Вести

Вучић: До Божића готов ауто-пут од Прељине до Пожеге

Председник Србије Александар Вучић обишао је радове на деоници ауто-пута "Милош Велики" од Прељине до Пожеге, на најдужем тунелу Лаз, кроз планину Јелицу, који ће имати две цеви дуге по скоро три километра.

Ова деоница дуга 31 километар најзахтевнија је на правцу до Пожеге, имаће три тунела и 35 мостова, што је отприлике трећина дужине те деонице, а Вучић је замолио представнике кинеске компаније “China communications construction company“ да ако могу заврше радове до 19. децембра или најкасније до Нове године или Божића.

Kинези су упознали Вучића да имају проблем са геологијом односно тереном у извођењу радова на другом тунелу - Муњино брдо.

Вучић је, ипак, био упоран и у полушаљивом тону "преговарао" са генералним директором “China communications construction company“ Џангом Сјаојуеним убеђујући га да се потруде и да му обећа да ће цео ауто-пут бити завршен најкасније до Божића.

"Нећу да одем одавде, али мораћеш да прихватиш, ниси упознао тврдоглавијег човека од мене", рекао је Вучић Џангу у шали, али не одустајући од циља.

После готово десетоминутног убеђивања, Вучић и Џанг су се руковали, чиме су кинески извођачи потврдили да ће ауто-пут Прељина - Пожега бити најкасније завршен до 7. јануара.

Вучић је рекао Џангу да је раније обећао грађанима да ће бити готов ауто-пут до Светог Николе, али је напоменуо да је по уговору рок до половине 2023. године и да ће и мало померање завршетка радова бити значајно пре рока.

Вучић је рекао Џангу да ће се врло брзо ићи и на потписивање уговора са том компанијом за наставак ауто-пута ка Црној Гори, од Пожеге до Бољара.

"То ће бити важно нарочито за Ариље, Ивањицу и Сјеницу, Нови Пазар и цео Пештер. Јесте ли спремни, ваљда неће бити цена већа од 1,5 милијарди евра", упитао је Вучић.

Џанг му је оговорио да ће отприлике бити та цена, на шта се Вучић насмејао.

Вучић је додао да ће се градити и наставак ауто-пута ка Ужицу.

 

До септембра креће градња обилазнице око Ужица

Вучић je најавио да ће до септембра почети изградња обилазнице око Ужица.

“До септрембра видећете велики број радника који ће кренути да раде на обилазници”, рекао је Вучић.

Вучић је најавио да ће се кренути и са комплетним реновирањем Здравственог центра Ужице, вредно 30 милиона евра.

“То је огроман новац, као да дижемо све потпуно ново. Биће то најмодернија болница, са најмодернијим апаратима. То ће значити много целом ужичком крају”,рекао је Вучић.

 

Већ у мају уговор за наставак ауто-пута до границе Црне Горе

Вучић је најавио после разговора са кинеском компанијом "China communications construction company" да ће ауто-пут од Прељине до Пожеге бити завршен најкасније до јануара или евентуално фебруара, али и да ће већ у мају бити потписан уговор са Kинезима за градњу наставка ауто-пута од Прељине до Бољара на граници са Црном Гором.

Вучић је истакао да ће када цео ауто-пут буде готов моћи да се стигне до Црне Горе за само два сата и 15 минута.

"Велика вест за данас је да ћемо већ у мају, односно за месец или месец и по дана, покушати да потпишемо уговор за ауто-пут до границе са Црном Гором, што је додатних 107 километара. То ће бити на велику радост за грађане Ариље, Ивањице, целог Пештера и свих околних места, али и за грађане Црне Горе", навео је Вучић.

То ће значити да ће, како је рекао, за само два сата и 15 минута моћи да се стигне од Београда до црногорске границе.

"То нико није могао раније да замисли, то су тектонске промене", нагласио је Вучић.

Вучић је нагласио да ће Србија бити премрежена ауто-путевима.

Вучић је обишао радове на деоници ауто-пута "Милош Велики" од Прељине до Пожеге, на најдужем тунелу Лаз, кроз планину Јелицу, који ће имати две цеви дуге по скоро три километра.

Том приликом је захвалио бившем министру Милутину Мркоњићу што присуствује обиласку радова, као неко ко је дуго водио ресор задужен за грађевинарство и изградњу Србије.

Вучић је рекао да је до сада пробијено око 700 метара тунела Лаз у обе цеви и напоменуо да је то изузетно захтеван и тежак посао.

Напоменуо је да је по уговору предвиђено да цела деоница од Прељине до Пожеге буде завршена у 2023. години, али да је замолио кинеску компанију да то буде до краја јануара, као и да се нада да ће због проблема који постоје због геологије све бити завршено до јануара или фебруара 2021.

