Вести

Вучић: Даћемо све од себе да чувамо мир

Председник Републике Србије Александар Вучић почео је обраћање јавности честитком српским кошаркашима на пласману у финале Светског првенства и истакао да је то резултат напорног рада и великог труда наших кошаркаша и селектора Светислава Пешића, који су показали да Србија јесте земља кошарке.

Кошаркаши су у првом полуфиналу у Манили савладали Канаду 95:86, а председник Вучић рекао је да је тај резултат обрадовао не само наше грађане, већ и све у региону.

Председник Вучић пожелео је Бориши Симанићу, коме је у Манили одстрањен бубрег, брз опоравак и истакао да је држава урадила све што је могла, почев од организовања слања специјалног авиона.

"Увек ћемо учинити све што можемо", поручио је председник Вучић.

Истакао је да су кошаркаши заслужили подршку нације, да су постигли огроман успех и показали "да јесмо земља кошарке". 

"Надам се да ће нам се и огромно улагање у фудбал исплатити и донети резултате, а шта су све говорили о селектору Пешићу и држави - свака част Пешићу и нашим момцима, на фантастичан начин су представили нашу земљу", истакао је председник Вучић.

Честитао је и захвалио и Новаку Ђоковићу, као и Николу Јокићу на постигнутим резултатима и што представљају Србију.

Верујем да ће наставити и убудуће и хвала и нашим одбојкашицама, рекао је председник Вучић и додао да је његово обраћање из Председништва Србије почело лепим вестима, којих ће бити још.

 

Идемо у Брисел на разговоре, проблеми се нагомилавају

Председник Вучић рекао је, поводом предстојећих преговора у Бриселу на високом нивоу, да се проблеми нагомилавају.

"Ми у среду или у четвртак идемо у Брисел на разговоре са приштинском делегацијом, то је за нас обавеза зато што смо увек сматрали да је дијалог једини начин како се проблеми решавају, а проблеми се нагомилавају. Дан пошто је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао да очекује и значајне консултације за било какве акције КБС-а и косовске полиције које би могле да утичу на безбедносно окружење на северу Косову и Метохији, албански полицајци су упали у фабрику Иво Лола Рибар у Зубином Потоку. И то је била још једна њихова жеља да докажу како у њиховој сили нема граница и како могу да чине све што хоће", рекао је председник Вучић.

Навео је и да је Приштина наставила са хапшењем Срба и то за нека стара кривична дела од још пре три четири године.

Председник Вучић истакао је да је од доласка Аљбина Куртија на власт забележен 41 напад на Србе.

"На северу само у последњих годину дана имамо 41 тзв. ескалаторни потез, што значи да су 41 пут у својим потезима готово директно покушали да изазову сукобе на северу покрајине. Имамо 15 напада на српску децу и директних покушаја да се спречи функционисање здравственог система Србије, заустављање и одузимање робе из кола хитне помоћи до директних напада на раднике здравствених служби, 56 напада на верске објекте", рекао је председник Вучић.

Навео је и да је из притвора пуштено четворо Срба са севера Косова и Метохије и шесторо из Штрпца.

"У притвору су и даље Душан Обреновић, Милун Миленковић Луне, Ненад Орловић, Слађан Трајковић, Милован Божовић и са југа Драгиша Миленковић. Из кућног притвора да се брани са слободе пуштен је Дејан Пантић. Ми смо показали у међувремену добру вољу, разговарали смо са представницима Срба да увек буду спремни да прихвате дијалог и по питању одржавања избора на северу, али оно око чега нема разговора да Срби напусте своја вековна огњишта", поручио је председник Вучић.

 

Приштина се бави искључиво малтретирањем и прогоном Срба

Председник Вучић изјавио је да се Приштина сваког дана бави искључиво малтретирањем и прогоном Срба, али да ће одговор Београда бити смирен и одмерен, али и довољно чврст да би показали нашем народу на Косову и Метохији да смо уз њега.

Обраћајући се грађанима Србије из Председништва Србије, председник Вучић рекао је да је Приштина, различитим триковима, покушала да отме српске просторије у Бошњачкој махали.

"То су и јуче покушали, али су морали да одустану под притиском Сједињених Америчких Држава и Европске уније, али ће то да покушају поново да ураде. Покушали су да доведу полицајце и да их тако отерају из зграде, а затим кажу да су сами отишли и ми смо је сада заузели. Сваког дана се баве ничим другим до малтретирањем и прогоном Срба", поручио је председник Вучић.

Истакао је да се Београд труди да његов одговор буде смирен, одмерен, рационалан, разуман, али увек довољно јасан и чврст да наш народ на Косову и Метохији разуме шта је порука њихове државе и шта је то шта ми можемо да учинимо.

"Не морам да објашњавам никоме у Србији, осим неким усијаним главама, да су нама руке везане. У таквим условима трудимо се да на безброј начина нађемо начин да помогнемо нашем народу. То исељавање српских институција ће Куртијев режим наставити, али ће наш народ настојати да им се мирним и демократским средствима супротстави", поручио је председник Вучић.

Додао је да Приштина, такође, намерава да на северу Косова и Метохије, уз употребу силе, изврши нелегалну експропријацију земље у српском приватном власништву. 

"То су осудили амерички државни секретар Ентони Блинкен, Европска унија и сви остали, али не вреди, они то желе на силу, супротно слову Бриселског споразума који јасно говори да нема нигде предвиђених база или барака за смештај било каквих полицијских снага на северу. Тим снагама управља директор региона Север, а директор тог региона мора да буде Србин, где Приштина има само право избора кандидата између кандидата који би Заједница српских општина или Срби предложили, а не да сама доноси одлуке", констатовао је председник Вучић.

Рекао је да је то још један од великих могућих узрока напада и криза, као и блокада српских производа, која траје већ три месеца и која има катастрофалне последице.

"Посебно катастрофална ситуација је у нашим болницама. Министарство здравља и Канцеларија за Косово и Метохију покушавају да нађу вратоломне начине, преко других земаља, да доставимо лекове нашем народу на Косову и Метохији, посебно у КБЦ Косовска Митровица и у Грачаницу, да би смо те две најважније институције снабдели потрошним материјалом и лековима", нагласио је председник Вучић.

Додао је да ћемо морати да молимо представнике међународне заједнице да нам у томе помогну.

"Недостаје и храна, по први пут. Даћемо све од себе да чувамо мир, не реагујемо на њихове провокације, али да увек и у сваком тренутку будемо чврсто уз наш народ", поручио је председник Вучић.

 

Пензионерима 20.000 једнократне помоћи између 25. новембра и 5. децембра

Председник Вучић изјавио је да ће између 25. новембра и 5. децембра бити исплаћено 20.000 динара за пензионере.

"Мислим да ће то посебно обрадовати пензионере са минималним примањима, некима је то половина, некима четвртина, то је огроман новац", рекао је председник Вучић и додао да треба да се зна да је то 285 милона евра трошак за државу.

"То је велики новац, али верујем да ћемо на тај начин исправити, не само све неправде где пензије нису пратиле плате, већ показати колика је наша брига према пензионерима и шта држава може да врати грађанима када се држава понаша одговорно, поштено и паметно", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да је дошао да саопшти неколико добрих вести, а прва је да имамо неупоредиво боље стање у буџету него што смо очекивали.

"У првом делу трећег квартала и по свим параметрима од индустријске, пољопривредне производње, у области грађевинарству, па и услуга; верујемо да ћемо успети до стопе раста БДП веће од 2,5 одсто, упркос лошијем почетку године уз безброј проблема са којима смо се суочавали што ће смањити стопу јавног дуга на тачно 50, 51 или 52 одсто, што је за нашу земљу изузетно важно. Значајно је да и по томе питању будемо неупредиво бољи о највећег броја земаља Европске уније и региона", рекао је председник Вучић. 

