Вести

Вучић: Чешка ће подржавати Србију на путу ка Европској унији

Чешка снажно подржава европске интеграције Србије, истакао је председник Републике Србије Александар Вучић, додајући да се чешки председник Милош Земан занимао за то како напредује дијалог Београда и Приштине.

На питање новинара да ли Земан верује да је могуће постићи неко решење у дијалогу, Вучић је одговорио:

“То је он мене питао”.

“Много сам тога данас од њега научио, слушао све време шта је говорио. То је он мене углавном питао, као стоје ствари, докле смо стигли, како то изгледа. Ја баш нисам био под неким великим набојем оптимизма после јучерашњег сусрета у Словенији”, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да ће Чешка подржавати Србију на најснажнији могући начин на путу европских интеграција.

“Врло снажно и чврсто пружаће подршку Србији”, рекао је Вучић.

На питање како Земан види идеју из декларације “Брдо - Бриони”, да се, по питању европских интегарације, Западни Балкан посматра као целина, Вучић је рекао да то није проблематично, ако Србија буде напредовала како жели.

“Ви узмете део који се вама свиђа да бисте износили политичке закључке, али, такође постоји и други део, да ће то бити у складу са оним што државе или територије постану”, рекао је Вучић.

Додао је да је добро да нас посматрају као целину у смислу геополитичке целине.

“Немам ништа против и не треба да се стидимо што смо део Западног Балкана, јер нећемо бити мање успешни од било кога другог. А, у складу са оним што будемо радили и урадили, бићемо, цењени и поштовани, и ближе или даље од Европске уније”, рекао је Вучић.

 

Земан је ушао у историју Србије, он је први који се извинио 

Вучић изјавио је да је извињењем српском народу, због учешћа Чешке у НАТО бомбардовању, председник Чешке Милош Земан ушао у историју Србије.

Вучић је одговарајући на питање о значају тог извињења за Србију рекао да је Земан први, али сигурно не последњи председник који се извинио.

"Реч председника Чешке има огромну тежину. Све што је говорио са мном рекао је и на конференцији за новинаре. Мислим да не постоји ништа важније, он је први али не и последњи председник који је то урадио. Хвала му на томе", рекао је Вучић.

Вучић је додао и да је Земан врхунски интелектуалац и велико интелектуално име Европе које нико не може да се потцењује.

"Два пута је победио на председничким изборима без велике подршке странака. Има велики ауторитет. Завидео сам му на поштовању које има у Kини. Он тамо има већи углед од мене", рекао је Вучић.

 

Историјско извињење, разговори о економији, даљој сарадњи

Извињење председника Чешке Милоша Земана за учешће у бомбардовању је од историјског значаја, оценио је Вучић.

Вучић је рекао да та изјава има вишеструко значење, није дневна ствар, већ од историјског значаја.

Она говори од томе да је један председник који је на дужности, као први говорио о случају 1999. о бомбардовању Србије, то много значи“, нагласио је Вучић. Вучић је истакао да то само даље приближава чешки народ српском, и показује да ћемо морати много своје енергије и напора да улажемо како би показали своје искрено пријатељство и унапредимо сарадњу.

Показује, додаје, да је почело да се одмотава клупко, да су морални и најхрабрији људи почели да говоре шта се збивало са чим се нису сагласили и што је био диктат највећих сила у тадашње време.

"Велико му хвала“, поручио је Вучић.

Указао је и на економску сарадњу, која је била тема данашњег састанка са Земаном у Прагу.

Подсетио је и да је Србија успела да подигне ниво економске сарадње са Чешком на 1,2 милијарди евра, додајући да је пре само пар година била на нивоу 450 милиона евра.

“Све нам расте, посебно сам поносан што расте извоз компанија које смо направили у последње време, које смо привукли од Хбиса, Јазакија у Шапцу, Џонсон Електрик у Нишу, Меите у Баричу. То су компаније које предводе наш извоз у Чешку“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је разговарано о руднику Штаваљ, производњи Шкоде, али и трамвајима које купује Београд.

“Разговарали смо и о многим другим пројектима. Све више радимо а њима, наша трговинска размена расте. Kада говорите о традиционалном пријатељству Чеси су показали да је оно искрено. Што се нас Срба тиче ми ћемо то исто показати“, нагласио је Вучић.

Рекао је да је Земан од њега тражио само једну ствар а тиче се Чешке куће, што ће, уверен је, Србија успети да оставри.

“Ово данас је велика ствар“, констатовао је Вучић додајући да Чешка подржава и европски пут Србије, те да очекује још снажнији чешки глас на том путу.

 

Не знам који је споменик угроженији од Дечана

Не знам који је споменик угроженији од манастира Високи Дечани, рекао је Вучић и поручио да манастир припада српској и светској културној баштини и да ће увек имати подршку државе.

"Не знам који је споменик угроженији да не кажем у свету, али у нашем делу Европе", рекао је Вучић одговарајући на питање поводом најаве Приштине да ће се тражити да се Дечани скину са листе угрожених споменика.

Вучић је рекао да ће и СПЦ имати подршку државе Србије у очувању манастира, да ће држава покушати да објасни позицију манастира Дечани и непоштовање судских пресуда, као и кршење домаћих и међународних правних норми.

У питању је ароганција нечијих власти, напоменуо је Вучић.

"За нас је важно да манастир припада српској историји и српској баштини, али и светској. Припада свима и нико нема право да угрожава Дечане", рекао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг