Вести

Вучић: Градимо јаку Србију и чувамо своје националне интересе

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је у Краљеву да је ситуација у свету све сложенија и тежа, јер се рату у Украјини не види крај, као и да Србија као мала земља мора ту да пронађе своје место и опстане.

"Додатно се усложњавају односи између велики сила, између Кине и САД, Кине и Европе, и великих западних сила и Русије и то на све директнији начин, а не само преко Украјине", рекао је председник Вучић.

Истакао је да Србија мора у таквој ситуацији да пронађе своје место под Сунцем, опстане и буде свој на своме.

"Да пробамо да сачувамо своју независност, самосталност у одлучивању. Али, није самосталност само ако имате своје границе, војску и полицију, већ када вам министре не бира неко са стране, када сами одлучујете које ћете пруге и путеве да градите и друго", рекао је председник Вучић.

Такође, навео је да неће да им говори оно што политичари обично говоре, то јест оно шта би волели да чују.

Председник Вучић истакао је да је слушао од свих претходних власти да ће направити ауто-пут до Чачка, али да нису успели ни идејни пројекат да направе, док је ова власт направила ауто-пут до Чачка, као и да ће за годину и по дана бити завршена и деоница Моравског коридора од Прељине до Адрана.

 

Криви смо због бржег и бољег економског раста од других

Председник Вучић изјавио је да је Србија другима крива због бржег економског раста и рада којим је показала да може да буде боља од других.

Као пример, навео је најављени приказ за Дан војске 22. априла, када би Војска Србије требало да покаже шта производи и има и шта је купила од Француске, Кине и других земаља.

"А они у региону кажу Вучић, зликовац, држи параду на месту где су убијене стотине Албанаца. А то место нема везе са тим местом, али немогуће је да им објашњавате и зато ћутите, тихо говорите и радите. Тиха вода брег рони. А без јаке војске били бисмо шака зоби", рекао је председник Вучић.

Говорећи о написима медија у региону да мешањем у изборе у Црној Гори жели да створи "српски свет", рекао је да никада није употребио ту синтагму. 

"Чули сте да су Денис Бећировић и Аљбин Курти отворено подржали Мила Ђукановића, ћутим на сваку увреду па и Ђукановића коме ћу одговор дати у понедељак. Замислите да сам ја рекао то што Бећировић и Курти, па нема места у свету где ме не би обесили, медија који о томе не би писао. Овако је то нормално и нормално је да Србија ништа не каже и опет ће да кажу да радимо испод жита", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, због тога други сматрају да Србија мора да буде неко слабији у региону, јер јачањем њих у региону "они мисле" да праве баланс. 

"А у ствари праве дисбаланс да Србија буде слабија, да контролишу српску економију и контролишу српску државотворну енергију. И то је главна прича", рекао је председник Вучић.

Говорећи о политици, председник Вучић је рекао да то није списак жеља где ће он да викне и опсује, већ оно што се ради за "нашу децу" и да нешто оставимо иза нас.

"У овом тренутку наша земља у региону где живимо најбрже напредује и то сви виде, и ови около којима се не допада и они већи којима се такође не допада", рекао је председник Вучић.

 

Краљево добија дијагностички центар и затворени базен

Председник Вучић изјавио је да ће Краљево добити нови дијагностички центар и затворени базен.

Обраћајући се грађанима у Спортском центру "Ибар", председник Вучић рекао је да му је жеља да у Краљево доведе још једног капиталног инвеститора, који би могао да запосли школованије људе и оне са средњом стручном спремом да би имали веће плате.

"Ове две фабрике Леони и Таипа, запошљавају преко 5.000 људи, плус што помажемо домаћим компанијама као што је Гир која запошљава 800 људи, надам се да ће их бити још и помоћи ће им држава још и више. Наша обавеза је да у Србији просечна плата до краја 2025. године буде 1000 евра, а просечна пензија 450 евра. То је за само две године, па ћете видети да ли смо говорили истину", рекао је председник Вучић.

Навео је да се ради коридор Чачак - Адрани, а затим ће ка Трстенику, па затим брза саобраћајница Краљево - Рашка.

Председник Вучић рекао је да ће Краљевчани да добију и затворени базен, али што је много важније дијагностички центар и са тим ће се кренути одмах, иако ће, како је рекао, много да кошта.

Председник Вучић обећао је и да ће Краљевчани који још нису добили новац за санирање последица земљотреса да га добију.

"Ми смо тек сада успели да распетљамо шта се дешавало и да кренемо у другу фазу да оним људима којима није регулисан новац за земљотрес вратимо новац и учинимо оно што није урађено за све те године. Било је много крађе и лоповлука", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да је његова порука свима да морамо да будемо много паметни и да знамо све наше слабости, да разумемо у каквом се тешком окружењу налазимо и да будемо  међу онима који ће највише да се залажу за мир.

"У Србији имамо две групе људи, једнако неодговорних и неозбиљних. Једни који кажу шта нас брига, ми смо најјачи на свету, нећемо да разговарамо ни са ким, ми можемо све што хоћемо и видели смо како то изгледа и како смо лоше прошли. Има и ових других који ће унапред да признају независно "Косово" и свега се одрекну само да би били први у реду на балу или на травњаку у некој амбасади. И једни и други су пошаст српског народа и морају да буду поражени", поручио је председник Вучић.

Додао је да је изашао сам са идејом одговорне политике, не зато што је жељан победа и личних успеха, јер их је, како је рекао, већ остварио, већ да би у тим важним победама за Србију градили земљу и довели до тога да је просечна плата буде 740 евра, а била је 330.

Додао је да се много улаже у јачање Војске Србије и да ће наши грађани све што војска има моћи да виде на приказу 22. априла у Батајници.

"Наша војска је данас много јача него што је била. Да немамо јаку војску, Србија би била шака зоби коју би позобали", истакао је председник Вучић.

Додао је и да ће морати много више да се улаже у централну Србију да би људи ту  живели, а не одлазили у Београд.

 

Мораћемо више да улажемо у централну Србију

Председник Вучић поручио је да ће много више морати да се улаже у централну Србију како људи не би одлазили и нагласио да је за Владу Србије то од кључног значаја. 

"Нисам задовољан тиме што ће у Београду већ сада у марту бити просечна плата око 1.000 евра, али мања у Краљеву и Крагујевцу", рекао је председник Вучић који је посету Рашком округу завршио говором на скупу у Краљеву.

Како је рекао, зато ће морати много више да се улаже ван Београда.

"Љутили се људи из Владе, љутили се они из Београда, Новог Сада, мораћемо много више да улажемо у централну Србију да би овде људи остали да живе на својим огњиштима да не долазе у Београд, то је за нас од кључног значаја", рекао је председник Вучић.

 

Желим да нови покрет обједини људе који знају шта је љубав према земљи

Председник Вучић рекао је да жели да нови Народни покрет за државу обједини људе који знају шта је љубав према земљи и који знају шта је самостална, независна, слободна и слободарска Србија.

"Биће одлука оваквих и онаквих, морате да се мигољите, да се провлачите, али оно што је најважније је да чувамо своју слободу, своју земљу и да не угрозимо будућност наше деце. Ја нећу да се полакомим на аплаузе и повике мислећи може ми се све, јер један тренутак непажње и неодговорности земљу може да одведе у катастрофу. Ја то нећу овој земљи да приредим, ја хоћу да ме памтите по пругама, школама, путевима, болницама по ономе што смо урадили и изградили у овој земљи, а не по неодговорности и неозбиљности", истакао је председник Вучић.

Нагласио је да Србија мора да остане на европском путу, али да мора да чува своје традиционалне пријатеље и не окреће им леђа када је тешко и да мора да се понаша одговорно и озбиљно и води одговорну и озбиљну политику. 

Председник Вучић рекао је да не мора да говори о томе колико воли Српску напредну странку, и колико је за 10 година колико води Србију много учинила, те да је без обзира шта неко пронашао као замерку, та странка урадила историјске ствари уз помоћ својих коалиционих партнера и других људи.

"А онда сам видео данас и из странке коју водим појављују се људи у јавности, не на нашим страначким форумима, излазе у јавности и кажу Вучићу лоша су ти оправдања због чега не уводиш санкције Русији. А ја морам да кажем и том човеку и свим тим људима, можда сте ви и у праву, али ја се вама уопште не правдам, и не правдам се никоме, јер ја мислим да је та одлука била исправна у том тренутку када смо је доносили и мислим да је данас исправна и донели смо је заједно са другим људима водећи рачуна о интересима Србије", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да никоме неће да се правда и да се не правда никоме на Западу како неки мисле, јер се, како је рекао, председник слободне и независне земље не правда никоме и говори јасно о ставовима свог народа и својих грађана и да се својих ставова не стиди. 

"Ја сам тај који је писао закључке Савета за националну безбедност, није га писао нико други, немам на кога да пребацујем било шта, ја сам тај који је рекао - поштујемо територијални интегритет Украјине, Уједињене нације, Повељу Уједињеих нација, нећемо да уводимо санкције, знамо како је било када сте нама уводили санкције и када сте нам нападали земљу 1999. године и све је лепо све поштујемо, ми имамо своју политику", рекао је председник Вучић.

Што се тиче избора, председник Вучић рекао је да они који говоре о изборима, треба да се договоре да ли хоће или неће изборе и ако их желе, онда ће их и добити.  

"Пре неки дан, видели сте, кажу Вучић је некад био борбен, чим бисмо му поменули изборе он би рекао идемо на изборе, кажу Вучић се сада плаши избора. А онда кажу данас у њиховим новинама тајкунским, Вучић спрема изборе у септембру, кажу још једно малтретирање грађана, 'ајде договорите се, да ли хоћете изборе или нећете. Ако нећете изборе пустите нас да радимо, ако хоћете изборе, нема проблема добићете изборе и победићемо вас много убедљивије него што смо вас победили на претходним изборима и то вам гарантујем, јер пристојну и нормалну Србију не можете да победите и не можете да је ућуткате никаквим претњама", поручио је председник Вучић.

Нагласио је да је пред нама много неизвесног и да је питање како ће се све одвијати.

"Знајте да ћемо знати да чувамо своју земљу и да дамо све од себе борећи се за ваше интересе. Ја без вас не постојим, ви сте моја снага и енергија, само заједно можемо нешто да урадимо", поручио је председник Вучић.

Рекао је да неки говоре да је уцењен, и пита чиме су га уценили, пошто нема ниједан рачун у иностранству, ни куће ни виле.

"Зато што полазе од себе како би они радили.  То је оно што они не разумеју. Неко живи за то како ће сутра бити богатији, а ја живим за историју и како ћете памтити и сећати се за 20 година колико је шта ко урадио док је био на власти. То је оно што они не разумеју. Различита нам је мотивација и животу. Једни живе за то како ће о њима да пишу у историјским уџбеницима и зато ћемо да их побеђујмо и да не дозволимо да Србија пропадне већ да иде напред", рекао је председник Вучић.

Поручио је да окупљенима да ће урадити Маглич.

"Од Маглича који смо гледали на брду, направићемо најлепше место у Србији. То ће бити место Стефаново и Урошево које ћемо да направимо да свако може да приђе и види, реплику села из тог периода. Подићи ћемо целу Долину јоргована, Матарушку и Богутовачку Бању, као што смо подигли Врњачку Бању протеклих година", најавио је председник Вучић.

Додао је да ће остати Гоч и залеђе бање, али да ће и село Брвеник добити обновљену школу.

Захвалио је окупљенима на величанственом дочеку и позвао их да заједнички наставе да побеђују.

"Да Србија побеђује, да Краљево и Рашка побеђује, да наша једина и најлепша Србија пристојних, одговорних и озбиљних људи побеђује. А ви што нам претите, побеђиваћемо вас, јер Србија заслужује најбоље, а то сте ви, народе. Нека живи Краљево и Србија", поручио је председник Вучић.

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк