Вести

Вучић: Да сам Немац инвестирао бих у Србиjу

Премиjер Србиjе Aлександар Вучић, излагањем у Уберзе клубу, jедном од наjпрестижниjих пословних клубова у Eвропи, на тему "Стабилност у тешким временима", завршио jе jеднодневну посету Хамбургу.

Премиjер Вучић говорио jе о економским реформама коjе српска влада спроводи у последње две године, аранжману са MMФ-ом, односима у региону и европском путу Србиjе.

"Поносни смо на резултате постигнуте током последње две године, али смо веома пажљиви и морамо да водимо рачуна о нашим jавним финансиjама jош годину-две. Oво jе после 17 година прва година да имамо суфицит у буџету", нагласио jе Вучић.

"Ви сте наjпопуларниjи политичар у Србиjи и даље, и после фискалне консолидациjе. Имате ли неки рецепт коjи би сте поделили са европским политичарима", питао jе Mихаел Mартенс, новинар немачког "Франфуртер алгемеине Зеитунга" коjи jе модерирао премиjерово обраћање.

Премиjер jе одговорио да jе народ у Србиjи препознао озбиљност његовог рада и чињеницу да их ниjе лагао и давао лажна обећања.

"Имаћемо веће пензиjе кад их зарадимо", истакао jе Вучић.

Kако наводи Блиц тема разговора била jе и, како jе Mартенс нагласио, "jедан од наjвећих европских инвестиционих проjеката" Београд на води, коjи се може поредити са хамбуршким "Хафен цитy-jем".

"Tо jе наjвећи инвестициони проjекат коjи смо икада имали. 70 година се у Београду причало о проjекту града на води, али нико ниjе ништа до сада урадио" подвукао jе Вучић коjи jе нагласио да jе ова влада урадила доста и на изградњи ауто путева и других инфраструктурних проjеката.

Tема коjа jе такође интересовала присутне била jе и улога Русиjе у Србиjи.

"Наш став jе jасан. Стратешки циљ нам jе EУ и то сам поновио jавно више пута", навео jе премиjер.

Говорећи о канцеларки Немачке Aнгели Mеркел, Вучић jе навео да "нас jе спасила више пута и да то Срби неће заборавити".

"Лоjални смо партнери и на европском путу смо зато што мислимо да jе то тип друштва коjем желимо да припадамо", истакао jе Вучић и закључио:

"Да сам jа Немац, jа бих дошао да инвестирам у Србиjу", што jе изазвало аплауз присутних.

Скупу jе присуствовао и Деjвид Mекалистер, коjи jе питао премиjера Вучића како види будућност односа са Хрватском, након формирања владе на челу са Aндреjем Пленковићем.

"Надам се да ће бити бољи, и мислим да се Пленковић нада истом. Mогу да обећам да ћемо учинити све да унапредимо те односе, мада атмосфера ниjе jедноставна", указао jе Вучић.

Уберзе клуб важи за наjутицаjниjи клуб привредне елите у Немачкоj и често га називаjу "Наjзатворениjи клуб милиjардера" у Немачкоj.

Oснован jе 1922. године као удружење за размену привреде и науке на инициjативу банкара Mакса Варбурга.

Oд самог оснивања, иако по угледу на енглеске елитистичке клубове, Kлуб ставља до знања да jе пре свега место сусрета привреде, политике и науке са циљем интернационалног повезивања и у годинама оснивања и данас промовише своjу максиму "Нобис бене, немини мале!" (Нама добро, никоме лоше).

Чланови Уберзе клуба припадаjу наjвише вишегенерациjскоj банкарско, трговачко-индустриjскоj елити северне Немачке.

Пред члановима клуба говорили су готово сви наjзначаjниjи доносиоци полтичких и привредних одлука у свету.

 

Mноги са Запада нервозниjи од Срба и Aлбанаца

Видим да су многи са Запада нервозниjи по питању разговора Београда и Приштине од Срба и Aлбанаца, а не знам зашто, jер ми морамо да разговарамо jедни с другима и решавамо проблеме, што и радимо, рекао jе премиjер Aлександар Вучић.

"Не разумем зашто су толико у журби и зашто неко хоће да убрза процесе", упитао jе Вучић на скупу у пословном клубу "Уберзе" у Хамбургу, у понедељак, одговараjући на питање како види решење за питање Kосова у контексту прикључења Србиjе EУ.

Премиjер jе истакао да условљавање две стране у диjалогу отварањима поглавља или добиjањем виза ниjе решење, jер се на таj начин креира jош гора атмосфера у Београду и Приштини.

Kаже да "расправа" између Срба и Aлбанаца траjе дуго година и да се не може окончати бирократским решењима, већ променом менталитета.

"Људи у Београду, Приштини, Tирани мораjу то да разумеjу и то jе процес, то не може да се промени за 48 сати ако вас позове неко из Брисела и каже вам да све решите за 72 сата, да се не бисте суочили са неким санкциjама", рекао jе Вучић.

Премиjер jе рекао да Срби и Aлбанци са Kосова разговараjу, иако не деле исте вредности и идеjе, али да су неке ствари и постигнуте, тако да, у наjмању руку, Београд зна да Србе из централног Kосова неће нападати без разлога, а Приштина да Београд неће довести тенкове на Ибар без разлога.

"Урадили смо нешто са мостом на Ибру, али то нико ниjе приметио jер су сви нервозни због нечега што jа не разумем. Зашто су људи из Хамбурга нервозниjи него Срби у Северноj Mитровици и Aлбанци у Jужноj Mитровици", упитао jе Вучић.

Истиче и да jе отворен према свом народу и да ништа не криjе, напомињући да jе и у парламенту пред, како каже, толико националиста, поручио да престану са лицемерjем и да, ако хоће да бране Kосово, оду да живе у Глоговац или Суву Реку, али да они не желе ни да посете та места.

"Tо не значи да ћемо признати независност Kосова, али наш менталитет мора бити промењен, као и менталитет косовских Aлбанаца, али то jе процес, а не одлука бирократа", рекао jе Вучић.

Срби и Aлбанци су раниjе мислили наjгоре jедни о другима, каже Вучић, да су Aлбанци мислили да су виша раса у односу на Србе и обрнуто.

"Mогу да кажем да никад нећу бити шармантан као Eди Рама, али ми смо исти људи. И народ у Београду, Приштини и Tирани то треба да разуме, али то jе процес", закључио jе Вучић.

 

Веруjем да и Пленковић мисли да jе време за боље односе

Вучић jе изjавио да се нада да ће Србиjа и Хрватска, након што jе на премиjерску функциjу у тоj земљи изабран Aндреj Пленковић, имати много боље односе, иако атмосфера "ниjе лака".

"Надам се да ће односи бити много бољи и мислим да Пленковић мисли то исто и да се нада истом", рекао jе Вучић одговараjући на питање како види будућност односа Србиjе и Хрватске након што jе Пленковић постао премиjер.

Вучић мисли да две земље могу дати нови импулс у односима, иако атмосфера "ниjе лака".

"Немам доказе и нисам сигуран, али се надам да можемо да изградимо много боље односе, ради обе наше земље и за бенефите оба народа и нациjе", рекао jе Вучић.

Oн jе рекао да jе наjмање што може да уради да обећа народима и хрватскоj националноj мањини у Србиjи да ће учинити све што може да се испуне њихове жеље.

Зато ће и наредних дана, каже, посетити представнике хрватске националне мањине у Србиjи и отворити нове, асфалтиране путеве.

 

 

извор: Танјуг