Такође, поздравио је одлуку да минимална цена рада буде 402 евра, "највиша у српској историји".

Председник је рекао да незналицама по порталима поручује да зна да ће то утицати на то да изгубимо део радно интензивних предузећа која ће отићи у земље са нижим минималцем, али ћемо наставити да привлачимо капитално интензивна предузећа.

Стопа незапослености је на најнижем нивоу 9,6 одсто, рекао је председник Вучић и додао да економија увек зависи од политике, од наше дисциплинованости и одговорности.

Као важно, председник Вучић навео је и чињеницу да је ниво инвестиција за првих осам месеци две милијарде и 753 милиона евра.

"Верујем да ћемо превазићи четири милијарде ове године и по томе бити највећи у региону", рекао је председник Вучић.

 

Очекујем од ЕУ и САД да кроз аргументе сагледају ситуацију на Косову и Метохији

Председник Вучић рекао је да ће наредних дана имати више важних састанака и разговора чији је циљ да се Србија представи на достојанствен и примерен начин, као и да је његова молба и захтев да међународна заједница кроз аргументе сагледа ситуацију на Косову и Метохији.

"У понедељак ћемо у Скопљу  имати разговоре о оквиру иницијативе Брдо - Бриони, дан или два после идемо у Брисел на разговоре са Аљбином Куртијем, дан пре или дан после уколико све стигнемо идемо у Мађарску на Велики демографски самит који организује председница Мађарске Каталин Новак. Два дана после тога имамо празник 15. септембра - Дан српског јединства где ћемо имати више важних догађаја, после тога два или три дана идемо за Њујорк, где имамо важну седницу Генералне скупштине Уједињених нација где ћемо имати више  изузетно значајних састанака са представница влада и многим другим високим званичницима из целог света, где ћемо опет покушати да представимо Србију на један примерен достојанствен, а истовремено озбиљан и одговоран начин", рекао је председник Вучић.

Додао је да је молба и његов захтев представницима Европске уније и Сједињеним Америчким Државама и традиционалним пријатељима Кини и Русији да кроз аргументе сагледају ситуацију на Косову и Метохији, не кроз то ко је стварао тзв. "косовску независност", већ да видимо ко је заиста производио немире и сукобе  и коме је то у интересу, ако ни на који начин није учествовао.

"Не може жеља и борба Србије да се поштује њен устав и да се поштује међународно јавно право и да се поштује повеља Уједињених нација, да буде протумачено као провокација. Јер Србија на терену никакве мере није предузимала да би долазило до било какве ескалације и проблема и сукоба. Нажалост, неки други јесу, моја молба је свим људима у међународној заједници, разумемо ми кампање и плаћене кампање и зашто се одређени текстови и емисије производе и све политичке интересе разумемо. Када је у питању очување мира и основих принципа повеље Уједињених нација, онда сви ти интереси не могу да буду испред свега овога", рекао је председник Вучић.

 

Од среде ниже цене у свим трговинским ланцима за 20 основних производа

Председник Вучић најавио је да је постигнут договор са произвођачима и трговцима да се од среде снизе цене у продавницама, у свим малопродајним ланцима, за 20 основних производа, који ће имати етикету "Боља цена".

"(Министра унутрашње и спољашње трговине у Влади Републике Србије Томислава) Момировића сам молио да заједничким напорима са произвођачима и трговцима покушамо да урадимо одређене ствари и захвалан сам свима и произвођачима и трговцима и министарству", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић, показујући корпу са тим производима, објаснио је да су то производи који ће бити означени логом - Боља цена.

Истакао је да је реч о великом појефтињењу цена основних производа.

Председник Вучић рекао је да имамо убедљиво најнижу цену хлеба у региону и Европи, а неки чак имају у региону и три пута већу цену хлеба него што је у Србији.

Прегледали смо заједнички где имамо проблема са ценама, додао је председник Вучић.

"Ово је пилећи паризер, редовна је цена је 399 динара, а биће од среде 259,99 динара, дакле реч је о огромном појефтињењу. Јогурт, редовна цена је 164,9, а биће 139,9. Молим људе само да пронађу производе са тим ценама", рекао је председник Вучић.

Истакао је да некима то изгледа смешно, али да је држава хтела да покаже колико брине о људима.

Напоменуо је да ће од 1. јануара производни трошкови да расту и да ће се то и видети у ценама, али да држава може да направи велике акције и помогне обичном народу.

"Детерџент за посуђе, редовна цена је 126 динара, а биће 69,9 динара, огромно појефтињење. Шпагете 75 динара, а биће 49,9 динара. Млеко дуготрајно, редовна цена 109,9 а биће 95 динара. Сок од јабуке 120 динара, а биће 80 динара. Кромпир је 99 динара, а биће 60 динара, домаћи зачин је 70, а биће 50 динара. Шампон за бебе 107,9 динара, а биће 69,99 динара, кафа Добро 100 грама 139,9 динара, а биће 89,9 динара", навео је председник Вучић.

Рекао је и да не можемо да контролишемо много цену нафте, али имамо најјефтинију струју и хлеб у Европи.

Ово је велики резултат, наравно да ће постојати они који ће то да обесмисле, као што су радили и са градњом ауто-путева и Београда на води и друго.

"Остаје нам да радимо на договорима о слободној трговини са много земаља, од Кине, Емирата, Египта, и других. Изузетно је значајно што је Ана Брнабић у Јужној Кореји, верујем да ћу председника те земље срести у Уједињеним нацијама, што је добро за прављење доброг инвестиционог амбијента. Са Јапанцима разговарамо о Бистрици и свему другом", навео је председник Вучић.

 

У власти постоји расположење за изборе, разговори крајем месеца

Председник Вучић рекао је да у владајућој коалицији постоји расположење да се изађе у сусрет захтевима опозиције за одржавањем избора и да ће разговори о томе почети након састанка у оквиру дијалога Београда и Приштине у Бриселу 14. септембра и Генералне скупштине Уједињених нација од 19. до 26. септембра.

Најавио је да ће након тога бити одржани састанци прво са представницима странака на власти, које ће замолити да се размотре, како је рекао, сви захтеви и претње бившег режима.

"После тих разговора, пошто је ту важна и улога председника Републике, јер је Уставом случајно прописано да председник Републике на образложен предлог владе расписује изборе, у складу с Уставом ћу донети одлуку", поручио је председник Вучић.

Оценио је да је то важно за демократију у Србији.

"Важно је да покажемо да смо спремни да поштујемо вољу бившег режима, мислим да је то једна изванредна порука и нашем становништву да код нас права мањина и њихови захтеви морају да се поштују и да је то изузетна ствар за будућност Србије", рекао је председник Вучић.

Додао је да се нада да ће се тако понашати и припадници бившег режима ако дођу на власт.

"Када убедљиво победе, а они су убеђени у победу, али ћемо видети ко ће да победи, видећемо да ли ће они омогућавати неком другом када они то буду захтевали и тражили", навео је председник Вучић.

Председник Вучић честитао је народним посланицима Народне Скупштине Републике Србије што су усвојили веома важне законе, посебно онај који омогућава лечење деце и што су издржали, како је рекао, сав непримерени терор у Скупштини и урадили нешто добро за грађане. 

 

Ускоро уговор за градњу брзе саобраћајнице Бачки Брег - Црња

Председник Вучић најавио је да ће ускоро бити потписан уговор за изградњу веома важне брзе саобраћајнице, тзв. смајли, за помало заборављена места у Војводини, на траси од Бачког Брега до Црње.

"Весић ради напорно по том питању, ускоро потписујемо уговор за "смајли", верујемо да ће то бити радосна вест. Потписаћемо у Сомбору или Новом Саду, а волео бих у Сомбору, јер одатле почињу радови. То ће изаћи преко 1,5 милијарди евра. То је Бачки брег, Сомбор, Кула, Врбас, Србобран, Бечеј, Нови Бечеј, Кикинда, Црња, јер Румуни преко пута Црње праве свој прелаз, а не преко пута Накова. То ће бити брза саобраћајница која ће бити северна тангента Србије", нагласио је председник Вучић.

