Вести

Вучић: Дати предност домаћем софтверу, знању и образовању

Премијер Александар Вучић током посете технолошком центру "Комтрејд" у Сарајеву у разговору са Веселином Јевросимовићем председником групације Комтрејд истакао је да већа предност треба да се да домаћем софтверу, као и домаћим решењима, знању и образовању, јер само тако може да се створи јак извозни производ и обезбеди конкурентност и економска стабилност целог региона 

У оквиру званичне посете Сарајеву, прве иностране посете по преузимању дужности председника Владе Србије, премијер Александар Вучић одвојио је време да посети технолошки центар “Комтрејд” у Сарајеву.

У пратњи министра финансија у Влади Србије Лазара Крстића, као и делегације званичника, премијера Вучића дочекао је председник групације Комтрејд Веселин Јевросимовић.

- У име компаније “Комтрејд” и моје лично име, част и задовољство ми је да поздравим председника Владе Републике Србије, и да му се захвалим што је у својој првој посети Босни и Херцеговини нашао времена да посети нашу компанију. Добро дошли – обратио се Јевросимовић гостима упознајући их са детаљима компаније у чијим су се просторијама нашли, а која запошљава 2.000 софтверских инжењера на територији Адриатик регије, од којих је 400 инжењера запослено у Босни и Херцеговини.

- Овде се ради на развоју високо софистицираних софтверских решења за потребе великих светских компанија, као што су HP, EMC, Bally, Citrix, Skrill и многих других – објаснио је Јевросимовић истичући одмах на почетку разговора како је примарни циљ компаније “Комтрејд” чија су решења одавно позната као високо квалитетна од Америке до Аустралије да се што више младих људи из читавог региона оспособи и обучи за ову врсту делатности.

- Као мала тржишта понаособ, успех испред велики светских компанија једино можемо да постигнемо регионализацијом, што успешно показујемо на примеру наше компаније. Држава је путем закона, прописа и уредби највећи замајац сваког информатичког тржишта. Овом приликом апелујем на све надлежне институције из целог региона, да дају што већу предност домаћем софтверу, домаћим решењима, као и домаћем знању и образовању, јер само тако можемо да створимо јак извозни производ и да обезбедимо конкурентност и економску стабилност целог региона – објаснио је Јевросимовић.

Премијер Вучић имао је само речи хвале за пословне подухвате “Комтрејда”, као и за “Комтрејдов” производ таблет Тесла, који је урађен у кооперацији са Интелом.

- Сви центри “Комтрејда” изгледају унисоно и јединствено. Такав је и овај. Драго ми је што видим младе образоване људе који знају свој посао о којем ја не знам ништа – нашалио се Вучић додајући да се нада да ће “Комтрејд” проширити своје деловање и запослити још људи.

- Лепо је када видим да ваша младост и знање побеђују балканску џангризавост и стално враћање у прошлост – поручио је Вучић младим “Комтрејдовим” стручњацима разбијајући тишину питањем: “Ко има више навијача, Сарајево или Жеља? (прим.аут. Жељезничар), што је наишло на опште одушевљење.

Извор : Телеграф

Фото: Марко Тодоровић