Вести

Вучић: Држава ће помоћи Буњевцима у остваривању њихових права

СУБОТИЦА - Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић обећао је данас помоћ државе Буњевцима у стандардизацији језика, и неким другим питањима која се тичу њихових права.

У разговору с преставницима буњевачке националне мањине у Суботици Вучић је рекао да је уствани задатак и обавеза државе да то учини, а да он очекује да ће, кроз конкретне мере које су договорене, Буњевци бити задовољнији него раније.

Након састанка у Буњевачкој матици вицепремијер је поновио да се Србија поноси свим својим различитостима, те да је захвалан представницима буњевачких организација на љубави коју показују према свом народу и држави Србији.

Он је новинарима пренео да се разговарало о формирању комисије за стандардизацију језика и о заводу за културу.

"Требало би да се угледамо на неко претходно време када је био могуће обезбедити боље услове мањинама, али се надам да ћемо бити у складу са временом пред нама које се различитостима хвали", рекао је Вучић додајући да Буњевци нису тражили помоћ, али да је он понудио осећајући неку врсту стида "што се сами раније нисмо сетили њихових потреба".

Од Буњеваца је добио књиге из којих се о њима могу сазнати интересантне ствари, навео је Вучић и додао да је имао прилику да од њих научи неке ствари, на пример, да не говор ијекавицом, већ икавицом.

Председник Буњевачке матице Иван Седлак, захваливши Вучићу што је обишао ову институцију, рекао је да је однос према њима наставак државнотворне политике која је започела доласком председника државе Томислава Николића на велики национални празник Буњеваца, Дан велике народне скупштине одржане 1918.

Тада је на недвосмислен начин речено да су Буњевци аутохтони народ на овим просторима, да имају право на стандардизацију свога језика и да нису Хрвати, ни Срби већ само Буњевци, објаснио је он и додао да је потом било неколико састанака, а да је долазак Вучића круна те целе државнотворне политике.

"Сада треба да се обави конкретизација свих оних нерешених ствари око везаних за национални идентитет Буњеваца. Одувек смо истицали да сем Србије немамо другу домовину, матичну државу, и да ми наше проблеме решавамо у нашој држави Србији.

Никада овако нисмо имали разумевање као што сада имамо. Сигурни смо да ћемо питање стандардизације и статуса Буњевачке матице решити трајно, као и све оно што је Завод за културу", рекао еј Седлак.

Нагласивши да држава Србија никоме није маћеха и да свим националним заједницама жели да обезбеди исти статус, Седлак је закључио да Буњевци не траже ни више ни мање од онога што имају други.