Вести

Вучић: Централни гасовод је од суштинског значаја за Србију

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је споразум о гасу, који је постигнут са Русијом, од пресудног значаја за Србију, јер ће омогућити да се, када се реализује у потпуности подићи „вредност“ наше земље.

Вучић је указао на изјаву шефа Гаспрома Алексеја Милера да ће до краја године бити изграђен гасни конектор ка Бугарској.

„Ми то називамо централним гасоводом од 420 километара. То би било од суштинског стратешког значаја за будућност Србије. Реч је о огромној инвестицији, а финансирање ћемо поделити, у ком проценту остаје још да се види“, казао је Вучић.

Вучић је нагалсио да је то од огромног значаја за будућност, индустријализацију, напредак Србије и раст БДП-а.

Указао је да идемо на изградњу гасног складишта за 750 милиона кубних метара, како би могли да у сваком тренутку интервенишемо када дође до несташице.

„Није га само за употребу у домаћинствима, већ пре свега у предузећима, доноси или одводи инвеститоре. Треба да проводимо гасификацију. Данас имамо гасификацију до Лесковца, али не и јужније. Имамо проблем са Текласом, у Врању, свуда јужније. Морамо тај проблем да решавамо. И у другим деловима немамо проведен гас, па је проблем за долазак инвеститора“, објаснио је Вучић.

Рекао је да се ради о битним стварима које суштински и структурално мењају изглед наше државе, повећавају вредност наше целе земље.

Подсетио је да смо подигли нашу потрошњу гаса са 1,5 на 2,15 милијарди кубних метара, а да ћемо, у складу са убрзаном индустријализацијом, до 2020. потрошњу подићи до три милијарде кубних метара.

То значи снажнију индустрију, подвукао је Вучић.

Захвалио се Путину на посети, што је одвојио време за Србију, а посебно на конкретним споразумима које смо потписали.

 

Значајни резултати за стратешки развој, посебно за инфраструктуру

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да посета председника Русије Владимира Путина има значајне резултате у погледу стратешког развоја Србије, а посебно је истакао уговор који се односи на модернизацију железнице.

Вучић је истакао да се уговор, вредан 230 милиона долара, односи на завршетак радова на прузи од Старе Пазове до Новог Сада, на коридору ка Будимпешти, као и на изградњу Диспечерског центра, као и за уређење комплетне железничке инфраструктуре.

Вучић је рекао да се посебно разговарало о железници.

"Желимо да подигнемо железницу, јер сматрамо да је у томе будућност и у карго и у путничком саобраћају. Хоћемо део путника и робе на себе да преузмемо и мормо да пожуримо са великим инфраструктурним радовима", истакао је Вучић.

Вучић је рекао да је стратешко опредељење Србије да за два до три месеца заврши ауто пут до границе са Северном Македонијом, и до границе са Бугарском.

"То су пројекти од стратешког значаја и успећемо да их завршимо", рекао је Вучић и додао да се о томе разговарало са Русима, Кинезима, Европљанима.

Вучић је рекао да је једна од кључних тема била и сарадња у области дигитализације и ИТ, као и са руским организацијама Росатом и Роскосмос.

Каже да је видео неке добронемарне, али и недобронамерне, коментаре по питању тога, као и да је јасно да ми сигурно нећемо моћи у скоријој будућности да шаљемо људе на Месец, али да то и није тема те сарадње.

Вучић каже да је реч о примени у пољопривреди и испитивању земљишта, затим коришћењу нуклеарне енергије у фармацији, где је најзначајнија употреба нуклеарне енергије.

Додао је да ћемо радити на развоју те области и у то уложити много новца.

Такође, још једна тема је била Инвестициони фонд Руске Федерације, који је веома успешан, као и фондови Абу Дабија, Саудијске Арабије, Кине, Сингапура и Индонезије и још неких земаља.

"Размишљамо у којим сферама би могли да направимо улагања 50-50 одсто или у другим размерама у развој високих технлогија, развој вештачке интелигенције, роботике и слично", навео је председник.

 

Одбрамбена моћ СРБ биће додатно увећана

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће одбрамбена моћ Србије до половине 2020. године бити додатно увећана.

Вучић је рекао да је током јучерашње посете руског председника Владимира Путина било речи и о војно техничкој сарадњи, а да је претходно већ наручена набавка различитих система.

Ове године треба да стигне седам нових хеликоптера "Ми 35", који су, како је рекао, најбољи борбени хеликоптери, као и три "Ми 17" транспортна хеликоптера.

Вучић је додао да ће са девет хеликоптера које смо купили из ЕУ, Србија ће само ове године добити више хеликоптера него што их је укупно имала за претходне три деценије.

Говорећи о модернизацији 14 "Мигова 29", рекао је да су то ловци који штите небо и да је од кључног значаја ко ће кога пре да види, тако да је уложено посебно у радарске системе.

Све ово, како је истакао, говори и о стању нашег буџета и јавних финансија, као и успесима наше привреде.

 

Хвала грађанима, показали озбиљност и пристојну Србију

Председник Србије Александар Вучић је изјавио данас да је веома задовољан посетом председника Русије Владимира Путина, као и дочеком, озбиљношћу и пристојношћу грађана који су га дочекали испред Храма Светог Саве и истакао да смо показали како пристојна Србија може да функционише.

Вучић је рекао да је, према подацима полиције, Путина у Београду дочекало више од 100.000 људи и захвалио грађанима што су показали изванредно гостољубље, озбиљност, пристојност и одговорност.

Нагласио је да није дошло ни до једног инцидента и да нико није био повређен ни на који начин.

"Хвала Србији што је показала да може веома озбиљно и одговорно да се понаша", поручио је Вучић.

"Хвала људима, који су показали како пристојна Србија може да функционише", нагласио је Вучић и истакао да, иако је био тако велики скуп, ниједан прозор није поломљен, што је готово немогуће када је реч о тако великом броју људи.

Вучић наводи да, док су се поједини утркивали увредама да нешто омаловаже и говоре о њему, може само да им каже да није он био тема.

"Ја не бих могао ни двоструко мање људи да привучем, шта год да сам говорио, не би толико људи дошло, ни половина не би дошла због мене. Неки ни 20. део тога не би могли да привуку, а говоре о не знам чему".

Вучић истиче да су грађани дошли да виде Путина и да је то био њихов однос према председнику Русије.

Председник Србије је рекао да је само у томе могао да помогне логистички, али не да би то искористио политички и хвалио се толиким бројем људи.

Вучић је захвалио и онима који нису били на скупу испред храма Светог Саве, што су пратили Путинову посету.

„Може бити изненађења да још неки од великих председника посети Србију“, казао је Вучић.

„Србија је јуче била свет, биће и у будућности“, нагласио је Вучић.

 

Долази Си, надам се Макрон, а биће и "великих" изненађења

Србија је јуче била свет, биће и у будућности, рекао је председник Србије Александар Вучић и најавио да ће током ове године, поред јучерашње посете председника Руске Федерације Владимира Путина, бити још посета светских државника.

„Надам се посети председника Кине у другој половини ове године. Имаћемо свакако поновни сусрет у априлу, а верујем да ће доћи у Србију у другој половини године“, рекао је Вучић.

Вучић је изразио уверење да ће председник Француске Емануел Макрон доћи у Србију пре тога.

 

Молим ПР да укине таксе, а ЕУ да јасније утиче на ПР

Молим Приштину да укине таксе, није ми тешко да то кажем, а ЕУ да јасније утиче на Приштину и укаже на неопходност дијалога, рекао је данас у Београду председник Србије Александар Вучић.

"Моја молба и апел партнерима у ЕУ је да још снажније утичу на Приштину да укине таксе, јер сматрам да је важно да наставимо разговоре о односима Срба и Албанаца у будућности. Молим их да ти њихови захтеви, не бих рекао притисци, буду јаснији и одређенији, јер је веома важно да разговарамо и то не само због Срба на КиМ, већ и због нас", рекао је Вучић.

Како каже, на жалост чули смо речи албанских званичника, Хоџаја и Харадинаја, који кажу да је основни циљ такси нанети штету Србији, економску и политичку.

"Неки од њих мисле да је време и да ће ме склонити на улици у Београду, у то нисам улазио, али мислим да није озбиљан приступ оних који мисле да су државници или део неке државе, а да нанесу штету грађанима које представљају", рекао је Вучић.

Кад нема дијалога, увек постоји опасност од много тежих и лошијих решења у будућности, упозорио је Вучић.

"Ми смо веома спремни увек да разговарамо, да видимо докле се стигло у вези са ЗСО и какве идеје имају, јер сваки дан слушам о неком коначном решењу, а видим да то подразумева да Србија призна Косово. А шта Србија и Срби имају од тога - ниједан одговор нисам добио од Приштине", истакао је Вучић.

Вучић каже и да, за разлику од других који очекују показивање мишића са наше стране, да то не треба да радимо, већ да показујемо разум и разговарамо и трагамо за решењем.

"Без тог решења, имаћемо проблеме и ми и Албанци", упозрава Вучић.

Вучић наводи да Србији сада иде економски добро, али је, истиче, без стабилности и стварних и дугорочних решења питање је колико ће тај економски раст бити одржив.

 

Шта прича Весељи, то у животу нисам чуо...

Председник Србије Александар Вучић приметио је данас да је готово невероватно како неки људи, попут Весељија и неких политичара у Београду, немају проблем с тим да говоре шта је ко наводно рекао њему, Вучићу, попут Весељијеве тврдње да му је тобоже Путин рекао да ће признати Косово.

"Весељи каже да је Путин мени рекао да ће Русија признати независно Косово. Ја то од Путина нисам чуо. Напротив, рекао ми је све супротно од тога", рекао је Вучић.

Реагујући на изјаву Весељија, да је Путин то што је рекао Вучићу већ раније рекао Хашиму Тачију, Вучић каже да то није видео у свом животу.

Код нас, на Балкану, сви, каже, боље знају шта је њему Путин рекао, али је само он добио Орден Александра Невског у последњих 105 година.

"Овде на Балкану су сви паметни и сви све знају", рекао је председник и додао да неки исто тако "знају" да је Милана Ракића, Уроша предића или Пају Јовановића поставио за своје сараднике.

Незнање је, каже, ок, образујете се и научите нешто, али је страшно и највећа срамота то што они који о томе говоре тврде да су то чули или прочитали.

 

Да укину таксе или да идемо на изборе...

Председник Србије Александар Вучић рекао је да се нада да ће Приштина укинути наметнуте таксе, јер би то било разумно, паметно и отворило би врата разговорима, а ако неће - можемо на изборе, како би се отворила могућност да га Харадинај "скине с власти", чиме је претио, а што је једино могуће на изборима.

Уколико Приштина не укине таксе, онда је јасно да не желе разговор, не желе договоре, не желе, рекао је, да праве компромисе, већ желе политику уцене.

"Ако је тако, нема сметњи да идемо на изборе, зато је важно да знамо желе ли или не желе да укину таксе", рекао је Вучић.

Вредно је, додао је, пружити шансу Рамушу Харадинају да га "скине" с власти, а то је могуће једино на изборима.

"Мислим да је важно да водимо рачуна о државним интересима и зато хоћемо да чујемо одговор Приштине и Европске уније хоће ли те таксе бити укинуте", рекао је Вучић.

Додао је да је боље да не говори о томе какво је право стање ствари у јавном мњењу по питању рејтинга странака:

"Плашим се да би се многи разочарали", приметио је.

 

Ђилас и Шолак ноћас нису спавали...

Ђилас и Шолак ноћас нису спавали, приметио је председник Александар Вучић.

"Разумем чињеницу да Ђилас и Шолак не могу да поднесу да неко може да доведе стотину хиљада људи и више", рекао је Вучић.

Толики број људи "довео је", приметио је, Путин, којег су желели да поздраве, а не он.

"А Ђилас и Шолак не могу ни 5.000, ни уз све злоупотребе својих медија, лажи. Да покраду Србију, да је опљачкају, да узму 500 милиона евра за четири године - то могу, за то су експерти, али да нешто позитивно учине за своју земљу, то нити су могли, нити могу", додао је Вучић.

Вучић је одговорио питањем:

"На ком месту у свету у било којој посети сте видели да се председник Путин обратио, било кад у свом животу?", рекао је и додао:

"Ја сам рекао - ако могу да вас замолим, знам да је мимо протокола, мимо свега, још у Палати Србија сам му рекао, појавите се, махните им, реците им две речи, шта год, само нешто им реците. И човек је то учинио и мени и тим људима и ништа више од тога".

Протокол руског председника је, каже, веома строг и они никад нису пристали да говори било где, јер он то не ради.

И Путин је то, додао је, недвосмислено рекао још током конференције за новинаре у Палати Србије, а био је, истиче Вучић, одушевљен и срећан због подршке српског народа.

Додао је да за то што није планирао да се обрати Путин има и додатни разлог - он воли да подели емоције, али уз преводиоца је то тешко.

Како каже, јасно му је да у Ђиласовој и Шолаковој машти ни тај орден који је добио није орден, већ фалсификат, лажни орден.

"Он је то у ствари наменио Шолаку и Ђиласу па ће им дати следећи пут, а Тадићу није могао у оно време па ће следећи пут кад дође у посету. Тужне су ми те њихове речи. Ђилас и Шолак ноћас нису спавали", рекао је Вучић и закључио да је, на жалост, сваки успех Србије - њихов неуспех.

Вучић је рекао да су неки људи увек спремни своје интересе да претпоставе интересима наше земље.

"Када је реч о опозицији, цела Србија је задовољна због великог јучерашњег дана и не бих да кварим расположење и то коментаришем", истакао је Вучић.

Истиче да су јуче све њихове лажи пале у воду и да су јуче људи све разумели.

"Можете да замислите да су толики људи дошли због њих како би они говорили да је то њихов успех. А ја им отворено кажем да то није мој успех, јер ја толико људи не могу да доведем. То је неки други човек привукао те људе".

Вучић каже да је ваљда у томе разлика између озбиљних људи и оних којима је највећи успех да вас назову издајником, битангом, мајмуном и другим у последња четири дана.

"Рачунамо да је довољно да чујете шта је Путин рекао приликом доделе ордена. Послушајте и његову здравицу у којој је рекао - ''Мој пријатељ Вучић показао је карактер и на међународном плану и у спољној политици, показао је прави карактер и на унутрашњем плану''", навео је Вучић.

Додао је да је ваљда Путин помешао његово име са именом Ђиласа, Јеремића и другима из опозиције.

 

Не прихватам цену гаса дуплирану због политичког рекета

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да не прихвата да Србија плаћа дупло већу цену гаса због "политичког и безбедносног рекета", са којим је суочен.

Вучић је подвукао да је опскрбљеност гасом једно од кључних глобалних питања.

„Питање енергетике постало је и политичко питање. Нисам слагао јуче када сам говорио да сам код председника Азербејџана Илхама Алијева био три пута и молио га за гас, бројао кубне мере који иду за Албанију и Италију. Ту гаса за Србију нема“, рекао је Вучић.

Што се европског хаба тиче каже да чекамо да нам кажу Румуни колико гаса можемо добити и направићемо конектор.

Што се гас из Александропуља преко Грчке до Бугарске тиче указује да је тај гас за нас у старту скупљи за 35 до 40 одсто, и додао да плаћамо све транспортне трошкове, што значи да је двоструко скупљи од актуелног гаса из Русије.

„Ко сам да одлучујем да Србија плаћа двоструко више гас да би неко у свету био политички задовољан. Ви у Аустрији исти гас тражите као и ја. Мој посао је да се борим да добијемо најјефтинији гас, да увек можемо да снабдевамо своје становништво и компаније“, објаснио је Вучић.

Указао је на лицемерје у ЕУ, подсетивши да Немачка има чврсту позицију, да канцеларка Ангела Меркел не уступа ни за милиметар колико год да је притиснута од стране САД, и да је Немачка већ све завршила што се тиче пријема гаса из Северног тока 2.

Према његовим речима 500 километара испод Балтика већ је постављено.

„Лецемерје је да земље ЕУ имају право на тај гас. Што ми Срби не бисмо имали. Посебно зато што би преко Србије пролазила важна транзитна рута, преко које би могле да се снабдевају БиХ, па и Косово и Метохија, Црна Гора, и у крајњој линији и Хрватска, јер од терминала на Крку још нема ништа“, додао је Вучић.

Указао је да шеф гаспрома Алексеј Милер у Бриселу преговара са ЕУ.

Њему се, како каже, чини да ће и даље да остане један крак према Украјини, да она може да намирује своје потребе и има новац од транзита, али не у актуелном обиму, а да ће други ићи према Бугарској и зато правимо наш конектор ка тој земљи, што ће бити срце нашег система у будућности.

„У крајњој линији Србија мора однекуд да добије гас. Хоћемо ли преко Бугарске из Турског тока, или из преко Украјине и Мађарске за нас је важно да цена буде повољна“, рекао је Вучић додајући да се гас троши све више.

Гас је енергент чија потрошња драматично расте.

„Руси су продали Европи 202 милијарде кубних метара гаса. Ми од тога трошимо један одсто, а сви ми држе предавања сваког дана о сарадњи са Русијом. Ја им одговарам да ли разумете да ви трошите 99 одсто руског гаса, а ми један одсто и лупате ми шамаре“, рекао је Вучић.

 

Неопходна осовина мира север - југ

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је веома битно да имамо осовину мира север - југ, односно да Срби и Албанци морају да се договоре због будућности.

Вучић је нагласио да је и јуче председник Русије Владимир Путин поновио недвосмислени став о Косову.

„Исти тај став слушам у последњих пет година од Русије. Оно што је важно јесте то што сам све време говорио и понављам да радимо на договору не због Русије и Аустрије, нити због Америке, већ због себе. Срби и Албанци морају да се договоре због будућности“, казао је Вучић.

Указао је да постоје приче да је Вучић издајник, упитавши шта је то издао, и да не знају да му одговоре на то.

„Осим што сам поправио позицију Срба на Косову и Србије. Ви добро знате колико је другачија позиција Србије у међународној заједници“, казао је Вучић.

Вучић је нагласио да је оно што Срби не желе често да разумеју колико је важан договор са Албанцима.

„Нама је важно да имамо осовину мира север и југ. Морамо да почнемо да третирамо и разумемо да Албанци имају свој интерес. Не можемо да се правимо да не постоје, да ће да нестану, да ћемо их отерати или склонити преко Проклетија“, истакао је Вучић.

Вучић је рекао да се плаши, ако људи то неће да разумеју, да можемо врло лако да склизнемо у несрећу и катастрофу великих размера.

„Могао бих оштрије да говорим о Албанцима који су неодговорнији. Не раде ништа друго него што се додворавају свом народу. Када причају о компромисима, увек ''прошире'' своју територију. Шта можете да урадите на то, него само да се насмејете“, додао је Вучић.

 

Надам се да ћемо нешто да урадимо

Председник Србије Александар Вучић поновио је данас да никада неће одустати од става да би најбоље било да Срби и Албанци постигну споразум, јер, како је рекао, тако постигнути договор морали би да прихвате сви у свету.

Међутим, истакао је, у погледу постизања споразума са Приштином није оптимистичан.

"Нисам оптимистичан, али не само да нисам оптимиста, већ сам песимиста. А, да ли ћу урадити све што је у мојој моћи да он буде постинут, урадићу", рекао је Вучић.

Вучић каже да са руским председником није причао о форматима.

Он, казао је, а то се може и приметити, не воли политичке расправе које су изван његовог домена.

"Могу ли ја да одређујем политику САД или Русије? Још мање то могу лидери Албанаца, али видим да се у то највише петљају, иако немају толики утицај у свету", приметио је Вучић.

Његова суштинска идеја када је реч о постизању споразума са Приштином је истиче та да Срби и Албанци постигну договор.

У том случају, истакао је, сви други у свету морају да подрже тај договор.

"Тај свој став не мењам и никада нећу га променити", казао је председник.

Песимизам према постизању споразума са Приштином, председник објашњава тиме да, како каже, зна да нико не подржава то што он говори.

"Велике земље имају своју империјалну свест, тако и ми имамо неку врсту империјалне подсвести, а Албанци пумпају мишиће већим него што јесу. Зато понављам оно што је болно и није лако, али носи мир бољи живот и будућност", јасан је Вучић.

Искрено, истиче, не занима га то што се некима не допада довољно то што говори, али је уверен да и ти којима се то не допада на изборима неће гласати против њега.

Јер, прецизира, када људи размишљају о својој будућности и будућности своје деце и породице они доносе рационалну одлуку.

Управо је то, каже, оно што улива наду, тај рационални део свести да препознамо оног другог и да са тим другим морамо да разговарамо и договарамо.

Изразивши поштовање према албанском новинару што добро говори српски језик и то му, приметио је, вероватно помаже да боље ради свој посао, Вучић је рекао да би волео да боље разуме албански језик.

Јер, објашњава, познавајући једни друге можемо боље да уредимо наше односе, можемо да их уредимо на бољи начин и то је један од кључних успеха.

"Надам се да ћемо нешто да урадимо, али не само да нисам оптимиста, већ сам песимиста, а да ли ћу да уложим све што је у мојој могућности да бисмо нешто урадили, хоћу", закључио је председник Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг/Пинк