Како је рекао, та саобраћајница омогућиће долазак свим инвеститорима у помало заборављена места у Војводини, а посебно у средњем и северном Банату, али и у Западнобачком округу у целини, и делу Јужнобачког округа.

Навео је да ускоро крећу и прави радови, а не само припрема, на обилазници око Крагујевца.

"Ускоро крећу и појачани радови око Ужица и тунел испод Кадињаче. То су све ствари које никада нико није покушао ни да започне, а камоли нешто да уради", додао је председник Вучић.

 

Још нисам одлучио да ли ћу дати своје име неком за изборе

Председник Вучић изјавио је да он јесте председник свих грађана Србије, а да још није одлучио да ли ће дати своје име за изборе, уколико то неко буде затражио.

"То ће бити моја одлука. Немојте у њу да се мешате, имам право на њу по Уставу, али никакво, до сада, коначно решење по том питању није донето", рекао је председник Вучић.

Одговарајући на питање новинара да објасни то што је, када је напустио место председника Српске напредне странке, рекао да ће бити председник свих грађана, а пре три дана је учествовао на страначком скупу у Новом Саду, председник Вучић је рекао се управо због тога трудио да користи благе придеве говорећи о догађањима у Скупштини Србије претходних дана.

"Ако мислите да као председник свих грађана треба да подржим вувузеле и скакање по клупама, уместо доношења закона о давању новца за децу оболелу од спиналне мишићне атрофије. Ја мислим да председник Републике треба води рачуна о интересу свих грађана, а пре свега наше деце. А прескакање клупа и вувузеле у сали Народне скупштине никада нису и неће бити интерес грађана Србије", поручио је председник Вучић.

Како је рекао, он све говори отворено и фер и да искрено говори и за кога навија, мада, како је рекао, када се види колико је ко новца добио, из тога се не може закључити.

"Жао ми је што нисмо довољно новца дали Нишу, Лесковцу, Крагујевцу и многим другим градовима, бар упола колико смо дали Звезди, Партизану, али и Војводини", рекао је председник Вучић.

Говорећи о свом присуству на састанку Српске напредне странке, рекао је да је дошао јер су га позвали, а да су, како је рекао, и ови други могли да га позову, или пошаљу допис да разговара са њима о изборима.

"Позвали су ме на састанак и са највећим задовољством сам учествовао на њему, што ћу чинити и убудуће. Та партија има свог председника и то је Милош Вучевић, изузетно добар, озбиљан и одговоран човек, потпредседник Владе Србије и министар одбране. Да су ме позвали представници неких других политичких странака, а да желе озбиљно да разговарају, можда бих се и одазвао", рекао је председник Вучић.

 

Не дам да земља буде уништена, а изборе ћете да добијете

Председник Вучић рекао је, коментаришући понашање опозиције у Скупштини Србије, да је скупштинска већина тада показала смиреност и достојанство, а поводом коментара Здравка Поноша да "никоме није стало до Вучићевог живота" истакао да би "њега обесили на Теразијама да је тако нешто рекао" и додао да то говоре они који су разградили земљу и уништили Војску.

На питање да прокоментарише понашање опозиције, која је говорила да се деца лече порукама, а да су, када се у парламенту усвајао ребаланс којим је, између осталог, предвиђен новац за лечење тешко оболеле деце, вршили опструкцију седнице, председник Вучић рекао је да су представници већине тада показали смиреност и поштен однос према народу.

"Да слушате да вам све време неко труби, да лупа у клупе у тренутку када треба да донесете изванредне одлуке за грађане Србије, и то због тога што су променили своју политику преко ноћи, јер су сваког дана саопштавали како не желе изборе, а онда су у једном дану рекли да нема више Скупштине и да морамо да идемо на изборе", приметио је председник Вучић.

Упитао је како је могуће да ико слуша и разуме те људе који су говорили да су против избора и да избори нису опција, а онда су преко ноћи рекли да избори морају да се одрже онда када они хоће и траже.

Поводом коментара Поноша да никоме није стало до Вучићевог живота и на питање да ли такво понашање доликује једном представнику опозиције који је био и сам председнички кандидат, председник Вучић је рекао да ако то није претња онда утолико горе, јер то говори и о "њиховим људским квалитетима".

"Имам троје деце, двоје су без мајке остали, бар њима трома нешто значи, Данилу, Милици и Вукану, а требало би и вама као људима да свачији живот нешто значи. Немојте да се правимо наивни, ви сте тиме буквално позивали на убиство и говорили - ако не даш прелазну владу или не знам шта, а ја упорно не дам да земља буде уништена, а изборе ћете да добијете", поручио је председник Вучић.

Како је рекао, да је он тако нешто изјавио "обесили би га на Теразијама", а овако ћуте и они из медија у којима је то речено, као и политичари, као да се ништа није догодило.

 

Важно је да као председник говорим о захтевима опозиције око избора

Председник Вучић рекао је да је важно да као председник Републике говори о захтевима и питањима највећег дела бившег режима, који како је рекао, себе називају опозицијом и да је разговарао са представницима владајућих странака о расписивању избора који су показали интересовање да се изађе у сусрет захтевима.

"Сада су променили плочу, како нису потребни избори, претњама кажу, како ће одавде да ме најуре моткама и на све могуће начине уколико будем расписао изборе", рекао је председник Вучић.

Међутим, додаје председник Вучић, сада су изашли са захтевом на конференцији за новинаре у Скупштини, да се распишу избори.

"Није уобичајено да на тако агресиван начин то захтевају, да сматрате да у тренуцима када имамо других проблема, то буде највећи и најважнији проблем, али сам сматрао одувек, од 2012. године да не постоји ништа горе за земљу, него да неко ко нема легитимитет народа, попут онога што је био случај са Бојаном Пајтићем у Војводини и Драганом Ђиласом у Београду, да се до последњег тренутка држите власти по сваку цену, као пијан плота. Увек сам сматрао да је то лоше и да је власт дужна да када постоје озбиљно образложени захтеви ка ванредним парламентарним изборима, те захтеве сагледа и да у одређеном временском периоду изађе или не изађе у сусрет тим захтевима", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да је разговарао са политичким представницима власти, да је видео да постоји расположење да се изађе у сусрет захтевима бившег режима. 

"Не видим потребу да било ко по сваку цену чува своју фотељу, ако су они пред победом и ако имају подршку народа. Ми са тим не би требало да имамо велики проблем. Сада остају технички детаљи како да то и у ком тренутку изведете. Сматрам да постоји нешто важније и од те технике, да прођу ови разговори око Косова, да прође седница Уједињених нација. Онда ћемо да направимо заједничке састанке са представницима власти. Најпре да се узму у обзир све молбе, захтеви и претње представника бившег режима и у складу са тим, пошто је и ту важна улога председника Републике, да на образложени предлог Владе, председник Републике распише изборе", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић нагласио је да је то важно за демократију у Србији, да се покаже да поштује вољу бившег режима и оних који нису у власти и додао да је то добра порука становништву да знају да код ове власти, права мањина морају да се поштују.

"То је изузетна ствар за будућност Србије. Верујем да када убедљиво победе, а то ћемо видети ко ће да победи и како, да ће и они омогућавати некоме другоме у будућности када буду захтевали и тражили изборе, то и дати", додао је председник Вучић.

 

Верујем да ће изјава Столтенберга имати одјек код Еулекса и Кфора

Председник Вучић рекао је да верује да ће изјава генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга у вези са Косовом и Метохијом имати одјек код Еулекса и Кфора, а када је реч о премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију, не верује да Курти, како је рекао, жели било каква рационална решења.

"Ја се надам да ће оно што је рекао Столтенберг имати некаквог утицаја, ако не на Куртија, бар на неке друге, од Еулекса до понашања Кфора. Верујем да би једна таква одговорна изјава требало да наиђе на одјек код таквих структура. Што се Куртија тиче, одавно не верујем да он жели било каква разумна рационална решења, било какав разговор и рационалан приступ свему", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је потом рекао да жели да Србија буде боље место за живот, а да Курти нема таквих брига и да га не занима колико ће људи лоше на Косову и Метохији да живе.

"Мене питајте јесам ли за оно што они називају "великом Србијом" или не знам чиме, ја ћу да вам кажем "не", а он вам неће рећи никада да није за велику Албанију. Рећи ће "није ми то приоритет" или ће рећи "у овом тренутку имамо ограничавајући устав "државе Косова"" или како он то већ назива, али наши снови су у томе да наш народ буде заштићен, да српска економија иде напред, да Србија буде много боље место за живот. Он таквих брига нема, њега не интересује колико лоше ће да живе људи на Косову и Метохији, њега једино занима да остварује циљеве и амбиције Адема Демаћија", рекао је председник Вучић.

 

Изузетно је важно да се заврши процес о Јовањици

Председник Вучић изјавио је да је спречио тадашњег министра унутрашњих послова Александра Вулина да смени инспектора Слободана Миленковића, јер сматра да је изузетно важно да се заврши процес о Јовањици, као и да никада у животу није причао са Владимиром Ђукановићем о Миленковићу.

"А зашто бих? Је л' има негде Александра и Андреја Вучића у Јовањици? Питајте Миленковића, питајте све њих. Има ли тих имена негде, наравно да их нема, осим што сте лагали три године", рекао је председник Вучић, одговарајући на питање новинара да ли је са Ђукановићем разговарао о службеним белешкама инспектора Миленковића у којима стоји да му је Ђукановић у Вучићево име нудио мито од 100.000 евра.

Председник Вучић рекао је да је то немогуће зато што је лично разговарао са Миленковићем и то у тренутку када је Вулин хтео да га процесуира и смењује. 

"Ја сам тада рекао: "Молим вас урадите то са Јовањицом све до краја, много је важно, као и многе друге ствари". Замолио сам Вулина да се стрпи зато што је од изузетног значаја да се тај предмет заврши и да се установи истина. Ми имамо о томе белешке и датум и време", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, Ђукановић је овакав и онакав, али је поштен човек.

"Он вам није мета, него ја. А ја вас питам, где су Александар и Андреј у Јовањици? Пошто немате одговор, ја вас питам што сте лагали и три године криминализовали моју породицу?", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, једино што је тада поручио је било да хапсе те криминалце и дилере и да нам очисте улице.

"Исто што сам рекао и када сам му (Миленковићу) доделио одликовање и пиштољ. Време ће све показати и увек све дође на своје место", рекао је председник Вучић.

 

Ускоро радови на обилазници око Крагујевца

Председник Вучић изјавио је да ускоро крећу радови на обилазници око Крагујевца који су, како је рекао, од изузетног значаја.

"Ускоро крећу прави радови, не само припремни на обилазници око Крагујевца, што је од изузетног значаја. Ускоро крећу и појачани радови око Ужица и тунел испод Кадињаче, око чега смо се много месеци мучили", рекао је председник Вучић.

Истакао је да су "то све ствари које нико никада није покушао ни да започне, а камоли да нешто уради".

 

Нећу да окачим заставу која представља ЛГБТ

Председник Вучић рекао је да је добио допис да окачи заставу ЛГБТ заједнице на згради Председништва Србије, али да то неће учинити.

"Хитно да нам одговориш јеси ли окачио заставу ту и ту. Нећу да је окачим и шта сад? Да ли сам ишта учинио против њихових права - нисам. Ево нећу да је окачим", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је напоменуо да је изабран као председник Републике Србије да би заступао интересе грађана и да то чини на начин на који мисли да је најбољи. 

"Нећу да окачим ту ЛГБТ заставу. Не знам да ли ће Влада да је окачи и да ли су добили допис. Ја сам добио у писаној форми, потписао га је директор Београд Прајда Горан Милетић", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић поновио је да неће да окачи то обележје и да слободно може било ко да демонстрира сутра због тога.

 

Важни разговори са Јапанцима о изградњи РХЕ "Бистрица"

Председник Вучић изјавио је да Србији остаје да ради на уговорима о слободној трговини са много земаља за које верује "да би Србији донели много тога", и истакао значај разговора са Јапаном о изградњи реверзибилне хидроелектране "Бистрица".

"Разговарамо са Јапанцима од "Бистрице" до свега другог, што би било важно за нас и наш даљи развој. Молим људе у нашој земљи да не читамо нешто на интернету, па одмах скачемо за врат пријатељима и сад ми знамо да су Јапанци испустили нешто лоше код Фукушиме", рекао је председник Вучић.

Истакао је да су Јапанци толико уредни, педантни, чисти и толико прецизни, да можемо само да се дивимо по том питању.

"И сигуран сам да су све урадили да би пре свега заштитили себе, па и све друге у свету. Толико је бесмислено то што чинимо у многим нашим медијима, да ја немам речи", рекао је председник Вучић.

 

Држава није играчка, већ озбиљна ствар

Председник Вучић рекао је да је константно суочен са лицемерјем појединаца који му једног дана замерају што се не састаје са Аљбином Куртијем или Володимиром Зеленским, а другог га питају због чега се састао и додаје да "држава није играчка, већ озбиљна ствар".

На питање новинара како види то што му поједини замерају зашто се састаје, или не састаје с Куртијем или Зеленским, Вучић је одговорио да је суочен константно са лицемерјем.

"Видите ми смо суочени све време са врстом лицемерја у којој шта год да урадите није довољно добро. Уколико бисмо да пођемо од Косова и Метохије,  ако не разговарате с Куртијем није добро, уводите Србију у изолацију и то ће вам једнако рећи десничари, лажни русофили, лажни левичари и велики европејци. Уколико идете на те разговоре, сви ти лажни русофили и десничари направиће вам фотомонтажу слике с Куртијем, где се грлите, а никада се нисмо ни руковали, где ће да кажу да су то нови разговори где Србија треба да потпише независност тзв. "Косова", што су до сада већ сто пута поновили", рекао је председник Вучић.

Додао је да смо дошли у ситуацију да патриотске придике држе они који су дозволили да се у њихово време отцепи Црна Гора, 2006.године.

"То је био предуслов за стварање независног тзв. "Косова" 2008. године из угла западних сила. Затим 85 држава је признало тзв. независно "Косово" у њихово време и кога брига за то што је у Вучићево време 28 држава повукло признање тзв. независности "Косова", што се ништа друго није отцепило од Србије, што ништа више нисмо изгубили", рекао је председник Вучић.

"Од Милоша Јовановића до оних из Двери и не знам кога још, сваки ће да ми држи патриотске придике, а они били саветници када су нам отели све и ћутали", додао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да му замерају што се не састаје са председником Украјине Володимиром Зеленским и да ће због тога, како они говоре, Украјина да призна тзв. независност "Косова", а да када се састане, да је издајник и да ће увести санкције Русији. 

"Нисмо увели санкције годину и по дана, што ниси, ђубре једно, увео санкције Русији, сада би боље живели и то слушате сваки дан", додао је председник Вучић и истакао да не зна што им "Тамара (Вучић) смета".

"Држава није играчка и није за сваког, и није за људе којима животи њихових политичких противника нису важни. Није држава за оне којима животи деце нису важни. Није држава за оне који не знају да морате да будете одговорни и озбиљни. Држава је за оне који ће да поштују права мањина. Држава је сувише озбиљна ствар", поручио је председник Вучић и додао да ће данас посетити и Ниш где ће бити на једном страначком скупу. 

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1