Вести

Вучић: Док сам председник, о политици земље одлучују грађани

Посету Пчињском округу председник Александар Вучић завршава обиласком фабрике "Јумко" у Врању, где је пренео радницима да је договор са директором да се запосленима увећају плате за 20 одсто.

У дворишту те фабрике дочекао га је велики број грађана који носе заставе фабирке и транспаренте на којима пише "Хвала председниче", "Ацо Србине", "Александар Вучић - будућност Србије".

Вучић је обишао погон и поразговарао са радницима, који су му скандирали "Вучићу Србине, Јумко је уз тебе".

Вучић им је поручио да је поносан на све што је урађено и да је уверен да ће Јумко имати бољу будућност и да ће се радити на томе да се створе услови да фабрика ради у три смене, како би било места за више радника и како би производња била већа.

"Срећан сам због вас и поносан на вас", рекао им је Вучић и додао да обећава да ће од државе имати још више помоћи...

"Ви гледајте да имате уговоре и са другима, јер то показује ваш квалитет", рекао им је Вучић.

Додао је да би желео да буде што више посла, како би и плате биле што веће.

Током обиласка погона, домаћини су му показали шему остварене реализације - од 500 милиона до три милијарде од 2014. до 2018. године.

"Погледајте, ја сам овде 2014. био када је све било празно", констатовао је председник.

Вучића су интересовале и униформе које су наручили Немци, а посебно зашто они траже баш такве кошуље, различите од на пример оних које носе у нашој војсци.

Током обиласка на поклон је добио кошуљу које је део асортимана те фабрике, а Вучић је шаљиво приметио да су "знали да је дебео па су зато дали кошуљу број 47".

Разговарао је у више наврата са радницама фабрике, пожелевши им пре свега веће плате.

Захвалио им је што су га сачекале и поручио да је "договор 20 одсто веће плате, а ако наставе и ове године, као 2018. биће додатног повећања 2020. године.

На опаску једне од старијих запослених да су остале и "оне старе без програма ", Вучић је одговорио: "И ми стари ћемо имати програм".

Од запослених је на поклон добио кошуљу, произведену у њиховој фабрици.

"Јумко" АД Врање је у процесу реафирмације и позиционирања као водећа компанија текстилне индустрије Србије.

Овај текстилни гигант, који има заокружен технолошки процес производње, почев од текстилних сировина до готових одевних предмета, запошљава 1.877 радника.

Компанија има велики потенцијални ефекат на целу текстилну индустрију Србије, али и југоисточне Европе, посебно по ступању на снагу ЦЕФТА споразума, као велики снабдевач других произвођача предивом, тканином и концем.

Од потписивања Споразума о текстилу између Србије и ЕУ, који је ступио на снагу током 2005. године значајно је порастао и интерес страних компанија за сарадњу у области текстилне индустрије и извоз текстилних производа.

 

Нова енергија на југу Србије

Председник Александар Вучић изјавио је да је веома задовољан што је у два дана посете Пчињском округу могао да чује од грађана и добре и лоше ствари, и поручио да ће бити настављена улагања у југ Србије, како би људи у том делу земље живели боље.

Захвалио се грађанима југа Србије на помоћи, подршци и љубави и рекао да је држава поклонила пажњу том делу земље, који је он обишао више него сви председници и премијери од 1945. године.

"И планирам да наставим. Много енергије, труда и рада ћемо да још да уложимо како би људи на југу Србије живели боље", поручио је Вучић.

Мало је, каже, и уморан, али више задовољан, а стекао је, истиче, нову енергију "да радимо још снажније и да мотивишемо људе да остану овде".

Упитан о утисцима након два дана кампање, каже да је, пре свега захвалан на подршци на свим претходним изборима, уз обећање да ће држава учинити све што може да и даље помогне да се више улаже у овај крај, оценивши да ипак не може све да буде идеално, али да је схватио да људи то виде.

"Кад сам разговарао с власником винарије Алексић он је рекао да је задовољан што се држава више не задужује, што је курс стабилан, што му је тржиште све веће..." рекао је Вучић и додао да је поносан и задовољан након два дана у којима је обишао Пчињски округ.

Сумирајући посету Пчињском округу, Вучић је новинарима у фабрици "Јумко" у Врању пренео колико је захвалан радницима и тиме како су га дочекали и испред и у самој фабрици, на чему им је захвалан. Рекао је да никада нико није доживео нешто слично.

"А, 1. марта 2014. сам био овде, када је била празна хала и вође синдиката су ме сачекивале, говорили - дајте нам посао, можемо да радимо... ''Јумко'' је био пред колапсом, деценијама се урушавало, а данас је препуна фабрика. Мале су плате, али биће 20 одсто веће ове године", рекао је Вучић.