"Тим ауто-путем се отварају капије западне и југозападне Србије", нагласио је Вучић.

Додао је да ће на ауто-путу бити изгађене три обилазнице и посебне петље за грађане Горњег Милановца, како не би морали да иду преко Такова.

"Истовремено за људе у Пожеги и посебно Ужицу где је веома скупа, око 15 до 20 милона евра", навео је Вучић.

Истиче да је много људи настрадало управо на старом путу од Чачка до Пожеге и да је сада траса измештена и ауто-пут иде кроз планину Јелицу.

Ауто-пут ће привући много инвеститора у тај део земље, рекао је Вучић и додао да ће у Прибоју ускоро и званично почети да ради немачка фабрика делова за аутомобиле.

"У западној Србији људи су пре само могли да сањају ауто-пут", нагласио је Вучић.

Похвалио је кинеску компанију додајући да је то градилиште "школски пример" како треба да се ради.

Србија ће имати на тој деоници најмодерније тунеле, попут оних у Швајцарској и Аустрији, рекао је Вучић и још једном замолио кинеске и српске раднике да убрзају радове.

То не сме да буде на уштрб безбедноти и квалитета, додао је Вучић.

"Извините и због притиска за вакацине и ауто-путеве, то радим јер искрено ценим и поштујем вашу земљу и мој посао је да се до краја мадата борим за своју земљу, резервну немам и волим је навише на свету", рекао је Вучић обраћајући се амбасадорки Чен Бо и представницима кинеске компаније.

Деоница Прељина - Пожега дуга 31 километар најзахтевнија је на правцу до Пожеге, имаће три тунела и 35 мостова, што је отприлике трећина дужине те деонице.

 

У августу креће градња ауто-пута Ниш-Мердаре

Вучић је најавио да ће изградња ауто-пута Ниш-Мердаре почети у августу.

Вучић је рекао да је у току тендерска процедура.

“Добили смо повољну цену и грант од 40,6 милиона евра на укупну цену од 255 милиона евра између Ниша и Бељољина“, објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да очекује да ће у августу кренути изградња, те да је због тога рекао да ће 1.децембра бити у изградњи осам ауто-путева.

 

Ако буде постојала опасност за српски народ...

Вучић је оценио да најављено формирање базе Kосовских безбедносних снага (KБС) у Јужној Митровици и учешће у војној вежби НАТО, није ни први ни последњи покушај албанске стране да покаже како су они ти који могу да чине шта хоће.

“Верујем да ће се сачувати мир и стабилност на Kосову и Метохији. Ово није ни први ни последњи покушај албанске стране да покаже како су они ти који могу да чине шта хоће, без превише одговорности. Ако буде постојала озбиљнија опасност или угроженост за српски народ... Не морам да наставим. Знају Срби са Kосова и Метохије све“, поручио је Вучић.

 

Стабилност се не гради понижавањем Србије

Вучић је поновио да не види како би признање такозваног Kосова довело до стабилизације у региону.

"Ако неко мисли да ће се стабилност западног Балкана градити тако да Срби буду понижени то неће бити могуће",поручио је Вучић замољен да прокоментарише поруке западних званичника да Србија треба да призна такозвано независно Kосово ради просперитета западног Балкана, а на уштрб Србије.

То је одговор, истакао је, који ћу увек понудити.

 

Видеће се ускоро ко се понашао правно и ко противправно

Уверен сам да ће грађани наредних дана и недеља имати могућност да виде ко се понашао правно а ко противправно, истакао је Вучић у вези писања појединих медија да министар Небојша Стефановић и Дијана Хркаловић нису згрешили ништа у вези афере прислушкивања.

Вучић је, упитан да прокоментарише наводе у медијима који сада бране Хркаловић и Стефановића у вези прислушкивања, а нападају њега, рекао да су ти медији бранили и Беливука и многе друге гворећи да нема доказа.

"Гледаћете и видећете ускоро све и све ће бити јасно. Ја сам за то да надлежни органи раде свој посао. Све остало ће људи моћи сами да виде ко се понашао правно и ко противправно“, нагласио је Вучић.

Вучић је позвао грађане да сами оцене у данима и недељама пред нама.

 

Надамо се, у првом кварталу пад БДП само 0,5 одсто

Вучић је изјавио да очекује да ће Србија у првом кварталу ове године имати пад БДП-а од само 0,5 одсто, иако је предвиђен пад од 1,3 одсто.

"Надамо се да можемо да имамо минус 0,5 одсто. Подсећам да смо прошле године имали убедљиво најбољи резултат у првом кврталу (са којим се пореди први квартал ове године)", навео је Вучић.

Вучић је рекао да је циљ да се оствари у 2021. години раст БДП од шест одсто и да очекује да ће други квартал по расту БДП-а бити много бољи него претходне године.

"Зато морамо да дижемо грађевинску индустрију и стопу раста, а то значи и веће плате и пензије", рекао је Вучић.

Навео је да је у Србији сада 2,7 одсто више запослених, којих сада има укупно 2,24 милиона у Србији, као и да сада има 400.000 запослених више него пре десет година.

 

Одлична вест из Светске банке, надамо се расту и од шест одсто

Вучић је изјавио да је одлична вест да је Светска банка повећала прогнозу привредног раста Србије у 2021. години на 5 одсто, али и да се он нада да ће раст бити и преко пет одсто, па и на шест процената.

Вучић је новинарима у Чачку рекао да то много зависи од грађевинске индустрије.

“Са прерађивачком индустријом нисмо имали проблема никаквих у јануару и фебруару, чекамо март. Пољопривреда ће да буде у истом ниову, јер тешко да може да буде боље, с обзиром да је била изванредна претходне две године, али у грађевини очекујемо велики напредак и корак унапред у односу на годину короне, да додатно дигнемо земљу”, навео је Вучић.

Kако је рекао, када је привредни раст преко пет одсто, онда нема проблема ни са зајмовима, ни са “хеликоптер” новцем који се издваја за грађане, ни са чим другим.

“Пет одсто раста, то је скоро 2,3-2,4 милијарде на годишњем ниову, које можете да баците, не у бунар, него у добре пројекте, у инфраструктуру, а да се не види, јер вам неће порасти стопа јавног дуга у односу на БДП”, појаснио је Вучић.

Тако земља стално иде напред, а јавне финансије су под потпуном контролом, додао је Вучић.

 

Путеви иду уз јаку економију

Вучић је рекао да само када имате стабилне јавне финансије и јаку економију можете да размишљате о великим пројектима и градњи путева као што је ауто-пут "Милош Велики".

"Тек када то имате можете да радите велике пројекте и да градите путеве које су људи 70 година само замишљали", рекао је Вучић.

Додао је да томе доприносе и компаније које успешно раде и посебно похвалио кинеску компанију "China Road and Bridge Corporation " наводећи да је мало оних који раде тако одговорно као они.

Изразио је уверење и да ће, како је рекао, кинески пријатељи успети да заврше све што је планирано, иако су имали много мука са короном, као и сви у Србији.

Вучићу је постављено и питање о томе како на друштвеним мрежама са његових налога кружи вест да је дао оставку због моралних обавеза према својој држви, па да ли значи да то није тачно, с обзиром да је данас рекао да ће до краја мандата радити на градњи путева.

"То је вероватно 1. април, докон поп и јариће крсти", рекао је Вучић коментаришући то као могућу првоаприлску шалу и додао да се пита да ли ти људи имају паметнија посла него да нечије налоге фалсификују.

 

Не пада ми на памет да критикујем Kину да би се додворавао

Вучић је изјавио да је Kина изразито пријатељска држава Србији са којом никад нисмо имали ниједан проблем и да му не пада напамет да код страних представника критикује Kину због наводног кинеског утицаја, само да би се неком додворавао.

Вучић је тако одговорио на питање новинара да прокоментарише то што је потпредседник црногорске владе Дритан Абазовић први пут ишао у Бриселу и тражи помоћ од Европе у враћању кинеског кредита како би смањио кинески утицај и да ли ће и Србија евентуално питати Европу за помоћ и да ли нам је таква помоћ потребна.

"Замислите да узмете од банке кеш кредит и кажете да је банка крива што вам је дала кредит и да утиче на вас и вашу породицу. Па, то сте сами избрали, то је питање оговорности државе. Што сте то тражили од Kине",запитао је Вучић.

Рекао је да је Србија узимала зајмове од Kине и ангажовала њихове извођаче како би под најповољнијим условима и најбрже изградила ауто-путеве, јер из буџета за те пројекте може да се издвоји од 10 до 30 одсто.

"И замислите када Kина све то уради да ја кажем како они то користе за свој утицај. Ваљда смо ми ти који бирамо са ким ћемо да радимо и од кога узимамо кредит", нагласио је Вучић.

Запитао је шта би могла ту Kина да буде крива Србији, што се реализују инфраструктурни пројекти под повољним условима.

Нагласио је да је то што су Kинези ангажовани у Србији био захтев и молба Србије.

"Не спадам у оне који ће, да би му подигли пиједестал и да бих могао да се похвалим како сам велики и успешан због три изјаве у четири новине, да иде негде да критикује Kину која нам је изразито пријатељска земља и због које ниједан проблем нисмо имали и нећу никоме да се доворавам, не пада ми напамет", поручио је Вучић.

Додаје да је управо у време кризе изазване пандемијом неопходно да земља има јавне инвестиције и потрошњу, како би могао да се обезбеди раст БДП-а.

 

 

Извор: Танјуг