Вести

Вучић: Египатски инвеститори су добродошли у Србију

Председник Републике Србије Александар Вучића изјавио је, у Каиру, да је потписани Уговор о слободној трговини између Србије и Египта од изузетног значаја и да је потписано укупно 10.412 тарифних линија за Србију и 6.075 тарифних линија за Египат.

"То значи да ћемо брже да развијамо наше трговинске односе, као и односе између наших индустрија и уверен сам да ћемо много тога моћи у будућности да постигнемо више у односу на претходни период", рекао је председник Вучић након потписивања Споразум о слободној трговини и још 10 билатералних докумената о сарадњи две земље у различитим областима на конференцији за медије са председником Египта Абделом Фатахом Ал Сисијем.

Председник Вучић истакао је да смо успели после 2022. године и успостављања заједничке декларације о стратешком партнерству да данас потпишемо важне документе.

"И хоћу да кажем да је то пре свега захваљујући председнику Сисију, његове визије савременог света", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да су се сагласили и око тога да је у свету данас најпотребнији мир.

"Тачно је да смо се сагласили око једне ствари и ја сам мислио да је за нормалне људе то уобичајено, а онда видим да је то чудо када нас двојица морамо да поновимо. Нас двојица смо изразили жељу да буде мир у свету. Некада би то било глупо рећи, а данас је то реткост и готово забрањено да се каже, јер је мали број земаља који сме да позове на мир, а не на пораз неке од страна", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да је зато захвалан председнику Сисију на мудрим речима и по питању украјинске кризе и сукоба, али и по другим питањима у свету која су горућа.

Председник Вучић навео је да Египат и Србија имају јединствено и заједничко мишљење, а то је да је мир неопходан и да је мир најважнији.

 

Са Ал Сисијем о геополитичким питањима, ускоро заједничка војна вежба

Председник Вучић изјавио је да је са египатским председником Абделом Фатахом ал Сисијем разговарао и о свим геополитичким питањима и свим видовима сарадње, од пољопривреде до војно техничке сарадње и најавио да ће се веома брзо одржати заједничке вежбе српске и египатске војске, односно специјалних јединица.

Председник Вучић рекао је и да ће гледати да се српски инвеститори доведу у Египат, као и да су египатски инвеститори добродошли у Србију, али и да верује да у појединим областима може да се уради много тога по питању заједничке производње чиме бисмо запошљавали људе.

"Верујем да споразум и меморандум везан за права рада, радника, размени радне снаге, који је данас потписан, може много да донесе обема земљама по питању квалификација, али и добијања посла који су од интереса за обе земље", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да ће на политичком плану Србија и Египат одржавати сталне консултације о различитим питањима како би се помагали на форумима, заступајући сличне или истоветне интересе.

Председник Вучић рекао је да је синоћ разговарао са египатским министром инвестиција и трговине, да ће имати много састанака у Арапској лиги, од премијера и министара, представника парламента.

"Желим да вам кажем председниче Сиси да вам се дивим на начину на који водите земљу посебно имајући у виду окружење - Судан, Либију, присуство Хута, Сирију и све проблеме у Гази, Либан. Плус девет милиона избеглица, а да толико градите у земљи и правите нови главни град и северну обалу Египта. То заслужује посебно поштовање и срећан сам што сам много тога научио од вас. Желим да се тако развија и моја Србија", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић нагласио је да ће Египат у Србији увек имати поузданог и лојалног пријатеља, као и да се радује посети египатских министара Србији.

"Верујем да ћете и мој позив прихватити и доћи поново у Србију. Нека живи пријатељство Египта и Србије", закључио је председник Вучић.

 

Ал Сиси: Са Вучићем о политичким и економским темама, подржавамо Отворени Балкан

Председник Египта Абдел Фатах ал Сиси изјавио је да је са председником Александром Вучићем у Каиру разговарао о политичким и економским темама, додајући да је истакнута улога Србије у јачању сарадње и стаблности у региону.

Ал Сиси је рекао и да Египат подржава примену иницијативе Отворени Балкан и жели да се земље тог региона зближе и да ојача регионална стабилност.

"Дошли сте овде са својом делегацијом и ово је прва посета те врсте за 15 година", рекао је Ал Сиси.

Ал Сиси је подсетио на сарадњу две земље у оквиру Покрета несврстаних, истичући да Египат високо цени традицију и историју српског народа.

"Унапред се радујемо размени искуства и стручности за јачање мира и стаблиности у региону и свету. Залагања која смо данас показали и председник (Вучић) и ја потврђује наше заједничко стремљење да наставимо са замајцем који сведочи нашим билатералним односима после моје посете вашој пријатељској земљи 2022. године при чему гостопримство које сте ми показали и циљеви које смо постигли после те моје посете у различитим областима од политике, војне области, економије, осликвају наша заједничка уверења за заједничким темељима у циљу свеобухватног развоја односа Србије и Египта", рекао је Ал Сиси.

Ал Сиси је рекао да су се током данашњих састанака сагласили о значају јачања сарадње у науци, затим и кроз Споразум о слободној трговини што ће ојачати трговинску сарадњу двеју земаља.

"Имамо комитете за економску и војну сарадњу што ће додатно ојачати сарадњу нарочито када је реч о инвестицијама у пољопривреди, туризму, информационим и телекомуникационим технологијама", рекао је председник Ал Сиси.

Ал Сиси је навео и да су разменили мишљења о различитим регионалним питањима, посебно када је реч о Украјини, где су изразили потребу за што хитнијим постизањем мира.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк