Вести

Вучић: Гасовод је жила куцавица за привреду и више инвеститора

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да би компресорска станица "Велика Плана" на гасоводу Балкански ток, која се гради између Велике Плане и Жабара, требало да буде завршена до октобра и позвао раднике да иако раде у тешким условима пробају да испуне тај рок.

Вучић је нагласио да је гасовод жила куцавица за развој привреде и привлачење нових инвеститора.

Вучић је после обиласка радова рекао да је Србија раније у веома кратком року изградила гасовод у дужини од 402 километра, али да сада постоји минимално кашњење на тој станици од месец или два, ако имамо у виду корону и све друге проблеме са којима смо се суочавали.

"Поносан сам на то што се налазимо овде у Жабарима и ускоро ћемо отворити ову велелепну компресорску станицу. Без компресорске станице и 36 објекта и много оних испод земље, не би могли да имамо уравнотежен притисак гаса. Имали би велике губитке и не би могли да допремимо гас до Мађарске", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је то веома важан пројекат за енергетску сигурност земље која ће заједно са храном и финансијском стабилности бити кључна ствар у наредних 20 година.

Вучић је рекао да такав гасовод нисмо израдили у последњих 80 година, а сада као да се стидимо великих успеха и да то кажемо.

"Гасовод је жила куцавица и суштина. Да видимо и нове електране које ћемо градити, да ли ће бити гасне или ветроелектране или неке друге, хидроелектране или термоелектране", навео је Вучић.

Вучић је захвалио руским и нашим компанијама на великом труду, јер раде у немогућим условима.

"Знам колико је тешко, молим вас, јер морамо да завршимо цео посао до 1. октобра, имам страх да нећемо стићи, а ако стигнемо наградићемо људе, али вас молим, без обзира на ове веома тешке услове да то урадимо", поручио је Вучић.

Вучић је рекао да је поносан на тај пројекат и да ћемо када буде све изграђено, када будемо у стању да на годишњем нивоу кроз гасовод прође више од 12 милијарди кубних метара гаса, зарађивати новац на транзитном гасу и када га будемо испоручивали земљама у региону, можда до Босне и Херцеговине, Хрватске и других.

Вучић је рекао да смо до сада имали скоро све засновано на чврстим фосилним горивима, али да и због заштите животне средине морамо да прелазимо на чистије енергенте.

"Не само због тога и онога што је мода и помодарство, већ зато што морамо да обезбеђујемо себи оно што је довољно за будућност", поручио је Вучић.

Имамо убедљиво најјефтинију струју у целој Европи, јефтинију и од оних у окружењу који имају значајно мање плате од нас, рекао је Вучић и додао да то имамо зато што производимо годишње 34 теравата струје.

"Албанија производи годишње 5,9 теравата, а Северна Македонија 5,6 теревата, они данас морају да увозе више од 30 одсто струје. Радићемо са њима, па ћемо покушати да надоместимо те капацитете. За струју има тржиште, ми Северној Македонији продајемо струју. Али, ће и наше потреба да расту, а и сада више трошимо. Када сам први пут причао са председником Путином у Сочију причали смо о 1,1 или 1,2 милијарди кубних метара гаса на годишњем нивоу, а данас већ причамо о три милијарде, а ићи ћемо и на четири, а надам се и пет милијарди кубика гаса који ће се трошити у Србији", рекао је Вучић.

Вучић је додао да је то због тога што расте индустрија и што имамо све већи број потрошача и делова Србије које повезујемо гасом.

Вучић је рекао да је зато важно да се заврши гасификација Ваљева и да гас добију и Врање и Владичин Хан и друга места.

"Да разведемо гас и до Прибоја, Пријепоља, Сјенице... Тиме расту наши инвестициони капацитети и могућности да привлачимо инвеститоре, као и стандард грађана", истакао је Вучић.

Вучић је такође напоменуо да морамо да се постарамо не само каква ће то енергија да буде већ и да имамо довољно енергије у будућности.

"Шта ћемо да радимо ако будемо увозили 30 или 40 одсто енергије већ за само 10 година? Од вас грађана ћемо да узимамо милијарду евра годишње, огроман новац", упозорио је Вучић.

Честитам Србијагасу и надам се да ћете да испуните рок за компресорску станицу "Велика Плана" да Србија може да иде напред и да урадимо све што је потребно како би се приближили најразвијенијим земљама, поручио је Вучић.

 

Очекујемо раст око 7,5 одсто у првих шест месеци

Вучић је рекао да се очекује да раст српске привреде у првих шест месеци ове године буде око 7,5 одсто, а да ће то бити познато већ данас после подне.

"Имаћемо од 7,4 до 7,6 одсто. Имаћемо после подне процену и објавићемо то на инстаграм сторију, рећи ћу колика је стопа раста, да би људи знали да ли смо успели", рекао је Вучић.

Вучић је додао да су процене расте у првом кварталу плус 1,7 одсто, што је боље од очекиваног.

"Очекивали смо за други квартал, таква је била прогноза Међународног Монетарног Фонда, да то буде 10,6 одсто. Надамо се да то може да буде око 13,5 процената. Онда је то за прву половину године око 7,4 до 7,6 одсто", појаснио је Вучић.

"Ако буде раст око 7,5 одсто, онда задржавамо добре изгледе за даљи раст", нагласио је Вучић.

"Видећемо какав ће бити трећи квартал, да имамо раст од 6,5 одсто ове године, што је више од очекиваног и значило би да будемо једна од три земље у Европи. То је за нас било теже, јер смо имали високу базу", рекао је Вучић.

 

Велика је борба за новац, Србија да осигура своје ресурсе

Вучић је истакао је да у свету влада велика борба за новац, јер богати желе да остану богати, али не могу више да доприносе и производе као раније и да је зато за Србију важно да обезбеди енергетску безбедност као и да осигура сопствене ресурсе.

Вучић је на питање да ли компресорска станица која се гради значи да ћемо имати квалитетнији гас и повољнију цену гаса, рекао да не може рећи да ће цена бити повољнија.

"Све цене иду у небо, бакар је скочио на 10.000 долара по тони. Погледајте како расте цена челика. Један разлог је корона, јер људи нису трошили, па сада скачу цене. Други разлог је покушај заустављања тржишта, односно мера за заустављање кинеске, руске и сваке друге конкуренције са истока, што се изјаловило, јер тржиште увек пронађе кривину", објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да је веома уплашен због карбон такси, јер ће оне изазвати хаос у свету.

Вучић је оценио да се та такса уводи због Кинеза, а све под видом заштите животне средине.

Вучић је рекао да ће на то Кинези увести три пута горе мере против њих, а услед тога "награбусићемо сви ми остали".

"Надам се да ћемо имати довољно снаге да све превазиђемо. Због тога је важна енергетска безбедност, да се ми осигурамо. Срећан сам што имамо злата, бакра, челика, топло и хладно ваљаног лима, што смо обезбеђени храном, али морамо све те ресурсе да осигурамо", поручио је Вучић.

Вучић је објаснио да се цена гаса формира на светском тржишту, али и да имамо више од 100 долара јефтинији гас него што је на тржишту и то захваљујући договору са руском страном.

Вучић је рекао да што се тиче квалитета гаса ово је најквалитетнији - 97 одсто метана.

"Чекајте за годину дана када нам уведу таксе и на метан, па нам забране да једемо кравље месо, јер су преживари. Нагледаћемо се циркуса свакојаког, јер је велика борба за новац. Богати желе да остану богати, али не могу да допринесу и производе као раније. Пре 20 година Европа је имала 20 одсто удела у светској производњи, а сада је то 10 одсто и биће за пар година на седам процената. То су огромне промене, а сви се праве да се ништа не мења", рекао је Вучић.

С тим у вези Вучић је констатовао да се тако и код нас не увиђају промене, односно не желимо да видимо шта се све изградило и увек тражимо више.

"Сада када будемо урадили пут Велика Плана - Жабари онда ћемо тражити нови пут дуж магистрале према Лапову. То је негде природно и нормално“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ћемо се са много проблема суочавати, али да ћемо захваљујући овом пројекту имати веома чист квалитетан гас и да "нема зиме за нас".

"Осим што Србијагас мора да ради тачније и прецизније, а генерални директор већу бригу да води о људима. Људи чекају на гас и у Ваљеву, Врању, Ковачици, Сурчину, то су ствари где каснимо", упозорио је Вучић.

Вучић је истакао да мора да се покаже да смо у стању када обећамо нешто то да урадимо на време и на најбољи начин.

"Верујем да ће се генерације које долазе поносити оним што смо урадили за кратко време", закључио је Вучић.

 

Има противника, али настављамо са иницијативом јер је важна

Вучић је изјавио да је регионална иницијатива која од јуче носи назив "Отворени Балкан" важна за будућност грађана и у интересу је региона, због чега ће њена имплементација бити настављена, и поред свих критика на њен рачун.

"Било је много позитивних, али и много негативних реакција, али сем бесмислене политике затварања и ксенофобије нисам чуо озбиљну аргументацију против тога", рекао је Вучић.

Вучић је навео да чује критике и из неких европских центара, иако је све на чему почива регионална иницијатива засновано на принципима слободног протока роба, капитала, услуга и људи.

Вучић је додао да разуме да се део њих љути, јер нису они управљачи нити у позицији у којој одређују шта се у региону ради, већ смо ми сами узели ствари у своје руке, сами одређујемо своју будућност.

"И наставићемо тако, то тако раде слободне и независне државе. Радимо у свом најбољем интересу, смањиваћемо трошкове. Реч је о великој и важној иницијативи за будућност", поручио је Вучић.

Вучић је рекао да ће иницијатива имати много противника и да се то видело и по реакцији Аљбина Куртија, али увек и по реакцији дела званичника из Сарајева, које не разуме, јер је то и у њиховом највећем интересу.

"Али, можда са оволико искуства и знања, нисам довољно стручан и способан да разумем њихове разлоге против ове иницијативе.. Али, није ни важно. Са тим ћемо наставити, јер је важно за нас", рекао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк