Вести

Вучић: Даћемо све од себе да градимо боље односе у будућности

Разговори председника Александра Вучића и хрватског члана Председништва БиХ вођени су данас у складу са њиховим, од раније искреним и партнерским односима, те у знаку разумевања обијице лидера да треба гледати у будућност на заједничким циљевима, уз "затварање" отворених питања из прошлости, попут дефинисања границе.

Председник Србије Александар Вучић истиче да је добро што је данас у Мостару, где се одржава Међународни сајам привреде, на којем је Србија земља партнер.

"Важно нам је да покажемо колики значај Мостар има за нас у смислу сарадње, будућности и бољих привредних контаката", рекао је Вучић.

Он је подвукао да су Србија и БиХ у 2017. години имале 13,9 одсто већу трговинску размену, а хиљаде људи, подвукао је, живи од тога. Трговинска размена Србије и БиХ је 1,7 милијарди евра, а била је 1,5 милијарди.

"Од 2005. године смо удвостурчили трговинску размену и то је добро и за БиХ и Србију", подвукао је Вучић.

Вучић је захвалио, како је рекао, искреном пријатељу, хрватском члану Председништва БиХ Драгану Човићу на гостопримству. Он је на Човићеву опаску да је и прошле године био на сајму и да се није обраћао, рекао да је тачно да је њему свеједно да ли говори или не, јер мисли да то не одређује значај човека већ његова дела.

Председник Србије назначио је да су овде земље партнери били и Турска, Кина, Хрватска, да је и пре са задовољством долазио и подвукао да је више од 60 фирми, компанија из Србије узело учешће и представиће се сутра на Сајму.

"Тиме показујемо и колико нам је значајно што смо овде и колико нам је значајн и Мостар и БиХ као трговински партнер", каже председник.

Додао је да је са Човићем разговарао и о односу два народа и колико је потребно да се превазиђу ствари из прошлости и да то не буде "мртво слово на папиру", већ да сарађујемо у економији, привреди и на сваки други начин.

Он је рекао да је за нас велика част што смо овде и уједно позвао све Мостарце и Херцеговце да дођу у Београд и Србију да је посете, а такође и људе из Србије да дођу у Мостар и Херцеговину. Навео је да ће и следеће године, ако добије позив, доћи на Сајам у Мостар, да није битно да ли ће се обраћати или не, већ је, каже, само важно да се направи што боља сарадња, да излазимо заједнички на трећа тржишта.

Вучић је захвалио Мостарцима на гостопримству, навео да је опазио да је само један, или два билборда, које је Србија поставила, оштећено, и да готово и није било ничег другог у том контексту. Председник Србије је честитао Човићу и на организацији сајма, те што ће присуствовати и премијер Бугарске Бојко Борисов, земље која је председавајућа ЕУ. Поновио је да Србија поштује БиХ, да жели и ради на томе да односи буду још бољи и да ће дати све од себе да градимо што боље економије наших земаља и да заједнички гледамо у будућност.

Да храм у Мостару засија пуним сјајем

Председник Србије Александар Вучић, који је данас обишао радове на обнови Саборне цркве Свете тројице у Мостару, изјавио је да је Србија до сада издвојила 700.000 евра у њену обнову и да ће уложити још новца како би тај велелепни храм засијао пуним сјајем.

Вучић је истакао да је сигуран да ће до 2020. године радови на обнови храма у Мостару бити завршени, што ће значити опстанак и останак нашег народа у Мостару и целој Херцеговини, а допринеће и употпуњеној мултикултуралној слици тог града.

Он је захвалио епископу захумско-херцеговачком и приморском Григорију што их је дочекао на велики ускршњи празник у Мостару.

"Србија је до сада издвојила 700.000 евра и спремни смо и уложићемо још новца да овај велелепни саборни храм засија пуним сјајем. Сигуран сам да ће до 2020. године бити завршен", рекао је Вучић.

Како је рекао, Србија је трећу годину за редом захваљујући дисциплини и одговорности обезбедила суфицит у буџету и моћи ће да помогне свом народу. Подвукао је да Саборна црква Свете тројице није само верска, већ и културна институција, која ће значити за опстанак и останак нашег народа у Мостару и Херцеговини, али ће, каже, значити и Хрватима и Бошњацима који ће имати употпуњену мултикултуралну слику града који припада и Србима и Хрватима и Бошњацима, свима који су ту живели пре рата.

"Верујем да је то добра ствар и да се сви радују", подвукао је Вучић.

Поновио је да ће Србија помагати обнову храма и даље, те да владика Григорије може да буде спокојан, "јер ми то у тишини завршавамо", те додао да смо последњу траншу од 200.000 евра дали у октобру 2017. године. Како је рекао, и Република Српска је дала новац за обнову храма, а Србија, у овом тренутку уз све проблеме и много мука, може значајно да помогне.

Одговарајући на питања новинара, председник Србије Александар Вучић казао је да ће Србија и убудуће помагати општинама са српским становништвом у БиХ, наводећи да је њима помоћ потребна, а да Србија сада има могућност да помогне.

Упитан колика ће бити помоћ Србије општинама у БиХ у којима живи српски народ, Вучић је рекао да таква помоћ и подршка морају да постоје, јер, приметио је, наш народ који живи у свим херцеговачким општинама није богат, те људи с правом очекују и помоћ РС, али и Србије.

"Ми сада имамо ту могућност, јер смо постигли финансијску стабилност, помоћ смо и раније нудили и другим народима који живе у БИХ, о помоћи општинама у Федерацији сам у више наврата разговарао и с Додиком и ми смо спремни да то радимо и убудуће", закључио је.

 

О Софији након састанка са званичницима

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће о формату учешћа на самиту ЕУ - Западни Балкан у Софији говорити тек након састанка са европским и светским званичницима, који у наредним данима долазе у Србију, те изразио наду да ће се наћи добро решење за све.

Председник Вучић рекао је да га сутра очекује дуг билатерални састанак са премијером Бугарске Бојком Борисовим, земље која председава ЕУ, а у следећим данима и важни састанци са немачком канцеларком Ангелом Меркел, грчким и француским министром спољних послова.

"Након тога имаћемо и квадрилатералу са Грцима, Бугарима и Румунима, долазе и председник Европског савета Доналд Туск и Висока представница ЕУ Федерика Могерини, тако да нећу говорити ништа пре тога", поручио је Вучић одговарајући на питање новинара у Мостару, у вези са учешћем на Самиту у Софији и начину евентуалног учешћа КиМ. Како је објаснио од тих састанака очекује много више од техничких ствари.

"Важно је да видимо можемо ли да урадимо нешто за мир и стабилност и пронађемо добро решење за све људе који живе на овим просторима", указао је председник Србије и изразио наду да ће се пронаћи добро решење за све.

 

О Тачију: Нек се јуначи, ми смо за политику мира, не за пушке

Србија се бави политиком мира, и неће да се бави пушкама и оружјем, поручио је данас председник Александар Вучић у одговору на претње Хашима Тачија.

"Не волим да се бавим пушкама и оружјем као Тачи, нек он то ради. Али нису његове пушке разориле Србију већ неки авиони, а наше је да водимо политику мира", рекао је Вучић новинарима у Мостару.

Тачи је раније данас рекао да ће на наводне претње Србије одговорити "пушкама, као и пре 19 година".

Председник Вучић је рекао да је на нама да на Тачијево помињање пушака одговоримо мирно и сталожено, али га је подсетио да нису његове пушке, него неки туђи авиони разарали Србију.

Вучић је додао да треба пажљивије читати ту изјаву Тачија, где он каже да је пре 19 година заувек скинута граница две земље албанског народа.

"Треба питати неке из међународне заједнице шта о томе мисле и да ли је због тога нападнута Србија 1999. године", приметио је председник Вучић.

"Што се мене тиче, не волим да се бавим пушкама и оружјем, као што то воли Тачи, нека настави то да ради, али нису његове пушке, већ нечији туђи авиони били ти који су разарали Србију", рекао је Вучић.

На нама је, каже, да одговоримо мирно, сталожено, стрпљиво, да кажемо да желимо слободу кретања, размену знања, да желимо већи трговинску размену.

"А, они нека говоре шта им је воља. Ја да се јуначим и показујем ко је јачи, стварно ми не пада на памет" рекао је Вучић.

 

Од Приштине више не очекујем ништа, осим глуме

Од Приштине више не очекујем ништа, осим глуме, рекао је данас председник Србије Александар Вучић и додао да ћемо поштовати све формалности и правити се, до неког момента, да нам се чини да раде на ЗСО.

"Ништа, осим да глуме понешто, до првих важних састанака са представницима међународне заједнице. И то сам научио. Пет година су могли да ме варају, пет година су могли да ми причају приче и да сваки пут помало верујем, више ништа не верујем", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара у Мостару шта се може очекивати од Приштине кад је реч о формирању ЗСО.

Он је подсетио да је Приштина кренула у некакву процедуру:

"Поштоваћемо све формалности. Нема проблема, поштоваћемо то, проћи ће 20-ти зато што ћемо да се правимо да нам се чини да хоћете да правите ЗСО, али доћи ће време када ће морати да се види јесмо ли то направили или нисмо, имамо ли статут ЗСО или немамо", рекао је Вучић.

 

Ускоро идем у Ниш, све ћемо решити

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће ускоро посетити Ниш, као што је раније најавио, због свих дешавања после одлуке да се аеродром "Константин Велики" да држави на управљање.

"Идем у Ниш ускоро и решавамо тамо све", рекао је кратко Вучић, а одговарајући на питање новинара о томе да неки опозиционари одлагање седнице Скупштине града Ниша на којој је требало донети ту одлуку, виде као своју победу, каже: "Нека се радују".

 

Чему "казне" због Русије? Надам се да их неће бити

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да се нада да неће доћи до тога да САД, како председник Трамп најављује, кажњавају земље, укључујући и Србију, које нису увеле санкције Русији.

"Било би лоше ако ће Америка да нас кажњава зато што имамо право да постојимо и право на свој став", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара. Он је подсетио да су нам Американци приговарали што купујемо оружје од Руса, али и да ми и од Американаца тражимо да купимо наоружање.

"Само ви донесите одлуку желите ли то, такође, да нам продате. Ми са Русима ту врсту проблема немамо. Просто да нас кажњавате зато што ми нисмо увели санкције Русији… Слушајте, 10 земаља ЕУ није повукло дипломате после случаја Скрипаљ. Али, да даље о томе не говорим", приметио је Вучић.

"Надам се да то тога неће доћи", закључио је председник. 

 

 

 

 

 

извор: Танјуг/Пинк