Вести

Вучић: Фабрика Минт представља прекретницу развоју Лознице

Председник Срије Александар Вучић присуствовао је данас постављању камена темељца за фабрику аутомобилских делова, Минт, у Лозници, и оценио да је реч о прекретници у развоју тог града и изразио наду да ће Фолксваген имати у виду да је у Србији све већи број произвођача ауто-делова, када буде одлучивао где ће градити своју нову фабрику.

Вучић је истакао да је МИНТ истовремено од кључног значаја за развој и опстанак Лознице, Јадра и Подриња.

„Овде смо последњих 30 година само опстајали без највећих фабрика, које су уништаване и разаране. Први пут доводимо инвеститоре и градимо нову будућност Лознице. Волео то неко да призна или не - то је стварност, то је тачно“, подвукао је Вучић.

Вучић је подсетио да је држава до сада већ дала 6,2 милиона евра за разне инфраструктурне пројекте у Лозници.

Указао је да ће болница, чија је изградња стала 1987, поново да се гради.

„Тридесет година морали смо да сачекамо да градимо оно што смо некада почели, мислили да ћемо лагано и брзо да окончамо. Управо зато је ова фабрика од огромног значаја“, истакао је Вучић.

Пренео је да ће кинески власници у фабрику у Лозници, у две фазе, уложити укупно 100 милиона евра, да ће имати укупно 1.000 запослених, а да ће производити алуминијумске делове за разне произвођаче аутомобила.

„Надам се да ће Фолсквагену нешто значити да се све већи број делова производи у Србији. Верујем да ће то умети да цене приликом доношења одлуке где своју фабрику да подигну“, казао је председник.

Вучић се захвалио амбасадорки Кине, са којом је пре четири дана већ једном постављао камен темељац за једну кинеску фабрику, у Зрењанину, и изразио наду да ће заједно отварати још много фабрика у Србији.

Рекао је да са великом надом ишчекује сусрет са председником Кине Си Ђипингом 25.априла у Пекингу.

„За мене лично и нашу земљу то је изузетна част и привилегија. Увек у сваком разговору са председником Сијем много тога научим. С друге стране увек то буде додатни подстицај за кинеске инвеститоре, подршку Кине политици Србије, пре свега политици развоја Србије“, објаснио је Вучић.

Казао је да је захвалан председнику Кине на челичном пријатељству.

„Замислите колико би било теже да немамо решење за Бор, да немамо солуцију за Железару у Смедереву, или фабрику Линглонг у Зрењанину, а и будућност са Минтом у Лозници“, додао је Вучић.

Указао је да ће држати за реч шефа компаније Минт, који му је успут, када су разговарали, рекао да намерава да направи и „мали“ хотел у Лозници за себе и своје људе.

„Питао сам колики хотел ће то бити, а рекао је да ће имати сто и нешто соба. Види да таква два ''мала хотела'' направиш тамо“, казао сам му“, пренео је председник.

Вучић је навео да се и данас могло видети колико су Кинези озбиљан и дисциплинован народ, само у чињеници колико се окупило око шефа Минта да би послали поруку Србији, иако је нама много важнија та фабрика.

Вучић је рекао и да се још тражи технологија да се литијум извуче од осталих 26 минерала, али и додао да су Кинези већ ушли у одређене преговоре и да верује да ће од тога направити најбољи посао.

"Онда ћемо их молити да у Крупњу, Лозници или Љубовији направе погон за електричне аутомобиле, аутобусе и возила и да их још задржимо у нашој земљи", рекао је Вучић.

Вучић је захвалио инвеститорима што су изабрали да инвестирају у Србији, подсетивши да је држава инсистирала да то буде у Лозници или Краљеву јер су то два града са највећим бројем незапослених људи.

Поручио им је да ће у држави увек имати помоћ и замолио их да размисле о новим улагањима, те додао да ће се радити на изградњи нових путева у том делу Србије.

 

Привредни раст око 4,4 одсто, суфицит 4. годину за редом

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је привредни раст Србије сада око 4,4 одсто, да су ММФ и СБ задовољни оним што Србија чини, и додао да наша земља, први пут у историји, има четврту годину за редом суфицит у буџету.

"Сачекаћемо коначну процену али мислимо да је раст 4,4 или 4,3 одсто. Задовољни су Светска банка и ММФ оним што ради Србија. Једна смо од ретких земаља која 4. годину за редом има суфицит у буџету. То никад није било осим када су биле неке велике приватизације", рекао је Вучић новинарима у Лозници поводом најновије процене Светске банке.

Вучић је напоменуо да Србија никада раније није имала суфицит дуже од две године.

"Ово је доказ озбиљног и одговорног понашања према јавним финансијама. Видећемо на којем ћемо месту бити ове године на Дуинг бизнис листи. Били смо 48, и надам се да ћемо напредовати бар 10 места", рекао је Вучић.

Како је рекао, кад хоћете да се "тркате" за "Фолксваген" са неким моћнијим земљама, онда морате драматично да повећавате економске перформансе да бисте уопште учествовали у утакмици", истиче Вучић.

Додаје да су грађани у Србији нестрпљиви, да све желе данас, или јуче, али да је потребно време.

"Али, ствари иду у добром смеру", закључио је Вучић.

 

Где је то установљено ко је бог, а ко сендвичар...

Слобода јавног окупљања је Уставом гарантовано право и слобода, рекао је данас преседник Србије Александар Вучић, коментаришући изјаве политичара из редова опозиције о митинзима и контрамитинзима.

Како каже, неки људи су себи дали за право да носе вешала, да уносе тестере у објекте у које нису позвани, да глуме да су много паметни и јаки тако што праве живи зид око институција, спречавајући некога да обавља свој посао, туку новинарке...

"Најзабавније ми је кад почну да говоре о митинзима и контрамитинзима", рекао је Вучић новинарима у Лозници.

О каквим контрамитинзима причају, пита Вучић и каже да нико ништа не заказује у истом дану.

"Или хоћете да забраните слободу и право неком на окупљање? Себи сте дали за право да нас четири месеца малтретирате са вас 80-110 у Лозници, од 1.443 - 2.750 у Београду и од 8-32 у Владичином Хану и да нам заузимате улице широм Србије, а да нико не сме да вам каже: ''Али, извините у односу на 8-32 у Владичином Хану, нас има 3.000 који мислимо све другачије од вас. И то не смемо у једном дану да искажемо? По ком принципу - ми смо богови, а ви сте сендвичари?", каже Вучић.

 

Везе Хоа и Јеремића занимљиве Лију, а нису новинарима у Србији?

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да није гледао документарни филм о малверзацијама Патрика Хоа и Вука Јеремића, али да му је од филма много занимљивија чињеница да се том темом није бавио ниједан "истраживачки новинар" у Србији.

Вучић је, у Лозници одговарајући на питање да ли је гледао филм познатог истраживачког новинара Метју Расела Лија о вези Патрика Хоа и Вука Јеремића, казао да још није имао прилике за то, али да ће га погледати са занимањем.

„Видео сам да је филм урадио један од најпознатијих истраживачких новинара света. Интересантно је да је тиме морао да се бави један од најчувенијих светских истраживачких новинара, а да то нико од силних истраживачких новинара у нашој земљи није учинио", приметио је Вучић.

 

Приштину не занимају Немци и Европа, већ само САД

Приштина неће укидати таксе, док САД не буду довољно тврдо то тражили од њих, оценио је данас у Лозници председник Србије Александар Вучић.

Вучић је, одговарајући на питање новинара да ли очекује промену понашања Приштине по питању такси након посете посланика немачког Бундестага, истакао да не очекује, јер Приштину не занимају Немачка и Европа, већ само Американци.

„Док они не кажу то довољно тврдо, Приштина неће повући таксе“, објаснио је Вучић додајући да се у својим интерним круговима туку за бирачко тело.

Указао је да је било довољно чути Енвера Хоџу, њиховог идеолога, који је рекао да је Приштина увела таксе како би наштетила Србији.

„Замислите да смо ми провели мере да би наштетили Хрватској, БиХ или неким другима. Осудио би ме цео свет. Замислите да говорим о Великој Србији као Рама и остали о Великој Албанији - обесили би ме буквално у Бриселу. Све што нама није дозвољено другима јесте. То говори о различитим аршинима“, подвукао је Вучић.

Рекао је да су фабрике које отварамо наша победа и најавио да ће за 25 дана у Панчеву отворити фабрику „ЦФ“.

Навео је да ће утицај приштинских такси на нашу привреду бити између 0,4 и 0,6 одсто на раст, те нагласио да ће се Србија снаћи на другим тржиштима.

„Наша привреда биће све снажнија, и то без увођења реципрочних мера како би показали на разлику између нас и њих“, рекао је Вучић.

Поводом одлуке Еулекса да на косовске судове пренесе процесуирање случајева ратних злочина које су припадници ОВК починили над Србима, Вучић је рекао да се ничему не нада, већ се плаши да не буде по народној изреци - кадија те тужи, кадија ти суди.

"Срби нису имали позитивна искуства по том питању", констатовао је председник и додао да ће то бити још један терет на грбачи и мука за наш народ на КиМ.

Али, додао је, немамо превише избора, јер су они који су доносили одлуку пре десет година да Београд извуку из формата УН, и пребаце преговоре у ЕУ, морали да знају какве то последице носи.

"Ми данас морамо да плаћамо високу цену погрешног погледа у будућност и погрешног разумевања савременог света", рекао је Вучић.

 

Не плаши ме упозорење ВБ, плаши ме ситуација на КиМ

Председник Александар Вучић изјавио је да га не плаши упозорење Лондона Британцима да не путују на север Косова, али да га плаши ситуација на Косову и Метохији, о којој он, иначе, говори сваки дан.

Вучић је новинарима, упитан о упозорењу Министарства спољних послова Британије, рекао да нема директна сазнања у вези са тим, али да увек говори о томе да је сваки дан у којем нема решења за КиМ проблем за све.

"Зато је важно да постигнемо компромис, али је очигледно да од тога нема ништа, нажалост", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да неће да "забија нос у песак", као што многи у Србији воле да раде, да се праве да не виде шта се дешава на КиМ.

"Наравно да ме плаши, као сваког одговорног човека, а не најодговорнијег за то у Србији", рекао је Вучић.

 

Пре краја године радови на путу Рума-Шабац

Председник Александар Вучић рекао је да ће до краја године почети радови на путу Рума-Шабац, рачунајући и мост преко Саве.

"Пре краја године биће постигнут договор и покретање машина за пут Рума-Шабац, рачунајући и мост преко Саве, који је најтежи објекат, а онда идемо брзом саобраћајницом, која неће ићи кроз насељена места, због чега је потребна делимична експропријација", рекао је Вучић.

Председник је навео да ће то значити много за цело Подриње и да ће се много брже долазити до Лознице.

Председник је рекао да је најтеже наћи новац за болницу у Лозници, али да је и тај проблем добрим делом решен и да верује да ће грађани у Јадру и Подрињу бити задовољни.

Вучић је одговарао и на питања новинара у вези са изградњом стадиона у Србији. Рекао је да ће се у девет градова, међу којима су Врање, Лесковац, Крагујевац, Краљево, Лозница, Зајечар, Суботица, Нови Сад, бити изграђени градски стадиони по УЕФА стандардима.

Како је рекао, биће радова и на Чаиру у Нишу, као и на стадионима Маракани и ЈНА у Београду.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк