Вести

Вучић: Дуално образовање за суштинску и дубинску промену Србије

Дуално образовање значи суштинску дубинску и стратешку промену Србије, нашег начина размишљања и наше будућности, рекао је премијер Александар Вучић у Привредној комори Србије.

На скупу о дуалном образовању Вучић је оценио да се код нас изгубила филозофија рада, а појавила филозофија дипломе, због чега свако ко је стекне сматра да неко треба да му обезбеди посао.

Како је рекао, наше опредељење јесте да будемо у ЕУ али и одлучимо којем делу желимо и хоћемо да припадамо.

Да ли желимо да идемо тамо да молимо за новац за фондове или бисмо да припадамо оном делу који ће увек да проналази излаз из сваке кризе у променама у себи у великом раду, иновацијама и научно технолошком развоју, упитао је премијер и поручио да ћемо управо зобг тога да издвајамо све више и више новца у иновативне технологије, у науку у дигиталну Србију.

Са Швајцарцима водимо тај пројекат, навео је премијер и додао да је та земља дала милион франака за технолошки парк у Београду, а да је Србија издвојила и 20 пута више да инвестира у тај сектор.

Изнео је податак да Швајцарска сваке године улаже 20 милијарди евра у иностранству само у истраживање и још 14 милијарди што је на нивоу укупног БДП Србије.

Премијер је, поручивши да ће Србија у наредне три године имати раст од 3,5 до 4 одсто, оценио да то неће бити одрживо уколико не реформишемо образовање.

 

Код нас је филозофија дипломе заменила филозофију рада

За нас не постоји ништа значајније од образовања, поручио је данас премијер Александар Вучић на скупу у Привредној комори посвећеном дуалном образовању.

"Код нас се појавила филозофија дипломе, а изгубила филозофија рада", приметио је премијер и као три проблема у смислу увођења дуалног образовања које ће омогућити запослење, поменуо недостајући правни оквир, незаинтересованост домаћих привредних субјеката и неприлагођеност људи али и тржишта.

Код нас је ствари немогуће померити, приметио је, оцениваши да су у овом тренутку кључни носиоци развоја новог начина мишљења стране компаније.

 

О подели Косова: Устав Србије јасан о интегритету

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас поводом предлога америчког републиканског конгресмена Дејне Рорабахера о размени територија на југу Србије за север Косова и Метохије да је то само покушај тражења других решења, али да Србија има свој устав који јасно говори о интегритету.

Вучић је, одговарајући на питања новинара, рекао и да мисли да је Рорабахер близак албанском лобију.

''Мислим да су то покушаји за тражење других решења, што не бих коментарисао. Ми имамо наш Устав који јасно говори о интегритету?'', поручио је Вучић.

Републикански конгресмен Дејна Рорабахер, председавајући одбора за спољну политику у Европи, упутио је писмо председнику Србије у коме предлаже размену територија на југу Србије за север Косова и Метохије као решење за смиривање тензија у том делу Балкана.

Он је истакао да би било у обостраном интересу да се размотри питање размене територија јер би то, како сматра, резултовало већим бројем Срба у Србији и већим бројем Косовара на Косову.

 

Договор о зиду исти као 8. децембра

Премијер Александар Вучић изјавио је да је о зиду у Косовској Митровици постигнут исти договор 8. децембра као овај који је сада примењен.

Вучић је новинарима у Београду рекао да сутра почиње изградња комплекса са свим детаљима који су потребни Србима у северној Митровици, а у складу са договором, те истакао да су Срби добили шта су желели и да је сачуван мир.

Он је, међутим, истакао да је тај договор постигнут још 8. децембра и да је исто то договорено и у Бриселу, додајући да "не зна шта су желели у наредним данима".

"Не могу то да разумем и још се питам о чему се ради и да ли је неко хтео друго нешто да уради", рекао је Вучић.

Он је поручио појединцима који говоре да су Срби попустљиви да би волео да своје јунаштво покажу на делу, уместо што не знају име ниједног села на Косову.

"Сачували смо мир, а Срби имају све што су желели, заштиту у Улици краља Петра. Али ме буни и чуди што нисам добио одговоре, зашто то оне вечери у Бриселу није завршено кад је потпуности све исто", рекао је Вучић.

Додао је да су Албанци желели да искључе Београд.

"Јесте ли зато подмићивали српске посланике и хтели да их одвојите од Беграда. Не препоручујем ту работу, јер нећете моћи да победите у томе", рекао је Вучић.

Он је додао да још није чуо ко је одговоран за кршење договорених правила у Бриселу, истичући да Србија свакако није крива, те додао да још чека да му неко у ЕУ каже да је било шта слагао кад је говорио о дешавањима после састанка у Бриселу.

Понавља и да од Албанаца не очекује ништа, осим да дочекају следећу прилику, те да је за Србију важно да се сачува мир и стабилност.

"Они хоће да направе Заједницу српских општина као невладину организацију која ће да пушта грамофонске плоче. Зато су хтели да избаце Београд и да извргну руглу све што је постигнуто пре четири године", навео је Вучић.

 

 

Извршићемо притисак да се заврше радови на Коридору 10

Премијер Србије Александар Вучић је изјавио данас да ће држава извршити притисак на две фирме на Коридору 10 како би се решили проблеми на њиховим деоницама.

Вучић је рекао да је неопходно водити рачуна о интересу државе и грађана, а да ће влада извршити притисак да се радови заврше.

Реч је о грчкој фирми Актор на источном краку Коридора 10 и бугарској "Цонсортиум Аллианце X" која гради тунел Предејане.

Вучић је на конференцији за новинаре, после скупа о дуалном образовању у ПКС-у, на питање шта је проблем са фирмама које раде на Коридору 10, пошто се после проблема са грчком компанијом појавио и проблем са бугарском фирмом на тунелу Предејана, пошто радници који раде за ту фирму протестују јер нису поштовани њихови уговори, указао да се ради о фирми која је победила на тендеру који је одржан много пре формирања ове владе.

"Проблем је како ћемо да одлучујемо шта ће бугарска компанија која треба да плати нешто или неће. Наше је да гурамо и притискамо, да гледамо да се добије што је могуће више и да се брже заврше ствари. Наравно да гледате да заштитите своје раднике, а то ћемо радити", истакао је Вучић.

Он је навео да ће, ако се раскине уговор, бугарска фирма тужити нашу државу која ће морати да врати више пара него што су вредели радови.

Такође, додао је, ако не раскинемо уговор суочићемо се са проблемима, али некако ће се ићи напред и биће све завршено.

Казао је, да је проблем и са нашим пројектантима, тендерским процедурама и начином на који се то радило, "јер су сви очекивали да од сваке деонице добију нешто кеша или плате неке заостале обавезе".

Има још много проблема и нигде не иде ништа глатко, навео је.

"Не можете да радите велике послове да ствари иду једноставно. Зашто у Србији 50 година ништа од аутопутева није завршавано? Зато што управо ништа не иде глатко", рекао је и додао да ће држава вршити притисак да се ствари завршавају у корист грађана.

Проблема има на дневном нивоу, навео је, додајући да не би да прича о пругама, ледоломцима, о тенковима који су дати у старо гвожђе...

"Ништа нема ново, нити је нешто посебно другачије осим што је неко сада умислио да се ту, не знам шта догодило, због извештаја Зоране Михајловић", објаснио је Вучић додајући да не жели даље да коментарише.

 

 

 

 

извор: Танјуг