и Борко Стефановић", рекао је Вучић.

Упитан какве везе има странка, односно Драган Ђилас са постављањем питања, и оцену да можда странка није била обавештена какво питање постављају Јеремић, Тадић и Стефановић, Вучић је запитао како је могуће да "најважнија и највећа странка у том тренутку не буде обавештена о томе?".

"Као што нису били обавештени да има 500 милиона евра прихода у својим компанијама. Мислите да ни то нису знали у странци? Питање је поставио правни тим државе састављен од странке. Питам вас шта су урадили око Косова 2008, 2009, 2011. године када су поставили границу на Брњаку и Јарињу? Све супротно", рекао је Вучић и додао никада није требало да се обрате Међународном суду правде јер је, како каже, било јасно да "судије суде по налогу својих држава".

"Са друге стране 2008. године реакција државе Србије је требало да буде озбиљнија и снажнија, а то није могла јер су се унутар режима тукли ко ће више да се додвори странцима да буду на власти, пошто је Косово већ било изгубљено и о томе су говорили и о томе сведочи Ивица Дачић који ми је причао о њиховим међусобним односима, како су се радовали нестанку и губитку Косова", рекао је Вучић.

Председник Србије додао је да су они (бивши режим) потом питање Косова извукли из УН и однели га у ЕУ, а 2010. године поставили то "најглупље питање на свету".

"Нису чак успели да обезбеде ни кинеско присуство. Док је крао паре није мислио о томе. А 2011. године су подстакнути тим генијалним потезима поставили границу на Јарињу и Брњаку, а затим су и хапсили људе који су покушали да уклоне те физичке препреке. На жалост воља народа није испоштована и те границе су остале до данас", рекао је Вучић.

Према његовим речима, те границе постоје захваљујући "генијалној политици бившег режима" додајући да са тим проблем има српско становништво на КиМ.

"Има људи који треба доле да живе, али и оних који су срећни због тога. Ја нисам никада иступио из свог мандата, јер било шта да сам предложио, а немам шта да предложим људима, ишао бих прво пред Народну скупштину, затим пред грађане Србије са предлогом", казао је Вучић.

Како је рекао, сваки компромисни предлог је одбијен, а да га је било ишао би пред Скупштину и грађане који доносе одлуке.

"Не бежим од народне воље јер желим да остане записано у историји и ко је радио за Међународни суд правде и ко је ишао у Букурешт и бежао од свог народа у тренутку проглашења независности Косова и ко је био против резолуције 1244. Они су је растурили", рекао је Вучић.

Када је новинар рекао да је Вучић био за бомбардовање Србије, председник му је одговорио да је код њега у глави све помешано јер у једном тренутку заступа радикалске, а у другом идеје грађанског савеза.

"Ја сам био против бомбардовања, мој кабинет је био срушен, директно погођен у Влади. Како можете да кажете да сам био за бомбардовање, ја никада никога за то нисам оптужио док ви нисте искористили да неког оптужујете у недостатку аргумената. Све приче су вам се показале као празне и бесмислене", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ни један нормалан човек није био за бомбардовање али је проблем што је Србија 1999. године изгубила значајан део суверенитета на Косову, јер је водила погрешну политику и јер су "неки други на силу спроводили своје интересе".

Како је оценио и после тога су наступиле политичке грешке, од којих је најтежа што није било довољно активности након погрома 2004. године, док су "страшне политичке грешке" почињене у периоду од 2008. до 2012. године скупо коштале Србију јер су њом управљали "неки који су се водили својим личним интересима".

Упитан о правно обавезујућем споразуму, Вучић је казао да већ три године слуша како ће бити потписан споразум и додао да хоће да разговара о свему што представља могућност компромиса.

"Компромис је добра а не лоша вест. Компромис је важан за будућност наше земље али то не значи да ћу да одустанем од наших националних интереса. Штитити државне интересе је једно, бесмислено се ударати у јуначка прса је друго и то треба радити на паметан, озбиљан и одговоран начин", рекао је Вучић и додао да он не види да ли је у овом тренутку могуће правити компромисе ", рекао је Вучић.

Вучић је оценио и да се компромис не може правити са људима који у 21. веку уводе таксе на робу и који своју економију штите тако што не дозвољавају некоме ко је бољи или јефтинији да са својом робом дође на тржиште.

"Не можете разговарти са онима који доносе платформу која нема смисао. Ја сам је прочитао и не видим њен смисао. Увек покушам да се ставим у позицију оног другог, урадио сам то, али нисам разумео. Веома сам забринут за то што се догађа на КиМ и зато понављам колико нам је компромис важан", рекао је Вучић.

 

Плаши ме суд народа, не мањина која хоће власт и паре

Председник Србије Александар Вучић каже да је спреман да разговара са сваким, али да Србија неће бити лоповска и фашистичка.

Вучић је додао да нема никакав проблем да разговара са неким ко га назива "лудаком" или "издајицом", као и да нико не може да га заплаши тестерама, јер се плаши само суда народа, а не мањине која агресивно хоће да се "врати на власт по паре".

Упитан са ким би разговарао пошто опозиција "шета у 100 градова Србије", Вучић је новинара демантовао и одговорио да се шетње организују у максимум 60 градова.

"То сте измислили. Не знам како, али измислили сте. Максимално су шетали у 60 и неколико градова. Скупи се њих 10 и шета, зар је то важна вест. Не видим шта је смисао свега тога. Људи шетају, па шта треба да радимо? Да ли их неко омета у томе?, то је демократски чин", рекао је Вучић.

Вучић је додао да је чуо да организатори протеста желе оставке свих на власти, као и да се бивши режим врати на власт без избора.

"Пошто сам схватио да су преузели те демонстрације љотићевац Обрадовић и Ђилас и Јеремић, од њих никад ништа паметно нисам чуо и са њима ми се не разговара. Са свима другима да. Када дођу избори председник Републике дајући мандат некоме мораће да разговара са сваким ко је добио посланичку групу у Скупштини Србије", рекао је Вучић и поновио да може да разговара о свему што има смисла.

Говорећи о једном од лидера СзС Драгану Ђиласу, који је рекао да "Вучић није важан" и да хоће да разговара са Институцијама, Вучић се упитао ко је Ђилас да би разговарао са институцијама.

"Бивши лопов који би да буде будући лопов, која си ти институција, да ли си ти нека странка", рекао је Вучић и упитао, након опаске новинара да је Ђилас одборник градске скупштине, зар да градски одборник разговара са председником државе.

Како је рекао Ђилас би као одборник требало сваки дан да разговара са помоћником председника градске скупштине Николом Никодијевићем, што ће подржати.

На констатацију новинара да је разговарао са "замеником заменика америчког државног секретара", а да неће са Ђиласом, Вучић је рекао да је бивши председник Борис Тадић разговарао са секретаром заменика, а да је он разговарао са замеником.

Када је новинар рекао да га плаши што председник државе тако етикетира људе и да Ђиласа назива бившим лоповом, Вучић је рекао да он није бивши већ "велики лопов, човек који је узео 500 милиона у приходима".

Упитан да каже зашто су лопови на слободи ако су крали, Вучић је рекао да се и он пита јер су 2009. године поставили све своје судије и тужиоце.

"Не знам до када ћемо да се питамо ми, ваљда док нам Европа не каже да можемо да извршимо реформе у правосуђу и тужилачком систему. Не можете да ми забраните и да истину називате етикетирањем. Замислите ви човека на државној функцији који има плату 1.000 евра а приход од 500 милиона евра у његовој приватној компанији", рекао је Вучић.

Председник је оценио и да такав пример не постоји нигде у свету да је неко остварио толике приходе за време мандата, пре кога није имао ништа.

"Суд би требало да суди и ја ћутим, али не можете ми забранити да мислим. Не можете да ми оспорите право на мишљење. И председник има право да мисли и не можете ми одузети право да мислим. И председник мисли да је 2009. године извршена катастрофална реформа правосуђа и да зато имамо највеће проблеме јер највећи лоповлук не може да буде кажњен. Али се надам да ће и то бити решено у будућности", рекао је Вучић.

На констатацију да се легитимитет даје неким људима и да са приштинским руководством може да се разговара, а да дисквалификују грађани који представљају некога, Вучић је рекао да је суштина у томе да разговарате са неким ко некога легитимно представља и да за то постоје некакве, макар и привремене институције.

"Што су преговарали са Тачијем, Марко Јакшић је 2006. године разговарао са Тачијем у Бечу, што су водили разговоре са њим што их нису похапсили тада. Има разлике у томе. Кога представља господин Ђилас који није учествовао на изборима? Нико на то не може да ми да одговор. Ови људи представљају Албанце на Косову, кога он представља", упитао се председник.

Вучић је рекао и да лидери СзС не знају ништа ни на једну тему, а да је све што су радили било уништавање фабрика.

"Довели су укупно 17, а уништили око 3.500 погона фабрика у Србији и привредних објеката и субјеката. Сам сам отворио више од 100 фабрика и то говори о разлици", рекао је Вучић и додао да држава неће остати нема на насиље.

"Ви хоћете да неко са 11 одсто гласова или мање од тога влада земљом. Зато што мисли да је тестера јача од руку. Папир и глава су много јачи од тестере. Шта год мислили и како год мислили", рекао је Вучић.

За разлику од других држава у којима су учесници протеста привођени, Вучић је рекао да у Србији тога нема.

"Ми их пустимо да раде шта хоће али и то има своје границе, а то су закони који морају да се поштују. Можете да шетате колико хоћете, код нас нема ни повређених сем полицајаца које шутирају с леђа, а чим се окрену они побегну", рекао је Вучић.

Упитан да прокоментарише медијску слику Србије, Вучић је рекао да је она доста поларизована и да је срећан што може да одговори свима.

"За разлику од других ја одговарам на питања свих и срећан сам због те чињенице. Задовољан сам и што и то прави разлику између нас", рекао је Вучић и додао да му је на основу ставова новинара који је водио интервју јасно зашто у студију тог канала нема представника власти, алудирајући на то што је разговор на моменте прелазио у директну полемику између председника Вучића и новинара.

 

Радимо на решењу, свакако ће бити лакше него пре

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да се ради на решењу проблема задужених у швајцарским францима и да је сматрао да, у тренутку када има новца у каси, држава може да покуша да уради и помогне тим људима колико може.

"Радимо на томе, и завршићемо нешто. Свакако ће бити лакше него што је било, радимо свакодневно и данас", рекао је председник на питање да ли се дошло до решења за кредите индексиране у "швајцарцима".

Вучић је рекао да задужени у "швајцарцима" чекају да виде шта ће се преузети и додао: "Мислим да ћемо да урадимо добру ствар".

Председник је додао да је реч о двоумљењу између два тешка принципа - недирања у облигационо-правне односе појединца и банке и кршења појединих норми од стране банака, "ако је такву одлуку донео, а донео је Касациони суд".

"То не може бити обавезујући правни став, али мора да дође до уједначавања правне праксе", додао је председник.

Према његовим речима, на надлежнима је да у тешкој ситуацији где "ни лук јели, ни лук мирисали", јер су лажну слику грађанима како је узимање кредита у "швајцарцима" најбоље решење давали "стучњаци из ДОС-а", а заправо протежирајући поједине банке и желећи екстра профит за себе.

"Пошто су то они радили и тиме довели део људи у заблуду, сматрао сам да у тренутку када имамо новца у каси, можемо да покушамо да урадимо нешто што би било ''суи генерис'' решење, да помогнемо људима колико можемо", поновио је председник.

Вучић је навео и да су неке државе, које су донеле решење, горко кају.

"Ја верујем да ће наши људи бити много задовољнији", рекао је Вучић.

 

Долазак Фолксвагена би подигао БДП за 12%

Председник Србије Александар Вучић каже да би долазак Фолксвагена у нашу земљу подигао бруто домаћи производ Србије за 12 одсто.

"Ако би Фолксваген дошао, са извозом од четири милијарде и шесто милиона евра, то би било 12 посто увећање БДП-а. Тиме у једној години, некумулативним сабирањем, стижете поједине земље за десет - десет и по година, пошто ће сад просечна стопа у ЕУ износити 1,1 одсто", рекао је Вучић.

Тренутно су, како каже, у оптицају две могуће локације за Фолксвагена - једна у централној Србији, а друга у Војводини.

"Уколико би они евентуално дошли, све би се променило. Тада би наша стопа раста била драматично већа", нагласио је председник.

Каже и да је реално да стопа раста у овој години буде 3,5 одсто, а следеће 4,5 или 5,0 процената, и да ће Србија имати виши БДП од Бугарске, а да је Румунија имала нешто нижи раст од нас прошле године.

"Али не можемо да се меримо са њима по том питању", поручио је председник, додајући да смо, међутим, по платама већ негде изједначени са Бугарском, док смо по пензијама чак и испред.

"Не мислим да је живот у Србији лошији него у Бугарској, али то није за поређење. Они су добили 40 милијарди евра директних пара из ЕУ. Ми, ако смо укупно добили милијарду евра са свим оним из фонда солидарности после поплава, где је било око 170 милиона. То су огромне разлике", поручио је Вучић.

Наглашава да се константно ради на повећању БДП-а, а у прилог томе наводи инвестиције, као што је отварање фабрике ЗФ у Панчеву за који дан, затим отварање фабрике Линглонг за годину дана у Зрењанину, компаније Минт у Лозници...

"ЗФ биће чудо за Панчево. То је фабрика која је најважнији компоненташ у Немачкој, који сада хоће да ради код нас један Р&Д центар", изјавио је Вучић.

Председник очекује да би још једна велика компанија могла доћи у нашу земљу, а која би, како каже, драстично помогла подизању Баната.

"Очекујем још једну велику компанију, нисам успео да доведем људе за чипове, али можда нешто слично дође поново у јужни Банат. Тиме бисмо Банат драматично подигли", поручио је председник.

Говорећи о повећању минималних зарада, Вучић је рекао да су на том плану предузете драстичне акције, и да је минимална плата данас 27.200 динара, док је пре шест година била 15.170 динара.

"Када погледате у односу на евро то је негде око 43 посто више, са 161 на 232 евра", изјавио је председник.

То су, напомиње, озбиљна повећања, али то и даље није довољно, јер, како каже, минималне зараде и минималне пензије морају да буду више, и мора се обезбедити да просечна зарада буде 500 евра, у односу на 329 евра колико је износила када је он постао премијер.

Подсетио је да су у време када је постао председник Владе, дотације из буџета за исплату пензија биле на нивоу од 61 - 62 посто, што, како каже, значи да смо из пензијско-инвалидског осигурања имали свега 38 - 39 посто.

"То је потпуно нездрав систем. Данас је обрнуто, јер свега 30 - 31 посто узимамо из буџета. То вам говори колико је већа запосленост, колико више фабрика имамо и колико је цео систем здравији", рекао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг