Вести

Вучић: Глас Србије данас се далеко чује

Председник Србије Александар Вучић каже да је Србија независна и слободна земља која доноси самостално одлуке, да разграничење као решење за Косово значи да није све српско, нити све албанско, али да једнако боли и једне и друге.

Србија, како је рекао, не седи на две столице, како јој се приговара, већ каже "имамо само једну столицу", српску столицу, на којој су наши интереси.

"Ми смо успели да одолимо притисцима да сачувамо своју политику и војне неутралности и добрих односа са Руском Федерацијом. Не кријем пред Путином да се налазимо на европском путу, али да нисмо заинтересовани за НАТО. Хоћемо да имамо своју војску која ће да чува наше небо и нашу земљу", казао је Вучић и додао:

"Глас Србије данас се далеко чује", приметио је српски председник.

Приметио је да је успех што је Србија поново фактор у одлучивању о будућности Косова.

"То је оснажило нашу позицију, преговорима смо купили време да можемо да се вратимо у игру...Паметном политиком смо успели да се вратимо у причу о Косову и да сачувамо наше људе на Косову", казао је Вучић, додајући да треба уважити реалност на терену.

То значи, како је појаснио, да не можемо да говоримо да је све на Косову српско и да ћемо протерати Албанце.

"То су глупости и не могу то да причам, јер је то позив да људи губе животе", казао је Вучић, додајући да он то неће чинити.

Косово није изгубљено и борићемо се да имамо много више у будућности него што имамо данас, поручио је, те додао да он као највећи проблем на Балкану види то што људи живе у прошлости, а нико неће да гледа у будућност.

На опаску да многи заговарају замрзнути конфликт на Косову, каже да то није добро решење, нити је одрживо, те напомиње да су ту важне две ствари.

"Да је Србија независна и слободна земља и да не оставимо проблеме Косова нашој деци и унуцима. Боље да нас боли глава и да извучемо највише што можемо за Србију и српски народ", казао је Вучић.

Поновио је да се залаже за разграничење, образложивши да то подразумева да "није све српско, да није ни албанско, али да боли све".

А на опаску да разграничење није нова идеја, рекао је да је стање сада теже него у време када се нудила подела Косова.

"Право је решење да имамо нешто више и да знамо шта је наше и да можемо да градимо добре и пријатељске односе са Албанцима", казао је Вучић, али је напоменуо да није оптимистичан да ће до договора и доћи.

Каже и да зна да таквим ставом нервира чак и људе који га поштују, а таквих је, примећује, највише и у Србији и у РС, али додаје да намерно говори оно што они не воле да чују, јер у противном, поручује: "нађите неког председника кућног савета да вам води државу".

"А не, како су радили 2009...убио нам земљу у наредних десет година због коалиционог споразума ДС и СПС...јавни дуг почео да расте геометријском прогресијом..." навео је Вучић.

Уследиле су тешке мере и у томе се огледа "наша храброст и ми сад немамо проблема с будућношћу", додао је, констатујући да пензионери сада имају већа примања него било када.

Сада је Србија економски снажна и први пут смо, каже, у прилици да смо испред БиХ кад је реч о платама, које су данас 460 или 470 евра.

У том смислу додао је да би, с обзиром на перспективу развоја коју наша земља има, највише волео да води управо Србију, али је приметио и да се јачања Србије многи у региону плаше, а посебно се плаше да ће ојачати ако се споразумом реши косовки проблем.

Председник Србије каже да га протести у Србији не плаше, а ни спољни притисци.

"Када радите вредно резултати се виде, немам страх сутра да одем с власти... Шест фабрика у Нишу је отворено и оне ће да раде ...Чињенице говоре да има доста отворених фабрика и још озбиљније ћемо радити и повећавати плате посебно у здравственом и образовном сектору", казао је српски председник, нагласивши да треба спречити одлазак медицинара из земље.

"Данас борба за територије не представља ништа, данас је на сцени борба за људе", закључио је.

А да ли ће у Србији бити ванредних избора, на то питање одговара да ће их бити ако се "ови стручњаци који ме стално критикују о томе договоре", али и каже да то истовремено зависи од решавања питања Косова.

 

Идеја о промени имена РС неозбиљна и неодговорна

Идеја о промени имена Републике Српске је неодговорна и неозбиљна, каже српски председник Александар Вучић, те додаје да она показује одређену нервозу, али и да је наишла на осуду код свих западних званичника.

То је, додаје, закључио током неформалних сусрета које је имао током боравка на Економском форуму у Давосу.

Вучић је казао да је популаран код Срба који Србију виде као значајан ослонац Српској.

Каже и да сматра да су Србији потребни добри односи с Бошњацима, али додаје да њихови званичници неће то да чују и праве грешку какву смо, напомиње, ми правили до 90-их.

"Себе представљају као жртве, без жеље да се разговора о садашњости и шта треба да раде у будућности сматрајући да због жртве коју су поднели током последњег сукоба имају право да и другима одреде шта је интерес...Ако не кажете шта они говоре напашће вас из свог оружја. Ја нисам ни једну реч рекао ни Џаферовићу, нити било коме другом на све њихове изјаве", рекао је Вучић, те поручио:

"Ми поштујемо БиХ и њен интегритет".

 

 

Извор: Танјуг/ТВ БН