Додао је да је у Врању посетио и Винарију Алексић, која одлично послује, као и две породичне компаније у Владичином Хану које добро раде.

Како је рекао, може још много да се уради за тај крај, што ће се и десити изградњом гасовода, што ће утицати и на Босилеград, Прешево, које овом приликом није успео да обиђе.

"То је велики помак напред, а то се већ види у Владичином Хану, на сваком кораку, у Сурдулици, види се и у Црној Трави", констатовао је Вучић.

Председник је навео да му је значила и посета вртићу у Владичином Хану и Дому за старе у Сурдулици.

Указао је да ће се наставити са изградњом вртића, јер не сме да буде листа чекања у обдаништима, а најавио је и градњу трећег објекта Дома у Сурдулици.

"Пресрећан сам због броја људи на скупу у Врању синоћ. Они су се смрзавали и слушали. Ја сам једва говорио од хладноће, а они су стајали и слушали, нико није хтео да оде", констатовао је Вучић.

Посебно је захвалио новинарима који су га пратили у првој посети.

 

Албанци и Срби мораће да живе у миру у Бујановцу

Председник Србије Александар Вучић истакао је да ће Албанци и Срби у Бујановцу морати да живе у миру, и подвукао да ће тако и бити.

Вучић је, након обиласка фабрике Јумко у Врању, на питање албанске новинарке из Бујановца о односима Албанаца и Срба у тој општини, рекао да ће, када аутопут и гасовод дођу до тог града то значајно допринети довођењу инвеститора, а тако користити и Србима и Албанцима.

Указао је да су људи сиромашни у том крају.

Вучић је похвалио албанску новинарку што одлично говори српски, рекавши да је то констатовао зато што је њега срамота што не зна ни речи албанског.

Пренео је да је у Бујановцу углавном разговарао са Србима, и додао да не жели да прича о односима са локалним властима.

„Срби и Албанци морају да живе у миру у Бујановцу и тако ће и бити“, подвукао је председник.

Вучић је истакао да је разговарано о Бујановачкој бањи, како да се помогне пољопривреди, пре свега сточарству.

 

Док сам председник, о политици земље одлучују грађани

Док сам ја председник Србије, политику земље ће водити грађани Србије преко својих изабраних представника, а не стране амбасаде, поручио је председник Србије Александар Вучић.

На питање новинара како тумачи то што се, док он обилази Србију и тражи од људи да му кажу шта још може да се уради, за то време у Београду Сергеј Трифуновић и представници дела опозиције састају са представницима америчке амбасаде, Вучић је одговорио:

"То ме не интересује. Видео сам у новинама. Док сам председник Србије поштоваћемо све амбасаде и амбасадоре, али политику Србије ће водити грађани Србије преко својих изабарних грађана. То је све што могу да кажем, а шта раде други - нека раде шта хоће. Немам проблем са тим", рекао је Вучић.

Вучић је подсетио да су некада поједини амбасадори добијали дневни ред седница владе пре него што су га знали и министри.

"Данас могу у Службеном гласнику да читају о одлукама владе, а дневни ред не добијају, а о одлукама председника да и не говорим", истакао је Вучић и закључио:

"Србија је слободна и незавнисна земља, а шта други раде, то је њихова ствар".

 

Некада празна хала, данас овације

Председник Србије Александар Вучић рекао је после обиласка фабрике Јумко у Врању, да је пре пет година ту била празна хала, а данас је препуна радника, укупно 1.500 људи.

"Још 700 људи ме је сачекало напољу. Поносам сам на то што раде, имају много посла, раде одлично за војску, полицију, за македонску полицију, Немце, Енглезе, и обећали смо повећање плата од 20 одсто ове године", рекао је Вучић.

Каже да верује да ће поруџбине бити још веће, те додао да ће видети да се помогне око социјалног програма додатно.

"Јумко је био мртав, Симпо пред гашењем, а данас запошљава 2.000 људи, и то у Врању, Сурдулици, Куршумлији, а гледаћемо да то још проширимо", рекао је Вучић.

Довели смо, каже, Геокс, почели са становима, завршавамо позориште у Врању, данас смо две мале фабрике наших људи обишли, треба да доведемо гасовод, аутопут да завршавамо, гледаћемо да радимо још више...

Како је рекао, грађани то виде и нигде, приметио је, није доживео такве овације као испред Јумка.

"То показује да су људи задовољни када могу да раде. Био сам срећан, посетио сам и винарију Алексић, Трговиште...Полако ћемо ствари да поправљамо", рекао је Вучић.

На питање новинара на шта се јужњаци жале, каже да се не жале толико, а да су једино људи у Бујановцу били потиштени због свега што им се дешавало у задњих 30 година.

Прешао је, каже, до сада 1.200 километара, узимајући у обзир и чињеницу да је кренуо из Београда.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк