Вести

Вучић: Цела термоелектрана "Никола Тесла" биће попут европских и светских

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је у Обреновцу да ће радови на ревитализацији блока Б1 у Термоелектрани Никола Тесла Б бити завршени 25. новембра и истакао да је урађен велики посао који ће обезбедити Србији стабилно снабдевање струјом током зиме.

"Ово су прави хероји који су даноноћно радили буквално најтеже послове. Имали су чак 58.000 заваривања... Невероватно је колики је посао урађен. Од овога живи Србија - има на дневном нивоу 650 мегавата струје", рекао је Вучић током обиласка ТЕНТ Б.

Председник је рекао да ће радови бити завршени 25. новембра и да ће блок Б1 бити укључен на мрежу 26. новембра и додао да је у то време планиран и његов сусрет са председником Русије Владимиром Путином.

"Од тада више немамо проблема са струјом", истакао је Вучић и додао да Србија неће морати по високим ценама да уводи струју, с обзиром да ће бити тешка зима.

Вучић је напоменуо да наше комшије, земље у окружењу, имају проблема са струјом и да, на пример, Северна Македонија сада узима лигнит са Косова и Метохије, као и да Црна Гора и Албанија увозе око 50 одсто струје.

Рекао је да ће Србија гледати да помогне суседима, али када ми будемо имали довољно и када изградимо нека нова постројења.

Вучић је рекао да и ЕУ треба да донесе закључак по питању коришћења нуклеарки и да ћемо видети да ли ће Србија имати довољно пара у наредних 10 или 15 година и за нуклеарну енергију, пошто ћемо трошити све више струје и гаса.

Додао је да се наша земља свакако у овој ситуацији боље снашла од земаља у окружењу, али да то не бисмо успели да није било фантастичних радника, које је назвао херојима.

Председник је навео да они имају пристојне плате, у просеку око 105.000 динара, али да раде у веома тешким условима.

"Урадили сте велики посао за државу, због овога ћемо имати довољно струје", поручио је Вучић.

 

Биће довољно струје и гаса, важан састанак са Путином

Грађани Србије ће током зиме имати довољно струје и обезбеђено грејања, као и довољно гаса ако се успешно заврши у Москви разговор са председником Русије Владимиром Путином 25. новембра, поручио је Вучић.

"Ако тај разговор буде релативно успешан, онда смо успели да осигурамо будућност за нашу земљу. То су кључна питања. Замислите да морамо да плаћамо гас по тржишној цени и да гас увозимо годинама. То би били велики финансијски губици и ''крварење'' државе", истакао је Вучић.

Председник је рекао да се ти радови приводе крају, да се већ 18. новембра пале котлови и да ће блок Б1 бити укључен у систем 25. и 26. новембра, када ће Србија имати довољно струје за своје потребе.

Истакао је да је урађен велики посао који ће обезбедити Србији стабилно снабдевање струјом током зиме, пошто ће бити укључено још 650 мегавата.

Вучић је истакао да нам је управо тих 650 мегавата недостајало од маја, када су почели радови и да смо морали и да увозимо струју, а део надокнађивали додатним увозом гаса, којим смо снабдевали термоелектране и топлане у Новом Саду и Панчеву.

Напоменуо је да је то имало своју цену и да када добијемо тих 650 мегавата више нећемо морати да плаћамо 200 евра по мегавату, као што то морају Северна Македонија, Албанија, Црна Гора и Хрватска.

Вучић је рекао да је важно да обезбедимо довољно гаса за наредни период, јер много више трошимо него пре.

Како је рекао, 2012. године смо трошили 1,1 милијарди кубних метара гаса, а данас 2,5 милијарди, што показује колико је Србија напредовала.

"За нас је питање договора око гаса, питање договора око цене и количина, јер не смемо да наручимо много више, пошто немамо где да чувамо, немамо довољно складишта, а ако не наручимо довољно, а направимо дугорочни уговор на пример на 10 година, од пете године мораћемо да увозимо по тржишним ценама".

Председник је додао да сада на тржишту цена гаса износи 900 евра за хиљаду кубика и да Србија нема новац да толико плаћа.

"Много нам зависи од струје и енергетике, само да буде све у реду у периоду од 18. до 25. новембра и да нам се нешто не поквари, већ да прође све како треба", рекао је Вучић.

Рекао је да ће после Србија да скупља струју и пуни своје акумулације односно да складишти струју и чува је за најтеже зимске дане, како би имала довољно ако нешто испадне из система.

"И да по нешто нижој цени помогнемо пријатељима од оне на берзи или да је и продајемо на берзи када је већ овако висока цена и да зарадимо неки динар", закључио је Вучић.

 

Наћи ћемо најбоље решење за цену струје привредницима

Вучић је изјавио да ће се наредних дана разговарати о цени електричне енергије за привреду, која ће, како је рекао, морати да буде повољнија него на берзи, али ипак нешто виша него до сада, како би тиме били задовољни и привредници, али да ЕПС не буде оштећен.

Истовремено, председник је поручио да цена струје за грађане остаје иста, односно да се о евентуалном поскупљењу до сада није ни разговарало.

На питање новинара шта ће после 1. децембра бити са ценом струје за привреду, Вучић је рекао да већ у понедељак следи важан састанак на ту тему.

Вучић је приметио да повољнија цена електричне енергије за привреднике и јесте један подстрек за инвеститоре да улажу код нас.

"Код нас су више плате него у региону, али инвеститори долазе овде. Рачунамо да ће Србија на крају године имати 62-63 одсто укупних инвестиција на Западном Балкану, али зато морамо да бринемо о великим потрошачима струје и гаса", рекао је Вучић.

Додао је да су највећи потрошачи Железара Смедерево и борски Зиђин, као највећи, са којима је договорена цена електричне енергије, те да се са другима разговара у оквирима које држава може да поднесе.

"То значи да цена мора да буде нешто изнад цене коштања, без обзира на значај тих компанија за Србију, да не би ЕПС правио додатне губитке. Гледаћемо да за фирме обезбедимо много бољу цену него на берзи, али да буде нешто виша него данас", рекао је Вучић.

Када је реч о грађанима, цена струје, истакао је, како ствари сада стоје, остаје иста.

"Све и да повећамо за неки проценат, опет би била најјефтинија у Европи. Али, нисмо ни размишљали о томе", поручио је председник.

Поновио је да се повољнијом ценом струје за привреднике делује подстицајно на њих, за будућа улагања, јер држава жели да инвеститори остану овде, да су им погони у нашој земљи, јер својим радом доприносе стварању већег БДП-а Србије.

"Наћи ћемо решење да буду задовољни сви, и ЕПС и привредници, то је најважније", рекао је Вучић и додао да и у ЕПС-у то разумеју.

 

Србија ће можда и сама градити модуларне нуклеарке

Вучић је изјавио да ће тек бити донета одлука да ли ће наша земља учествовати у градњи нуклеарки у околним земљама или ће и сама правити модуларне нуклеарке (мале модуларне нуклеарне реакторе).

"Добијамо 68 одсто струје из угља и морамо да радимо на прављењу нових капацитета из обновљих извора, али мораћемо да правимо и базне капацитете. За шта ћемо се одлучити, то ћемо да видимо у годинама пред нама - да ли да учествујемо у нуклеаркама у околним земљама или ћемо сами моћи да правимо те модуларне", рекао је Вучић.

Председник је рекао да ће се свакако радити на добијању струје из енергије Сунца и ветра и из других обновљивих извора.

"Али, потребно нам је оно што је сигурно и што доноси струју без икакве сумње и по Сунцу и киши и снегу и различитим метеоролошким условима", нагласио је Вучић.

 

Они који некога туку и малтретирају завршиће иза решетака

Вучић је рекао да не зна шта су народне патроле, али је поручио да ако било ко некога малтретира или туче тај ће завршити иза решетака.

"У овој земљи само држава има монопол физичке принуде и једина која је надлежна да спроводи закон у дело и то ће да ради", истакао је Вучић одговарајући на питања шта ће држава да учини поводом појаве народних патрола које су се појављивале око миграната, а, како тврди новинар, сада прете и новинарима поводом мурала Ратка Младића.

Вучић је рекао да ће држава да се понаша у складу са законом подједнако према свима и према онима који мисле да су због било чега изван закона, јер имају подршку неких медија и политичара.

"Сви су једнаки пред законом и према свима ћемо једнако да се односимо. Само таква држава може да има поверење грађана", поручио је Вучић.

Вучић је напоменуо и да свако јутро добија извештај о дешавањима у земљи и да је ноћас забележен најмањи број инцидената.

 

Поштујемо све жртве, мој предлог назив по јасеновачким жртвама

Вучић је изјавио да поштује све жртве и да је веома поносан што је предложио да се део обале између два моста на Сави назове по јасеновачким жртвама.

Вучић је то рекао одговарајући на питање новинара да коментарише изјаву Весне Пешић, да је "изједначио јасеновачке са сребреничким жртвама".

"Не знам шта бих вам рекао, да идем сад у историју да објашњавам нема много смисла. Изражавам пијетет према свим жртвама, али можда ме је напала због тога што сам предложио да се обала између два моста назове по јасеновачким жртвама", рекао је Вучић.

Истакао је да сребреничке жртве није никада ниподаштавао и додао да Србија до сада није имала ниједну улицу или слично која би носила назив по јасеновачким жртвама.

Оне који га због тога оптужују, Вучић је назвао поданицима и послушницима разних из региона и иностранства да се никоме не би замерили па их, како је рекао, баш брига за најстрашније злочине и проливену крв наших сународника.

Рекао је да није читао ни чуо због чега га је Пешићева критиковала и додао:

"Поносан сам што сам то предложи лично и вероватно сада треба да будем обешен".

Поручио је да увек морамо да поштујемо сребреничке и друге жртве, али и јасеновачке.

 

Спремни да будемо власници 15% нуклеарке у Мађарској

Вучић је изјавио, да је у недавном разговору са премијером Мађарске Виктором Орбаном о нуклеарној електрани коју ће та држава да гради, рекао да је жеља Србије да буде власник 15 одсто те њихове нуклеарке.

Вучић је навео да је Србија спремна да за то плати добру цену, али да је још рано за то, јер разговори на ту тему тек почињу, будући да је план да нуклеарка, сви њени блокови, у Мађарској буде завршена тек 2035. године.

Додао је да је на ту тему имао почетне разговоре и са доскорашњим бугарским премијером Бојком Борисовим, у вези са бугарском нуклеарком у Белену.

То је, како је рекао Вучић, најсигурнија варијанта.

"Добили смо много разних понуда, морамо сами да видимо и да осмислимо са ким да разговарамо око модуларних нуклеарки. Њих Индијци имају 14, Канада, Француска, Америка гради, Руси такође… Треба сами да видимо шта ћемо да радимо у годинама које долазе", рекао је Вучић.

Додао је да то није једноставно питање, али да одлука свакако неће бити донета напречац, већ након озбиљних "cost-benefit" анализа, безбедносних анализа, додајући да је сигурно да се тиме не угрожава животна средина.

 

Надлежни ће питати и Грчића и Маринику о наводном прислушкивању

Вучић је изјавио да није данас разговарао са директором ЕПС-а Милорадом Грчићем о наводном прислушкивању у ЕПС, јер је имао паметнија посла, као и да је уверен да ће надлежни органи то питати Грчића.

Вучић је тако одговорио на питање новинара да ли је током обиласка ТЕНТ Б разговарао са Грчићем на ту тему.

"Прислушкивали су мог тату и раднике ЕПС-а? Је л' то рекла Мариника Тепић? Нисам разговарао, имао сам паметнија посла, то ће да га (Грчића) питају надлежни органи, нисам надлежни орган за присклушкивање. Сигуран сам да ће да позову и Маринику да сведочи о својим сазнањима. Хвала јој много што брине за мог оца", поручио је председник.

Вучћ је прокоментарисао помињање свог оца у контексту тврдњи око прислушкивања и приметио да на друштвеним мрежама види, како је рекао, и да сваки дан има другог оца и иронично додао да је забринут што се његови политички противници сада толико брину о његовом оцу Анђелку и како га наводно прислушкују.

Вучић је у истом тону констатовао да се исто тако брину и за чланове његове породице, које свакодневно нападају и поручио да се он сигурно неће на исти начин бринути о њиховој деци, већ ће бринути о њима као и о свим другим грађанима Србије.

 

Без угља градови и болнице остали би без струје

Србија ће градити обновљиве изворе енергије, али ако би искључила капацитете на угаљ 10 највећих градова и 50 мањих остало би без електричне енергије, као и све болнице, упозорио је Вучић одговарајући на питање да ли ће Србија трпети санкције Енергетске економске заједнице уколико не приступи затварању термоелектрана.

"Још нисам видео да је неко у Европи затворио, већ су отворили и део капацитета на угаљ. Енглеска се вратила, Пољска није затворила, и има најнижу цену струје у Европи", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да ће Србија смањивати проценат удела енергије која се добија из угља и градити обновљиве изворе, колико је то могуће, али и да грађанима мора да се каже да сада сем угља нема других извора електричне енергије, као и да то имају у виду када подржавају неке политичаре који о томе другачије говоре.

"То није ничији хир, нити жеља већ насушна потреба да имамо струју", рекао је Вучић.

Вучић је навео да ако би се искључили Тент или Колубара у том тренутку не би имали струју, а да није могуће увозити струју по цени од 230 евра по мегавату.

Рекао је да то може за минималне количине, али да се плаћају хиљаде мегавата на том нивоу држава би банкротирала за годину дана.

Вучић је рекао да ће се градити обновљиви извори, али и да се за то време све чини да се смањи загађење из постојећих термоелектрана, као и да ће ова у Обреновцу бити једна од најчистијих јер је само у одсумпоравање уложено више од 200 милиона евра.

Указао је да Србија мора да има струју и гас да би могла да има привреду.

Истиче и да је поносан и срећан што ће од 25. новембра после ремонта у мрежи да буде још 650 мегавата чиме ће моћи да се прекине снабдевање из Републике Српске, а онда полако чува и складишти електрична енергија.

Најавио је да ће од понедељка бити важних састанака и припрема за посету Москви како би се проценило колико гаса је потребно да се наручи од Русије јер привреда расте.

"То су важне ствари за нас, и стратешко и суштинско питање за будућност", истакао је Вучић.

 

Највише неистина о Србији чује се управо одавде

Вучић је изјавио да не разуме оне који свом народу приписују фашизам, уз примедбу да се највише неистина о својој земљи чује управо одавде.

На питање "какав треба бити човек и са којим циљем да српском народу приписује фашизам", будући на сва страдања Срба у ратовима у 20. веку, Вучић је рекао да свакодневно чује и чита лажи у домаћин и регионалним медијима о Србији.

"Да ли сте видели како су лагали да је Вулин положио цвет испред мурала (Ратку Младићу)? Нема шта нису спремни да слажу, у домаћим и у регионалним медијима. А цвет је оставио старији брачни пар у пролазу. Али, кад људи воле да лажу, то нема више никаквог смисла", рекао је Вучић.

Додао је да је он пре 10 дана био неко ко је шутирао заробљенике у месту у којем никада није био, а када су они који су то објавили схватили да су се преварили, јер он није у политици од 1991. године већ од 1993. године - ништа се није десило.

"Кога брига, лагали смо два дана, идемо са новом лажи… Тако је и са овим. Прво су рекли да полиција штити зидове, а полиција штитила њих да не добију батине, и привела неколико младића који су желели обрачун са њима. Полиција се склонила после, прекречили су мурал, једни, други, то више нема везе са полицијом", рекао је председник Србије.

Осврнуо се у том смислу и на примедбе неколико европарламентараца Србији, указујући да о томе прича Тонино Пицула из Хрватске - која има на десетине мурала осуђених ратних злочинаца по целој земљи, као и улице које носе име Мила Будака, нацистичког злочинца, што само држава може да одлучи.

Како је рекао, имају у Хрватској и споменике Миру Баришићу, правоснажно осуђеном терористи, убици југословенског дипломате, и то је, чланица ЕУ, која, додаје, нама "соли памет" око нечега у шта се држава не меша, осим што спречава да дође до туче.

"Такви су то лажови, све је засновано на лажима. И мисле да ће неко да се уплаши. Боље да ме нема, него да будем понизни потрчко Пицуле, Виоле фон Крамон, који немају други посао него да мрзе Србију и да лажу сваког дана", рекао је Вучић.

Приметио је и да ће се највише неистина о својој земљи чути - управо одавде.

"Како неки не могу да преживе што радимо пројекте, што ће Србија да има струју за себе, цену гаса, нове путеве, пруге, нови Клинички центар у Београду… Данас Србија отвара најмодерније фабрике, а раније смо све затварали", рекао је Вучић.

Додао је да ће држава молити и људе из дијаспоре да се враћају, јер они значе за наш напредак, да Србија напредује, ради, али да морамо, како је рекао, себе да поштујемо.

"А, у медијима неким главна вест да су огорчени Новосађани што је неко фарбао српску тробојку. Како вас није срамота? Какав је то аутошовинизам, о чему се ту ради?", запитао је Вучић и додао да властима у Београду највише замера што су одустали од идеје подизања јарбола са тробојком на Ушћу.

На питање да ли ће они који српском народу приписују фашизам, подићи глас због Срба на Косову и Метохији, Вучић је иронично одговорио:

"Хоће, већ сутра. Иду прво да окрече таблу Аћифу ефендији, коју нису девет година, а сутра ће онда то да ураде".

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк