Вести

Вучић: Чувамо српско јединство, мир и слободу

Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је, на централној манифестацији првог Свесрпског сабора "Један народ, један сабор - Србија и Српска заједно" на Тргу републике, да је данас веома важан дан, јер је постигнут договор о српском јединству и најавио да ће убудуће сваки министар у Влади Србије прво ићи у Бања Луку, а наша деца прво ће ићи на екскурзије да упознају Републику Српску.

"Данас је важан дан из много разлога. Ми Срби неретко немамо свест о историјским и значајним догађајима. Тога се сетимо тек после неколико деценија. А важан је ово дан из много разлога. Данас је постигнут договор о српском јединству које неће трајати један дан, два или три месеца, већ које ће трајати довека", поручио је председник Вучић у присуству председника Републике Српске Милорада Додика и највиших званичника Србије и Српске.

Председник Вучић поручио је да нико више никада неће моћи да уништи српско јединство.

"И нико више никада неће моћи да прави кораке уназад у односу на јединство које је данас постигнуто. Пре 10 година постигли смо договор са председником Додиком, макар се разликовали у ставовима, у мишљењима. Макар не мислили да су предлози оног другог увек најбољи, да се Србија и Српска никада не свађају, да никада не чујемо тешку реч једни од других, да нам се никада више не понове блокаде и барикаде на реци Дрини, већ да увек будемо заједно у муци и невољи поготово и пре свега. Данас смо то потврдили нашом декларацијом и то јединство више нико и никада неће моћи да сруши", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, постигли смо данас и много важних договора.

"Сваки министар у влади Србије, убудуће, прво место где ће ићи биће Бања Лука, а не неко друго. Сваки министар у влади Српске прво место где ће ићи биће Београд. Наша деца, иако сам то више пута предлагао, а онда би се неким чудом сви појавили, па би нам објаснили како су и Милано и Барселона много важнији за нас у Београду него Бања Лука, па никако да екскурзије организујем у Бања Луку", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да ће деца ићи да упознају и Приједор, Бијељину, Херцеговину, сарајевско-романијску област.

"Ваљда нам је свуда нешто лепше. Није. Сада ће екскурзија ићи у Републику Српску, као што ће из Републике Српске ићи у Србију, па кад упознамо Србију и Српску, онда можемо да упознајемо и свет. Видите, тако мале одлуке, а тако важне, а тако велике, данас смо коначно донели формалну одлуку. И ја сам крив, сестре и браћо, што раније нисмо кренули у реализацију тога, јер сам све мислио да ће ови други кренути да раде свој посао", рекао је председник Вучић.

 

Ускоро почиње изградња Меморијалног центра жртвама усташких злочина

Председник Вучић изјавио је да је данас донета формална одлука о почетку изградње Меморијалног центра посвећеног жртвама усташких злочина у Јасеновцу и другим логорима, а који ће бити подигнути у Доњој Градини у Републици Српској и Београду.

Рекао је и да је он крив што се то није раније реализовало, али да ће сада ти радови ићи брзо, најбрже и најбоље.

"Говорили смо и о изградњи ауто-путева, брзо ћемо да пребацимо 10 милиона евра за пут Рача -  Бијељина, да за сат и нешто дођемо у други највећи град у Српској. Хоћемо да дођемо брже и у друге градове, да упознају и Крагујевац, Чачак, Бор, Зрењанин и друга места, али и ми да знамо где је Шипово, свако мало место у Републици Српској, да покажемо колико волимо Српску, да виде да нам је стало", рекао је председник Вучић.

Поновио је да живимо у тешком времену, али не нашом кривицом, да су неки против нас то започињали пре 25 година криминалном агресијом против наше земље и да зато Србија уме да препозна боље колико су важни слобода, независност земље где и какав је пут Србије и да нема ништа важније од тога.

"Морамо да будемо мудрији него обично да покажемо да смо паметни. Гинули смо у 20. веку више од других народа, дајте да покушамо да сачувамо мир и слободу, то је наш најважнији задатак, као и да остваримо националне интересе", рекао је председник Вучић.

 

Сачуваћемо мир, сачуваћемо српско име, сачуваћемо Републику Српску и Србију

Председник Вучић поручио је да је економија угаони камен наше националне безбедности, а поручио је и да ће се очувати јединство, мир, српско име и презиме, сачуваће се и Република Српска и Србија.

Председник Вучић рекао је и да данас (на заједничкој седници влада Србије и Републике Српске) нису говорили представници српског народа са Косова и Метохије.

"А што да говоре кад они имају свог председника који представља Косово и Метохију као део Србије? Није то нека друга територија, не знам где. То је део Србије и биће део Србије увек. И никада не могу да нам га одузму, једино да нађу неке међу нама који ће то да прихвате", рекао је председник Вучић.

Додао је да 35 година покушавају да сруше српски народ и шта год да се деси увек је, како је рекао, српски народ крив.

"И не морате ни да знате да ли имовина припада ентитетима или централним властима у Босни и Херцеговини. Крив је Милорад Додик, крива је Република Српска. И не морате да знате да ли је неко овако или онако преговарао о Косову и Метохији. Увек је крива Србија, увек је крив Београд. И увек ће тако и да буде. И ми то морамо добро да разумемо, али долази полако до промена у свету", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић навео је да Србија мора да сарађује и са западом и са истоком, додајући да мора да буде и мудра и паметна и да се бави економијом.

"Економија је угаони камен наше националне безбедности. Све што имамо данас имамо захваљујући доброј економији у последњих десет година. И фабрике и запослене људе, и то што данас можемо наше националне институције да плаћамо не само овде у Србији, већ и у Црној Гори, и широм региона, и у Северној Македонији, и у Словенији, и у Републици Српској, и у Босни и Херцеговини, и свуда, на сваком месту", истакао је председник Вучић.

Како је додао, потребно је да радимо, да будемо загледани у будућност, да знамо шта нам је циљ и да знамо шта хоћемо да остваримо, али да то радимо на мудар и паметан начин, онако како је о томе мислио велики Милош и многи други српски лидери и српске вође. 

"Пошто су увек постојале сумње како ћемо да се односимо и према Косову и Метохији. И тако већ 12 година ми тобоже не водимо рачуна о националним интересима. (Кажу) сутра ћемо да признамо Косово и Метохију. А сваког дана и сваке године све жешћи притисци баш поводом Косова и Метохије. Исто тако су нам говорили и за Републику Српску", навео је председник Вучић.

Председник Вучић захвалио је председнику Републике Српске Милораду Додику што говори да никада Србија није више помагала Републици Српској него што је то данас случај, истичући да је поносан на то и да ће се наставити и никада неће престати. 

"Али ми смо имали један преломни тренутак. Недавно се догодио. Донели су после свих притисака око Савета Европе и Косова, после свега што су радили против овог народа иако Приштина никакве обавезе није испунила, и истовремено кренули у доношење резолуције о Сребреници", рекао је председник Вучић.

Наводећи да говоре да не пише нигде да је народ геноцидан, већ да је то индивидуална одговорност, председник Вучић је упитао зашто су је онда доносили ако је одговорност индивидуална.

"Данас имам три питања за њих. Јесте ли, пошто сте изгласали ту резолуцију, велики победници, колико је то земаља у свету било уз вас? А колико земаља у свету није било уз вас? Једна мала Србија вам се супротставила, јер је одлучила да се бори, да не да своју слободу, да не да своје српско име. И успели смо у томе", рекао је председник Вучић.

Питање за њих је, рекао је председник Вучић, да ли после те резолуције данас има више помирених људи у региону него што смо имали.

"Је ли данас лепше мислимо једни о другима? Волимо ли се више? Је ли то био смисао и циљ? Јесте ли га постигли? Нисте и знали сте, лажови једни, да то нећете постићи и знали сте да вам то није и циљ, хтели сте да завадите народ још више. И моје питање је шта ћемо сад са свим тим? Да чекамо нове тужбе?, упитао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да је на овај свечани дан донео заставу из Уједињених нација да је покаже.

"Сањао сам је данима и ноћима, знао колико вреди, знао да ништа лепше и вредније од ове заставе нема, борио се за њу. Ми ћемо јединство да чувамо, много тога конкретног да урадимо, а да никога ни на који начин не угрозимо. Сачуваћемо мир, сачуваћемо српско име и презиме, сачуваћемо и Републику Српску, сачуваћемо и Србију. Биће много тешких дана, али ћемо успети у свему томе", поручио је председник Вучић.

 

Додик: Србија се, под Вучићем, ослободила страног туторства

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је једина алтернатива српском народу да своје постојање веже за свој државни и национални интерес, као и да се Србија, под вођством председника Вучића, ослободила страног туторства. 

Додик је рекао да су се Срби у Босни и Херцеговини увек стидели када су их звали босанским Србима.

"Ми никада нисмо били босански Срби. Стидели смо се тога, зато што нас неко тако зове, ми смо Срби и свуда где живимо само смо припадници једног јединственог народа. И кроз борбу свих ових година, деценија, нашао се човек који је стао на чело српског народа и српске државе, председник Александар Вучић који је без оклевања у заветном односу према народу стао да води народ у тешким годинама опоравка и стабилизације српске државе", поручио је Додик.

Нагласио је да јача Србија значи и понос сваког Србина где год се налази.

"И зато смо данас овде на сабору нашег уједињења, нашег постојања. Данас, раније у току дана, донели смо историјску декларацију која јасно анализира данашње стање нашег народа и указује на оно што јесте и треба да буде наша акција у будућности. Све то не би могли и Србија се не би уздигла да није било, наравно, упорног рада председника Вучића и ја вам се захваљујем за потпуну подршку и разумевање за позицију Републике Српске", истакао је Додик.

Као нашу кључну реч навео је мир.

"Очувати мир, очувати мир по сваку цену, али једнако тако борбено се односити према нашим циљевима, не дозволити да нам други то намећу. Данас се Србија под вођством Вучића ослободила страног туторства и амбасада које су управљале политичким животом Србије. Данас Србија може слободно да каже што хоће, данас Србија је уважена и данас Србија може да каже јасно да се налази и да подржава Србе где год они били", поручио је Додик.

Како је рекао, председник Вучић је уложио готово немогућ напор и обезбедио да се чује наш глас и у Генералној скупштини Уједињених нација, где су, како је рекао, велики научени да се према малима односе са игноранцијом.

"Учинио је немогућу ствар. А то је да је анимирао значајни део светске организације која није гласала за исту резолуцију или није била ту или је била уздржана. 109 земаља у односу на 84. То није већина светске организације. И да није било буђења Србије по том питању, данас би наша нерођена деца могла да већ имају етикету геноцидног народа", нагласио је Додик.

Истакао је да би тако, управо они који су геноцид чинили над нама, опрали своју историју геноцида.

"Они који су у два светска рата прошлог века готово преполовили српски народ, а то су Немци, су срамно били за те резолуције", поручио је Додик.

Оценио је да је данашњи дан важан не само за ову генерацију, већ и за  многе генерације које долазе.

"У дану који треба да разумемо да је српски народ савладао препреке у борби за свој идентитет и за своје право на одлуку. Кључна српска реч нашег живота и нашег постојања је слобода. За слободу, кроз векове, Срби су дали много жртава. То је значило борити се за слободу, значило је страдати. Срби никада нису оклевали и никада нису били себични", рекао је Додик.

Додао је да су Срби ту слободу дали другим народима, и онима који су на крају прошлог века, тако, како је рекао, безочно отишли и покушали да Србе направе реметилачким народом и оним с којим не могу да живе.

 

Извор: Танјуг/РТС 1