Вести

Вучић: Долазак "Bizerba" у Ваљево је од огромног значаја

Председник Србије Александар Вучић поручио је да је долазак немачке породичне компаније "Bizerba" у Ваљево од огромног значаја за тај град, који је био у ћорсокаку, али и цео Колубарски округ и околна места.

Уговор о улагању немачке компаније потписан је данас у Председништву.

"Данас је велики и важан дан у Председништву, јер је данас све завршено и ускоро се креће са изградњом погона једне фантастичне породичне компаније, који ће бити готов за нешто више од годину дана", рекао је Вучић.

Додао је да је реч о великој инвестицији, на 10.000 квадрата, која ће, за почетак запослити 300 људи, са значајно већим платама од просечних.

Према његовим речима, почетак производње очекује се најкасније у четвртом кварталу 2022. године.

""Bizerba" је синоним за високо прецизне инструменте. Радостан сам због Ваљеваца, Колубарског округа у целини. Ово значи драстичне промене и за Лајковац, Љиг, Мионицу, Осечину, Косјерић. Ово су темељне, велике промене, ови људи доносе најпрецизнију технологију, запослиће високо плаћене инжењере и веома добро плаћене раднике", рекао је Вучић.

Приметио је да је ово нова инвестиција после много година у Ваљеву, и то другачија од оних радно интензивних какве су биле до скора.

""Bizerba" је нешто ново за Ваљево, што ће да промени све око Ваљева", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је Ваљево било у ћорсокаку, пре изградње ауто-пута Милош Велики, са којим ће бити спојено брзом саобраћајницом, чиме ће уз гасне везе бити испуњену сви услови да добар и успешан рад инвеститора.

"То је фантастична компанија, а ово је само почетак. Таман колико им је седиште удаљено од Штутгарта у Немачкој, толико су у Ваљеву удаљени од Београда. Много сам бринуо за Ваљево пре овога", рекао је Вучић и додао да Ваљево треба да добије и нови водовод.

Поновио је да се ради о невероватним променама, и да Ваљево више неће личити на оно што је до сада био.

"Свега тога не би било, да није било много немачких инвестиција, готово из сваке немачке покрајине", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да своје узбуђење због потписивања данашњег уговора не може да сакрије.

"Данас сам искрено срећан и не могу то да сакријем. Имао сам само једну молбу за наше немачке пријатеље, пошто праве ваге за прецизно мерење. Тражио сам да, ако могу да направе вагу за мене, која ће свима да показује тачно, а за мене нетачне податке. Рекли су да не вреди свака вага показује тачно. Једина молба коју сам имао није услишена", рекао је у шали.

Истакао је да се нада још једној великој инвестицији у Ваљево.

"Много сам срећан што сам упознао ове дивне људе, схватио сам што они у пет генерација успевају да опстану, а то је својим радом. Желим им сви срећу и имаће сваку помоћ и подршку државе", нагласио је он.

Вучић је подсетио да је, када је постао премијер било 17.000, а данас 70.000 људи запослених у немачким компанијама у Србији.

"То говори како расту наши односи, како Србија расте економски и колико смо успели да променимо у земљи. Важно да наставимо са променама, и дуалним образовањем, што смо обећали и за Ваљево", рекао је Вучић.

 

 

Разговараћемо и о нашим проблемима

Вучић је најавио да ће на седници Главног одбора његова странке у суботу прва тема бити уједињење са СПАС-ом Александра Шапића, али и да ће бити речи о проблемима.

"Прво ћемо да разговарамо о уједињењу са СПАС-ом, затим о плановима и програмима, пре свега "Србија 2025", јер то је оно што нам треба", објаснио је Вучић.

Рекао је да ће, за разлику од других, на Главном одбору Српске напредне странке бити речи и о проблемима у странци.

"Нема породица у којима нема и проблема, а тако је и код нас“, додао је Вучић.

Вучић је, на питање да ли ће бити неко позван на одговорност, рекао да то може да се учини на свакој седници.

На питање како коментарише писање појединих медија да је Српска напредна странка  претрпела пораз на изборима за месне заједнице у општини Сечањ, Вучић је објаснио да се тог дана бирало 1.188 одборника, а да је Српска напредна странка добила 1.100 места.

"Од преосталих одборничких места Савез војвођанских Мађара освојио је 40, а сви остали заједно 48 места. Ако то људима није довољно јасно онда не знам. Али наредни пут ћемо на сваком месту победити. Овакви избори су добри, јер показују где побеђујемо, где имамо лоше људе, и где морамо да мењамо ствари“, нагласио је Вучић.

Вучић је поручио опозицији да се слободно радују малом броју одборничких места која су добили.

 

Грчка нас уверава да неће признати Косово

Грчка нас уверава да неће да призна тзв. Косово, изјавио је Вучић и додао да наредних дана следе "велике и важне" консултације по питању Косова и Метохије.

Вучић је на питање о спекулацијама да би Француска могла да преузме "палицу" у вези дијалога Београда и Приштине, одговорио:

"Разговараћу наредних дана. За нас је важно да ми чувамо наше националне и државне интересе, а о свему другом наредних дана".

Како је рекао, биће великих и важних консултација, у Београду, а затим очекује и наставак дијалога у Бриселу.

Упитан за наводе да би Француска могла да предложи привремени споразум по којем би север Косова и Метохије добио аутономију, а СПЦ посебан статус, у замену за признање Грчке и визну либерализацију за Косово, рекао је:

"Можемо наредних дана о томе. Не бих унапред говорио и пре него што нешто знамо".

Додао је да је било неких промена у односима (Атине и Приштине).

"Очекујем да видим, пошто је било неких промена у односима, да ли је у питању само трговинска канцеларија или постоји ''point of ineterst" између Приштине и Атине. Видећемо како то иде, па ћемо обавестити јавност", рекао је Вучић.

На спекулације да би Грчка могла да призна Косово, рекао је да нас та земља уверава да то неће учинити.

"Они нас уверавају да неће да признају, а ове страви које смо видели нису за нас свакако најбоља вест. Видећемо, обавестићемо јавност о томе", рекао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк