Вести

Вучић: Голубачка тврђава није само историја, већ снага која гарантује будућност

Када гледам у обновљену Голубачку тврђаву и њене фантастичне куле, прелепи средњовековни споменик, видим не само историју, већ снагу у овој земљи и нашем народу који гарантују будућност, поручио је председник Србије Александар Вучић на отварању тврђаве.

"Видим колико можемо, посебно са нашим европским пријатељима и колико је понекад потребно само да пробамо да се покренемо, да покушамо све што нисмо смели годинама, па да се пред нама покаже Србија каква јесте - једна од најлепших земаља на свету, земља историје, али пре свега земља будућности", рекао је Вучић.

Будућности, каже, коју смо у стању сами да изградимо, баш као и они који су то радили вековима пре нас, рачунајући да нећемо заборавити и да ћемо умети да наставимо.

"Данас смо показали да су били у праву и да јесмо достојни наследници свих разних нација које су несебично стварале историју на овом подручју, само да бисмо ми могли да створимо будућност", подвукао је председник Србије.

Уз подсећање да Голубачка тврђава никада није покорена, већ је остала непобедива, због чега је посебан симбол непобедивости и непокорности Србије, Вучић је позвао све грађане да дођу и посете бисер српске средњовековне историје.

„Верујем да ће бити срећни и поносни", рекао је Вучић.

Вучић је захвалио свима који су омогућили да Голубачки град поново оживи, укључујући Европску унију и Аустрију, али и, обраћајући се премијерки, указао да пред њеном владом остаје много задатака, пре свега да уложи много новца у исток Србије.

Вучић је указао да из свих делова Србије одлазе људи, што представља велики проблем, додајући да није утеха што земље из окружења имају и још израженији проблем.

"Морамо да се трудимо да се део тих људи врати, а да онима који су овде омогућимо другачију и сигурнију будућност. Зато је важно да уложимо више новца на исток Србије, да људи знају да је ово место где могу да граде будућност за себе и своју децу", рекао је Вучић.

Како је додао, Голубац је доказ лепоте у коју треба да се улаже.

"Да наставимо да откривамо лепоте овог дела земље, а то су и Кладово, Неготин, Бор, Зајечар, Феликс Ромулијана... Све то је једно од највећих природних богатстава Србије. Потенцијала је много, а ниједан изговор да то не искористимо", рекао је Вучић.

Вучић је навео да је 2016. године, када је посетио тврђаву, сумњао да ће до краја бити завршена на величанствен начин, али да је то пошло за руком захваљујући ЕУ, Аустријској агенцији за развој (АДА) и труду људи из Србије, а да резултат тога - најлепши објекат на Дунаву.

"Постоји изрека да историја никада не каже збогом, већ видимо се касније, а то се догодило и у Голупцу. Научили смо важну лекцију о погубности немара према сопственом наслеђу, превиђања шанси пред носом, огромном простору који смо пробудили из дугогодишњег сна", нагласио је председник Србије.

Вучић је казао да је ово само први корак и да је неопходно да се овај простор испуни садржајем и повеже инфраструктуром са осталим делом наше земље.

Европском комесару Јоханесу Хану и другим страним гостима указао је да су прошли кроз Велико Градиште, а да су само мало скренули могли су да виде прелепо Сребрно језеро, наишли би и на Лепенски вир, те подсетио да се у Србији налази не само најужи и најшири, већ и најдубљи и најлепши део Дунава у Европи.

"Верујем да ћемо уз вашу подршку да улепшамо и оснажимо овај крај и да ћемо то у наредном, а кратком периоду учинити. На тај начин ћемо покушати да вратимо део људи који раде у Аустрији, а који су из овог краја. Хоћемо да они који раде у иностранству осете да је Србија пригрлила своју шансу и прилику, а они ма колико волели Аустрију, знају да имају једну отаџбину, Србију. Зато их молим да размисле о повратку, а ми ћемо омогућити услове, да имају пристојна примања и веће могућности него раније", поручио је председник.

Хану је поручио и да у Србији имамо још безброј идеја, те да ћемо у марину у Голупцу сами уложити два милиона евра, али да имамо идеје које коштају више.

"Постоји идеја неких мостова који би улепшали овај крај и значили много за Србију и Румунију, а коштају 20 милиона евра. Ви дајте нешто, а ми ћемо мало више. Смеју се мени људи овде, а пола ствари које смо добијали не можете, а да не питате. Ти, које је срамота да питају за своју земљу, никада резултат не могу да постигну. Ја ћу да тражим и питам, а Србија ће да напредује", подвукао је Вучић.

Вучић је указао да Београд може да се пореди са многим европским метрополама, да је у неким стварима чак и испред њих, али да постоје други градови у Србији који су далеко иза.

Пожелео је Сретену Живковићу, туристичком водичу у тврђави, и његовим колегама да угосте 200 крузера, а не само 79 као до сада, и изразио уверење да ће то донети бољу будућност читавом Браничевском округу.

Поред најаве инвестиција од два милиона евра у марину, најавио је и изградњу брже саобраћајнице од Пожаревца до Мајданпека.

 

Да вас ухвати страх ко све мисли да може да води земљу

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас, коментаришући догађај са донедавним повереником Родољубом Шабићем, да никаквог напада није било, а сам Шабић одмах рекао да нема никакве политике иза тога, али је забрињавајућа, каже Вучић, неозбиљна и неодговорна реакција дела политичара који би да воде земљу.

У разговору са новинарима после отварања обновљене Голубачке тврђаве, на питање новинара како коментарише тај случај и покушај Шабића да узбуни јавност фотографијом на којој је повређен и да исценира да је реч о политичком нападу, на шта су се надовезали политичари из редова дела опозиције, Вучић је рекао:

"Никаквог напада није било. Али, није то важно, важнија је реакција многих у Србији и о томе треба да размишљамо из два угла. Један је потпуно неодговоран приступ људи који би желели да Србију уведу у немирне воде, да је дестабилизују на све могуће начине. Имали смо сличан случај, али у тежем облику, у вези са наводним нестанком новинара."

Како каже, оно што је овде забрињавајуће јесте то што је део политичких људи који би требало да се такмиче да једног дана воде земљу на застрашујући начин, немајући информације, неозбиљно и неодговорно реаговао.

"Да вас просто ухвати страх од тога ко све мисли да може да води земљу. Њихове реакције, позиви, приче о томе да иза тога стоји нека не знам каква политика, иако је Шабић одмах рекао да нема никакве политике иза тога, али то није било довољно него су желели неку врсту двосмислености. Човек се саплео, ништа се није догодило, али је и то требало да буде нека врста иницијалне каписле за било какве нереде и немире", рекао је Вучић.

Чудим се људима који желе да изазивају немире, рекао је Вучић.

"Наставићемо ту борбу против насиља које је почело пре две недеље насилним упадом, силеџијским опкољавањем Председништва Србије. Наставићемо да мирним тоном да људима објашњавамо. Видим да људи то одлично разумеју и подржавају политику развоја, обнављања културно-историјских споменика", рекао је Вучић.

Навео је да сутра иде у Зрењанин где ће бити постављен камен-темељац за инвестицију од скоро милијарду долара.

"Толико сам поносан и срећан. То не могу да ми одузму неодговорни појединци који би својим тумачењима желели да Србију уведу у насиље и немире. Кад радите и кад вам је савест чиста онда не можете нечије расположење тек тако да срушите", рекао је Вучић.

Каже да, међутим, морамо да се запитамо око једне ствари.

"Ако постоји 10 до 12 одсто оних који су у стању да истог секунда помисле да је неко од нас учинио било какав злочин - то значи да нешто и са нама није у реду. Оставите по страни њихове лоше намере, политичке фрустрације. Значи да ми морамо код себе да проверимо шта смо ми урадили да ти људи одмах могу, макар и злонамерно, да помисле да смо то ми урадили", указао је Вучић.

Зато је, каже, важан дијалог.

"Као што сам јуче разговарао са људима који су узели кредите у швајцарским францима, верујем да је та врста дијалога лековита и важна за нашу земљу", закључио је Вучић.

 

Насиљем неће спречити изборе

Председник Србије Александар Вучић поручио је да насиљем и претњама нико не може да спречи изборе, који ће, истиче, бити одржани у складу са законом.

Вучић је, поводом изјаве Драгана Ђиласа да се, у случају расписивања избора може очекивати насиље на улицама, рекао да одговоран човек никада не би смео тако нешто ни да изговори.

„Избори ће бити у складу са законом одржани. Ви који мислите насиљем да их спречите, гадно се варате, као и они који мисле да то могу претњама да учине", поручио је Вучић.

Вучић је позвао опозицију да одустане од насиља као свог модус операнди, додајући да то чини не зато што се њих неко плаши, те подсетио да је показао колико се не плаши када су опколили председништво, када је говорио све што мисли на оштрији начин него данас.

"Човек, када је угрожен, а не безбедан, показује храброст", истакао је Вучић.

Рекао је да он размишља како да привуче инвеститоре, од Фолксвагена до других, а они о жртвама, зарад нечије жеље да се дочепа фотеље и поново пљачка као некада.

"Они не разумеју да то народ ни најмање не занима. Постоји раскорак између њихових и стварних жеља и потреба грађана Србије", подвукао је Вучић.

 

Потребно мало сивог, а не само црно-белог у медијима

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да сматра да је неопходно мање поларизације у медијима, као и да у извештавању медија треба да буде и мало "сивог", а не само "црно- белог".

Вучић је, одговарајући на питање новинара да ли је разговарао са европским комесаром Јоханесом Ханом о стању у медијима у Србији, казао да је понајвише разговарао о Косову и Метохији и владавини права, али и о демократији и свему другом.

“Чини ми се да се добро разумемо. Нећу да кажем да смо сагласни по свим питањима. Што се стања у медијима тиче мислим да морамо много тога да радимо, много да променимо. Имамо значајну поларизацију у делу медија. Сагласни су сви око тога. Потребно је мало сивог, а не само црнобелог. Мислим да у Србији не постоји човек који тако не мисли", објаснио је Вучић.

Вучић је поновио да је са Ханом пре свега разговарао о Косову и Метохији, али и инвестицијама, молећи га за додатну помоћ и подршку.

Замолио га је да кроз Дунавску стратегију Србија добије још више новца за пројекте.

 

Разговори са банкама, затим и са задуженима у швајцарским францима

Председник Александар Вучић изјавио је да представници државе данас разговарају са представницима банака у покушају да се пронађе решење за грађане задужене у швајцарским францима.

"Ништа није готово, обећао сам шта ћемо да радимо. Наши тимови данас разговарају са представницима банака, затим ћемо ми у недељу или почетком наредне недеље имати самостални састанак, а онда ћемо позвати и представнике задужених да разговарамо и покушамо да пронађемо најбољи модел", рекао је Вучић новинарима у Голупцу.

Председник је истакао да није лако доћи до решења, јер је реч о великим финансијским давањима.

"То вам је, у најмању руку, као да треба 10 или 12 оваквих Голубачких тврђава да потпуно обновимо и урадимо. То је огроман новац грађана", указао је Вучић.

Вучић је додао да има разумевања задужене у "швајцарцима", јер су, каже, гледали државне функционере, политичаре који су им говорили да је најбоље да узму кредите у швајцарским францима.

Додао је, међутим, да је свестан да је код грађана било и лаковерности, те да и они сами морају да сносе одређену одговорност.

"Али, у свему томе није требало да учествују представници државе и државних органа, који су то радили због сопствене жеље за стицањем новца. Многи од њих су били тада у управним и надзорним одборима појединих банака у то им је био добар начин да за себе обезбеде новац. А, кога брига за народ...", рекао је Вучић.

Вучић је поновио да ће се радити на томе да се људима заиста помогне и изразио уверење да ће они тиме бити задовољни.

 

Слике немоћи...

Председник Србије Александар Вучић сматра да није нарочит проблем то што су Бошко Обрадовић и још неколико посланика опозиције "дочекали" премијерку и министре на степеништу парламента, колико је страшно оно што се дешавало испред Председништва и упад на РТС.

"Оно што је било јуче не мислим да је нарочит проблем. Оно што су планирали да раде је страшно, да блокирају неког да изађе из стана, оно што су радили мени испред Председништва, упад на РТС. То су ствари које не смете да радите", рекао је Вучић.

Додаје да је то слика немоћи и политичких фрустрација, јер не знају како да се допадну људима, па онда желе нешто да ураде на силу.

"То време је прошло. Мислим да су чули јасне и недвосмислене одговоре и од Јоханеса Хана и од других европских званичника", истакао је Вучић.

На питање новинара како коментарише покушај Бошка Обрадовића да премијерку и министре спречи да уђу у парламент, које је новинар назвао насиље, Вучић је рекао да то није на такав начин доживео.

"Морају да покушају на силу да ''подижу'' атмосферу, јер, у општинама где су јуче имали протесте имали су по два, три до седам пута мање људи него у првим данима протеста", рекао је Вучић новинарима.

Вучић је указао да је у Зрењанину на протесту првог дана било 795 људи, а да се јуче окупило 171, те да сада мора нешто да се догоди како би опозиција рекла: "Сада имамо велики разлог".

Председник је рекао да је сутра важан дан за средњи Банат јер се у Зрењанину полаже камен темељац за фабрику кинеске компаније"Шандонг Линглонг", а да ускоро очекује отварање ЗТФ у Панчеву.

"Мислим да смо близу велике и важне инвестиције опет у јужном Банату. Ако се моја очекивања остваре бићу пресрећан", закључио је Вучић.

 

О укидању виза за Приштину, таксама, Јарињу, протестима...

Председник Александар Вучић поновио је данас да је Приштина у обавези да укине таксе на српску робу, по ЦЕФТА споразуму и Споразуму о стабилизацији и придруживању, али, пре свега због тога што су слободан проток робе, услуга, капитала и људи витална, кључна вредност напредног, просперитетног света.

"Када то буду разумели - ми смо за дијалог спремни", рекао је Вучић.

Упитан да прокоментарише позив Европског парламента да се укину визе за грађане Косова и да ли би то можда могло довести до укидања такси, Вучић је приметио да се Срби радују томе, али не зато што би то, можда, довело до укидања такси, већ зато што "гледају само колико ће Албанаца да напусти Косово".

Како је истакао, укидање такси је обавеза Приштине и по ЦЕФТА споразуму и по С СП-у, али не само по томе, и додао да косовски Абанци живе у прошлом времену, подсећајући на чувени Црински рат из 1906. године, између Србије и Аустроугарске.

"А, данас је 2019. година, 113 година касније. Није исто време. Људи живе у неком давно прошлом времену, а морају да разумеју да је слободан проток робе, услуга, капитала и људи витална, кључна вредност напредног, просперитетног света", рекао је Вучић.

На констатацију новинара да су "они људи који су пре неки дан били на Јарињу, заправо палили Јариње и Брњак и тада облепили целу Северну Митровицу фотографијама Бориса Тадића са албанском капом, а сада оптужују њега", Вучића, он је рекао то није било баш тако, али да не жели да говори о томе, јер је реч о малом броју људи.

"То је толико мали број људи, из Рашке, и са севера Косова, укупно њих 24. Да не мисле људи да је то озбиљан број или нека сила...", рекао је Вучић.

Како је приметио, када он оде у Велику Дренову, мало село у долини Мораве, више људи тамо дође да чује шта ће да говори, него у велике градове на нечије, тобоже, величанствене скупове.

"Пустите то, да сада обраћам пажњу на 20-ак људи који нешто раде или не... Немам ту врсту било каквог оптерећења", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је важно да ради свој посао, да се са поштовањем осврће на протест сваког грађанина, али да не може са поштовањем да се осврће према Ђиласу, Јеремићу и Обрадовићу.

"То никада нећу чинити. То је моје право и не могу да будем лицемер и лажов и кажем да имају идеје. Они немају ниједну идеју, ни по једном питању. Идеја број један су им вешала, број два тестера, а број три да забранимо некоме да негде уђе или изађе. О томе нећу да разговарам ни са ким", рекао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк