Вести

Вучић: Главне теме регионални мир и стабилност, међусобни односи и учешће Србије у глобалним токовима

Премијер Александар Вучић данас је након сусрета са сенатором Џоном Мекејном рекао да су главне теме разговора била питања одржавања регионалног мира и стабилности, билатералних односа, учешћа Србије у мешовитим војним вежбама, те да је посебно истакао истрајавање Србије на војној неутралности.

Вучић је Мекејну захвалио што је, како је рекао, најчешће присутан амерички сенатор у овом региону, и што му није тешко да чује и ствари које можда не жели, а Мекејн је премијеру честитао на победи на председничким изборима, те обећао сву могућу подршку Србији на њеном европском путу.

Председнику владе, Мекејн је изразио захвалност на улози Србије у коалицији која се бори против ИД, те због тога што је Србија један од најактивних партнера САД у мешовитим вежбама.

"Упознао сам сенатора са ситуацијом у региону, рекао да ћемо као земља много и времена и снаге уложити у очување мира, говорио сам о нашој иницијативи да се што пре настави дијалог с Албанцима у Бриселу, те да ћемо позитивно утицати на стање у региону и изградњу односа са Црном Гором, Македонијом, Албанијом на најбољи могући начин, јер је стабилност у региону за нас од изузетног значаја", рекао је Вучић на прес конференцији након разговора са америчким сенатором.

Премијер је истакао да је за стабилност и мир у региону веома битно да се на миран и најбољи начин реши проблем у Македонији око формирања владе.

Он је указао да је од супстанцијелног значаја за све нас на западном Балкану да се у Македонији проблем реши.

Нада се да ће уз поштовање македонских закона проблем бити решен мирно.

''За нас је то од великог значаја. Ако би на једној страни имали незадовољне Албанце могли би да имамо проблеме на југу Србије, да се пренесе проблем са дела територије Македоније на нашу. Ако би дошло до међумакедонских сукоба, што нико не жели, то би имало тешке последице по све нас", указао је Вучић.

Он је истакао да би то створило додатну несигурност и утицало негативно на привлачење инвеститора.

Кад је реч о заједничким мировним операцијама, Вучић је истакао да је за наше војнике и полицајце то изузетно важно, те поменуо осам великих заједничких вежби у прошлој години и око стотину заједничких активнсоти.

"Имали смо осам заједничких вежби у 2016, предвиђено је шест или седам у 2017. и преко стотину заједничких активности. То је веома коректна сарадња", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да су он и Мекејн разговарали и о мировним операцијама, европском путу Србије, међусобним односима две земље, вежбама и активностима.

Он је навео и да је Мекејну поновио да Србија не жели да припада ниједном војном пакту.

"Хвала Мекејну на посети, један је од важних људи у САД и хвала му што показује бригу за Западни Балкан. Хвала му што му није тешко да чује нешто другачије речи у Србији него у другим земљама региона", рекао је Вучић и навео да је Мекејн увек добродошао у Србији.

 

 

извор: Танјуг