Вести

Вучић: ЕУ да упути исте поруке за очување регионалне стабилности

Желимо да ЕУ упути исте поруке очувања регионалне стабилности целом региону, поручио је данас премијер Србије Александар Вучић.

Премијер је у обраћању медијима са шефицом европске дипломатије рекао да сви заједно треба да радимо на очувању регионалне стабилности.

"Ми очекујемо у будућности добру сарадњу са ЕУ и желимо да ЕУ упути исте поруке очувања и одржања неопходне стабилности према целом нашем региону. Али, оно што нам смета према Србима и Србији је што неретко постоје једни аршини и стандарди, а према другима други и плашим се да нема одговра шта би било када би ја као премијер изговорио за Србе у Босни да треба да узму ствари у своје руке, као други што су за Македонију", рекао је Вучић.

Он је казао да одговор какав год буде добио на то питање, не би био суштински.

"Ми Срби на то треба да се навикнемо", додао је Вучић.

Приметио је да би њега, метафорично речено, "обесили на Теразијама" за пример, када би давао изјаве попут неких албанских политичара.

"Забринут сам због чињенице да су сви ћутали на стравичне изјаве Тачија, чак и наши медији, да Албанци у Македонији узму ствар у своје руке. Да је то неко овде изговорио, не би увели само санкције том појединцу, као неформалне Додику, већ би увели и санкције Србији", рекао је Вучић.

Упитан шта му је Могерини одговорила када је изнео свој став по том питању, Вучић је приметио да није увек лако одговорити на истине које неко каже.

"Шта ће да одговори на то кад ја кажем да би Срби у БиХ и Црној Гори, којих има око 30 одсто, требало да узму ствар у своје руке. Па, обесили би ме на Теразијама за пример. Који одговор да кажете кад знате да сам рекао истину", рекао је Вучић.

Он се запитао "шта се дешава са свима" у региону и хоће ли се зауставити, истичући да и ЕУ и свима другима каже да Србија није најслабија зато што ћути, већ да води рачуна о стабилности.

"Ја све то говорим и Могерини, јер је мој посао да штитим интересе нашег народа", рекао је Вучић.

"Само немојте да сметнете са ума да су неки добијали награде од појединих удружења за лажи које су износили о влади, попут приче о западној Тамнави, а сад се питам, да ли ће и Еди Рама да добије неку награду за изјаву да нема Македоније без Албанаца", рекао је Вучић.

Он је казао да Србија има добар раст и минималан дефицит који је нижи од две трећине европских земаља.

Вучић је додао да је предвиђени дефицит за прва два месеца ове године био 27 милијарди динара, али да смо имали суфицит од 11,5 милијарди.

"Само је у том смислу нама регионална нестабилност највећи проблем, јер једино по том питању код нас постоји страх", додао је Вучић.

Премијер је објаснио да је 90 одсто разговора са Могерини било везано за регионалну стабилност, а да је ово била прилика да јој каже шта мисли о томе.

Вучић је на питање новинара има ли каквих позитивних ствари из разговора данас, а конкретно о примени Бриселског споразума, поновио да је добро да се разговара и захвалио Могерини на храбрости и доласку.

 

ЕУ за Србију најважнија дестинација

Премијер Александар Вучић изјавио је данас, после разговора са високом представницом ЕУ Федериком Могерини, да се Србија налази на европском путу и да остаје чврсто на њему.

Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре са Могерини рекао да је ЕУ за Србију најважнија дестинација, и да сматра да много тога можемо да унапредимо у нашим односима.

Истичући да је Могерини увек добродошла у Србију, Вучић се захвалио на отварању поглавља 20 и 26, али и подвукао да сматра да можемо да унапредимо наш економски амбијент, наше правосуђе и очекујемо подршку и помоћ у томе.

Указао је, такође, да Београду није право када је на делу европска политика двоструких стандарда.

Србија ће, истакао је, у овим турбулентним временима успети да сачува мир и стабилност.

''За мене као председника владе је најважније питање регионалне стабилности и очувања мира. Србија је ту дала велики допринос. Ћутали смо на безброј најтежих напада, чак и на ово што се догодило са ревизијом тужбе БиХ против Србије, реаговали смо уздржано и смирено'', рекао је Вучић.

Србија неће нервозно реаговати ни на изјаве Исе Мустафе, да Приштина од Србије тражи ратну одштету, каже Вучић, наводећи да свакодневно прећуткујемо на нападе из Приштине.

''Чули сте премијера који говори о ратној одштети. Да није смешно, било би тужно. Ни на то нећемо нервозно да реагујемо. Хоћемо да сачувамо мир и надам се да ћемо у томе имати подршку ЕУ'', рекао је Вучић новинарима.

Позвао је оне који кажу да Србија не треба да иде у ЕУ да израчунају где то Србија хоће да иде, како ће да преживи, будући да велики број компанија долази из Западне Европе и запошљава људе из наше земље.

То су нам, истиче премијер, најсигурнија тржишта.

Он је закључио да се Србија налази на европском путу, поручио да ће испуњавати своје обавезе, као и да ће заштитити своју независност.

 

Вучић о инциденту у скупштини

Премијер Александар Вучић захвалио је данас шефици европске дипломатије Федерики Могерини на посети Србији, истичући да је добродошла у нашу земљу, те да му је жао због инцидента у парламенту током говора Могеринијеве.

"Данас у парламенту Србије нисам се осећао као неко ко је добар гост и као неко ко би у овој земљи требало да буде домаћин госпођи Могерини и жао ми је због тога", рекао је Вучић током заједничког орбаћања са Могеринијевом.

Он је навео да је легитимно право посланика да своју вољу изражавају на начин на који желе, али да су то могли да ураде пристојније и другачије.

"То радити 20 минута без престанка пред једном женом није баш ни џентлменски, али, шта ћете, то је данашњица", рекао је Вучић.

Он се извинио и посланицима који су били непристојни, јер је он, како каже, био непријатан према једном од њих, иритиран свим оним што се десило.

"Ја сам био непријатан према једном посланику, који је био непристојан, ја сам човек од крви и меса", рекао је Вучић и додао да верује да је тај посланик и ишао на то да изазове његову реакцију.

Он је рекао да није ништа опсовао, да није био непријатан, али да му је жао због тога.

"Грађани Србије познати су као добри домаћини, и без обзира на то да ли се са нечим слажемо и да ли смо са неким идејама сагласни или не, за нас Србе је највећа увреда ако нам неко каже да нисмо били добри домаћини", рекао је Вучић.

 

Могерини нек се састаје, а овај из задње клупе ће да победи

Премијер Александар Вучић изјавио је данас, поводом састанка Федерике Могерини са делом српске опозиције, да је право европске функционерке да се састаје с ким хоће, али и приметио да ће он "из задње клупе" све да их победи.

"Нећу да коментаришем Могерини... Сви они имају право да се састају с ким хоће. Ни ја нећу да питам госпођу Могерини са ким ћу да се састајем. Очекујем да се у наредним недељама сретнем са председником Русије Владимиром Путином и да се председник Србије Томислав Николић сретне са председником Кине Ши Ђинпингом и не пада ми напамет да питам ни госпођу Могерини, ни било кога са ким ћу да се састајем", рекао је Вучић.

Додао је да то сматра доказом демоктратичности Србије, те да је у демократским земљама нормално да се разговара са свима.

"Верујем да су изнели озбиљну аргументацију о Бриселском споразуму, о економским реформама и сигуран сам да нису говорили о глупостима какве свакодневно говоре у Србији...", приметио је Вучић.

На питање да ли је питао Могерини зашто се састала с представницима дела опозиције усред кампање за председничке изборе, он је рекао да се не бави оговарањима, али да може да претпостави како је то изгледало:

''Могу да нагађам да је било: Другарице учитељице, ко сме да пријави оног из задње клупе? Е, тај из те задње клупе ће да их победи све заједно'', поручио је Вучић.

''То што су неки добили прилику да јој сат времена кукумавче, мало прете, мало кукумавче... Нисам нарочито заинтересован за то. За мене су важнија регионална питања'', рекао је Вучић.

Он је додао да не види проблем у томе што је било таквих разговора, али да се може увек поставити питање, зашто је баш тај неко био на састанку.

"Мене занима народ, а не лажна елита. Хоћу народу да се обраћам, обичним људима. И радницима и сељацима и интелектуалцима који не морају испод онога што напишу да ставе потпис 'интелектуалац'. Знате оно кад смо били мали, па нам кажу да нацртамо коња, па ми цртамо коња, али не личи, па морамо да напишемо 'Ово је коњ'. Тако неки данас морају да напишу да су велике демократе и велики интелектуалци, пошто то ни из чега не можете да видите", закључио је Вучић.

 

 

извор: Танјуг