Вести

Вучић: Брза саобраћајница ће стићи и до Брзе Паланке

Председник Републике Србије Александар Вучић најавио је да ће брза саобраћајница, која ће се градити дуж Дунавске магистрале, стићи и до Брзе Паланке између Кладова и Прахова.

"До Брзе Паланке ће доћи брза саобраћајница, која би се настављала на потезу од Голупца преко Доњег Милановца и Мајданпека, а одавде (у Кладову) би се рачвао крак ка Кладову и Неготину", рекао је Вучић.

Вучић је нагласио да никада нисмо градили толико путева и да је много тога урађено или започето у претходне три године.

Вучић је додао да држава сада има новца да гради путеве и у источној Србији и да се, на пример, ради пут од Кладова до Ђердапа и Текије.

"Такође, напали смо део од Доњег Милановца ка Поречком заливу и ка Кладову. Остаје нам после тога, Доњи Милановац - Голубац и донели смо одлуку, уз сагласност министра финансија Синише Малог и крећемо у радове. Тако да ћемо целу Дунавску магистралу да урадимо", рекао је Вучић.

Вучић је напоменуо да ту нема пуно возила и да само са те стране та улагања не би била оправдана, али да су то развојни пројекти који привлаче људе да се врате у своју земљу и место одакле су отишли у иностранство.

Вучић је рекао да ће се, такође, улагати даље у плаже, марине, пристаништа, бициклистичке стазе, културно-историјске објекте, а све како би се оживео тај део Србије.

Додао је да ће, на пример, бити урађено 10 километара бициклистичке стазе код места Винци у близини Голупца.

Напоменуо је да сада еколошки покрети и организације оспоравају инвестирање у разне пројектет не размишљајући о томе да морамо да водимо рачуна о томе шта ће бити у будућности и да треба да имамо довољно струје.

Како је рекао, чак поједине организације оспоравају изградњу ветропаркова због птица.

Имамо најјефтинију струју у Европи, али нико не пита одакле та струја, додао је Вучић.

 

До краја године пристижемо Бугарску

Вучић је констатовао да Србија економски заостаје за Европском унијом, али се приближава великом брзином чланици Уније, Бугарској, чији ниво може  достићи до краја године.

Вучић је при том приметио да се увек поредите са непосредним окружењем, онима који имају исте услове.

"Ако погледате пре седам година имали смо плате ниже од Босне и Херцеговине за 40 евра, од Црне Горе за 160 евра. Данас Србија има више плате за 30 евра од Црне Горе. Српски јавни дуг је 58 одсто, а Црне Горе преко 180 одсто", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је позиција Србије изузетно добра.

Додао је да, према званичним подацима, Србија за 60 евра има веће плате од Босне и Херцеговине. То су озбиљни резултати постигнути за кратко време.

"Наша стопа раста прошле године била је минус 1, а код првог до нас била је минус 5, а било је и минус 15", додао је Вучић.

"Можемо да будемо до краја године на истом нивоу, упркос томе што су они добили 40 милијарди бесповратне помоћи од Европске уније, а ми много мање", додао је Вучић.

Према његовим речима то показује да смо изградили систем и да можемо сами да радимо и изграђујемо.

Истакао је да је Србија убедљиво по економском расту прва у региону, те одбацио супротне тврдње.

За оне који негирају те податке рекао је да се њихове све дефиниције и анализе косе са реалним животом.

"Играо сам шах са тим људима и свака њихова процена на шаховској табли била погрешна. У шаху се много види", рекао је Вучић.

Вучић је поновио да је Србија прошле године имала раст од минус 1, а Црна Гора минус 15, објашњавајући да ће наредних 15 година, ако будемо имали раст од плус 7, а Црна Гора плус 6, имати 15 индексних поена предности само у једној години.

"Требаће деценије да се то надокнади", подвукао је Вучић.

Рекао је да је тешко неким људима да признају чињенице, али наглашава да народ све види, да зна и уме да цени шта је урађено.

"Погледајте само у Београду шта смо урадили. Београд у њихово време имао је буџет од 500 милиона, а сада има 2,5 пута већи. Погледајте како се диже и гради Београд", скренуо је пажњу Вучић.

 

Боље минималац од 300 евра него 159 евра као раније

Вучић је изјавио да не разуме критике његове најаве да ће минималац бити 300 евра, додајући да је свестан да ни то није довољно, али да је свакако боље него ранијих 159 евра, колико је минималац износио пре осам година.

Вучић је приметио да су после његове најаве да ће се покушати да минималац буде 300 евра, уместо 159 колико је износио пре неколико година, прво "скочили" поједини синдикални лидери, рекавши да не може да се живи са 300 евра.

"А, могло је са 159 евра..? Знам да не може да се живи са 300 евра, али ипак може нешто лакше него са 159 евра. То је готово сто процената више него пре девет година", рекао је Вучић.

На питање да прокоментарише оцену професорке Данице Поповић, објављену на насловној страни једног дневног листа, Вучић је рекао да су после првих критика, "скочили" и из тог другог угла, тврдњама попут оне, како је рекао, бивше професорке “ухваћене у крађи”, да српска привреда то не може да издржи и да то одговара само Српској напредној странци, што такође, не разуме.

"Не знам како то одговара Српској напредној странци. То одговара обичном народу, вредним људима, радницима који примају и мање од тога, који раде на мање плаћеним местима. Ми тиме бринемо о најсиромашнијима, којима је најпотребније", рекао је Вучић.

Вучић је појаснио да ће се ићи на повећање неопорезаног дела дохотка, док ће се са друге стране ићи на даље смањивање радних пореза и доприноса, а до краја године ће се донети одлука да ли ће то бити 0,5, један или 1,5 одсто.

"Гледамо да заштитимо послодавце, колико је могуће, да не креирамо политику у којој домаћи и страни инвеститори не могу да сагледавају будућност, јер их обавезујемо на исплату високог минималца", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је минималац од 300 евра домет Србије који је добар за минималну зараду, што би даље значило да ће просечна плата бити 612 евра, односно у Београду 760 евра.

"Да ли је и то довољно? Није, али ако знамо да је пре седам година просечна плата била 330 евра, значи да ћемо скоро да стигнемо минималце, тада просечну плату", приметио је Вучић и додао да је то најбржи напредак Србије, те да је поносан и задовољан колико је урађено.

У том смислу, додао је да се раде путеви, пруге, обнављају културно историјски споменици.

"То је новац грађана Србије, који су радили поштено, добро и имали добру владу, јер, без лажне скромности, увек све зависи од руководства. Суштина је у снази руководства и политици коју водите, а која није за потцењивање. Можете да нађете 50 њих који су лепши, али људима то не треба, већ визија, снага и жеља да се ствари мењају, а не лепа слика, чак ни тон", рекао је Вучић.

 

Плашим се да Београд не падне у руке пљачкаша

Вучић је изјавио да се плаши да би Београд могао да падне у руке оних који су га опљачкали и који су уништили фабрике и нису радили ништа деценијама, а само желели да они буду богатији, али додао да када се ради о рејтингу странака, нема никакав проблем и да може да каже народу да је Српска напредна странка у великој предности, не само у Београду већ свуда.

Вучић је најавио да ће наставити да се бори и полако припрема за предстојеће изборе.

"У петак је састанак са људима из централне Србије и Косова и Метохије, у суботу северна Србија а после Београд, тако да ћемо полако да се припремамо, нећемо да одустајемо од битке, нећемо да их уцењујемо тиме колико ће истина да објаве о мени на својим тајкунским медијима. А сваки дан само то раде", рекао је Вучић.

Како је рекао део опозиције уцењује целу Србију, тиме што неће да изађу на изборе, иако имају десетоструко боље услове него Српска напредна странка док је била опозиција.

Вучић је рекао и да је много тешко супроставити се некоме, својим аргументима.

"Ми идемо, гурамо камен. Јесмо га доста далеко догурали, али остало је још доста тога да радимо, мучимо се и боримо. Они лепо седе, троше паре које је народ зарадио за сопствене потребе пијуцкају пиће испред продавнице, пију пиво добацују, понекад вас гађају каменчићем, да би вас омели да тај каменчић подигнете на врх брда, тако да је много лакше да не буду на истој страни, да некога вређате, некоме лоше говорите него да некоме кажете лепу реч", рекао је Вучић.

 

Србија ће имати велики хемијски комплекс и Луку Прахово

Вучић је поручио да ће Србија изградити велики хемијски парк у Прахову и покренути Луку Прахово.

Вучић је рекао да ће се за два до три месеца знати нешто више о покретању хемијског парка у Прахову и доласку првих инвеститора.

Поручио је да држава неће одустати од тог пројекта који је, како је рекао "сине ква нон" за опстанак истока Србије.

"Не могу да кажем са сигурношћу када ће то бити, нећу да обећам, али имаћете информацију за два до три месеца. Морамо да имамо велики хемијски комплекс и Луку Прахово", рекао је Вучић.

Вучић је истакао и да је исток Србије бисер, а да се о њему најмање говори, као и да је део популације одлазио трбухом за крухом, јер нису имали посла.

"Морамо да им помогнемо у креирању посла", рекао је Вучић.

Вучић је истакао наводећи да ће се то решавати као што се решавао борски рудник, где сада сви знају да имају будућност и да ће живети боље, где им и имовина вреди више.

Вучић је напоменуо да се поводом хемијског парка раде анализе да би се пронашле компаније које би дошле дугорочно, а то би утицало и на људе да се врате у земљу.

Истиче да када просечна плата достигне 900, 1.000 евра људи ће кренути да се враћају у земљу што је показало естонско и литванско искуство, а да је циљ да то достигнемо 2026. године.

Напомиње и да се у претходних 50 година није улагало као до сада у исток Србије, додајући да се то чини, јер не могу сви у Београд, као и да Србија не сме да буде само Београд.

 

Заштиту Срба тражићемо и у Бриселу

Вучић је рекао да верује да ће у другој половини месеца доћи до наставка дијалога са Приштином на највишем нивоу у Бриселу и да ће том приликом заштита српског народа на Косову и Метохији бити истакнута као снажан захтев.

Вучић је на питање о томе како се може помоћи Србима на Косову на које се константно врше притисци рекао да ћемо се борити и бринути о нашем народу колико можемо и преко међународне заједнице.

Вучић је поводом случаја Драгице Гашић повратнице у Ђаковицу, рекао да је њен случај само парадигма о томе колико им смета једна земља.

Вучић је рекао и да не може да верује како се о томе извештава у појединим нашим медијима.

Напомиње и да Србија од 1999. године и 2008. године нема фактичку власт на Косову и Метохији и да ништа не може да предузме мимо међународне заједнице да би заштитила те људе, али да ће се помоћи на друге начине колико се може.

На питање око наоружавања приштинске војске истиче да раде све што је супротно резолуцији 1244 и међународном праву. Што се тиче најаве о набавци наоружања из Турске каже да ће о томе разговарати са турским пријатељима.

Указао је да су наша и приштинска војска као "небо и земља", и да се не могу поредити јер нису исте категорије.

Вучић је рекао да имамо добре односе са Кфором и захвалио генералном секретару НАТО Столтенбергу на добрим порукама, и поштовању онога о чему су разговарали, истичући да је циљ очување, сигурности и развоја наше земље.

Вучић је такође захвалио и на томе што му је општина Звечан уручила признање почасног грађанина.

 

Озбиљно се спремамо за изборе

Вучић је рекао да ће се напредњаци озбиљно спремати за изборе и да је његов предлог да се води позитивна кампања заснована на резултатима и ономе што ће у будуће бити урађено, а у шта људи верују.

Вучић је рекао и да ће у петак имати састанке са страначким представницима из централне Србије и са Косова и Метохије, а у суботу са севера, из Војводине и Београда.

Вучић је рекао да ће да се боре и неће да потцењују противнике, за које је рекао да се служе само псовкама и уценама.

"Уцењују целу Србију, а имају боље услове него што смо ми икада имали", рекао је Вучић, а на питање о томе да не желе дијалог каже ако хоће хоће, ако неће неће.

"За нас је важно да се спремамо и да осигурамо нашу позицију. То је тежак посао пред нама и морамо да радимо ако хоћемо да се Србија развија", навео је Вучић.

Вучић је додао и да брине о свему, али најмање о резултатима већ ономе што ће уследити после избора.

"Ако људи желе да гласају за оне који су себи донели богатство, уништили све, такође немам ништа против. Честитаћу им", рекао је Вучић додајући да му не пада на памет да се склања из земље.

Вучић истиће да ће се борити против оних који су најгори, како напомиње не са истог места на коме је сада, али да му љубав према отаџбини неће дозволити да се не супротстави онима који не желе добро Србији.

Поводом Ђиласовог одласка у тужилашто и истраге о случају Маурицијус, каже да они сваки дан врше притисак на судије и тужиоце, а да ништа од онога што је речено о њиховим рачунима у иностранству није неистина и да ће се видети резултати истраге.

"Озбиљне земље воде истрагу о прању новца неких од тих компанија. Води и наша. Видеће се резултати озбиљних истрага", навео је Вучић наводећи да се новац не може сакрити као и да има још тога наводећи пример шпанских трамваја.

Каже да људи не треба да верују ни њему ни Мариники или Ђиласу, већ подацима АПР-а о приходима од 619 милиона евра којима су се, како додаје, сами хвалили.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк