Вести

Вучић: ЕУ помогла са 80 милиона евра

Председник Србије Александар Вучић захвалио се данас европском комесару за хуманитарна питања и управљање кризама Христосу Стилијанидесу и ЕУ на 80 милиона евра помоћи и подршке у суочавању Србије са мигрантском кризом.

"То је за нас велики новац за који смо захвални, јер толико нисмо узели од пореских обвезника Србије, већ су нам помогли из ЕУ", рекао је Вучић након састанка са Стилијанидесом. Он је захвалио и Стилијанидесу лично, како је рекао, великом пријатељу Србије, на снажној подршци коју је пружао и пружа Србији.

Председник је пренео да је на састанку било речи о неколико важних ствари у решавању проблема у оквирима мигрантске кризе и о томе како Србија поступа са 3.587 миграната, колико их има у нашим прихватним центрима.

"Мислим да то радимо на пристојан начин и наставићемо, јер желимо да и наши људи имају најбољи могући однос према људима које је мука натерала да напусте домове", рекао је председник Србије.

Вучић је подвукао да је неопходно омогућити им да се школују, јер је то један од кључних проблема.

"Неки ће остати, неки ће отићи, али важно је да им помогнемо где год да живе и раде", рекао је Вучић.

Како је рекао, разговарали су и о томе како ЕУ, уколико би дошло повећања таласа миграција, даље да помогне Србији да спремна дочека било какве потенцијалне изазове. Вучић је додао и да је било разгвора о цивилној заштити и како на томе заједнички радити са ЕУ и нагласио и да су ресорни министри са Стилијаидисом имали о томе добре разговоре.

"Разговарали смо и о путу Србије ка ЕУ и захвални смо што имамо подршку", рекао је председник Србије и навео да смо захвални и Жан Клоду Јункеру и Федерики Могерини, и свим комесарима, а после веома значајног говора који је Јункер имао пре неколико седмица.

Како је рекао, нада се да ћемо наш део да урадимо како треба, а онда нам остаје оно што је свакако озбиљан проблем за ЕУ, а наша свакодневница и мука, а то је питање КиМ.

 

Потписао сам писмо, на молбу Шпаније доставићемо касније

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је текст писма за Европску унију поводом каталонског референдума готово, да га је он већ потписао, али да га премијерка неће сутра однети у Брисел, већ ће бити достављено касније, на молбу Шпаније, како не би погоршало ситуацију у тој земљи.

Вучић је објаснио на прес конференцији да ће писмо, озбиљно и темељно, премијерка потписати после посете Бриселу, када добије сагласност владе.

Одлагање слања писма Европској унији не значи, међутим, да ће председник и влада одустати од инсистирања на одговорима које намерава да упути Европској унији, а пре свега - како Каталонија не може, а самопроглашена независност Косова и Метохије је могла да се прогласи легалном.

Он је на прес конференцији коју је одржао с европским комесаром за хуманитарна питања Христосом Стилијадесом, а упитан да ли су разговарали о Каталонији и европској перспективи Србије, рекао да је говорио о разговорима Београда и Приштине, те о томе колико је тешко да Србима објасни различите аршине које ЕУ примењује.

"Моја је дужност као председника да кажем на сваком месту како је тешко за српски народ да разуме различите аршине и принципе који се примењују кад је у питању Србија'', рекао је Вучић.

Како је рекао, његова је дужност да то говори на сваком месту, али и да је у том смислу захвалан и Стилијадесу, али и Могерини, јер "желе мир и помажу да га сачувамо кроз ужасно тешке разговоре с косовскометохијским Албанцима".

"То радимо да бисмо сачували наше људе и предвидели воју будућност. Говорио сам о томе и зато што ту правде за Србе и Србију нема", приметио је.

 

Да се уздржимо од тешких речи, Србија мора да чека на правду

Председник Србије Александар Вучић изјавио је, на вест о ослобађајућој пресуди Насеру Орићу, да ће Србија морати сама да се бори за правду, али и позвао на уздржавање од тешких речи.

"Животи Срба нису очигледно вредни као животи других. Српска суза нема родитеља'', рекао је Вучић на прес конференцији и додао да ће Министарство правде реаговати на ослобађујућу пресуду Орићу, а да је на њему као председнику државе да не изговара најстрашније могуће речи.

Разговарао је, каже, са премијерком Аном Брнабић и министарком правде Нелом Кубуровић и најавио реаговање Министартсва правде. Како је рекао, његова улога као председника Србије је да не изговори најстрашније ствари, иако је очигледно да животи Слободана Илића, Милутина Милошевића, Митра Савића... нису вредно као животи других.

"Јасно је да српска суза нема родитеља" рекао је председник Србије и истакао да је исто тако јасно да ћемо за правду морати да се боримо сами.

Указао је да смо само ми оптужуивани и осуђивани, а да ни Харадинај, ни Орић нити неки други никада неће бити криви за Србе који су страдали, а највише је Срба и Бошњака страдало.

"Позивам све Србе да не покажу и не изговоре ниједну тешку реч против наших комшија Бошњака, већ да градимо пријатељство и будућност. Истину ниједан суд не може да сакрије", додао је он.

Како је рекао, нећемо да псујемо, али ћемо се за правду борити снажнијом економијом, јединством и већим радом који ће донети плодове за будућност нашој деци. Али, истиче, нећемо да бежимо и скривамо истину - тамо где смо за нешто одговорни да прихватимо, али и да јасно и недвосмислено кажемо оно за шта су други одговорни.

Он је подсетио и на изјаве премијера Албаније Едија Раме који каже да Србија "замислите напредује" ка ЕУ, а није признала Косово, потпредседника ХДЗ који га је назвао четником, а његови нису били ни четници, ни партизани, већ Срби који су страдали од усташке руке, а на које нико није реаговао.

"Сви су на то ћутали, и у Хрватској су ћутали", рекао је Вучић и додао да ни на то није одговарао.

 

 

 

извор: Танјуг